Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Boeing, ASML en Pharming

Liveblog: Boeing, ASML en Pharming

Update 17:25 uur: Alfen

Dikke verkoper vandaag in Pharming, dikke koper - relatief dan - in Alfen vandaag. In één keer bijna 10K stuks komt zelden voor bij dit fonds.

 


Update 16:40 uur: Window dressing

Is het toeval, zie ik spoken, of is het echt zo? In ieder geval presteren vandaag de fondsen voor wie dit een feestjaar is beter dan die achterblijven op AEX.

 


Update 15:45 uur: Nieuwe records op Wall Street

Daar waar de AEX maar niet loskomt vandaag, vliegen de all time highs op Wall Street ons om de oren. Zowel de Dow Jones (+0,3%) en S&P500 (+0,1%) als Nasdaq (+0,2%) zetten een nieuwe hoogste koers ooit op het bord. 

Groot nieuws valt er vandaag overigens niet te melden. Alleen de orders voor duurzame goederen vielen afgelopen maand lelijk tegen. Er rolde op maandbasis een min van 2% uit de bus, waar economen uitgingen van een plus van 1,5%.

Toch zien we al langer dat beurzen nauwelijks meer bewegen op dit soort cijfers. Helaas hebben centrale banken door hun verruimende beleid de volatiliteit deels uit de markt gehaald. Daar komt bij dat het een ver terugkijkend cijfer is, en zoals iedereen weet kijken beleggers graag vooruit. 

 


Update 15:35 uur: Boeing +3,3%

Beleggers reageren dolenthousiast op het vertrek van Boeing-CEO Dennis Muilenberg. De koers van de vliegtuigbouwer spuit maar liefst 3,3% omhoog. Misschien heeft het er iets mee te maken dat de nieuwe CEO David Calhoun in een persbericht heeft laten weten nog altijd te geloven in de Boeing 737 MAX. (Niels Koerts)

 


Update 15:15 uur: CEO Boeing ontslagen

Dennis Muilenberg, de huidige CEO van Boeing, moet het veld ruimen. Het lukt het bedrijf maar niet om het vertrouwen van de toezichthouders terug te winnen na de twee crashes met de Boeing 737 MAX. Muilenberg wordt vervangen door David Calhoun, die op 13 januari in dienst treedt.

Ondanks het schandaal met de Boeing 737 MAX is de koers van Boeing sinds het aantreden van Muilenberg letterlijk omhooggevlogen. Met een plus van 160% wordt de S&P500 (+70%) namelijk ruimschoots verslagen. Sinds het schandaal in maart dit jaar losbrak, bleef de koers echter 40% (!) achter. (Niels Koerts)

Boeing
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Update 14:15 uur: +377%

Het is het afgelopen decennium toch echt mogelijk gebleken om de S&P500 te verslaan. Tenminste, als u veel chipaandelen in portefeuille had. De SOX index, waarin de beursgenoteerde chippers staan genoteerd, steeg de afgelopen tien jaar met maar liefst 377%. (Niels Koerts)


Update 14:05 uur: Decennium van Apple

Exact tien jaar geleden was Apple ‘slechts’ $100 miljoen waard en nu is de beurswaarde van de techgigant groter dan de gehele energiesector binnen de S&P500. Een duidelijk signaal dat het geld van de oude naar de nieuwe economie stroomt. Het zou zomaar kunnen dat deze trend het komende decennium gewoon doorzet. (Niels Koerts)


Update 13:50 uur: Most hated rally ever

Zelfs Warren Buffett zag deze enorme rally op de aandelenmarkt niet aankomen. Inmiddels is de totale cashpositie van zijn investeringsvehicle Berkshire Hathaway gestegen tot boven de $120 miljard. (Niels Koerts)


Update 12:45 uur: Samsung en ASML: nu de rest nog?

ASML en hoe het nóg gekker kan? Let op en lees mee. Gisteren gaf ik u in mijn vooruitblik deze grafiek, de SOX, ofwel Philadelphia Semiconductor Index. Deze chipindex, waar ook ASML, NXP en alle andere grote jongens en meisjes in deze sector inzitten, is zo ongeveer de beste index sinds de kerstavonddip van 2018.

ASML gaat zelfs nog harder. Veel harder. Dit is het aandeel vanaf kerstavond vorig jaar tot en met vrijdag, in eigen valuta en zonder herbelegd dividend.

Ik hoor u hardop denken, klappertanden en billenknijpen: gaat dit niet veel te hard? Wellicht, maar dit is maar de koers. Onderliggend gaat het goed met de business van ASML en het bedrijf is on track met de eigen ambitieuze langetermijnverwachtingen. En toen viel deze reclamefolder in de brievenbus.

Want dat is het. Voor wie het niet open krijgt: alle technologiegrootmachten - Apple, Amazon, Alphabet et cetera - ontwerpen steeds meer hun eigen chips op maat en Samsung gooit er nog even een schepje bovenop.

Copypaste, ik vis deze twee alinea's eruit, waarbij één naam en één techniek eruit springen: ASML en zijn EUV-technologie. Die gebruikt Samsung om de concurrentie voor te zijn.

“The complexity of the lines drawn by the EUV equipment is similar to building a spaceship,” said Jung while unveiling a $17 billion EUV plant in Hwaseong earlier this year, flanked by Samsung heir and de-facto boss Jay Y. Lee and South Korean President Moon Jae-in. The fab is planned to start mass production in February 2020.

A single EUV machine from ASML Holding NV costs $172 million and Samsung is setting up dozens of them in Hwaseong in an effort to be first with the technology. TSMC and Samsung are both expected to reach 5-nanometer production processes with EUV in the new year, which means they’ll have only each other to compete with in a market that’s only set to expand.

Dat Samsung per strekkende meter ASML EUV-machines aanschaft is al bekend. Vraag is nu - en die mag u zelf beantwoorden - of de concurrentie gaat volgen? In ieder geval lopen de omzet- en winstverwachtingen voor ASML nog altijd keihard op, alleen gaat de koers nog harder, waardoor de waardering torenhoog is.

Als ASML die verwachtingen waarmaakt, of overtreft, dan betaalt u in principe nu niet te veel. Het gaat tenslotte om een groeiaandeel. Natuurlijk, als er een marktcorrectie komt gaat ASML er op zeker dubbel en dwars in, maar dat is eerder prijs- dan waarderisico. Zie de dip vorig jaar herfst. Wie die kocht is nu spekkoper.

Waarderisico is dat ASML zelf de boel verknoeit, dat er een zwarte zwaan landt, of dat er ooit Chinese concurrentie of nieuwe technologie komt, maar dan zijn we minimaal jaren verder. Vooralsnog wegen de kansen zwaarder dan de risico's en vandaar deze sky is the limit-grafieken en -koersen.

 


Update 11:15 uur: China en corporate debt

Dit is nu al de tweet van de dag? Debt doomsters, wie kent ze niet. En commentaar van de intussen omstreden Amerikaanse vermogensbeheerder Ken Fisher: als dit een westers persbureau was geweest en het over Amerikaanse bedrijven ging, ontplofte Twitter nu en ook de comments onder dit stukje.

Eigenlijk is de onderliggende boodschap hetzelfde als bij Chinese politieke zaken: bemoei u met uw eigen zaken en niet met ons. Enfin, Caixin meldt in niet mis te verstane bewoordingen dat China bedrijfsschulden geen probleem vindt en daarmee basta. 

 


Update 10:30 uur: Klaas Knot, rente en inflatie

U wel? Zelf lees ik niks nieuws, maar het interview van de Volkskrant met DNB-president Klaas Knot trekt de aandacht. Hier het origineel.

Het gaat vooral over pensioenen en rekenrente en de vraag waarom de inflatie niet aantrekt. Iets wat ook nieuwe ECB-president Christine Lagarde wil uitzoeken. Zullen we helpen met z'n allen? Mijn hints zijn:

  • Globalisering (geld zoekt net als water het laagste punt, ofwel goedkoopste oplossing en hoogste risk/rewardverhouding)
  • Razendsnelle technologische ontwikkeling én ontwrichting 
  • Onverzadigbare overheden in het Westen die de burgers afromen, waardoor consumenten steeds minder spenderen en mede door lage rentes meer sparen.

Zeg maar, wat zijn uw hints?

Nog even als service: Reuters pikt dit uit het interview:

Voor wie een inlog heeft, Bloomberg kiest weer een andere insteek:

 


Update 10:15 uur: Pharming

Niks kerstvakantie, er zijn nog een paar fondsen die 'm behoorlijk van jetje geven. Pharming voorop. Even een omzetpiek van 2,24 miljoen - zie grafiek - lang niet gezien in dit fonds. Ik zoek door wat de reden is van deze ware verkoopgolf - van top tot bodem maximaal -7,9% - die even gestuit lijkt...?

Niks te zien: enige feit is dat iemand er op €1,55 meer dan een miljoen bestens ingegooid heeft en daarna is onder €1,50 die 2,24 miljoen omgegaan. 

 


Update 09:00 uur: Proost Prosus

Nee, niet iedereen is blij met het Zuid-Afrikaanse Prosus in de Nederlandse AEX. Het fonds zit er vanaf vandaag wel in en om te beginnen met een gewicht van 4,2%. Welkom dus. De voorspelbaarheid (en daarmee het rekenwerk) van de indexsamenstelling is mede de grote kracht van de AEX, AMX (en AscX).

Prosus is reusachtig groot - de nummer vier van het Damrak - en u weet hoe dat komt: dat belang in Tencent. U ziet hier verder de actuele marktwaardes van de AEX-componenten. Het kleinste fonds past precies vijftig keer in het grootste. Oh ja, Rotterdam: worden jullie al nerveus van Veldhoven? 

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 december 2019 14:14
    Als je het even niet weet voor/met ASML zet je toch gewoon een Fib. tooltje, retracement dan wel exstension, in de grafiek?.. Zal waarschijnlijk teveel gevraagd zijn, het is de belegger, of analist.., niet gegeven er mee om te gaan, zodat de onduidelijkheid blijft, blijf dan maar van dat aandeel af!..
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links