Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Out- en underperformers

TA: Out- en underperformers

Niet alle aandelen op de beurs doen het even goed. Zeker over een langere periode kunnen grote verschillen in prestaties optreden.

Bezien vanuit een relatieve performance kunnen grofweg de volgende categorieën aandelen onderscheiden worden:

  • Soms daalt een aandeel, terwijl de rest van de markt stijgt. Conclusie: ongeschikt om in te beleggen
  • In het andere geval stijgt een aandeel, maar minder dan andere aandelen. Conclusie: ongeschikt om in te beleggen
  • Het enige aandeel dat je in portefeuille moet hebben, is het aandeel dat harder stijgt dan de rest van de markt. Conclusie: geschikt om in te beleggen

BOB-indicator

Op de lange termijn grafieken van Tostrams gebruiken we de BOB-indicator om de goede fondsen van de minder goede te onderscheiden. Zie de uitleg van de B.O.B.-methode onderaan deze blog.

Op de grafieken hieronder wordt de BOB-indicator weergegeven door de blauwe doorlopende lijn. Deze indicator geeft aan hoe het betreffende aandeel presteert ten opzichte van andere aandelen:

  • Outperformer: Naarmate de blauwe lijn stijgt, presteert het betreffende aandeel beter in vergelijking met de rest van de markt.
  • Underperformer: Underperformer: Indien de blauwe lijn daalt doet dat aandeel het slechter dan andere aandelen.
  • Bij een vlak verlopen de blauwe lijn zal het betreffende aandeel dus even goed (of even slecht) presteren in vergelijking met de rest van de markt.

Deze keer bekijk ik een aantal outperformers (ASML, Adidas en Barco) en underperformers (Arcelor Mittal, RDS en Commerzbank).

Outperformer: ASML

ASML tendeert nog steeds krachtig opwaarts. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting de weerstand van €300 (het berekend koersdoel).

Zolang de stijgende trend en het patroon van fors hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, liggen verdere koersstijgingen in het verschiet. Een voorwaarde voor een positieve visie is wel dat de steun van €234,95 (de bodem van 31 oktober) intact blijft.

Het aandeel ASML is opgenomen in de lange termijn TA-beleggingsportefeuille van Tostrams.

Een puntje van zorg in het technische plaatje is de zwakke moneyflow bij ASML, die aangeeft dat het laatste deel van de stijging niet door sterke omzetten wordt ondersteund.

De B.O.B.-lijn van ASML stijgt en suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.


Outperformer: Adidas

Adidas maakt een pas op de plaats binnen de stijgende trend. De stijgende trend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien.

Van belang is dat Adidas boven de steun van €251,40 (de bodem van 31 mei) blijft. Weerstand zien we op €295 (het berekend koersdoel). Na een uitbraak boven de weerstand van €295 wordt €315 het volgende opwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (de glooiende rode doorlopende lijn) laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

De B.O.B. loopt omhoog en geeft aan dat Adidas beter presteert dan de rest van de markt.

Het aandeel Adidas is opgenomen in de lange termijn TA-beleggingsportefeuille van Tostrams.


Outperformer: Barco

Barco heeft na een consolidatie de uptrend weten te hervatten. Nadat de laatste top is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor een verdere koersstijging richting de weerstand van €235 (het berekend koersdoel).

We blijven positief zolang de steun van €169,60 (de bodem van 9 augustus) weet stand te houden.

De stijgende trend van de B.O.B.-indicator (de glooiende rode doorlopende blauwe lijn) van Barco geeft betere prestaties aan vergeleken met de rest van de markt.

Het aandeel Barco is opgenomen in de lange termijn TA-beleggingsportefeuille.


Underperformer: ArcelorMittal

ArcelorMittal consolideert binnen de dalende trend. Het aandeel vormt nog lagere toppen en bodems zonder veel overtuiging.

Nu ArcelorMittal gaat consolideren, lijkt de verkoopdruk iets af te nemen. Bij een eventuele daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat. Steun ligt er rond €11,38 (de bodem van 27 mei 2016).

Weerstand zien we rond €16,48 (de top van 5 juli). Enkel een doorbraak boven de weerstand maakt ruimte voor koersstijgingen.

Het aandeel ArcelorMittal is ongeschikt voor de lange termijn beleggingsportefeuille. De dalende B.O.B.-indicator (de blauwe lijn) geeft aan dat Arcelor Mittal minder presteert dan de markt.


Underperformer: Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell staat onder druk. Na het verlaten van de stijgende trend lijkt het aandeel een lagere koerstop te vormen, wat wijst op toenemende verkoopdruk.

Let goed op de steun van €24,20 (de bodem van 9 februari 2018). Bij een doorbraak en slotstand hieronder treedt een verdere verzwakking op en komt er ruimte vrij voor een verdere koersdaling.

De weerstand ligt voor Royal Dutch Shell op €29,40 (gevormd op 5 juli).

De 200-dagenlijn van Royal Dutch Shell laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Royal Dutch Shell minder presteert dan de markt. Het aandeel is niet geschikt voor de lange termijn beleggingsportefeuille.



Underperformer: Commerzbank

Commerzbank consolideert binnen de dalende trend. Het aandeel vormt nog lagere toppen en bodems zonder veel overtuiging.

Nu Commerzbank gaat consolideren, lijkt de verkoopdruk iets af te nemen. Bij een eventuele daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat.

Steun ligt er rond €4,98 (de bodem van 22 november). Weerstand zien we rond €5,97 (gevormd op 8 november). Enkel een doorbraak boven de weerstand maakt ruimte voor koersstijgingen.

De dalende B.O.B.-indicator (de blauwe lijn) geeft aan dat Commerzbank minder presteert dan de markt. Het aandeel is ongeschikt voor de lange termijn beleggingsportefeuille. 


 

Uitleg B.O.B.-indicator

De B.O.B.-indicator geeft de relatieve prestaties van een fonds, sector of index weer. Dit wordt ook wel de B.O.B.-lijn of relatieve sterkte genoemd.

De B.O.B.-lijn (de blauwe lijn op de grafiek) vergelijkt het koersverloop van een fonds met dat van een index of de brede markt. De B.O.B.-lijn wordt gebruikt bij het selecteren van een fonds in de lange termijn beleggingsportefeuilles.

Criteria

De succesvolle B.O.B.-methode is gebaseerd op de volgende twee technische criteria:

  1. Een uptrend
    Een stijgende trend is op de grafiek altijd goed herkenbaar aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems. Op een objectieve manier is te beoordelen of de koers van het aandeel boven de lijn van het 200-daags gemiddelde ligt en of deze lijn (de bovenste rode doorlopende lijn op de grafiek) stijgt.

  2. Outperformance
    Een aandeel moet altijd beter presteren dan andere aandelen op de beurs. Dit beoordeelt TOSTRAMS aan de hand van de B.O.B.-lijn (de onderste blauwe doorlopende lijn op de grafiek). De B.O.B.-lijn geeft aan dat het aandeel van uw keuze beter of slechter presteert dan andere aandelen.

BOB-methode

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Reacties

144 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 december 2019 08:00
    Ik zeg het nog 1x. Winsten van banken indiv8dueel slaát nergens op. Er is niet zoiets als afzonderlijke banken. Het is 1 keten van banken met andere labels. Flikkert er een om dat heeft dat zware gevolgen voor andere banken. En zal blijken. Dag winst cijfers onzinnig Ijñ. Flikkert een systeem Ank om dan doñderen Z3 allemaal om. Of zeer lastig. Vallen er een paar systeem banken om. Bijv Deutsche en ING .. dan is het einde verhaal.
  2. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 30 december 2019 08:24
    Goedemorgen,

    De afstand tot het 200 daags gemiddelde is nu hoger dan in 2007 en 2000. daarbij zijn de koersen harder opgelopen dan de winsten.

    Als je nu nog long gaat in aandelen dan heb je een gaatje in je hoofd. Houdt je lekker cash en koop een bak Chinees :)

    gr
  3. Nice guy 30 december 2019 08:28
    Onze Koninklijke Shell is NIET geschikt voor een lange-termijn-portefeuille omdat het geen uptrend laat zien??? Dat is wel heel kortzichtig en ook meteen het probleem van de meeste TA "kenners": trek wat lijntjes uit het verleden door en je kunt de toekomst voorspellen.
    Shell laat al jaren geen echte uptrend zien (ook geen downtrend!) en dat is ook totaal niet interessant voor dit aandeel, het gaat om het vorstelijke dividend!
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 december 2019 08:45
    Voor de langere termijn gaan olieboeren onzekere tijden tegemoet, de roep om fossiele brandstoffen te vervangen door alternatieven wordt steeds groter en de belasting op fossiele brandstoffen steeds hoger.

    De vraag is of Shell snel genoeg kan omschakelen op de alternatieven zoals elektrisch, waterstof of wat er eventueel nog meer komt uit de koker van uitvinders.
  5. [verwijderd] 30 december 2019 08:49
    quote:

    'd Aandelen schreef op 30 december 2019 08:20:

    Goedemorgen,

    voor de Dax de laatste handelsdag van 2019, de FDAX staat momenteel rond de 13290 en ik ben benieuwd of er vandaag veel handel zal zijn op de beurs, eerst maar even ontbijten.
    ja
    ik ga het ook maar eens
    rustig aan kijken :)
  6. Wplay 30 december 2019 09:00
    quote:

    Ole Elliottwave schreef op 30 december 2019 08:24:

    Goedemorgen,

    De afstand tot het 200 daags gemiddelde is nu hoger dan in 2007 en 2000. daarbij zijn de koersen harder opgelopen dan de winsten.

    Als je nu nog long gaat in aandelen dan heb je een gaatje in je hoofd. Houdt je lekker cash en koop een bak Chinees :)

    gr
    In 2008 was de afstand tot MA200 op sommige dagen bijna -200.. nu hebben we het over 40 puntjes... so?
144 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links