Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Een goud-ETF als verzekering

Tracker Tips: Een goud-ETF als verzekering

Moet u nu nog op de goudtrein stappen? Goud is afgelopen jaar namelijk flink gestegen, ondanks een zeer goed beursjaar voor aandelen. Recent is de prijs van het edelmetaal weer opgelopen door onrust in het Midden-Oosten. 

Goud

Wie nu nog wil instappen, moet goed weten waar hij aan begint. Goud wordt veelvuldig gebruikt door beleggers als een soort verzekering tegen onheil. Het zorgt bovendien voor een stukje diversificatie in een beleggingsportefeuille en volgens sommige analisten als een hedge tegen inflatie. 

In goud beleggen kan op allerlei manieren. Met of zonder hefboom, de dollarkoers afdekken, fysiek of in termijncontracten, het kan allemaal middels ETF’s.

SGLD

Op Euronext Amsterdam wordt de Invesco Physical Gold ETC (SGLD) verhandeld met een lopende kostenratio van 0.24% per jaar. De zogeheten isin van deze tracker is IE00B579F325.

Elk certificaat wordt gewaarborgd door fysieke goudstaven in de kluizen van JP Morgan Chase Bank in Londen. Goud is genoteerd in Amerikaanse dollars en met deze ETF heeft u volledige blootstelling aan deze wisselkoers, ondanks de notering in euro.

Klik om te vergroten

Uit bovenstaande grafiek is te herleiden dat deze ETF een rendement heeft behaald van 19% vorig jaar. Hierin is het effect van de wisselkoers al verwerkt. Een interessante referentie is het volgende plaatje met de goudprijs van de afgelopen 10 jaar. Het hoogtepunt lag in 2011 op $1825 per troy ounce, zo’n 16% boven het huidige niveau.

Klik om te vergroten

Verzekering

Is goud dan een verzekering voor uw beleggingsportefeuille? Als de pleuris uitbreekt op financiële markten, dan zal uw stukje belegging in een goud-ETF voor wat demping zorgen. Het zal het verlies in de andere waarden niet volledig compenseren.

Goud keert ook geen dividend uit. Als u toch wat rendement op een goudbelegging wil behalen is een investering in een goudmijntracker wellicht een alternatief.

Desalniettemin is goud een interessante manier om in te spelen op onzekerheden. Om er een paar te noemen: het verloop van de handelsdeal tussen de VS en China, de afwikkeling van de Brexit en de mogelijke verdere gevolgen van de dodelijke Amerikaanse droneaanval op de Iraanse generaal Suleimani.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 28 sep Tracker Tips: Synthetische ETF’s
  2. 21 sep Tracker Tips: Duurzaam en geen valutarisico 2
  3. 11 sep Tracker Tips: Eén ESG-beleggingsoplossing

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

goud

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
| Omlaag ↓
  1. SlechteBelegger 8 januari 2020 09:35
    Goud staat op de high. Toch vreemd als de indices ook op de high staan. Zou volgens jouw redenering dan niet kloppen. Je zou dan verwachten dat goud veel lager zou staan. Komt wellicht door de lage rente of zelfs negatieve rente. Hierdoor is het interessanter om fysiek goud op de plank te hebben. De vraag is alleen wat er met de goudprijs gebeurt als de rente weer gaat stijgen.
  2. TA=verlies 8 januari 2020 13:37
    Uiteindelijk heb je gewoon een papiertje of een inlogcode. Fysiek is fysiek in bezit, niets anders dan dat. In het verleden kon je ook een stuk teakplantagevkopen, ging je met een helikopter naar je eigen plantage kijken. Hoe is dat ook alweer afgelopen.... Dus fysiek goud is in je eigen kluisje!
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's, goud, trackers
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare