Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Tesla, ASML en Alfen

Liveblog: Tesla, ASML en Alfen

Update 17:20: RIP Terry 'Risk' Jones

Boom bust boom! In 2015 maakte de helaas nu overleden Terry Jones van Monty Python samen met hoogleraar Theo Kocken deze fantastische documentaire over beurzen, markten et cetera met tal van beroemdheden. Bij deze. Deel 2 ook op You Tube.

 


Update 16:30: De miljoenen en miljarden voor Elon Musk

Bij Tesla knallen nu misschien wel de kurken. De marktwaarde is nu meer dan $100 miljard en het fonds is in euro's omgerekend groter dan Volkswagen. Belangrijker nog, voor de CEO althans, is dat nu fase I van Elon Musk zijn Grote Beloningsplan in werking treedt. En dat kan oplopen tot... $50 miljard.

Hoe zit het? Dat Grote Beloningsplan (ik baseer mij op FT) is in 2018 afgesproken en loopt to 2028. Om tot die $350 miljoen te komen, moet Tesla:

 • Een omzet hebben van $20 miljard
 • En winst maken van $1,5 miljard
 • Een marktwaarde van $100 miljard en dat tenminste een half jaar lang

Vervolgens is er met iedere extra $50 miljard beurswaarde weer een bonus voor Musk en dat geldt ook als omzet en winst hoger uitvallen. Om tot die volledige $50 miljard in 2028 te komen, moet Tesla in dat jaar:

 • Een omzet hebben van $175 miljard
 • Een winst maken van $24 miljard
 • Een marktwaarde van van €650 miljard en dat tenminste een half jaar lang

Zoals gezegd, twee jaar geleden sloot Musk deze deal met zijn eigen bedrijf. Toch lachte iedereen er bij wijze van om. Nu niet meer. Ik denk ook niet dat de CEO nu nog zo'n lucratieve deal zou kunnen sluiten voor hem zelf. Misschien gaat het zo ooit nog eens een meesterzet blijken. Of horen we er nooit meer iets over. 

Oh ja, Musk heeft 18,8% van de aandelen Tesla. Mocht het bedrijf die $650 miljard halen, dan is dat belang $122 miljard waard. Kortom, die bonus is nog echt een bonus ook voor hem.  

 


Update 15:30: Over Alfen, prijsactie, Tesla en FAANG-aandelen

Het is weer raak bij Alfen. Ik geef u meteen de grafiek met de verwachtingen, want het is nu pure prijsactie aan het worden. Zie de waardering die omhoog vliegt.

Om die waardering een beetje in perspectief te plaatsen, vergelijk ik gewoon even simple & stupid de verwachte koerswinstverhouding met de meest tien innovatieve aandelen ter wereld. Het lijstje is van Forbes van 2019. Altijd aanvechtbaar, maar dit medium is een redelijke neutrale benchmark, toch?

Ik vergelijk met deze innovatieve bedrijven, omdat tegen 49 keer de verwachte winst Alfen een echte technologiewaardering heeft gekregen waar dikke double digit groeicijfers bij moeten. Kortom, Alfen versus de FAANG aandelen. Dit zinnetje lijsten ze misschien wel in daar in het nijv're Almere (ASMI zit er ook).

Alfen springt er wel heel fors uit, voor wat ik zelf meer als een innovatief technisch, dan innovatief technologisch bedrijf zie. Weet het vooral beter en ik weet dat ik tegen een sperende koers in praat..

 • Alfen 49
 • Alphabet 27
 • Amazon 66
 • Apple 23
 • Microsoft 29
 • Samsung 13
 • Netflix 60
 • IBM 10
 • Facebook 23
 • Tesla 82
 • Adidas 28

Hier zijn die verwachte groeicijfers van Alfen. Die zijn inderdaad double digit, maar besef dat de koers die nu hard aan het inhalen is. 

Die zijn alleen wel op basis van maar vier analisten:

Kortom, volgens mij valt er cijfermatig weinig chocolade meer van Alfen te maken, maar het aandeel heeft het momentum mee. Misschien moet u maar gewoon opportunistisch op Tesla letten. Hier beide aandelen, gewoon ruw in eigen valuta. Wellicht dat ze dit plaatje in Almere ook wel inlijsten.  

 


Update 15:00: Coronavirus aandelen

Toelichting overbodig. Novavax dus.

Een collega komt hiermee op de proppen, Nanoviricides. Hier het verhaal. Betreden op eigen risico. Ik denk dat u al te laat bent, maar weet het vooral beter.

 


Update 14:00: IMDC?

IMCD stijgt zonder nieuws en op het forum kan u ook een kanon afschieten. Hebt u hier ook last van? Mijn oog trekt stiekem een lijntje onder die oplopende bodems zowel links als rechts. Misschien zijn er kopers - veel zijn het er niet gelet op volume - die op een all time high mikken. Vorig jaar werkte dit ook prima. 

Totdat het niet meer prima werkte, maar zo gaat het altijd. Nu loopt het echter weer net zo gestaag en gestructureerd op als een jaar geleden en wie weet wordt er op gehandeld. Speculatief, maar er staat wel +2% en u ziet dat er leuke ritjes zijn te maken in IMCD. En daar komen altijd handelaren op af. . 

 


Update 13:45: Vijf (grote) gokfondsen

Volgens Bloomberg klotst het geld over de plinten bij de (hóógst)speculatieve en daarmee (hóóg)risico themafondsen. Dat varieert van titels die de Amazons en Ubers proberen te vangen tot die alles op een bepaalde, toekomstige trend zetten.  

Bloomberg geeft vijf titels die heel erg verschillen. Hier zijn ze met hun drie grootste holdings en dan weet u meteen genoeg.

Nikko AM ARK Disruptive Innovation Fund
Tesla
Illumina
Invitae

CPR Asset Management Global Disruptive Opportunities Fund
Teladoc Health
SolarEdge Technologies
Twilio

CPR AM Silver Age Fund
Vivendi
L’Oreal
Roche

Pictet Asset Management Global Megatrend Select
Visa
Thermo Fisher Scientific
Autodesk

Lazard AM Global Thematic Focus Fund
The latest offering has a broad remit that will see it ride themes like digitization, environmental threats, societal anxieties and more.

Heb ik het plaatje nog voor u. Het CPR Silver Age Fund en het Pictet Asset Management Global Megatrend Select bestaan al ruim tien jaar. Zo ver kijkt u toch niet terug. U wilt de toekomstige winnaars hebben. Wie weet voor een gok in een hoek van uw portefeuille, als u het moeilijk vind zelf aandelen te selecteren.

U snapt dat met name bij het oranje en rode lijntje het alles of niks, hé? Hoogrisico dus. 

 

Update 10:50 uur: Donald Trump live

CNBC interviewt zo om 11:00 uur onze tijd live VS president Donald Trump. Na zijn speech gisteren denk ik niet meteen aan marktgevoelige quotes van hem, maar u weet maar nooit. Ik zoek een spelertje. 

 


Update 10:45 uur: Ray Dalio strikes again?

Deze gaf ik u voorbeurs al mee, hedge fund manager Ray Dalio van Bridgewater zegt in feite buy.

Daar is niks mis mee en wat ben ik voor een kleine krabber om de oprichter, miljardair en eigenaar van het grootste hedge fund ter wereld te bekritiseren. Dalio wil echter nog wel eens met gespleten tong of voor eigen portfolio praten. Twee jaar geleden beweerde Dalio namelijk precies hetzelfde, ook in Davos.

Ik neem u mee naar een stukje van mij van 8 februari 2018, onder de titel: Er zit een dikke shorter in de AEX. Dat was Dalio. En dik ook. Hij zat voor voor maar liefst ruim (bij mijn weten netto) €20 miljard short in Euro Stoxx 50 aandelen, waaronder de halve DAX. Een paar weken later sloot hij die shorts met winst.

Dit filmpje komt uit dat artikel van mij:

Ray Dalio says market surge may be ahead: 'If you're holding cash, you're going to feel pretty stupid' from CNBC.

Dit waren de Nederlandse fondsen waar Dalio destijds short in zat plus de bedragen.

 • ASML: 0,51% (rond €300 miljoen)
 • ING: 0,52% (€300 miljoen)
 • Philips: 0,52% (€140 miljoen)
 • Unilever: 0,50% (€600 miljoen)

Het wil niet zeggen dat Dalio nu weer (netto) short van alles en nog wat is, maar u weet wat u aan hem hebt als hij buy, hold of sell roept. Want roepen is dus niet altijd doen bij hem.

 


Update 10:00: Over dividend en verkoopdruk ASML

Nee, voor het dividendrendement hoeft u ASML niet kopen, toch? Een lousy 0,8% leest u nu af. Dat geldt echter niet voor iedereen. U ziet vandaag bij de cijfers dat het voorgestelde dividend voor 2019 een sprong van 14% maakt naar €2,40 per aandeel. Dat tikt aan. Vooral voor wie al een paar jaar in het aandeel zit.

Mocht u die klassieke verkeerde trade doen, die noodgedwongen een lange termijnbelegging wordt, dan is er bij ASML wellicht geen man overboord. Dit zijn koersen die in de afgelopen tien jaar op het bord stonden. Met het voorgestelde dividend voor 2019 levert dat de volgende dividendrendementen op.

 • €25: 9,6%
 • €50: 4,8%
 • €100: 2,4%
 • €200: 1,1%

Denkt u hier ook aan in het geval ASML dipt, forse klappen krijgt, zelfs (meer dan) wordt gehalveerd, maar niet aan het dividend tornt. Hoewel, met die €6 miljard eigen aandeleninkoop (5% van de huidige marktkapitalisatie) wordt het aandeel wellicht iets minder volatiel, maar of u daar nou veel van merkt?

Hier de dividendexplosie van ASML in beeld, nog zonder die voorgestelde €2,40 van vandaag. U ziet het goed, het dividend stijgt eigenlijk net zo hard als de koers. Nog één ding: ASML heeft nu 18% AEX-indexgewicht. Dat gaat met de indexherweging in maart sowieso terug naar 15% en misschien nog minder. 

Het hangt er van af hoe zwaar Euronext de Grote Drie - Royal Dutch Shell, Unilever en ASML - laat wegen, te meer daar joekel Prosus ook de nodige ruimte in neemt. Moeder Naspers zorgt er nu net zelf voor dat de free float weer wat groter wordt. Kortom, kijk niet raar op van een tijdje underperformance ASML? 

 


Update 09:30: Hallo, waar is iedereen?

Beetje lauwe, zeg maar jaja-we-weten-het-nu-wel reacties op de Q4's of jaarcijfers van ASML. De koers doet nu ruim -1% en dat is toch ook niet echt bezit van de zaak, einde vermaak. Niettemin mag u zich afvragen hoeveel opwaarts potentieel de koers nog heeft en, bij een daling, hoeveel downside er is.

 Verder is het ontzettend rustig op het Damrak. Prosus daalt op die Naspers verkoop, Alfen heeft weer eens opvlieger... en dat is het eigenlijk wel. Ik zie niet één koers waar ook maar iemand van op tilt hoeft te gaan. Zelfs de adviezen hebben niet zoveel impact.

 • Adyen: naar €740 van €670 - Berenberg
 • Unilever: naar hold van buy en naar €55 van €60 - Berenberg
 • Prosus: naar €71 van €67 - HSBC
 • Air France-KLM: naar €10,40 van €9,40 - Barclays

Geklokt om 09:30 uur. Zoek de verschillen met gisteren, zal ik maar zeggen.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

UNILEVER

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

IMCD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Alfen N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Tesla

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PROSUS

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Short op het juiste moment, dit hedge fund deed het!.., daar verdien je aan. En da's de manier om met short om te gaan, geen gelul over een andere betekenis van short, of short gaan, want dat slaat kant noch wal.
Kaspersky
0
Ray Dalio heeft voor 1,5 miljard dollar put opties gekocht in november 2019 met expiratiedatum maart 2020.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 17 feb Het Wonder van Shanghai
 2. 17 feb Advieswijzigingen Fagron en Ordina 1
 3. 17 feb Het zit niet mee met het BBP

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 886,000 17:35
  +2,800
  +0,32%
 2. Air France-KLM 9,810 17:37
  +0,112
  +1,15%
 3. Alfen N.V. 27,750 17:35
  +0,200
  +0,73%
 4. ASML Holding 286,150 17:38
  -2,300
  -0,80%
 5. IMCD 83,050 17:35
  -0,100
  -0,12%
 6. PROSUS 71,220 17:35
  -1,060
  -1,47%
 7. Tesla 800,030 14 feb
  -3,970
  -0,49%
 8. UNILEVER 55,050 17:35
  +0,050
  +0,09%