Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: TomTom ineens +5%

Liveblog: TomTom ineens +5%

Update 15:15 uur: Tomtom +5%

We zien TomTom ineens 5% oplopen. De navigatiespecialist schijnt een deal te hebben gesloten met Huawei over het gebruik van zijn producten op het eigen besturingssysteem dat de Chinese telefoonmaker heeft ontwikkeld. Dit meldt de Telegraaf

In de Telegraaf staat het volgende: ' Huawei ontwikkelde zijn eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons (HMS) nadat het bedrijf werd verboden om nog langer belangrijke apps uit het Android-besturingssysteem van Google te gebruiken. Dit was het gevolg van maatregelen van de Amerikaanse regering, die Huawei verdenkt van meewerken aan spionage door de Chinese overheid.

Daardoor moet Huawei noodgedwongen zijn eigen telefoons voorzien van het eigen besturingssysteem, waar apps als Google maps niet op werken. Andere apps waarin sprake is van kaarten, navigatie en plaatsbepaling maken vaak gebruik van software van Google maps, TomTom of Here, die dan in de app worden verwerkt.'

Het is opvallend dat de koers er niet direct op omhoog ging. (Niels Koerts)


Update 15:05 uur: Groen

Duidelijker kunt u het niet krijgen. (Niels Koerts)


Update 14:50 uur: Wat nou stikstof 

Ondanks de stikstof- en Pfascrisis werd er in november meer gebouwd dan een jaar geleden. (Niels Koerts)


Update 14:40 uur: Rondje all time highs

Er zijn vandaag zes fondsen op het Damrak die een nieuwe hoogste koers ooit op het bord zetten. Het gaat om:

Adyen (+0,8%)

Galapagos (+1,1%)

Heineken (+1,7%)

Relx (+1,1%)

Wolters Kluwer (+0,8%)

GrandVision (+0,1%)

(Geschreven door Niels Koerts)


Update 14:30 uur: RWE heeft er zin in

RWE ontvangt €2,6 miljard van de Duitse overheid voor het sluiten van de kolencentrales. Gevolg is dat de koers ruim 2% in het groen noteert. 

Ook op de wat langere termijn heeft het aandeel RWE het uitstekend gedaan. Op dit moment zijn groene beleggingen hot, maar ook met 'vieze' bedrijven valt er het nodige te verdienen. (Niels Koerts)

RWE
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Update 12:00 uur: Kiadis komt nog niet echt echt voor de Bakker

Gepruts op de vierkante millimeter, dat klinkt niet erg technisch. Ik heb grafiekenpaus Nico Bakker wel eens roomser meegemaakt. Kiadis dus.

 


Update 10:00 uur: Onder het Bed

In een uur tijd van +10% naar bijna -5%: zelden ziet u zo een mes vallen op het Damrak. Arm Beter Bed. Ik haal mijn eerste juichblogje van vandaag niet weg, want wie scheef zit - met positie of met grote mond - moet op de blaren zitten op de beurs. Ik kruip onder het bed. Succes met de prijsactie vandaag. 

Dit advies is al van voorbeurs, maar misschien dat de duikeling er iets mee te maken heeft dat KBC niet veel upside meer ziet in Beter Bed. Zeg maar gerust hodl zelfs - hold on for dear life:

 • Beter Bed: naar hold van buy en naar €3 van €2,50 - KBC

Is er toch nog iets van actie op het Damrak, want de rest blijft dicht bij huis. Vivoryon spartelt wat en dat is het wel. De rest van de adviezen dan maar.

 • ASML: naar € 250 van €220 - Deutsche Bank
 • ASMI: naar €125 van €105 - Deutsche Bank
 • Prosus: starten met over weight an €82 - JP Morgan
 • Takeaway: naar €100 van €90 - RBC

Vanmiddag is er nog optie-expiratie en eens zien of de markt nog een nieuwe jaartop voor de AEX wil zien. Is nu 615,74.

 


Update 09:45: Waarom VS voorlopig misschien blijft outperformen

Nog even over Google, dat nu ook bij de zeer exclusieve $1 biljoen club hoort.

En zo nederig begonnen in een garage, zie dit filmpje: The American Dream. Met een paar man/vrouw in deze studentikoze puinhoop (het sollicitatiegesprek met ene Marissa Mayer vond aan die opgeklapte pingpongtafel plaats) de basis voor een algoritme schrijven, dat nog steeds niet is verslagen. En waar fenomeen. 

Veelbetekenend, sinds CNBC dit filmpje begin december publiceerde, is het fonds alweer ruim $100 miljard meer waard geworden. Gewoon zowat maatje ASML erbij. 

In dollars, zo ziet de top in marktwaardes van de S&P 500 er uit. Ja, heel veel technologie, maar ook Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase, farma en zelfs old school oliebedrijven. In dollars:

Vergelijk dit eens met de Euro Stoxx 50. Niet alleen heeft ons continent volledig de technologieboot gemist, ook financials blijven ver achter. Om maar te zwijgen van Made in Germany, ofwel engineering. In euro's:

Voor big pharma en een volledig uit de hand gelopen chocoladeboer moet u dan weer in Zwitserland zijn. In de welbekende dure franken:

De FTSE 100 stelt ook niet zo veel voor met echt grote bedrijven. Stuur wat mij  betreft onze vloot maar weer de Thames op, want die twee bovenste namen zijn gewoon van ons :-)

Dan ziet het plaatje er sinds de marktbodem in 2009 herbelegd, in euro's en geïndexeerd zo uit. Ja, uit het dure en zo hard gestegen Wall Street is één, maar of u dan de Europese aandelen in moet? Zoals gezegd, wij hebben geen technologie om ervandoor te spuiten. Geldt ook voor emerging markets?

Eerlijk gezegd zou het mij niet verbazen als New York nog wel een paar jaar blijft outperformen, of de beurzen nou blijven stijgen of niet. China heeft dan wel veel technologie, maar dat is vooralsnog vooral veel copypaste en nog altijd moeilijk of niet in te beleggen.

 


Update 09:05: Beter Beter Bed

De dag is nog lang om maar te zwijgen over de weg die Beter Bed nog heeft te gaan. De opening is in ieder geval +10% op omzetcijfers 2019, opluchting dus. Hopelijk het begin van een mooie turn-around.

Hier nog even het persbericht:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 23 okt IEX Podcast: "Kansrijke turnaround-aandelen" 8
 2. 23 okt BeursVandaag: Niks te zien, hoor
 3. 22 okt Rabobank +7,4%

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Nadalsr13 17 januari 2020 11:46
  Morgen allen, als men zich inleest in het bedrijf Beter Bed en men wil een groeiaandeel in bezit dan is dit het ultieme bedrijf. In december het zwaar verliesgevende Matratzen Concord verkocht voor een mooie prijs en nu bezig met een reorganisatie en de boel weer op orde krijgen. Nu op dit moment een prijs van euro 2,80 per aandeel echt nog steeds een bodemprijs. Op 17 maart de volgende update en verwacht daar de strategie oftewel outlook voor de komende jaren en die ga ik met veel vertrouwen tegemoet. Ik denk een richtprijs 2011 tussen de 10 en 15 euro.

  Fijne dag
 2. derftrep 17 januari 2020 12:06
  quote:

  Nadalsr13 schreef op 17 januari 2020 11:46:


  Morgen allen, als men zich inleest in het bedrijf Beter Bed en men wil een groeiaandeel in bezit dan is dit het ultieme bedrijf. In december het zwaar verliesgevende Matratzen Concord verkocht voor een mooie prijs en nu bezig met een reorganisatie en de boel weer op orde krijgen. Nu op dit moment een prijs van euro 2,80 per aandeel echt nog steeds een bodemprijs. Op 17 maart de volgende update en verwacht daar de strategie oftewel outlook voor de komende jaren en die ga ik met veel vertrouwen tegemoet. Ik denk een richtprijs 2011 tussen de 10 en 15 euro.

  Fijne dag


  Kan me hier wel in vinden. Wellicht moet je eens solliciteren bij KBC, daar kunnen ze wel wat goede mensen gebruiken.
 3. Andalusier01 17 januari 2020 15:25
  Telegraaf:
  TomTom gaat als eerste en voorlopige enige maker van kaarten- en navigatiemaker een contract gesloten met Huawei over het gebruik van zijn producten op het eigen besturingssysteem dat de Chinese telefoonmaker heeft ontwikkeld.


  ? ANP
  Dat zegt het Amsterdamse bedrijf in een toelichting nadat op internet beelden opdoken van een aankondiging van de deal op een bijeenkomst van ontwikkelaars. Huawei ontwikkelde zijn eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons (HMS) nadat het bedrijf werd verboden om nog langer belangrijke apps uit het Android-besturingssysteem van Google te gebruiken. Dit was het gevolg van maatregelen van de Amerikaanse regering, die Huawei verdenkt van meewerken aan spionage door de Chinese overheid.

  Daardoor moet Huawei noodgedwongen zijn eigen telefoons voorzien van het eigen besturingssysteem, waar apps als Google maps niet op werken. Andere apps waarin sprake is van kaarten, navigatie en plaatsbepaling maken vaak gebruik van software van Google maps, TomTom of Here, die dan in de app worden verwerkt.

  Bedrag onbekend
  De deal betekent dat alle apps die voor HMS worden ontwikkeld voortaan navigatie en kaartentechnologie uit de TomTom-stal kunnen gebruiken. Of er ook een Google Maps-achtig alternatief op de HMS-telefoons komt, kon een woordvoerder van TomTom niet zeggen. Het bedrijf doet geen medelingen over de waarde van de deal. Huawei kon vrijdag aan het begin van de middag nog niet aangeven hoeveel smartphones inmiddels draaien op HMS.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 1.568,500 23 okt
  +6,500
  +0,42%
 2. Alphabet 1.632,515 23 okt
  +25,855
  +1,61%
 3. Beter Bed Holding 3,810 23 okt
  -0,190
  -4,75%
 4. Galapagos 107,750 23 okt
  +4,000
  +3,86%
 5. GrandVision 23,450 23 okt
  -0,100
  -0,42%
 6. Heineken 81,160 23 okt
  +1,680
  +2,11%
 7. RELX 18,000 23 okt
  -0,105
  -0,58%
 8. Royal Dutch Shell A 10,870 23 okt
  +0,230
  +2,16%
 9. Wolters Kluwer 71,340 23 okt
  -0,280
  -0,39%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare