Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Huizenprijzen en hypotheekrente: de vooruitzichten

Huizenprijzen en hypotheekrente: de vooruitzichten

In 2019 zijn de huizenprijzen verder gestegen en is vooral de hypotheekrente (flink) gedaald.Zijn dat trends die zich volgend jaar voortzetten?

Hypotheekrente

Hieronder twee grafieken van de hypotheekrente van dit jaar voor hypotheken met en zonder NHG:

hypotheekrente voor hypotheken met NHG
https://img.iex.nl/beeld/20191227_JK_1.jpg

hypotheekrente voor hypotheken zonder NHG
Klik om te vergroten
bron:
www.actuelerentestanden.nl

Velen vragen zich af of de hypotheekrente nog verder kan zakken in 2020. Bij een rentevaste periode van 10 jaar voor hypotheken met NHG is de hypotheekrente iets meer dan 1%. Een daling is natuurlijk altijd mogelijk, maar het zal niet veel meer zijn.

Er zijn op het ogenblik wel veel banken actief met afsluiten van hypotheken. De concurrentie is groot en de vijver vrijwel leeg. Het aantal te koop staande woningen blijft dalen. Veel huizenbezitters hebben hun hypotheek al geheel of gedeeltelijk overgesloten naar een lagere hypotheekrente.

Om te concurreren kan er nog wel gestunt gaan worden met lagere hypotheekrentes. Volgens de kenners hebben de banken nog een marge, maar die is beduidend minder groot dan in oktober van dit jaar.

Schaarste

In ieder geval zal de hoogte van de hypotheekrente in 2020 niet de belangrijkste factor zijn voor de huizenprijzen. Ook bij stijging van de hypotheekrente blijft de schaarste aan te koop staande woningen een probleem. Er worden bovendien steeds minder nieuwbouwwoningen gebouwd.

Op het eerste gezicht lijkt het stikstof- en PFASprobleem te zijn opgelost voor de bouw. Het zal mij echter niet verbazen als het weer opduikt in 2020. Bovendien kunnen steeds minder mensen een nieuwbouwwoning kopen. De prijzen zijn flink gestegen. De gemiddelde prijs is op het ogenblik rond de 400.000 euro, waarbij dan meestal nog tienduizenden euro’s aan meerwerk komt.

Mijn verwachting voor 2020 is niet spectaculair. De huizenprijzen zullen verder stijgen - ik verwacht met rond de 5%. De hypotheekrente blijft laag en zal niet veel veranderen.

Spaarrente

Tot slot wil ik nog even terugkomen op de spaarrente. Die staat bij veel banken op bijna 0%. In december heeft de Volksbank in navolging van ABN Amro een verklaring uit doen gaan over de spaarrente.

De moeder van SNS, ASN Bank en RegioBank heeft beloofd dat de particuliere spaarrente in 2020 niet negatief zal worden. Ik hoop dat in 2020 meer banken volgen en verklaren dat zij particulieren geen negatieve rente in rekening zullen brengen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Column door: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

 1. 05 mrt Politieke partijen: Standpunten woningmarkt 4
 2. 19 feb Betaalbare aflossingsvrije hypotheek 42
 3. 05 feb NHG geeft antwoord op oversluiten hypotheek 4

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. WelNiet 27 december 2019 11:09
  Dank voor al je interessante columns dit jaar Jos!

  Ik snap niet waarom mensen zich zo druk maken om de "belofte" van de banken over negatieve spaarrente. Heb je liever 0,01% spaarrente of 0,01% lagere hypotheekrente? Of lagere kosten voor je rekening?

  Je moet kijken naar het totale plaatje aan kosten, de spaarrente is daar slechts een onderdeel van. Gaat de spaarrente niet negatief, dan gaan je kosten misschien omhoog, broekzak vestzak.

  Het is een beetje hetzelfde als vragen om 0% belasting in box 3 maar dan box 1 totaal uit het oog verliezen :).

  Tot volgend jaar!
 2. Another day @ the terrace 27 december 2019 12:26
  Waar zijn u voorspellingen op gebaseerd ? Ik zie nergens redenen waarop uw mening is gestoeld.Persoonlijk verwacht ik dat de hypotheek rente wel gaat stijgen. Misschien niet spectaculair, maar de inflatie stijgt en de nat. Banken zullen de rente niet verder laten dalen ( Zweden). Geschiedenis heeft uitgewezen dat het met rente heel snel kan gaan.
 3. forum rang 5 am1993 27 december 2019 17:00
  quote:

  Another day @ the terrace schreef op 27 december 2019 12:26:


  Waar zijn u voorspellingen op gebaseerd ? Ik zie nergens redenen waarop uw mening is gestoeld.Persoonlijk verwacht ik dat de hypotheek rente wel gaat stijgen. Misschien niet spectaculair, maar de inflatie stijgt en de nat. Banken zullen de rente niet verder laten dalen ( Zweden). Geschiedenis heeft uitgewezen dat het met rente heel snel kan gaan.

  Dat was vroeger wel zo, maar toen waren er nog collectieve ingrepen van Centrale banken wereldwijd en deed ieder land zijn/haar eigen ding. dat is nu niet meer zo. Ook niet mogelijk, want er is een enorm aanbod van kapitaal, ook als is dat gebaseerd op de enorme geldverruiming in het afgelopen decennia. De mogelijkheden van de Centrale Banken zijn uitgeput en een oude waarheid is, dat schulden ooit moeten worden terugbetaald. De schuld van de een is een vordering van de ander. Dan hebben we het over triljarden, dus alleen bij een afbouw of stop van de geldverruiming, zal de rente oplopen. Gelet op de enorme schuldenberg zal dat wereldwijde (zeer nadelige) gevolgen hebben. Lees: wereldwijde crisis. De crisis van de jaren 30 uit de vorige eeuw zal daarbij verbleken.
  Het zal duidelijk zijn, dat alle Centrale Banken ter wereld die bui zien hangen en naarstig bezig zijn om dat te vermijden.
  Alles valt of staat daarbij met vertrouwen van de geldschieters in hun debiteuren. Dat zagen we destijds bij de bankencrisis, waarbij het vertrouwen van de ene bank in de andere werd opgezegd.
  Dat kan plotseling zijn of sluipend. Een groot aantal beleggers (ik ook) sorteert daar al op voor. Zie de oplopende goudprijs.
  Hoe dat allemaal gaat aflopen? Niemand die het dus weet.
  Ik hoop heel geleidelijk, want alles zijn de rapen gaar.
  Spannende tijden. dat wel.
 4. Jacques1001 27 december 2019 21:16
  De ineenstorting is er voorlopig nog niet en blijft ons hopelijk bespaard. Wellicht wordt het een langzame landing. Met de centrale bank digitale coins in 2020 lukt dat misschien . Voorlopig is opbouw van de assetmix met meer goud m.i. een goed idee. Vergeet ook bitcoin niet; het nieuwe digitale goud. En voor de heel korte termijn is er nog NEXO. De cryptobank (200 miljoen verzekerd) biedt 8% op euro,s! Wie weet meer over die bank?
 5. forum rang 5 Snugger 28 december 2019 16:47
  In, en tijdens, bearmarkten op aandelenbeurzen kun je alles verwachten wat je niet voor mogelijk houdt, hypotheekrente en huizenprijzen zullen die dans niet ontspringen..Was 2008/2009 al niet het geval en zal deze keer niet anders zijn..Mooier, of beter, valt het niet te maken voor de hypotheekadviseur!..
 6. forum rang 4 Dead cat bounce 28 december 2019 22:48
  quote:

  Lambchop_lonny schreef op 28 december 2019 12:46:


  Rente zal waarschijnlijk gaan stijgen. Waarom?
  Zie www.youtube.com/watch?v=hXyMn8s0lEE
  Er stijgt geen ... man . In de vs kunnen ze nog geen 2% aan
  Moet je na gaan dat zooitje hier in Europa
  Hyperinflatie is leuk dan veranderd er nog niks
 7. forum rang 4 Dead cat bounce 28 december 2019 22:55
  quote:

  Jacques1001 schreef op 27 december 2019 21:16:


  De ineenstorting is er voorlopig nog niet en blijft ons hopelijk bespaard. Wellicht wordt het een langzame landing. Met de centrale bank digitale coins in 2020 lukt dat misschien . Voorlopig is opbouw van de assetmix met meer goud m.i. een goed idee. Vergeet ook bitcoin niet; het nieuwe digitale goud. En voor de heel korte termijn is er nog NEXO. De cryptobank (200 miljoen verzekerd) biedt 8% op euro,s! Wie weet meer over die bank?

  Ja gaan allemaal bitcion kopen of nexo
  We laten ons financiële systeem beheren door een paar Chinese miners joh
  Man man man .
 8. forum rang 4 taurus86 31 december 2019 14:29
  De Pyramide is vlak onder de top. Het 'Ponzi scheme' zal door de politiek schouderophalend worden gadegeslagen. Door de reeds gedane aflossingen, kan ieder huis een 'onderwater'-situatie vrij makkelijk aan.
  Ik gok nooit, maar mijn 'inzet' zou gaan naar daling i.p.v. stijging. De domino's staan te dicht op elkaar.
  De huidige ongeregeldheden in Griekenland als startschot?(Zie The Guardian: niet de NOS)
 9. forum rang 7 What Else ?! 2 januari 2020 14:32
  quote:

  Dead cat bounce schreef op 28 december 2019 23:01:


  Gewoon hyperinflatie
  dag schulden
  Hallo nieuwe euro cryptomunt
  1op 20 of zo
  Geen cash geld meer
  Dag vrijheid
  WERELDWEIDE HYPERINFLATIE..

  LIJDT TOT SCHAARSTE

  WORDT > DEPRESSIE

  HALLO MASSA STRAAT-ARMOEDE..

  START VAN WO III

  Ventje..;)
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare