Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wat te doen met rente NUL?

Wat te doen met rente NUL?

Te veel geld

Ga weg met uw geld, wij hoeven het niet. Dat is de boodschap van de banken, die in het nauw zitten omdat de ECB hoge boetes oplegt voor geld dat niet uitgeleend wordt. ABN Amro is de eerste bank die de spaarrente op nul zet.

Die verlaging van slechts 0,01% haalde het nieuws, wat op zich natuurlijk bijzonder is, maar dat kwam meer door het signaal dat ervan uitging: we hoeven uw geld niet. De particuliere spaarder wordt nog gespaard - maar hebt u een paar centen meer, dan bent u aan de beurt. 

Het komt er ruwweg als volgt uit te zien en dat zal ook wel de blauwdruk zijn voor wat andere banken straks gaan doen:

 • €0 - €100.000: rente NUL
 • €100.000 - €2.5 miljoen: nog geen negatieve rente
 • vanaf €2,5 miljoen: betalen, betalen, betalen

Het bedrag dat tussen de €100.000 en €2,5 miljoen valt is nu nog vrij van boeterente maar mijn verwachting is dat dat slechts een kwestie van tijd is, tenzij natuurlijk de ECB haar keutel gaat intrekken.

Geen 1-april grap

Die tarieven gaan per 1 april in en ik kan me niet voorstellen dat ING en Rabo niet gaan volgen. Doen ze het niet, dan komen de grote spaarders over van de ABN maar de paradox is dat die nieuwe klanten dus alleen maar geld kosten. 

Stel dat iemand overkomt met €5 miljoen cash: die kost de bank dan €25.000. Dat valt moeilijk goed te maken met vermogensbeheer en een paar verzekeringen extra. Ergo: de bank wil uw geld NIET.    

Overstappen naar een bank als Triodos? Nee hoor, ook daar geldt de knoet van de markt. Er is geen ontsnappen mogelijk, of u moet gebruik maken van deze kinderbijslagmaatregel van Triodos: 

Indices 

De zilvervloot is niet meer wat het geweest is. Het geeft de problemen van de banken weer: extreme regelgeving terwijl fintechs met gejuich onthaald worden, ze torsen nog steeds het juk van de crisis en vooral: gewoon weinig vraag naar geld.

En rente is de prijs van geld. Er is veel aanbod van geld, en weinig vraag. Dus is de prijs laag. Overigens vraagt Triodos voor elk bedrag op een lopende rekening boven de €500.000 zelfs 0,7% rente. Dat heet een Internet Rendement Rekening... 

Indices 

Vooral rendement voor Triodos dus. Al moeten we dit misschien zien als een aanmoediging om grote bedragen snel naar depositorekeningen over te zetten. 

Schuld van ECB 

ABN Amro geeft vooral de ECB de schuld van de lage rente. De bank legt op sociale media uit waarom het tot deze drastische (-0.01%!) stap is gekomen:

Vroeger kreeg ik een paar procent rente over mijn spaargeld. Waarom blijft de spaarrente de laatste jaren maar dalen, tot vrijwel nul nu?

Dat heeft een aantal oorzaken. De Europese Centrale Bank (ECB) speelt een belangrijke rol. De ECB is de bank die de grote nationale banken in de eurozone controleert. Banken hebben bovendien een soort betaalrekening bij de ECB of De Nederlandse Bank (DNB), net zoals jij een betaalrekening hebt bij jouw bank.

Op die rekening storten banken het geld dat ze op dat moment niet nodig hebben. Een deel van jouw spaargeld bijvoorbeeld, want de meeste Europese banken krijgen meer spaargeld binnen dan ze nodig hebben; dat moeten ze ergens laten.

Maar dat is maar een deel van de waarheid. Uiteindelijk draait het gewoon om vraag en aanbod, en er is veel meer aanbod dan vraag naar geld. 

Rente is de prijs van geld

Rente is de prijs van geld. Als er veel aanbod is, en weinig vraag, dan daalt de prijs. Dat gaat al tijden zo: volgens economen Paul Schmelzing en Roelof Salomons al eeuwen: 

 

Schuld centrale banken?

ABN Amro legt de schuld dus vooral neer bij de ECB. Uiteraard is het ECB-beleid een van de redenen, maar niet de belangrijkste. Steeds meer economen vinden dat de centrale banken achter de dalende rente aanhobbelen, en niet andersom.

Om die reden is het ook niet vreemd te voorspellen dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar, zodra ze de kans ziet, de rente nog wat verder omlaag gooit. Vraag is wel wat het effect is van het beleid van de centrale banken op het gedrag van spaarders en leners.

Bij een lagere rente gaan mensen juist nog meer sparen, omdat je anders het eindbedrag niet haalt. Da's logisch, zou onze bekendste voetballer ooit zeggen, en niet alleen logisch, het is ook een wetmatigheid en de reden waarom verzekeraars vandaag de dag voor een habbekrats op de beurs te krijgen zijn. 

Er lopen een aantal trends door de samenleving die ervoor zorgen dat er minder vraag naar geld is, en juist meer aanbod. Vergrijzing is de belangrijkste, maar ook de deeleconomie (een taxi, in plaats van een auto kopen), verstedelijking, technologie, minder kapitaalintensieve bedrijven, etc zorgen voor minder vraag naar leningen. 

Sparen, sparen, sparen

De vergrijzing is de grootste boosdoener. Dat is al jaren zo maar het wordt steeds duidelijker. Dit weekend ging Mathijs Bouman in het FD daar uitgebreid op in. De bevolking van Nederland zal groeien naar 19,3 miljoen in 2050 maar de groep die de premies moet gaan opbrengen voor de ouderen groeit nauwelijks. 

Indices 

Die vergrijzing heeft nog veel meer gevolgen voor onze samenleving. Zoals een tekort aan arbeidskrachten straks, of eigenlijk nu al. De werkloosheid is extreem laag en bedrijven kunnen niet of nauwelijks aan personeel komen.

Overal in Nederland werken al veel buitenlanders om dat te compenseren en het is een kwestie van tijd voordat ook een beroep gedaan gaat worden op de 65-plussers. Het grote voordeel van doorwerken tot je 72ste is natuurlijk dat de oudere groep kleiner wordt, en de middengroep groter. 

Gebakken peren...

Intussen zitten spaarders met de gebakken peren. Jaarlijks wordt er geld van u overgeheveld naar de leners, want die betalen bijna geen rente meer. We vinden 2% voor een hypotheek weinig, maar eigenlijk is 't nog best veel, als je bedenkt dat de bank anders dat geld bij de ECB moet stallen tegen -0,5%. 

En dat probleem van de spaarders zien we terug op de beurs: de waarderingen van gezonde, defensieve beursgenoteerde ondernemingen gaan stelselmatig de lucht in. De Amerikaanse S&P, de belangrijkste beleggingsbarometer, zag de gemiddelde waardering stijgen van een koerswinstverhouding van 14,5 naar 19 nu.

Welcome......!

Dus: welkom op de beurs allemaal! En veel wijsheid toegewenst want de beurs maakt momenteel een duidelijk onderscheid tussen 'goede' bedrijven en 'slechte' bedrijven. Uiteraard arriveren de huidige spaarders laat op het feestje, maar dat wil niet zeggen dat het TE laat is. Wie daar meer over wil weten kan hier terecht:  

Bij IEX Premium zullen we dit jaar veel aandacht besteden aan deze lastige situatie voor spaarders en beleggers. Omdat we al tien jaar stijgen lijkt de beurs gemakkelijk, maar niets is minder waar. Het worden interessante tijden die ook de ervaren beursbeleggers nog nooit meegemaakt hebben.  


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Volg @nicoinberg op Twitter

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 06:00 IEX Weekend: Nieuwe hoop Galapagos
 2. 23 okt Wereldhave: verbeteringen alom 3
 3. 22 okt Sligro: Nog even doorbijten

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 19 januari 2020 10:29
  De situatie kan kantelen als banken een stap verder gaan en een negatieve rente gaan rekenen. Slechts een op de tien mensen blijft dan sparen bij de bank, zeiden ze eerder in een enquête van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

  Een kwart zou dan gaan beleggen. “
  In november stond er 369 miljard euro op Nederlandse spaarrekeningen. Dat is gemiddeld ruim 21.000 euro per inwoner.

  Komt weer een boel geld naar de beurs ,
 2. forum rang 5 Vidoque 19 januari 2020 11:35
  Altijd dat geneuzel dat er moet worden doorgewerkt tot je 72ste. De meeste zestig plussers, die nog moeten werken, worden in hun eigen organisatie waar ze werken vaak niet meer serieus genomen door de jonkies, die dezelfde fouten maken als de oudere werknemers destijds. Maar naar die ouderen wordt niet meer geluisterd. Die steeds hogere AOW leeftijd is alleen een truc van de overheid; een rigide bezuinigingsmaatregel. Bismarck was in de Duitse crisisjaren destijds ‘het genie’ om de pensioenleeftijd van 65 in te voeren. De werkenden moesten dan wel een hogere bijdrage geven aan de overheid. Ook hier was de truc dat het overgrote deel van de werkenden de 65 niet haalden.
  Verlaag de pensioenleeftijd naar 60 en degene die niet willen genieten van hun laatste jaren, vrij van arbeid, mogen de keus krijgen door te werken tot dat magere Hein zijn fiets tegen hun tuinhekje plaatst.

 3. webama 19 januari 2020 13:36
  Ik snap het probleem van 0% rente niet zo goed. De gemiddelde Nederlander heeft een spaarrekening van +/- 21000. Op zo'n bedrag maakt het nou ook niet uit of je 0% of 0,1% rente krijgt. Voor de mensen die vermogender zijn is een mix van verschillende assets van belang. Spaargeld, aandelen (zowel losse aandelen als ETF's), crypto, zelf heb ik ook nog een spaarverzekering met hoge rente, en eventueel grondstoffen. Met een goede mix is een mooi rendement absoluut mogelijk.
 4. forum rang 10 rationeel 19 januari 2020 13:37
  quote:

  bik schreef op 19 januari 2020 13:00:


  Mage Hein krijgt een ieder klein,mien jong. De laatste jas heeft geen zakken!!!


  Die zakken zijn misschien leeg. Maar de zakken va het nageslacht bij voorkeur niet.

  Wanneer de huidige tendens van nivelleren en afpakken van ONS geld ons niet bevalt, dan zullen we toch andere leiders moeten kiezen.
 5. forum rang 4 wiegveld 19 januari 2020 14:25
  Maak gewoon dollars van je euro's
  Stal ze in trackers op de US obligaties (bv. TLT (ishares 20Y bond)
  Rente daar nog steeds 1,8% en de dollar is veel veiliger dan de euro want enige wereldvaluta.
  Andere optie is op beurs Damrak:
  ISHARES USD TREASURY BOND 7-10Y ETF
  IE00B1FZS798
  EuroNext Amsterdam

  idem, deelt uit mijn hoofd 2 x per jaar rente uit. en gekoppeld aan dollar.
 6. Anti short 19 januari 2020 15:44
  Mooi verhaal over de ECB. Ze willen dit. Waarom: Italië valt om als ze wat anders doen. De rentelast kan dat land niet meer dragen. Als genoemde ECB geen obligaties meer opkoopt, maar echte zekerheden verlangt zoals goud, US dollars, dan wordt het een ander praatje. Dan kan de rente ineens wel omhoog. Dit beleid is niets anders dan onteigening. Maar daar wil kennelijk niemand aan. We hebben nu met een politiek beursklimaat van doen. En de banken? Die moeten hun geloofwaardigheid en het contact met het publiek herstellen. De meeste klanten willen een aanspreekpunt in plaats van apparaten. Iemand die voor contante dollars komt, kan ook een andere dienst afnemen.
 7. Anti short 19 januari 2020 15:53
  De ECB gaat maar lekker door met het beleid. Ik raad ze aan om te kijken hoe het met de Latin Monetary Union verging. Ook een muntunie, die later uit elkaar ging. Het lot van de euro ligt in Berlijn, niet in Frankfurt am Main. Otto Normalverbraucher kan genoeg van deze politiek krijgen, en dan is het euro adé.
 8. forum rang 10 rationeel 19 januari 2020 15:59
  quote:

  Anti short schreef op 19 januari 2020 15:53:


  De ECB gaat maar lekker door met het beleid. Ik raad ze aan om te kijken hoe het met de Latin Monetary Union verging. Ook een muntunie, die later uit elkaar ging. Het lot van de euro ligt in Berlijn, niet in Frankfurt am Main. Otto Normalverbraucher kan genoeg van deze politiek krijgen, en dan is het euro adé.


  Liever vandaag dan morgen:)

  Een fout begin, en een goed einde?
 9. Chaplord 19 januari 2020 17:57
  Al met al legt abn de schuld bij de ecb maar verandert er niks aan de manier waarop ze hun geld verdienen, als verklaring wordt gebracht dat de ecb de rates van -.4% naar -.5% brengt echter wordt er niks naar buiten gebracht over het two tier system van de ecb waarbij de minimum deposity facility calculatie is veranderd. Door grotere delen van het overtollig kasgeld exempt te maken verandert er weinig voor abn danwel de andere grootbanken. Binnen abn staan de netto rente margins al jaren gelijk rond de 163 basispunten.
  Banken zijn beursgenoteerd en hebben als enige doel maximalisatie vd winst echter is de uitleg minimaal.

  www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2019/...
 10. K.S. Anka 19 januari 2020 18:12
  Kan iemand mij vertellen waarom banken nog steeds geld uit het niets creëren (denk aan verstrekking hypotheken), terwijl het spaargeld over de plinten klotst?
  Volgens mij is de schuldenberg wereldwijd veel groter dan het totaal aan spaargeld. Die schulden moeten allemaal worden terugbetaald. Hoezo geen vraag naar geld? De waarheid is dat die schulden worden terugbetaald door nog meer schuld (geld uit het niets) te creëren. Al het spaargeld is in de verste verte niet voldoende om het huidige financieel-economische systeem in stand te houden. Ik ben benieuwd hoe hoog de rente zou staan als alle centrale banken hun opkoopprogramma's gaan afbouwen en de rente aan de vrije markt overlaten. Wedden dat je dan niemand meer hoort over een teveel aan spaargeld
 11. kuddedier 19 januari 2020 19:41
  Als alle schulden worden terugbetaald zou dat dramatisch zijn voor ons financieel stelsel!
  Waarom hoor ik u denken?
  Als schulden aan banken worden terugbetaald, verdwijnt dat geld uit de reëele economie en de bank streept het weg van zijn balans. Als dit op grote schaal gebeurt is er minder geld in de economie, als de hoeveelheid goederen gelijk blijft (of stijgt) betekent dit minder geld per eenheid 'goederen' = deflatie. Dit zou alleen gekeerd kunnen worden als de omloopsnelheid van geld significant omhoog gaat, dat is niet realistisch in een vergrijzende wereld.
  Dus de enige weg naar voren om deflatie tegen te gaan is meer schulden.. de Japanse regering heeft dat al door
 12. Floris Demmink 19 januari 2020 21:24
  Waarom die panische angst voor deflatie? Een voorbeeld: wie kon zich in het prille begin van de platte tv zich zoiets veroorloven? Nu staan ze bij Jan-en-alleman thuis te pronken (die platte tv's bedoel ik). De teneur op dit soort fora is dat het steeds weer de ouderen zijn die op de kop krijgen. De technologie blijft altijd buiten schot als aanjager van deflatie. Vreemd.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare