Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Alfen, banken en AMG

Liveblog: Alfen, banken en AMG

Update 16:30 uur: Schreeuw niet zo...

Waarom moet het altijd zo extreem en over de top, zowel bullish als bearish? Ik weet het: sensatie verkoopt, nuance is saai.

 


Update 15:20 uur: Alfen

Is Alfen zo'n typische Mijn-naam-is-Haas-trade? Het gaat weer hard op al hoger volume:

Wat ik bedoel met Mijn-naam-is-Haas-trade is dat die prijsactie nieuwsgierigen aantrekt, die al dan niet benul hebben van wat Alfen is, wat het doet en waarom die koers het op de heupen heeft. Als het maar beweegt. Mijn naam is trouwens ook Haas: geen idee waarom het beweegt.

Niks Haas, maar Berenberg! Toe maar.

 


Update 15:00 uur: Bang voor banken?

Nieuwe CEO voor ABN Amro en een mooie koerssprong, maar Reuters Breaking Views ziet het somber in op korte termijn voor de EU banken. Het blog heeft naam en faam, vandaar dat ik het meld.

Lees het zeker als bankenliefhebber, er staan mooie cijfers in. Dit pik ik eruit, citaatje:

ECB President Christine Lagarde may have to ease policy further if global trade wars reignite or if U.S. President Donald Trump proceeds with planned tariffs on France, bringing the European economy into the line of fire.

Even if rates do eventually rise, rising capital requirements from the so-called Basel IV set of regulatory reforms will weigh on lenders’ returns. The rally in European banks may peter out sooner rather than later.

Nog even een plaatje van de banken van de afgelopen drie maanden, Ja, eindelijk eens beter dan de brede markt. Voor ieders bestwil geef ik maar geen langer plaatje.

 


Update 14:15 uur: Sombere CEO's en CFO's

Schrikken? Het zijn toch de financiële opperhoofden van bedrijven. SieEnBieSie:

 • Chief financial officers surveyed by Deloitte say the economy will slow in 2020, though few expect recession.
 • Stock market averages are overvalued, according to 77% of respondents.
 • Expectations are especially dismal for Europe and China.

Helaas meldt het stuk niet wat hun track record is.

Eergisteren had hetzelfde medium al deze verwachtingen van CEO's. Die liggen dus 's nachts naar het plafond te staren of er wel of geen recessie komt.

 


Update 11:45 uur: En wie zijn nu weer de suckers der suckers in de markt?

Opgelicht deel zoveel. Beloof Vandaag €1000 inzetten en morgen miljonair zijn en het geld stroomt naar u toe. U snapt hoe het ook dit keer weer afloopt. Uit het boekje dit keer, met Ferrari's en zo, en inclusief fraaie SCHREEUWKOPPEN in de Mail Online.

 


Update 10:30 uur: NVM spreekt van "woningnood"

Het nu al veelbesproken persbericht van de NVM vandaag spreekt van woningnood. De gemiddelde transactieprijs steeg in 2019 met gemiddeld 8%. Met een flink huis in een mooie buurt vlak bij het centrum van Amsterdam zit ik pole position en bemoei me er daarom verder maar niet mee. 

Ik heb trouwens ook wel wat anders aan mijn hoofd. Mijn erfpacht ga ik afkopen - google als u zich afvraagt wat dat inhoudt - en dat kost me een gruwelijke smak cash. En die trek ik niet zo maar even uit eigen muur... Zijn er meer onder u die in 020 hun erfpacht afkopen, of juist niet? Laat maar horen.

Klik op de het plaatje voor het persbericht van de NVM met alle plaatjes et cetera. 

 


Update 10:10 uur: Handelsverdag in de pocket?

Nu ook in de Chines pers: VS en China tekenen volgende week in Washington fase 1 van een handelsverdrag. Vice-premier Liu He voert de delegatie aan. Al vaker opgemerkt: waar de Amerikaanse president zich regelmatig uitlaat over dit verdrag, heeft zijn Chinese collega dat bij mijn weten nog niet gedaan. Ook nu niet.

 


Update 09:30 uur: Party like it's 2019

AEX op een nieuwe top, AMX en AEX herbeleggingsindex zelfs op een all time high: het lijkt wel 2019. Ik geef een andere grafiek, de AEX VIX Index (volatiliteit) implodeert met double digits naar standje 10 nog wat. Vorige week vrijdag en maandag waren we nog in paniek volgens de media, en nu is alles weer koek en ei.

Totdat... Zien we dan wel weer. De rentes bevestigen in ieder geval de risk-on modus, want die op de AAA-staatsobligaties stijgen drie basispunten.

Valt er nog iets op het Damrak op? Met een outperformance van 1% ten opzichte van de Euro Stoxx Banks Index valt de benoeming van Robert Swaak als nieuwe CEO van ABN Amro goed. Wat zie ik in de adviezen? Toevallig! Heeft Swaak soms bedongen dat de bank AMG op kopen en vet koersdoel zet?! Geintje hoor :-)

 • AMG: herstarten met buy en €38 - ABN Amro
 • Adyen: naar €900 van €800 - JP Morgan
 • DSM: naar underperform van neutral en naar €107 van €109 - Credit Suisse
 • Air France-KLM: naar €10,15 van €10,70 - UBS
 • Eurocommercial Properties: naar €26 van €29 - JP Morgan
 • Sif: naar €12 van €10,50 (hold) - ING

Air France-KLM gaat lekker op jaarcijfers (en de olieprijs volgens de networks) en verder is het vrij... rommelig? Er is niet echt een duidelijke scheiding defensief versus cyclisch en en financials. KPN en Wokkels boven ArcelorMittal is ook wel frappant, om maar een dwarsstraat te noemen. Vastgoed doet het weer matig. 

Geklokt om 09:30 uur:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15:00 IEX Podcast: Trump, Biden of PostNL 3
 2. 08:05 BeursVandaag: Slecht 1
 3. 07:30 Oeps, de futures 2

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 9 januari 2020 12:21
  Woningnood;het failliet van de VVD. Is mede schuldig aan dit dossier en geldt tevens voor de zooi in de zorg, onderwijs, om zeep helpen van de pensioenen (lees: negatieve rente; inflatie 2,6%, box 3: 1,2% en tel uit uw winst): banken en pensioenfondsen door het putje. lang leven de liberalen.
 2. langetermijner 9 januari 2020 13:04
  quote:

  feestneus1 schreef op 9 januari 2020 12:21:


  Woningnood;het failliet van de VVD. Is mede schuldig aan dit dossier en geldt tevens voor de zooi in de zorg, onderwijs, om zeep helpen van de pensioenen (lees: negatieve rente; inflatie 2,6%, box 3: 1,2% en tel uit uw winst): banken en pensioenfondsen door het putje. lang leven de liberalen.

  Box 3 is toch echt al 1,64%. En als het aan onze opgestapte Snel lag ging deze zelfs naar 1,75%
 3. wolframm 9 januari 2020 13:06
  Bijzonder geestig:

  11:45 "En wie zijn nu weer de suckers der suckers in de markt?"

  Update 10:30 uur: NVM spreekt van "woningnood"

  Het nu al veelbesproken persbericht van de NVM vandaag spreekt van woningnood. De gemiddelde transactieprijs steeg in 2019 met gemiddeld 8%. Met een flink huis in een mooie buurt vlak bij het centrum van Amsterdam zit ik pole position en bemoei me er daarom verder maar niet mee.

  Ik heb trouwens ook wel wat anders aan mijn hoofd. Mijn erfpacht ga ik afkopen - google als u zich afvraagt wat dat inhoudt - en dat kost me een gruwelijke smak cash. En die trek ik niet zo maar even uit eigen muur... Zijn er meer onder u die in 020 hun erfpacht afkopen, of juist niet? Laat maar horen.

  heerlijk stukje zelfspot
 4. info_124 9 januari 2020 13:07
  Woningnood: ja, door decennia lang gronduitgifte enkel te doen via de gemeentelijke grondbedrijven, bij verre overmaat aan projectontwikkelaars, want.. er moeten woekerwinsten gemaakt worden om "leuke dingen voor de mensen" te kunnen doen. Als dan ook nog eens een softy-soft-soft trechter meegaat in een blokkade wegens SOx-neerslag, is de catastrofe compleet.
  Wereldwijde lage rentes.. of dat een regering van een landje met een economisch belang als een stad als Shanghai, New York enz daar ook maar IETS op uit kan maken. Heeft overigens wat andere -en grotere - voordelen, namelijk: staatsschuldrente ook laag. 1% hoger, en de huidige regering moet het bedrag bezuinigen, waarvoor Wilders het Catshuis uitgerend is. Idem de lage hypotheekrentes ( bij mij van 4,9% naar 1,9%), waar het gros van NL maandelijks de voordelen ziet.
  Zorg e.d. bezuinigingen: helaas, de Staat kwam gigantisch veel geld tekort, er moest € 50 MILJARD bezuinigd worden. Men kon dit niet nog verder op laten lopen en de rekening doorschuiven naar onze (achter-klein)kinderen. Gelukkig lost onze regering zo veel mogelijk af, zodat er weer ruimte ontstaat om bij een volgende crisis bij te kunnen lenen, en de problemen VEEL beter het hoofd te kunnen bieden dan in de ons omringende landen.
 5. info_124 9 januari 2020 13:13
  De sterkste schouders moeten toch altijd de zwaarste lasten dragen.... totdat die "schouders" kennis, kunde en kapitaal meenemen en naar het hele grote buitenland verkassen. Ten zuiden van Breda en ten oosten van Winterswijk liggen geen kolkende vuur spugende en onoverkomelijke lava zeeën, maar doorgetrokken asfaltwegen en nog veel erger: internet-kabels.
  Voor mijn werk kom ik regelmatig in Z.O. Azie, m.n. Thailand. Het STIKT daar van de internationale internet-werk-nomaden.
 6. forum rang 4 'Belegger' 9 januari 2020 16:34
  Dat erfpacht heb ik altijd al een bedenkelijke constructie gevonden voor de bewoners. Als die mogelijkheid bestond, zou ik het liever andersom zien. Dus eigen grond en de woning huren. Maar zo werkt het nu niet.

  Die stenen zijn in Amsterdam niet meer waard dan elders in het land. Rekening houdend met (groot) onderhoud en nu ook de energietransitie kan vooral een oudere woning juist een aanzienlijke (financiële) zorg zijn. Met een appartement heb je ook nog eens de verplichting om maandelijks servicekosten te betalen, maar geen zekerheid dat er genoeg in kas zit bij groot onderhoud. Alles bij elkaar vraag ik mij dan af wat je eigenlijk koopt.
 7. forum rang 4 Stock Exchange Monkey 10 januari 2020 00:26
  quote:

  Snugger id=12042467 date=2020 01-09 12:32 schreef:


  Momenteel beleggers in serene rust, hun collectief hartfilmpje wijst het uit inderdaad, ze slapen bijna. Maar het kan ook te kalm, berusting daar volgt flinke inspanning op…..
  [/quote]

  [quote alias=Snugger id=12030957 date=2020 01-02 17:51]
  5 is inderdaad een indicatiewaarde, net als 3 trouwens, maar dan hoeft gelijk niet op de 2e van het jaar de vlag al uit!.. Wacht eerst maar 's 3 jan. af, da's een 3 én een Fib. ratio in tijd, in éen.. Kan zomaar het oude van 5 dagen vervangen.
  [/quote]

  [quote alias=Snugger id=12035839 date=2020 01-06 12:57]
  Man wat kan jij toch dom lullen. Zelfs met omgedraaide grafieken zie je het niet waarschijnlijk! TA op z'n waardeloost en zeker niet representatief voor deze richting.


  Blablablabla! Misschien mot u zich effe laten scheren? Het is waarschijnlijk erg warmmm met de ongewoon hoge temperaturen deze tijd van het jaar…
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ABN AMRO BANK N.V. 7,040 17:03
  +0,160
  +2,33%
 2. Advanced Metallurgical Group 15,390 17:01
  +0,515
  +3,46%
 3. Air France-KLM 2,740 17:00
  -0,042
  -1,51%
 4. Alfen N.V. 55,000 16:57
  +0,500
  +0,92%
 5. DSM Koninklijke 136,950 16:59
  -0,250
  -0,18%
 6. Eurocommercial Properties 9,320 17:03
  +0,150
  +1,64%
 7. Sif Holding 14,560 17:01
  0,000
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare