Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: ASML, FF en defensief vs cyclisch

Liveblog: ASML, FF en defensief vs cyclisch

Update 17:00 uur: Morgan Stanley

Excuses, druk met andere dingen vanmiddag, maar deze heb ik nog wel voor u. Liefst 153 pagina's grafieken, plaatjes en datafeest van Morgan Stanley. Complimenten trouwens dat jullie netjes op de beurs hebben gepast. AEX -0,7%, we hebben wel eens erger meegemaakt.

 


Update 12:20 uur: ForFarmers

De boer is troef, ForFamers beweegt hard tegen de markt in op aardige omzet. Ja, het fonds koopt zelf aandelen in - vorige week dik 85K berichtte het bedrijf zelf voorbeurs - maar hoewel dat zeker helpt, verklaart het natuurlijk niet de koopwoede. .

Sorry, het is sterker dan ik, deze moet ik gewoon even maken. Inderdaad, vorig weekend was er een polticus die iets te melden had over dit aandeel. Voorlopig loopt de teller 8% tegen hem in, 9% als ik corrigeer voor de AEX. 

 


Update 10:05 uur: hEUrt, zegt het vEURt

Er is ook nog goed nieuws vandaag: echt álle - nota bene Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje - EU-data vallen vandaag mee. De euro stijgt er pardoes wat op. Die ZAR tussendoor is de Zuid-Afrikaanse inkoopmanagersindex, als u echt alles wilt weten. 

 


Update 10:00 uur: Pharming

Scherpe daling in het eerste kwartier na opening op hoog volume en nu voorzichtig herstel tegen de markt in. Ik spot echter geen nieuws. Weet u, als ik op puur fundamentele basis een buy & hold-belegger in Pharming was, zou ik alleen op zondag naar de koers kijken, want anders zou ik stapeldol worden van zulke bewegingen. 

 


Update 09:45 uur: Over ASML, China en VS

Aan de traffic en reacties te zien heeft iedereen intussen dit berichtje wel gelezen. ASML dus.

Wat u misschien nog niet weet is hoeveel procent van zijn omzet ASML in de VS en China haalt. Klik voor groot, want ik geef zo veel mogelijk data. U ziet dat China nog maar een betrekkelijk korte en volatiele klant is, om het zo maar uit te drukken. De VS (lees vooral Intel) kent de weg al heel lang in Veldhoven.

Tot een aantal jaar terug was Intel en ook TSMC zelfs grootaandeelhouder van ASML. Die belangen zijn helemaal verkocht, of er is nog een, niet meer in mijn data af te lezen, verwaarloosbaar percentage over.  Oh ja, als u denkt dat Samsung woensdag met een mooie outlook voor 2020 komt, dan kunt u nu ASML met een kortinkje kopen. 

Of u laat de geopolitieke gebeurtenissen of andere bearishe verwachtingen of feiten voorgaan, de keuze is aan u. 

 


Update 09:30 uur: Risk-off

En u? Ik vind het allemaal wel meevallen tot dusverre. Misschien ben ik te laconiek, of gewoon te oud - ik heb de AEX ook wel eens -10% zien gaan zonder nieuws - of weet ik gewoon niet beter ;-) 

De kop is eraf en het hangt vooral van uw risicoprofiel af of het mee- of tegenvalt. Inderdaad, defensieve aandelen blijven redelijk liggen - met name Royal Dutch Shell behoedt de AEX voor erger - maar cyclische fondsen en financials krijgen klop. Alsof we naar een gemiddelde 1%-dalingsdag in 2019 zitten te kijken, weet u nog?

Natuurlijk zit u nu te balen als u vol in ASML, Galapagos, ArcelorMittal en consorten zit, maar gezien al het nieuws en adviezen voorbeurs verbaast dat toch ook niet heel erg...? Risico van zulke beleggingen. De enige die er echt uitspringt en dan ook nog op hoog volume is Pharming. Ik weet niet zo gauw waarom deze sell-off is.

Flow Traders gedijt bij de toegenomen (let wel, 10% is veel, maar is toch geen explosie) volatiliteit, goud en olie staat hoger, bitcoin roert zich nu ook, maar de rentes zijn slechts twee basispunten lager. Kortom het is weer maandag op de beurs, maar vooralsnog niet meer dan dat. De koersen klok ik om 09:30 uur.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ForFarmers

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pharming Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
tester1
0
rene66
2
Dit zijn gewoon koers rimpeltjes. Ook al breekt er een flinke oorlog uit in het Midden Oosten dan heeft dat nul gevolg voor bedrijven zoals ASML en Galapagos. Ook voor bedrijven zoals Arcelor of AMG slaat een koersdaling nergens op.

Het zijn gewoon mannetjes en vrouwtjes of algoritmes die aan de gang zijn en die spelletjes spelen. Als aandeelhouder gewoon blijven zitten, het waait gewoon allemaal over.
Snugger
0
Er is altijd wel een aandeeltje wat contra de index gaat, maar dat is ook tot op zekere hoogte. De finish zit gewoon op 1,618% exstension en ForFamers is daar geen uitzondering op..
sebpb
0
For Farmers is natuurlijk wel iets meer aan de hand dan alleen opkoop eigen aandelen.
koers was ten eerste veels te laag (onder intrinsieke waarde) en de artikelen over andere samenstelling veevoer om de stikstof crisis aan te pakken geeft natuurlijk vooral de impuls/fantasie in het aandeel.
efreddy
0
Ik heb dat kamerlid geantwoord dat het weinig relevant is te zeggen wat je gaat doen indien je aandelen zou hebben wanneer je er geen hebt.
doktorspok
0
Bovendien was de vermogensbeheerder Wierda gisteren bij Harry Mens buitengewoon positief over FF, verklaart ook deels de koopgolf m.i. (soort 'Geert-Schaaij-effect').
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 28 feb Deze draai is pas Fed
 2. 28 feb EHBO-cursus Dalen voor Dummies 8
 3. 28 feb Intussen bij die 100-jarige Oost...

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 539,38 28 feb
  -20,60
  -3,68%
 2. ASML Holding 248,100 28 feb
  -7,750
  -3,03%
 3. ForFarmers 5,500 28 feb
  -0,110
  -1,96%
 4. Pharming Group 1,120 28 feb
  -0,021
  -1,80%