Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koopwoning verhuren, leuke inkomsten

Koopwoning verhuren, leuke inkomsten

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren (zeer) flink gestegen. In een korte tijd (paar jaar) hebben veel huizenbezitters daardoor een flinke overwaarde gekregen op hun bestaande koopwoning.

Het blijkt dat veel huizenbezitters deze overwaarde (gedeeltelijk) opnemen om een tweede woning te kunnen kopen. Deze tweede woning die dus contant wordt gekocht, wordt in de verhuur gezet. In Amsterdam heeft prins Bernhard van Oranje Nassau meer dan 100 woningen opgekocht en verhuurd!

Leuke inkomsten

Een woning verhuren heeft voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Natuurlijk gaat het om winst maken, dus de huurinkomsten zijn de belangrijkste inkomstenbron. De afgelopen jaren zijn de huren flink gestegen. In de vrije sector zelfs met tientallen procenten. Een huur van meer dan €1.000 is in grote steden normaal geworden.

Wie geld vrijmaakt uit de overwaarde van zijn woning, zal maandelijks hypotheeklasten moeten betalen. De hypotheekrente is flink gedaald. Dit is in het voordeel van de huizenbezitters die een tweede consumptieve hypotheek afsluiten op hun woning.

Keuze van hypotheek

De betaalde hypotheekrente is niet fiscaal aftrekbaar. Bovendien ben je als huizenbezitter afhankelijk van je bank met betrekking tot de hypotheekvorm die je kunt afsluiten. Een aflossingsvrije hypotheek is maandelijks beduidend goedkoper dan een annuïteitenhypotheek. De annuïteitenhypotheek heeft het voordeel dat er maandelijks wordt afgelost.

Ter verduidelijking een rekenvoorbeeld waarbij er 200.000 euro wordt opgenomen tegen een hypotheekrente van 1,5%.

 Opname overwaarde 200.000 (box 3 hypotheek)
Hypoheekrente 1,5%
Aflossingsvrije hypotheek maandlast €250
Annuiteitenhypotheek maandlast €690

Veel huizenbezitters willen het liefst een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. De maandlasten zijn flink lager dan bij de annuïteitenhypotheek. In mijn voorbeeld is het verschil €440 per maand. In 10 jaar tijd is dit bedrag opgelopen naar €52.800.

Aan de andere kant wordt er bij de annuïteitenhypotheek afgelost. De hypotheek na 10 jaar is dan nog 143.500 euro. Het afgeloste bedrag bedraagt 56.500 euro. Onderaan de streep is de verdienste bij de annuïteitenhypotheek meer dan bij een aflossingsvrije hypotheek.

Risico's

Wie een woning gaat verhuren, moet ook nog rekening houden met:

  • onderhoud aan de verhuurde woning
  • moeite om een goede huurder te vinden
  • mogelijke daling huizenprijzen
  • mogelijke stijging hypotheekrente
  • eventuele veranderingen in belasting Box 3-vermogen
  • verkrijgen toestemming V.v.E. (in geval van appartement)
  • verzekering van de verhuurde woning

Onderhoud van de woning heeft gedeeltelijk ook te maken met een goede / nette huurder. Een verhuurder zal altijd te maken krijgen met het normale onderhoud van een woning. Een huurder kan er echter voor zorgen dat onderhoudskosten hoger uitvallen. Niemand zit op een huurder te wachten die van de verhuurde woning een bouwval maakt.

Een ander risico is een (flinke) daling van de huizenprijzen. Op de verhuurde woning zit dan wel geen directe hypotheek, maar er is wel via de privéwoning een tweede hypotheek afgesloten. Die kan flink in waarde dalen, waardoor de hypotheek voor deze woning zelfs onder water kan komen te staan. Natuurlijk wordt ook de waarde van de verhuurde woning minder. De huizenbezitter wordt zo dubbel getroffen.

De huizenprijzen kunnen ook dalen doordat de heren en dames in Den Haag een maatregel doorvoeren die de verhuurde woning treffen. Als bijvoorbeeld de Box 3-belasting voor een verhuurde woning flink wordt verhoogd, worden de maandelijkse kosten hoger. Er kan dan zelfs een situatie ontstaan waarbij de maandelijkse kosten hoger worden dan de huurinkomsten.

Toestemming van de bank

Een woning verhuren lijkt leuk, maar er kleven wel degelijk ook risico’s aan. Die  nemen toe als op een verhuurde woning nog een hypotheek zit. De bank heeft in de voorwaarden (kleine lettertjes) staan dat zonder hun toestemming de woning niet verhuurd mag worden. Een huizenbezitter moet dus toestemming hebben van zijn bank om zijn woning te verhuren. In de praktijk zullen (bijna) alle banken geen toestemming geven. Toch worden er nog heel veel woning verhuurd zonder toestemming van de bank. De risico’s zijn:

  • Bank kan per direct de hypotheek opeisen
  • Eventuele overwaarde op de verhuurde woning moet worden verrekend met de fiscus
  • Verpande Box 1-polissen

Als een bank er achterkomt dat een woning zonder toestemming is verhuurd, dan krijgt de huizenbezitter de opdracht om de huurder uit de woning te zetten. Dat kan een probleem worden als het getekende huurcontract nog maanden doorloopt. De bank kan in ieder geval de woning opeisen!

De fiscus

Is er sprake van overwaarde van de verhuurde woning, dan zal deze overwaarde verrekend moeten worden met de volgende koopwoning. Wie dit niet doet, heeft over dit bedrag geen renteaftrek. Een huizenbezitter moet dit dus goed doorgeven aan de fiscus om problemen te voorkomen.

Een huizenbezitter met een verpande Box 1-polis doet er verstandig aan eerst zijn hypotheek (intern) om te zetten alvorens te gaan verhuren. De Box 1-spaar / beleggingspolis (bijvoorbeeld spaarhypotheek) wordt dan omgezet naar een annuïteitenhypotheek. De opgebouwde waarde van de Box 1-polis wordt dan in mindering gebracht op de lopende hypotheek. Hierna gaat de hypotheek naar Box 3 omdat de woning wordt verhuurd.

Als een Box 1-polis blijft doorlopen op een verhuurde woning ontstaat er een onprettige situatie. De onbelaste uitkering is niet meer onbelast. De fiscus komt om de hoek kijken en zal de uitkering in Box 1 belasten. Het gaat dan meestal om duizenden euro’s.

Verzekeringen

Wat vaak vergeten wordt, zijn de verzekeringen. De opstalverzekeraar (bij een eengezinswoning) en de inboedelverzekeraar moeten op de hoogte zijn van de verhuur. Als dit niet goed is geregeld, is er geen dekking!

Ik hoef u niet uit te leggen dat de gevolgen groot zijn als er brand ontstaat. Bij een appartement moet ook de V.v.E. worden ingelicht.

Huiswerk

Uit de praktijk blijkt dat steeds meer particuliere huizenbezitters hun woning verhuren. Vaak hebben zij met een makelaar gesproken die voor hen de woning wel wil verhuren voor een leuke prijs. Deze zorgt dan ook voor het huurcontract.

Helaas wordt vaak vergeten de huizenbezitter te wijzen op de nadelen en risico’s. Die komt daar dan pas achter als er iets misgaat. Het is verstandig eerst goed uw huiswerk te doen, alvorens een woning te gaan verhuren.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. jansen&jansen 20 december 2019 12:32
    Jos,
    "Vaak hebben zij met een makelaar gesproken die voor hen de woning wel wil verhuren voor een leuke prijs. Deze zorgt dan ook voor het huurcontract.

    Helaas wordt vaak vergeten de huizenbezitter te wijzen op de nadelen en risico’s"

    Een deskundige makelaar zal altijd de positieve en negatieve kanten belichten. Ik kom te vaak tegen dat een eigenaar het zelf heeft gedaan en het niet goed heeft gedaan. Dat er mogelijkheden zijn voor korte termijnhuur (tot max 2 jaar) en de huurder dan geen recht heeft op huurbescherming is bij de meesten onbekend.

    Een makelaar is daar wel van op de hoogte.

  2. [verwijderd] 20 december 2019 13:06
    Dit is wel een artikel met een gevalletje van onjuist gebruik van de definitie "goedkoop":
    "Een aflossingsvrije hypotheek is maandelijks beduidend goedkoper dan een annuïteitenhypotheek...."

    Ik hoef hier niet uit te leggen dat alleen de betaalde rente kosten zijn en aflossing dit niet is. Rente geeft op termijn zelfs minder kosten...

    Dus goedkoper? nee...
    op korte termijn een hogere cashflow? ja....
    Aan te raden? voor de gemiddelde Nederlander doorgaans niet...
  3. forum rang 8 Leefloon 20 december 2019 13:15
    quote:

    jansen&jansen schreef op 20 december 2019 12:32:

    Een deskundige makelaar zal altijd de ... negatieve kanten belichten.
    Betaald belichten, maar niet per se oplossen. Overigens mag met een hypotheek verhuren vaak al niet, wat in vele gevallen dan een eenvoudig eindstation zal zijn.
  4. kareldr 20 december 2019 14:35
    Quote: "eventuele veranderingen in belasting Box 3-vermogen" is een understatement.

    De fiscale wetgeving mbt vermogensrendementheffing verandert per 2022.
    5.33% van de woning wordt aangeslagen als 'rendement', waarvan 33% belast.
    Van de lening mag echter maar 3% worden berekend als kosten.

    Aangezien het kabinet 16 miljard / jaar tekort gaat komen, gaat er op een ongunstige manier nog veel meer aan de knoppen gedraaid worden.
    Bovendien is het beleid er op gericht om onderhuur (uitbuiten van woningtekort) te ontmoedigen.

    Op gegeven moment is er een tipping point waarin het onaantrekkelijk wordt om woningen te verhuren. En dan wil iedere particuliere belegger er vanaf. tegelijkertijd. En je huis verkopen met huurders erin? Success, er zijn vast wel woningbouwverenigingen, verzekeraars en pensioenfondsen die het voor een prikkie willen overnemen....
  5. Atari 21 december 2019 11:54
    Allereerst wil ik hier aangeven dat er in de praktijk door banken geen controles op verhuur worden uitgevoerd. Op dit moment zien we een enorme toename van beleggers die met een normale hypotheek een beleggingspand kopen. Sommige komen er zelfs doorheen met 2 of 3 passering dezelfde dag. Banken doen niets en willen gewoon maandelijks geld zien. Ze weten ook dat ze misbruikt worden. Er zijn simpele manieren om dit op te lossen maar de banken zijn allemaal bezig met hun eigen markt aandeel. Beleggers lenen het geld tegenwoordig voor rentes van rond de 1%, ik heb zelfs voorbeelden gezien van 3x een NHG hypotheek en alles kwam door alle controles heen. De woning wordt verhuurd met een rendement van 8% tot 12%. Dan begrijp je natuurlijk wel dat je als bancaire instelling deze doelgroep aantrekt. Een verhuur hypotheek heeft een rente die 4x hoger ligt waardoor ze dat niet interessant vinden, want ze willen snel geld verdienen. Nog erger is dat de banken hiermee niet alleen illegale verhuur panden financieren maar dit soort kopers frauderen ook vaak met werkgeversverklaringen, salarisstroken, zijn bezig met witwassen, en overige vormen van criminaliteit. Dus je onttrekt niet alleen woningen aan hulpbehoevenden maar je financiert ook gewoon criminele activiteiten. Dat kan je banken als de ABN AMRO bank en Rabobank zeker kwalijk nemen. Want ze doen niet waar ze voor staan. Hun fraudedesk is vaak een tandloze afdeling waarbij fraudeurs hun te slim af zijn. Ze kijken allen of er maandelijks wordt betaald voor de hypotheek. Dit artikeltje maakt het erger dan dat het is maar er zijn geen controles op verhuur en vanuit het rendement is het verstandig dit te doen. Laat je niet afschrikken door de pakkans want als je kijkt wat er doorheen glipt dat is dat momenteel 98% dus succes en ga voor het rendement want het geld was nog nooit zo goedkoop. En de banken liggen allemaal op 1 oor. En financieren graag criminaliteit en wit wassen. Die stellen regels op waar ze zichzelf niet aan houden hahahahhahaha
  6. geobeo 22 december 2019 15:58
    quote:

    Leefloon schreef op 20 december 2019 13:15:

    [...]
    Betaald belichten, maar niet per se oplossen. Overigens mag met een hypotheek verhuren vaak al niet, wat in vele gevallen dan een eenvoudig eindstation zal zijn.
    Als dit gehandhaafd zou worden, dan zou AirBNB haar deuren kunnen sluiten in Nederland en dan zouden nog meer (internationale) studenten letterlijk op straat wonen.

    Oh, en half Amsterdam zou in 1 klap leeg staan. Is er daar nog niemand die NIET aan expats en toeristen woonruimte verhuurd?
  7. geobeo 22 december 2019 16:05
    quote:

    kareldr schreef op 20 december 2019 14:35:

    Quote: "eventuele veranderingen in belasting Box 3-vermogen" is een understatement.

    De fiscale wetgeving mbt vermogensrendementheffing verandert per 2022.
    5.33% van de woning wordt aangeslagen als 'rendement', waarvan 33% belast.
    Van de lening mag echter maar 3% worden berekend als kosten.

    Aangezien het kabinet 16 miljard / jaar tekort gaat komen, gaat er op een ongunstige manier nog veel meer aan de knoppen gedraaid worden.
    Bovendien is het beleid er op gericht om onderhuur (uitbuiten van woningtekort) te ontmoedigen.

    Op gegeven moment is er een tipping point waarin het onaantrekkelijk wordt om woningen te verhuren. En dan wil iedere particuliere belegger er vanaf. tegelijkertijd. En je huis verkopen met huurders erin? Success, er zijn vast wel woningbouwverenigingen, verzekeraars en pensioenfondsen die het voor een prikkie willen overnemen....

    Ja, die crash komt er natuurlijk aan. En dan is heel Europa tegelijk aan de beurt, want het gaat in heel Europa hetzelfde als hier.

    Alle seinen voor een crash op de huizenmarkt staan op groen: de regels veranderen (overal), huurhuizen zijn onbetaalbaar en de markt is volledig euforisch. Mensen met 2000 EUR per maand bruto inkomen die geld ruiken nemen hun familieleden mee naar de bank om garant te staan en lopen weg met leningen van een half miljoen. Ik heb ze ontmoet. AirBNB verhuurders die na 2x een kamer verhuren besloten hebben meer pandjes bij te kopen, omdat het wel lekker bijverdient en ga zo maar verder.

    Op de langere termijn (30 jaar) is er al helemaal geen hoop: dan beginnen de babyboomers massaal dood neer te vallen en heb je dus een enorm woningoverschot met een neergaande spiraal tot gevolg.

    Riep daar iemand omvolking? :P
  8. geobeo 22 december 2019 16:08
    quote:

    Atari schreef op 21 december 2019 11:54:

    Hun fraudedesk is vaak een tandloze afdeling waarbij fraudeurs hun te slim af zijn.
    Het is nog wel een graadje erger dan dat hoor. Als je ooit de docu "dirty money" hebt gezien over HSBC (HSBC = onderdeel van de Mexicaanse drugs kartels) dan weet je dat ze doelbewust incompetente mensen inhuren voor de fraude afdeling.

    Dit kunnen ze bij eventuele problemen in de rechtbank aandragen voor de verzekering: "ja, maar we hebben een hele grote fraude desk".
  9. forum rang 9 objectief 22 december 2019 17:04
    quote:

    geobeo schreef op 22 december 2019 16:08:

    [...]

    Het is nog wel een graadje erger dan dat hoor. Als je ooit de docu "dirty money" hebt gezien over HSBC (HSBC = onderdeel van de Mexicaanse drugs kartels) dan weet je dat ze doelbewust incompetente mensen inhuren voor de fraude afdeling.

    Nu begrijp ik waarom je enkel interesse hebt voor Bitcoins.
  10. Met Effekt 23 december 2019 10:42
    Met de huidige huurprijzen is verhuren heel interessant. De risicos zijn allen te verzekeren voor weinig geld en de kans dat het mis gaat is niet erg hoog.
    In de grote steden zijn er veel gegadigden en heb je een woning verhuurt binnen 24 uur.
    Voor box3 geldt de WOZ waarde met een korting. Die korting neemt toe als de huur tov WOZ laag is. Het is daarom handig om de woninghuur te splitsen in een huur gedeelte en een gedeelte voor stoffering (gordijn, lampen, enz).
  11. forum rang 8 Leefloon 23 december 2019 10:58
    quote:

    Met Effekt schreef op 23 december 2019 10:42:

    De risicos zijn allen te verzekeren voor weinig geld en de kans dat het mis gaat is niet erg hoog.
    Topverhaal. Waar kan zo'n goedkope verzekering voor een "bewoner" met een hennepkwekerij worden afgesloten? Waar kan zo'n goedkope verzekering, in dure steden, voor het door verhuur ongeldig maken van een hypotheekovereenkomst worden afgeloten?
  12. Atari 23 december 2019 12:44
    Moraal van het verhaal is dat er volop geld wordt geleend voor beleggen in vastgoed. Tegenwoordig noemt iedereen zich belegger. Ook jan modaal begeeft zich op die markt. Opvallend is ook dat veel normale hypotheken worden gebruikt voor verhuur. Zonder toestemming van de bank omdat banken dit niet controleren. Dit levert tenslotte het meeste rendement op. Zolang dat het loont zullen beleggers ermee doorgaan. De banken willen alleen zien dat de lasten worden betaald en die zijn goed op de hoogte van de misstanden.
  13. [verwijderd] 23 december 2019 15:23
    Leuk praktijkvoorbeeld:

    Appartement gekocht (nieuwebouw) 140.000
    Indicatieve marktwaarde (op basis v. verkoop ander appartement in complex) 225.000
    Overwaarde: 75.000.

    Indien het appartement verkocht wordt tegen marktwaarde is de eigenwoningreserve 75.000. Indien er gekozen wordt verhuur is er sprake van boxverschuiving. Formeel dient dit tegen marktwaarde te gebeuren. Gezien er geen sprake is van verkoop van het pand is de marktwaarde niet vast te stellen. In deze situatie is door de persoon gesteld dat de marktwaarde gelijk is aan de WOZ (160.000, laag, voordeel van nieuwbouw in oudere wijk). Kans op controle Belastingdienst is gering, en bij controle ligt bewijslast bij Belastingdienst. Box1 hypotheek verhuisde verzwegen mee naar box 3. Zolang er betaald wordt vindt de bank het blijkbaar niet zo spannend.

    Resulteert er in dat EWR voor deze persoon 20.000 is ipv 75.000. Indien er dan voor gekozen wordt 100% van nieuwe woning te hypothecair te lenen gaat er 20.000 naar het box 3 pand. Ex effecten van aflossingen is er dan 160.000 hypotheek voor een pand van 225.000.

    Per saldo wordt een startend woningeigenaar / 1e doorstromer op een gemakktlijke wijze een eerste beleggingspand in de schoenen geschoven. Zeker indien diep in de crisis gekocht is dit een zeer lucratieve mogelijkheid.
  14. Met Effekt 24 december 2019 10:00
    quote:

    Leefloon schreef op 23 december 2019 10:58:

    [...]
    Topverhaal. Waar kan zo'n goedkope verzekering voor een "bewoner" met een hennepkwekerij worden afgesloten? Waar kan zo'n goedkope verzekering, in dure steden, voor het door verhuur ongeldig maken van een hypotheekovereenkomst worden afgeloten?
    Voor de hennepkwekerij moet je in de eerste huurmaanden even controleren of alles volgens de regels gaat. Dat lijkt mij sowieso niet meer dan normaal.
  15. [verwijderd] 24 december 2019 14:25
    De interesse neemt al sterk af. De verhuurprijzen zijn niet in zelfde tempo gestegen als de koopprijzen. Daardoor maak je nu percentueel veel minder winst (je mag blij zijn met 3-4%).
    Bovendien met de fiscale plannen moet je dadelijk als verhuurder 250 Euro per maand meer huur gaan vragen om de hogere kosten te compenseren (obv 300k app en 1250 huur per maand). Kan twee kanten op gaan: de huren worden hoger of er is geen markt voor, kopers willen massaal van de appartementen af, en de waarde van vastgoed gaat dalen.
  16. Atari 26 december 2019 03:17
    Ik weet niet op welk eiland jij zit maar vraag neemt enorm toe! Steeds meer beleggers beleggen met een normale hypotheek. Dit jaar zijn veel nieuwe toetreders. De zogenaamde amateur belegger. Die weet niks van wet en regelgeving en gaat voor een mooi rendement. Rentes zijn nu 1% en banken controleren toch niet op verhuur, zelfs verhuur makelaars stimuleren verhuur zonder toestemming. Gewoon lekker doen en geld verdienen!
  17. [verwijderd] 26 december 2019 21:41
    Leuke serie op RTL 5 voor wie denkt een huisje te gaan verhuren:

    Horrorhuurders & huisjesmelkers
    Britse realityserie over de toenemende conflicten tussen huurders en verhuurders als gevolg van de aanhoudende huizencrisis in het Verenigd Koninkrijk. Met welke misstanden krijgen deze huiseigenaren en huurders te maken? We volgen zowel de slachtoffers als daders aan beide kanten van de huurwoningmarkt.
    Zender:RTL 5
    Datum:Vrijdag 27 december
    Uitzendtijd:19:30 - 20:30 uur
    Duur:60 min.
  18. Nuob 27 december 2019 21:05
    Kunnen we dan weer woningen voor een reële prijs kopen. Als je ziet voor wat voor bizarre prijzen de woningen tegenwoordig binnen no-time verkocht worden... Waarde van woningen zijn drastisch gestegen, wat komend jaar de woz en hiermee ozb zal laten oplopen terwijl de woningen fysiek niet veranderd zijn. Starters kunnen niets kopen vanwege torenhoge prijzen. Dit had de overheid kunnen voorkomen door 1% van ons groene weideland om te toveren tot bewoonbaar gebied. Rijd eens door nederland van zuid naar noord en kijk eens om je heen hoeveel ruimte er is om te bouwen... Helpen we de boeren ook nog eens om zeep door hun weideland in te pikken en hiermee de veestapel en uitstoot te verlagen :p
    Andersom zal indien de woningmarkt crasht er weer een kentering plaats gaan vinden. Kijk eens naar 2013 t/m 2016 waarbij huizenprijzen laag waren, veel huizen onder water. Nu zijn we 2019/2020, in een paar jaar tijd is de huizenmarkt veranderd tot een peperdure onbetaalbare overgewaardeerde markt. Ieder die wil kopen of dergelijks moet realistisch kijken naar zijn kosten/baten en adhv deze analyse een verstandige keuze maken
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links