Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: ''Lastig beursjaar op komst''

Liveblog: ''Lastig beursjaar op komst''

Update 13:00 uur: All quiet on the repo front?

Opvallend bericht van Bloomberg. Daarmee bedoel ik dat het niet louter harde feiten heeft, maar onder meer ook vaart op vermoedens van ingewijden.

Sorry Bloomberg, betaalde content, ik weet het, maar voor één keer pik een paar alinea's. Dit luistert nauw en ik wil geen ruis op de lijn. Bovendien staat er in een paar woorden precies hoe het nou zit met die repomarkt. Bij het sluiten der boeken deze dagen werd juist weer veel korte-cashkrapte verwacht.

Want dat is het probleem.

When foreign central banks tap the foreign reverse repo pool, it sucks reserves out of the system, working against the central bank’s efforts to replenish the supply. One of the reasons why repo went haywire three months ago is that reserves, or banks’ excess cash parked at the Fed, got too scarce.

As a result, the central bank began temporarily replenishing reserves via overnight and term repo operations, as well as by buying $60 billion a month in Treasury bills. Monday’s 15-day action that spans the end of the year was undersubscribed, the second straight operation to come in under the amount on offer -- a possible sign that year-end funding pressures have eased.

But next year will test whether the Fed can end its interventions without chaos re-emerging. Chairman Jerome Powell recently said the Fed isn’t trying to eliminate all volatility from markets. However, if the repo market is erratic, it signals the Fed doesn’t have good control over the financial system’s plumbing. That’s something policy makers and the broader market can’t tolerate.

Waarom mijn voorzichtigheid? Misschien vindt u het ook: het Fedingrijpen in de repomarkt wordt als regelrechte verruiming gezien. De bijbehorende grafieken zijn er alweer. De huidige rally zou worden gedragen door #juist. Oordeel zelf.

 


Update 12:25 uur: Terechte records Wall Street?

De aandelen binnen de S&P500 zijn op dit moment net zo duur/goedkoop (doorhalen wat van toepassing is) als begin vorig jaar. Dit betekent dat de nieuwe records te verklaren zijn door de stijging van de winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven. (Niels Koerts)


Update 11:45 uur: Pharming tegen de weerstand

Kerstaandeel 2019 is vooralsnog Alfen. Gisteren ook al en vandaag is er weer geanimeerde handel. Het fonds staat op een all time high.


Update 11:30 uur: "lastig beursjaar op komst"

Groot nieuws vandaag. Rasoptimist Cees Smit, directeur van Today's denkt dat beursjaar 2020 weleens lastig kan worden. Hij vindt dat beleggers te enthousiast zijn over de fase-1-deal in de handelsoorlog. Daarnaast wijst Smit op de oplopende schuldenberg.

Door de lage rente worden bedrijven en consumenten immers aangemoedigd om meer schulden aan te gaan. Toch zou er volgens Smit weleens een einde kunnen komen aan de lage rente. Hij wijst op de Zweedse centrale bank die vorige week een eerste stap heeft gezet.

Als een van de weinige analisten denkt Smit dat de ECB gaat volgen. Het is wel duidelijk wat er gaat gebeuren met de waardering van aandelen als de rente in de eurozone omhoog gaat. Koersen gaan omlaag, en de volatiliteit omhoog.

Hogere volatiliteit, dus Flow Traders

Dit is de belangrijkste reden waarom Flow Traders op nummer één staat in de kooplijst van Smit. Het handelshuis profiteert van hogere volatiliteit op de financiële markten, omdat de spread van opties en ETF's in zo'n scenario oplopen. 

Als tweede tipt Smit Nokia, omdat Europa bij de uitrol van het 5G-netwerk, deels gevoed door angst voor spionage, liever kiest voor Europese aanbieders dan Chinese partijen. Nokia is verder aantrekkelijk, omdat de koers fors is gedaald door de bekendmaking van het schrappen van het dividend.

Op nummer drie staat metaalspecialist AMG, waarvan de koers is geïmplodeerd door de dalende vanadium- en lithiumprijzen. Mocht er volgens Smit op de een of andere manier toch een handelsdeal komen, dan zou dit aandeel hier weleens van kunnen profiteren. (Niels Koerts)


Update 10:45 uur: Nog een orginele kerstgedachte

Originele kerstgedachte van Erik: het ABP dat onze hele staatsschuld financiert en de staat die de ambtenarenpensioen overneemt. Zie ook die dalende schuldquote van ons land, met dank onder meer aan almaar hogere lasten. Lezen jullie mee Klaas Knot van DNB en Christine Lagarde van ECB?

Misschien is de oorzaak van het gebrek aan inflatie niet zo moeilijk. Ik schreef het gisteren hier ook al. Overheid groeit ten koste van middenklasse en MKB, die tegen klippen op gaan sparen, waardoor consumptie achterblijft. Technologische vernieuwing en ontwikkeling doen de rest.


Update 10:00 uur: Alfen

Kerstaandeel 2019 is vooralsnog Alfen. Gisteren ook al en vandaag is er weer geanimeerde handel. Het fonds staat op een all time high.

 


Update 09:30 uur: Obligaties of cash? Even personal finance

Lukas van BlackRock ken ik al lang en ik heb veel van hem geleerd. Als hij dan open spreekuur op Twitter houdt, stel ik hem de vraag die denk ik meer van ons bezighoudt. Zeker iedereen die, net als ik, Abraham of Sara al heeft gezien. Dat we risico moeten afbouwen als we ouder worden, weten we allemaal.

Dat we dan onze aandelenweging terug moeten brengen, weten we ook allemaal. Die inruilen voor veilige AAA-staatsobligaties was vier eeuwen lang de no-brainer. Nu niet niet meer. Hoe veilig ook, het heeft geen zin om bondjes te kopen die negatief renderen. In arren moede kies ik zelf sinds dit najaar voor cash.

Dat rendeert ook niet, maar daar hoef ik - zeker als alle regeringsplannen doorgaan - veel minder tax over te betalen en ik heb ook nog een eigen huis, net buiten het centrum van Amsterdam. Juist omdat de rentes zo laag staan, is de waarde van dat huis weer meer, ofwel het is plussen en minnen en nooit ideaal.

Ik houd ook nog een smak cash aan omdat ik mijn erfpacht wil afkopen. Google op erfpacht en Amsterdam, als dat u niks zegt. Er gaat dan een aparte wereld voor u open. Enfin, met dat geld zou ik nu liever mijn hypotheek verder aflossen, maar die afgekochte erfpacht levert een premie op mijn huis op, redeneer ik.

Hoe denkt u hier allemaal over? Roer u in de comments als u het beter of meer weet dan Lukas en ik, want samen weten we het meeste. Zeker met al die verzamelde kennis in de Koffiekamer. 

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 december 2019 12:31
    De complete structuur, om het woord bewegingen maar niet te gebruiken.., van verscheidene indexen is verzwakt en staat op omvallen.
    Dan kom je er als analist goed mee weg dat er een handelsoorlog woedt, of Brexit z'n intrede doet, je kunt het immers in de schoenen schuiven van iets wat rationeel begrijpelijk is..
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 december 2019 13:16
    Het ABP naasten?? De verzelfstandiging uit 1995 weer terugdraaien? Waarom, in godsnaam?
    Trouwens, toen zijn de ambtenaren al voor enkele tientallen miljarden guldens genaaid. Dat zou nu ongetwijfeld weer gebeuren, en dan met een veelvoud daarvan.
    Dus ammenooitniet.
  3. [verwijderd] 24 december 2019 13:30
    Ha Arend Jan,
    Wat een genoegen om jouw flitsen te lezen altijd weer. Good fun. Op jouw vragen:

    1. zelf behoorlijk oud zit ik dik in de risico's. Nooit begrepen dat uitgangspunt. Dat je oud bent, wil niet zeggend at je niet op avontuur gaat, toch? Alsof je na je 60ste defacto 'dood' bent.

    2. ook heb ik - ic de bank - een huis. Ik ga het verkopen. De erfpacht is zeer hoog, meenemend dat de grond al lang betaald is met de voorgaande decennia van erfpacht. Voor mijn huis is het ook onbetaalbaar om af te kopen (120K plus). Amsterdam wordt steeds meer een stad voor rijken, als Manhattan. Ik vind dat geen goede ontwikkeling. En dat juist een links georienteerd college dat entameert zegt wat over de orientatie van links in NL. Met de goedbedoelde drempels om te verhuren maken ze vooral inwoners het leven moeilijk.

    3. Niet alle mensen in Amsterdam met een huis zijn rijk. Sommigen konden het net aan betalen. Financiering via verhuur wordt nu ook heel moeilijk gemaakt voor de burger. Heb je genoeg geld en goede advocaten kom je er altijd wel uit. OF je bent te onmisbaar (soort van too big to fail) OF je koopt het af omdat ook de overheid niet zit te wachten op allerlei langlopende zaken en politici niet op potentieel negatief gedoe.
    En, onder het motto van 'u onttrekt woningen aan de woningmarkt' verhuur afstraffen. Terwijl je daardoor juist mensen op straat zet. Ik had diverse mensen aan een huis geholpen. Die moesten allen een ander huis vinden. Wie onttrekt nu woningen aan de markt?

    Neen, hoewel ik de gemeente Amsterdam een prima gemeente vindt die veel heel goede dingen doet, is dit stukje naar mijn oordeel niet geheel eerlijk ingericht.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links