Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Chippers onderuit

Slot: Chippers onderuit

Het is een dag waarop het er simpelweg niet in zit. De AEX krabbelde aan het einde van de handelsdag nog wel op, maar sluit uiteindelijk 0,6% lager. Hiermee presteren we in lijn met de DAX (-0,7%) en CAC (-0,5%).

Dit is eerlijk gezegd een kleine tegenvaller, omdat zwaargewicht Royal Dutch Shell (+0,8%) de weg omhoog vindt. Sowieso is de AEX een relatief defensieve index, waardoor we op dit soort dagen de markt moeten kunnen outperformen.

Waarschijnlijk zijn het nog altijd de spanningen in het Midden Oosten die de beurzen parten spelen. De Amerikaanse President Donald Trump dreigt immers dat hij met een vergeldingsactie komt, indien Iran iets onderneemt. Toch lijkt de koersdip door de politieke spanningen eerder een koopkans dan een moment om alles in de uitverkoop te zetten.

De Iraniërs zouden namelijk wel heel gek zijn om alsnog met een vergeldingsactie te komen. Daar komt bij dat deze spanningen op middellange termijn vaak weer op de achtergrond verdwijnen.

Anderzijds kunnen we niet zeggen dat er een absolute koopkans is ontstaan. Daarvoor is de huidige koersdaling te beperkt. Het is simpelweg geen markt voor mensen die langs de zijlijn staan en een geschikt instapmoment zoeken. 

Ook goed nieuws

Vandaag was er ook goed nieuws te melden, zo vielen alle inkoopmanagersindices voor de dienstensector mee. Met name de Duitse PMI (52,9 vs 52,0) is een fikse opsteker. Dit cijfer is niet alleen beter dan verwacht, maar betekent ook een verbetering ten opzichte van november. Daarnaast is er sprake van expansie, aangezien het cijfer ruim boven de 50 uitkomt.

Hetzelfde beeld zien we in de Verenigde Staten. Er rolde een stand van 52,8 uit de bus, wat betekent dat we ons nog geen zorgen hoeven te maken over de Amerikaanse economie.

ASML

ASML (-1,8%) lijkt af en toe onaantastbaar, maar nu krijgt de chipgigant toch echt last van de handelsoorlog tussen de VS en China. Het bedrijf mag op dit moment geen machines exporteren naar China, vanwege het ontbreken van een exportvergunning.

Het zou zomaar kunnen dat de Amerikanen hier een rol in spelen. Het is geen publiek geheim dat ASML de beste chipmachines ter wereld maakt. Als de Chinezen deze topmachines niet mogen afnemen, wordt het Aziatische land de toegang ontzegd tot de beste chiptechnologie.

De analisten van Credit Suisse deden nog een dappere poging om de koers van ASML hoger te zetten. De Zwitsers verhogen hun koersdoel van de chipgigant immers met €60 naar €330 (bron Guruwatch).

Rentes

Per saldo gebeurde er vrij weinig in de wereld van het tienjaars staatspapier. De Nederlandse rente blijft stabiel op -0,16%. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,6% omlaag en daarmee presteren we in lijn met de overige Europese indices. 
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 5,8% en noteert 13,8 punten.
  • Wall Street is niet kapot te krijgen. De Nasdaq koerst zelfs 0,2% in het groen.
  • De euro stijgt 0,2% en noteert 1,119 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+0,7%) gaat lekker, maar geeft een deel van de openingswinst alweer uit handen. 
  • Olie: WTI (+0,1%) en Brent (+0,4%) stonden vanochtend ook op een hogere prijs dan nu.
  • Bitcoin (+3,5%) wordt weer opgepikt.

Het Damrak

  • Het is niet de dag van de verzekeraars. Aegon (-2,6%) en NN Group (-1,8%) krijgen een pak rammel. ASR (-0,2%) houdt de schade door een koopadvies van Deutsche bank beperkt.
  • Galapagos (-2,7%) wordt van de kooplijst van Bank Degroof en JP Morgan Cazenove geschrapt. Het is een trend die in december werd ingezet. Analisten grijpen de forse koersstijging van het afgelopen jaar aan om 'winst' te nemen.
  • Heineken (+1,6%) lijkt te profiteren van een koersdoelverhoging van Barclays. Het aandeel gaat naar €114 van €104 en het koopadvies blijft gehandhaafd. 
  • Chippers ASMI (-1,5%) en Besi (-3,4%) gaan onderuit op het bericht dat ASML (tijdelijk) geen machines naar China mag exporteren. Positieve noot is dat de verliezen bij opening aanzienlijk groter waren.
  • Air France-KLM (-0,9%) wordt door de analisten van Credit Suisse gezien als het meest kwetsbare Europese luchtvaartconcern. Het bedrijf is zeer gevoelig voor hogere brandstofkosten. Als een ton brandstof $10 duurder wordt, heeft dat volgens de Zwitsers een effect van 5% op de operationele winst van Air France-KLM.
  • Flow Traders (+3,0%) staat op dit soort dagen weer in de spotlights. Het handelshuis profiteert immers van de hogere volatiliteit op de financiële markten.
  • Sinds de aandelensplitsing beweegt WDP (-3,0%) hard op en neer. 
  • ForFarmers (+4,7%) is gisterochtend bij Business Class besproken. Waarschijnlijk wordt deze koersstijging hierdoor veroorzaakt.
  • Lokaal zakt Beter Bed (-2,6%) wat weg. De beddenverkoper is verlost van het noodlijdende Matratzen Concord, maar beleggers zijn nog altijd sceptisch.

Adviezen

  • Aegon: naar €4,50 en houden - Deutsche Bank
  • ASML: naar €330 van €270 en kopen - Credit Suisse
  • ASR: naar kopen van houden en €39 - Deutsche Bank
  • Galapagos: naar houden van kopen en €185 - Bank Degroof
  • Galapagos: naar €160 en houden - Sanford & Bernstein
  • Galapagos: naar houden van kopen en naar €185 van €170 - JPMorgan Cazenove
  • Heineken: naar €114 van €104 en kopen - Barclays
  • ING: naar €13 van €11,70 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • Royal Dutch Shell: naar €31 van €30,50 en kopen - Independent Research

 De dag van morgen

7 jan Event Consensus
11:00   Italië inflatie CPI dec 0,2% MoM
11:00   EU detailhandelsverkopen nov 0,6% MoM
14:30   VS handelbalans nov -44,0B
16:00   VS fabrieksorders nov -0,8% MoM
16:00   VS ISM non-Manufacturing Index dec 54,4
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. LLinssen 6 januari 2020 19:33
    Olie stabiliseert, wallstreet in het groen, de volatiliteit knalt niet door het dak, we gaan niet als een gek omlaag, bovendien is een daling na de kerst rally niet eens zo gek. Volgens mij maken we ons nergens druk om. Zei de man die vandaag zijn olie en FT opties heeft verkocht om weer in de index turbo's te duiken.
  2. forum rang 5 theo1 7 januari 2020 09:57
    quote:

    Vidoque schreef op 6 januari 2020 22:46:

    Beetje naïef om te denken dat Iran geen vergeldingsacties gaat ondernemen. De lont in kruitvat M-O is pas aangestoken.
    Zou niet slim zijn. De VS kunnen de Iraanse economie volledig wurgen als ze willen. En anders kunnen ze het land zo maar naar de steentijd bombarderen. Als het menens wordt moet ik nog zien of er iemand voor de Iraniërs op gaat komen. Zoveel bondgenoten hebben ze niet. Als ik ayatollah was zou ik me een beetje gedeisd houden en blij zijn met wat ik had.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links