Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Rente positief voor boomers

TA: Rente positief voor boomers

Nu de rente technisch is gedraaid kunnen Nederlandse pensioenfondsen de broekriem weer laten vieren. Goed nieuws voor boomers, zoals ik.

De opleving van de kapitaalmarktrente in Nederland begint voor de pensioensector vruchten af te werpen. Ik heb op deze plaats al eerder aangegeven dat  Nederlandse pensioengerechtigden op termijn  weer opgelucht kunnen ademhalen.

Hogere dekkingsgraden

Als we nu de balans opmaken, dan zijn de dekkingsgraden eind vorig jaar bij een aantal grote pensioenfondsen redelijk verbeterd.

De pensioensector profiteert ten eerste van de gestegen rente. Bovendien zien we dat gestegen aandelenkoersen positief effect hebben op de rendementen. De beleidsdekkingsgraden zijn bij  enkele grote pensioenfondsen boven de kritische grens van 90 procent gekropen, waardoor deze fondsen niet over hoeven te gaan op pensioenkortingen.

Ik heb er technisch nog geen hard bewijs voor, maar ik schat in dat we het laagste punt in de kapitaalmarktrente achter ons hebben liggen. Hoewel de rente op korte termijn de opmars heeft stilgelegd, zijn de lange termijn-neerwaartse tendensen opgedroogd.

Op korte termijn zit er wel een tijdelijke daling in. Overigens heeft de ECB afgelopen donderdag aangegeven de rentetarieven ongewijzigd te laten. Daarmee blijven de rentes in de eurozone op historisch lage niveaus staan.

Deze keer leg ik mijn vergrootglas op de ontwikkelingen op de rentemarkten.

Eerst de AEX

De Nederlandse beurs test de onderkant van het opwaartse trendkanaal.
Zolang de AEX boven de voorgaande top 602,37 (van 19 november 2019) weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Ik heb hier eerder aangegeven dat een daling naar de onderkant van het stijgende trendkanaal kansen biedt voor de speculatieve belegger die een dobbeltje niet schuwt.

Technische draai rente

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente is bezien vanuit de lange termijn technisch gedraaid nadat de koerspieken van eind 2019 werden gebroken. Eerder al verliet de Nederlandse rente de dalende trend en werd een hogere bodem op de grafiek achter gelaten. Deze hogere bodem signaleerde het einde van de voorgaande rentedaling.

Het eerste koersdoel voor de Nederlandse rente ligt rond weerstand 0,21% (de top van 3 mei 2019). Bij een eventuele doorbraak onder steun van -0,26% (bodem van 6 oktober 2019) zou het technische plaatje van de Nederlandse rente weer neerwaarts draaien.

Daarna wordt -0,60% het volgende neerwaartse koersdoel. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Nederlandse rente heeft de neerwaartse tendens stilgelegd. Dit wijst op een draai in de technische conditie.

/grafieken/nl10yield2week.gif


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
589 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 25 26 27 28 29 30 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
fred optie
1
Er zullen veel dhorters zijn die gelijk hun short willen hedgen. Zoals ik bv. Daarna zal de echte klap wel komen. Ik hedge iig direct. Heb leuke winst op mijn gokturboos.
ttroo
0
Extra free credits. Westerse Schulden Wereld futures liggen duidelijk in de min maar niet dramatisch. De grafieken op de wat langere termijn zaten helemaal vol en daar kwam dit weekend duidelijk een knikje naar beneden in. Mogelijk het teken van een diepe correctie. Minimaal vijf procent. Bulls are on the run. Nu richting uitgang. Goud en zilver gaan wel omhoog maar scoren geen paniek modus hoogte. Bulls run!
Formule1-Fan
1
et giet oan,

heel heel erg opvallend elke keer als je koopt en gelijk mega door stoplos moet gam gam fruts nu ook, 1 ^lager sinds aakoopp, godallemenagies hgoe ze het weten en doen steeds.
Terwijl de stoplosjes nog af zouden gaan op shorts of van shorts bied en laat groot verschil geen laat, elke keer zelfde genaai, en in oil ook.
Sem_7
1
quote:

The Short Caller schreef op 26 januari 2020 23:28:


[...]

Gouden Tip:

Zeg liever helemaal niets meer svp..Precies !

Geldt zeer zeker ook voor jou...

Elke dag hetzelfde gezwets...

Man man man, ga werk zoeken...

Of.... leeftijd probleem ;))
fred optie
0
ik woon dicht in de buurt van china... en nieuws lijkt mij duidelijker.. ikvrees met grote vrezen.. erg triest allemaal.

bah... mbt debeurs??? het zal wel...
snuf13
0
Het is idd heel erg Fred. Maar wat mij opvalt is het weinige nieuws dat hierover is, terwijl

Je toch verwacht dat er wereldwijd veel Chinezn overal geweest zijn.

Hopelijk hebben ze het gauw onder controle!
snuf13
0
Het is idd heel erg Fred. Maar wat mij opvalt is het weinige nieuws dat hierover is, terwijl

Je toch verwacht dat er wereldwijd veel Chinezn overal geweest zijn.

Hopelijk hebben ze het gauw onder controle!qq
silverwheaton
0
quote:

fred optie schreef op 27 januari 2020 08:12:


ik woon dicht in de buurt van china... en nieuws lijkt mij duidelijker.. ikvrees met grote vrezen.. erg triest allemaal.

bah... mbt debeurs??? het zal wel...


Ik heb met je te doen, Fred. Heb je wel genoeg ontspanning ginds?
589 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 25 26 27 28 29 30 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Redelijke omzetten 307
  2. 17 feb TA: Herbeleggingsindices breken ... 245
  3. 14 feb TA: Dips bieden kansen 442