Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Energiesector loopt achter

TA: Energiesector loopt achter

De energiesector blijft al jaren achter bij de rest van de markt. Deze underperformance lijkt samen te hangen met de klimaatdiscussie.

In alle maatschappelijke discussies heeft het klimaat de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld. Zowel voor- als tegenstanders van fossiele brandstoffen realiseren zich dat energietransitie in de toekomstige ontwikkelingen cruciaal is. 

Blik op fossiele brandstoffen

Daarom leg ik, in het laatste weekend van dit decennium, mijn blik op enkele leveranciers en producenten van onze fossiele brandstoffen.

Ik begin met een lange termijn analyse van ruwe olie en de Europese Oil & Gas sector. Omdat het een superlange termijn perspectief betreft, beoordeel ik deze keer alleen de meerjarengrafieken.

De volgende zaken vallen op:

  • De Europese energiesector loopt achter bij andere sectoren
  • Ruwe olie is het afgelopen decennium per saldo niet veel opgeschoten
  • De klassieke energieaandelen laten technisch geen sterke patronen zien
  • Het aandeel RWE is geschikt voor de defensieve lange termijn portefeuille
  • De Global Clean Energy tracker presteert eveneens bovengemiddeld goed

Ruwe olie

De olieprijs (Brent) heeft een serie met lagere toppen afgebroken. Hierdoor komt het technische plaatje er wat beter bij te liggen.

Voor een nieuwe technische verbetering is een doorbraak boven de eerste weerstand van $86,74 (de top van 5 oktober 2018) noodzakelijk.

In de afgelopen 15 jaar kende ruwe olie een grillig vrijwel zijwaarts koersverloop. Vooralsnog zijn er geen indicaties die aangeven in welke richting de olieprijs zal uitbreken.




Europese Oil & Gas sector

De Europese energiesector geeft op de grafiek een zijwaartse beweging weer. Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven met deze sector. Er hangt blijkbaar nog aanbod boven de markt.

Ook in het technische plaatje van de Europese energiesector zien we geen signalen die aangeven in welke richting de koers zal uitbreken.

Derhalve adviseren wij voorlopig vrijwel geen posities in deze sector. Het Duitse energiebedrijf RWE is het enige aandeel in de energiesector waarin de Tostrams TA portefeuille een positie aanhoudt.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell staat onder druk. Na het verlaten van de stijgende trend lijkt Royal Dutch Shell een lagere koerstop te vormen, wat wijst op toenemende verkoopdruk. Let goed op steun 24,20 (bodem van 9 februari 2018). Bij een doorbraak en slotstand hieronder treedt verdere verzwakking op en komt er ruimte vrij voor verdere koersdaling.

In de afgelopen jaren is Royal Dutch Shell flink op en neer gegaan, maar per saldo niets opgeschoten. Wij adviseren voorlopig dan ook geen posities in Royal Dutch Shell.

 


 

Schone-energie tracker

De Global Clean Energy ETF breekt boven de vorige weerstand rond 6. De tracker kan nu naar 7 (berekend koersdoel).

De recente hogere koersbodems signaleren dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen. Dat duidt op een verbetering.

Steun voor de Global Clean Energy tracker ligt rond 5,34 (de bodem van 27 juni).

Deze tracker streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 30 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de sector van de schone energie.


Het Duitse energiebedrijf RWE

RWE valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

RWE ontwikkelt zich technisch zeer sterk. De koersbodems worden voortdurend ver boven de voormalige koerspieken gevormd. Dit geeft aan dat er sprake is van gretige kopers in de markt.

De stijgende trend is intact. Er is opwaarts ruimte richting weerstand van €32,31 (gevormd op 25 september 2014). Steun ligt op de grafiek rond €24,54 (de bodem van 25 maart).

RWE is het enige aandeel in deze sector waarin de Tostrams TA portefeuille een positie aanhoudt. Gezien de sterke technische conditie overwegen wij voorlopig geen aanpassing in deze positie.

Franse oliemaatschappij Total

Total (Total Fina Elf) beweegt in zijwaartse richting. De koersuitslagen worden steeds kleiner, tussen de steun van €46,28 (de bodem van 6 december) en de weerstand van €49,71 (de top van 8 november).

Wacht een uitbraak uit deze driehoek af. Na een uitbraak boven de weerstand van €49,71 wordt €56 het volgende opwaartse koersdoel.

In de afgelopen 15 jaar is de koers van de Franse oliegigant alle kanten opgegaan, maar per saldo niet veel opgeschoten. Wij adviseren voorlopig dan ook geen posities in Total.


ExxonMobil

ExxonMobil is in de afgelopen vier jaar flink gedaald. Op wat kortere termijn stabiliseert de Amerikaanse oliegigant binnen de neerwaartse trend.

De huidige adempauze geeft aan dat de verkoopdruk in ExxonMobil iets afneemt. In de afgelopen 15 jaar is ExxonMobil niet veel opgeschoten. Wij adviseren dan ook geen posities in dit aandeel. Bij een daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat.

Neerwaarts koersdoel ligt er rond $58,05 (de bodem van 27 augustus 2010). Enkel na een slotstand boven de weerstand van $73,12 (de top van 8 november) komt er mogelijk opwaarts potentieel vrij.

Na een uitbraak boven de weerstand van $73,12 wordt %75,18 het volgende opwaartse koersdoel.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Reacties

69 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Senior 1936 27 december 2019 08:41
    Royce, goed verhaal. Maar ik mis toch wel een analyse over onze eigen olie- en gasreus RDS. Ik heb het idee dat dit aandeel zich evenals Total in een zijwaartse trend bevindt tussen de 25 en 29/30 ...en met een heel goed dividendrendement van ruim 6% bij de huidige koers kijk ik toch positief naar dit aandeel.
  2. [verwijderd] 27 december 2019 08:56
    Long energie.

    Oud geld zeer geld en neiuw geld gaan aan de orde komne, staasschuld us nog steeds niets aangedaan, sjut down, noem maar op.
    Trump die herkozen wordt allemaal stof om op te pakken komned jaar door de 50k dan eind volkgedn jaar.

    De 2 bumpers mogen gezien worden, pronken met het materiaal op de miljonairs fair.

    En maar pompen pompen en up pmopen, of er al niet genoeg groen is geweest 2019 en gam
  3. Joseph185 27 december 2019 08:58
    Ik denk dat er maar weinig sectoren zijn die er zo goed voor staan als de traditionele energie sector. Voorlopig zijn de vervangers in percentage zeer klein en is de discussie in de media heel groot. De wereld is nog steeds sterk afhankelijk van fossiel en over 10 jaar ook. Ik heb weinig aan het artikel . Nu ben ik ook geen fan van technische analyse vooral niet als men vooral terugkijkt en weinig visie heeft. Ik lees de artikelen van Jilles van den Beukel op IEX met plezier en ook de informatie van de IEA levert mij meer op om beleggings keuzes te maken.
  4. [verwijderd] 27 december 2019 12:30
    quote:

    Joseph185 schreef op 27 december 2019 08:58:

    Ik denk dat er maar weinig sectoren zijn die er zo goed voor staan als de traditionele energie sector. Voorlopig zijn de vervangers in percentage zeer klein en is de discussie in de media heel groot. De wereld is nog steeds sterk afhankelijk van fossiel en over 10 jaar ook. Ik heb weinig aan het artikel . Nu ben ik ook geen fan van technische analyse vooral niet als men vooral terugkijkt en weinig visie heeft. Ik lees de artikelen van Jilles van den Beukel op IEX met plezier en ook de informatie van de IEA levert mij meer op om beleggings keuzes te maken.
    Over 10 jaar zijn het alleen nog domoren die geen zonnepanelen op zijn dak hebben liggen. De transitie is fors ingezet en zal NL steeds sneller omvormen van een 3e wereld energieland naar up to date.

69 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links