Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eurostoxx richting 3120

De test van de stijgende langetermijnbodemlijn in zowel de Xetra DAX als de Eurostoxx 50 zijn goede instapgelegenheden geweest, waarbij het neerwaartse risico beperkt was.

Ondertussen heeft de DAX de eerste belangrijke hobbel tussen 5735 en 5755 al genomen en ligt alleen de vorige top op 5885 nog in de weg. Voor de komende weken verwacht ik minimaal een test van de 6200.

Ook werd met de beweging van maandag de kans op een terugtest van de voormalige tussenliggende stijgende bodemlijn (sinds augustus) kleiner.

De DAX sloot hier namelijk ruim boven. Een eventuele terugval tot maximaal het 50-daags gemiddelde (rond de 5650) is een nieuw instapmoment voor de verwachte opwaartse doorbraak van 5885.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Eurostoxx: test 2960
De Eurostoxx 50 heeft ondertussen ook de eerste belangrijke weerstandszone tussen 2910 en 2915 gebroken. Nu ligt alleen nog de vorige top op 2960 voor de komende dagen als weerstand boven de markt.

Hierboven ligt een niemandsland tot aan de eerste horizontale weerstand op 3120. Een test hiervan tot aan de stijgende toppenlijn (sinds maart) die te vinden is rond 3250 mogen we dit jaar tot begin volgend jaar niet uitsluiten. Sterke trendmatigheid, precies volgens het technische boekje.

Kopen op zwakte, de kans op een directe test en doorbraak van 2960 behoort tot de reële mogelijkheden. Een terugval richting het 50-daags gemiddelde zou een nieuw instapmoment kunnen betekenen, deze lijn ligt nu rond de 2855, maar is vrijdag ook al teruggetest. Of het in de komende dagen nogmaals gebeurt, vraag ik me af.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei: lange pauze
Nadat de Nikkei 225 enkele malen is afgeketst op de dalende toppenlijn (logaritmische weekgrafiek sinds de top in 2007), is de stijgende trend gebroken. Ook is er voor de korte termijn een patroon van dalende toppen te onderkennen.

Het scenario dat ik enkele weken geleden schetste als meest negatieve scenario lijkt hier te gelden: Een vergelijking met de periode in 2004 waarbij de scherp stijgende trend werd gebroken en er een enkele maanden durende dalende trend ontstond.

Hierbij werd toch een hogere bodem neergezet als startpunt van een nieuwe jarenlange bullmarkt. Tot op heden wist de Nikkei wel bijna mijn koersindicatie van 9500 te behalen na het doorbreken van de stijgende bodemlijn. Zolang de dalende toppenlijn (10.230) en de vorige top op 10.400 niet worden gebroken, is de tendens neerwaarts gericht.

De kans op een nieuwe terugval richting 9500 blijft dan boven de markt hangen, waarbij we een test (lagere bodem) richting het 200-daags gemiddelde (9320) en de belangrijke steun op 9060 niet mogen uitsluiten. Voor het langetermijnbeeld moet de huidige correctie gezien worden als tussenpauze die langer kan duren dan gedacht.

Uiteindelijk zal dit kunnen resulteren in de vorming van een nieuwe hogere bodem en de start van de volgende bullfase. Zodra de genoemde weerstand op 10.400 wordt gebroken, is de correctie afgerond en mogen we opnieuw een forse impulsbeweging verwachten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro/dollar hapert
De stijgende trend in de euro/dollar is nog geheel intact. De stijgende bodemlijn is te vinden rond de 1,4850. Maar ook een tijdelijke doorbraak is geen probleem aangezien er sterke steun is te vinden bij het 50-daags gemiddelde op 1,4770 en het voormalige uitbraakniveau op 1,4700.

Als stoploss-niveau hanteer ik de horizontale steun op 1,4450. Daaronder wordt de situatie voor de korte termijn minder aantrekkelijker. Toch heeft de euro/dollar moeite om weg te komen van de stijgende bodemlijn. Er is een lagere top gevormd rond de 1,5000 (na de vorige top van 1,5050).

Deze niveaus moeten in de komende dagen gebroken worden om een nieuwe versnelling te kunnen starten. Dit is ook mijn verwachting, waarna ik minimaal een test verwacht van 1,5300 en mogelijk al direct de bovenkant van het stijgende trendkanaal rond 1,5650.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 shortie 18 november 2009 21:33
    Morgen wederom werkeloosheidscijfers. Verwachting eerste aanvragen 500.000. Gaan we hier flink overeen (in ieder geval boven 502.000) dan wordt de trend van afnemende eerste aanvragen gebroken en kunnen de indices in de VS nog een flinke klap omlaag krijgen. Hou ook met name even de bijgestelde cijfers in de gaten!!

    Verder om 16:00 de leading indicators oktober en de Philadelphia Fed-index november. Gezien de recent uitgekomen indicatoren kunnen deze cijfers licht gaan tegenvallen.

    Vooralsnog grote alertheid geboden!! De laatste anderhave week waren vrijwel alle economische indicatoren negatief en werd er door de beurs niet of nauwelijk op gereageerd, sterker nog, de beurs bleef gewoon doorstijgen.
    Volumes blijven nog steeds zeer laag.
    Er komt een moment dat dit onhoudbaar wordt en dan kan het zeer hard omlaag.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links