Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Alles tegelijk!

Slot: Alles tegelijk!

De AEX eindigt vandaag voor het eerst op weekbasis, sinds lange tijd, boven de 600 punten. Een resem aan events, zoals rentebeslissingen, Britse verkiezingen en een mogelijke fase 1-deal tussen de VS en China, stonden garant daarvoor. 

Het belangrijkste event is natuurlijk de fase 1-deal die Amerika en China gesloten hebben. De extra straftarieven die zondag ingevoerd zouden worden zijn daarmee van de baan. 

The man himself maakte het vanmiddag bekend: 

Eens kijken of de Chinezen er hetzelfde over denken: 

AEX

De persconferentie werd helaas niet Engels ondertiteld maar uit de commentaren van de Chinese kranten maken we op dat ook de Chinezen het gevoel hebben dat er een deal is. 

Wang Shouwen, China’s onderminister van handel, zei dat er significante vooruitgang is geboekt: de VS zal de tarieven die ingevoerd zijn op $360 miljard aan goederen gefaseerd afbouwen terwijl de Chinezen vooral landbouwproducten gaan kopen uit de VS.

Verder zitten er elementen van IP (intellectueel eigendom) in, betere bescherming van buitenlandse bedrijven die in China opereren en meer transparantie inzake valutabewegingen.   

Impeachment Trump

Dan moeten we nog wel even afwachten of onze vriend de impeachment overleeft, maar zijn kansen zijn goed: het laatste woord is straks aan de Senaat, waar zijn eigen partij de scepter zwaait: 

Get Brexit done

Het tweede hoofdpijndossier van de afgelopen jaren, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, lijkt tot een einde te komen. De verkiezingen in het VK werden met een 'landslide' gewonnen door de zittende premier Boris Johnson. 

Met een ruime overwinning zal hij in ieder geval het VK per eind januari officieel uit de EU halen en daarna waarschijnlijk wat extra tijd vragen om de uittreding tot een goed einde te brengen.  

Het Britse pond steeg er flink op en ook de Engelse beurs veerde ferm op vandaag met 1,3%. Wie Britse aandelen heeft, is vandaag spekkoper. 

Renteperikelen

Beide centrale banken, in de VS en in Europa, kwamen deze week bijeen om over de rentestand te praten. In beide gevallen bleef het 'unchanged'. Van de Federal Reserve wordt nu een pauze verwacht: de rente verhogen op basis van de sterke arbeidscijfers zal niet gebeuren, maar een verdere verlaging lijkt ook niet noodzakelijk. 

In Europa was het de beurt aan Christine Lagarde, die niet meteen een slechte indruk maakte. Ze had geluk dat meteen na haar persconferentie Trump tweette dat er een deal aan zat te komen. De koersen vlogen omhoog. 

Lagarde wil, en dat is wel interessant, volgend jaar bekijken of het mandaat van de ECB niet wat opgerekt kan worden. Ze wil graag wat richting geven aan het klimaatbeleid en vindt ook de 2%-inflatiedoelstelling niet meer van deze tijd. 

Minder druk op rente?

Het laatste zou betekenen dat er minder geld de obligatiemarkt opgegooid hoeft te worden om die 2% te halen. Ergo: op termijn minder druk op de rente en dat is dan weer goed voor de bankensector. Die profiteerde dan ook flink deze week, ook vanwege het wegvallen van de onzekerheid rond een (harde) Brexit. 

De winsten van vandaag lopen er wel een beetje uit, en dat kan ook te maken hebben met het buy the rumour, sell the fact-adagium. We zijn de afgelopen weken al zo vaak verwend met berichten dat de deal eraan zat te komen, dat het daadwerkelijk arriveren ervan geen verrassing meer is. 

De koersbewegingen van de belangrijkste indices en parameters ziet u hieronder: aandelen én rente omhoog.  

Indices

Lopen we nog even de aandelen per index langs.

AEX

ABN Amro gaat aan kop in de AEX. Het geplaagde bankenconcern ligt al maanden onder druk omdat het volgens het OM onvoldoende aandacht heeft besteed aan klanten die bepaalde geldstromen via de bank lieten lopen.

Een flinke boete (ING betaalde €775 miljoen) ligt in het verschiet en ook hier speelt onzekerheid de koers parten. Maar kennelijk zijn er toch koopjesjagers die gebruik willen maken van de koersduikeling. 

Ondanks de sterke week van de AEX zijn er toch ook een aantal opvallende dalers. Ahold levert 5% in: het gaat flink investeren in de toevoerketen in de VS en is tevens klaar met het aandeleninkoopprogramma voor dit jaar. 

Vanaf begin volgend jaar wordt opnieuw voor €1 miljard aan eigen aandelen ingekocht. Dat geeft een mooie steun aan de koers want gedurende het jaar wordt dan zo'n 6% van het uitstaande kapitaal opgezogen. 

Ook KPN leed een gevoelig verlies van bijna 5%. Telecommers liggen toch al niet zo geweldig dit jaar. Ondanks dat beleggers tuk zijn op ruime dividenden, wordt de telecomsector, waar 5% dividend eerder regel dan uitzondering is, dit jaar genegeerd. Opmerkelijk feit in deze is dat Amazon deze week de voetbalrechten van de Champions League in Duitsland kocht.

AEX

AMX

Kijken we even bij de AMX. Daar gaan vastgoedaandelen bij het grofvuil. Het zo populaire WDP krijgt er flink van langs, evenals Wereldhave, dat een downgrading van Goldman Sachs te verstouwen kreeg. 

Ook hier zien we de gevolgen van het feit dat de rente wellicht aan het uitbodemen is. Bij hogere rentes krijgen vastgoedaandelen, die een flinke leverage hebben, te maken met meer rentelasten. Uiteraard zullen veel huren geïndexeerd zijn, maar toch. 

Eén van de winnaars hier is Fugro, waar een bizar spel gespeeld wordt door een paar hedge funds. Het Nederlandse hedge fund Lucerne Capital maakte eerder deze week bekend weer meer dan 10% te hebben, na tussentijds de helft van zijn belang heen en weer gegooid te hebben.  

Lucerne Capital

aantal

%

Koers toen

22 maart 2018 2,97 mln 3,52% €11,77
26 april 2018 4,51 milj 5,43% €12,21
13 februari 2019 8,56 mln 10,13% €9,78
12 juli 2019 4,59 mln 5,43% €6,50
04 december 2019 8,60 mln 10,22 €8,80 

Tegelijkertijd bouwen de grote shortende fondsen helemaal niets af. Sinds het dieptepunt is de koers alweer 50% opgelopen.

Een andere sterkhouder deze week is bouwer BAM. Het geplaagde bouwconcern staat voor het jaar hoger (+15%) maar is nog ver verwijderd van de koers eerder deze zomer, toen meer dan €4 betaald werd.  

AEX 

AScX

In de kleinste divisie van Nederland zijn de bewegingen beperkt gebleven. Grootste winnaar hier is Pharming, dat een meevaller vanuit het VK op zich af ziet komen. Een concurrent heeft leveringsproblemen en dat levert de Leidse biotech extra omzet op. 

Onderaan bungelt het arme Ajax, dat niet bij machte bleek om zich Valencia van het lijf te houden. Ajax is veroordeeld tot de Europa League en ziet dus lucratieve inkomsten vanuit de CL-rondes aan zich voorbijgaan. 

Het kost mij als Feyenoordsupporter geen enkele moeite om te zeggen dat ik ongelooflijk genoten heb van de Europese campagne van de Ajacieden. Dit is weliswaar van vorig jaar, maar toch symptomatisch voor het voetbal van de Amsterdammers in Europa: 

AEX 

Volgende week 

Volgende week is het weer optie-expiratie, komt de Duitse ZEW-index langs en een aantal minder belangrijke Amerikaanse cijfers. Verder zal de Brexitroute duidelijker worden en gaan we zien of de AEX, en de overige beurzen, nog puf hebben en zin in een extra ritje omhoog. 

Zondag komt Arend Jan weer met een vooruitblik. Prettig weekend namens het IEX-redactieteam en tot volgende week.  


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Column door: Nico Inberg

Nico Inberg maakt onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 29 nov IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. 25 nov BAM: Pas op de plaats
 3. 25 nov HAL: Deal or no deal?

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 rene66 14 december 2019 00:38
  Het blijft verbazingwekkend dat shorten door hedgefunds nog steeds is toegestaan in Nederland. Buitenlandse hedgefunds gijzelen Nederlandse bedrijven en de Nederlandse politiek kijkt vrolijk de andere kant op.

  Het is en blijft jammer dat er bij de politieke partijen en de ministeries totaal geen enkel benul is waarom shorten door hedgefunds zeer kwalijk is voor Nederlandse bedrijven, de continuïteit daarvan, de financiële nadelen vanwege hogere rentes, de werkgelegenheid en de aandeelhouderswaarde.

 2. De sjaak 14 december 2019 10:15
  quote:

  rene66 schreef op 14 december 2019 00:38:


  Het blijft verbazingwekkend dat shorten door hedgefunds nog steeds is toegestaan in Nederland. Buitenlandse hedgefunds gijzelen Nederlandse bedrijven en de Nederlandse politiek kijkt vrolijk de andere kant op.

  Het is en blijft jammer dat er bij de politieke partijen en de ministeries totaal geen enkel benul is waarom shorten door hedgefunds zeer kwalijk is voor Nederlandse bedrijven, de continuïteit daarvan, de financiële nadelen vanwege hogere rentes, de werkgelegenheid en de aandeelhouderswaarde.


  Wat een onzinnig verhaal, shorten van aandelen is hetzelfde als long gaan alleen omgekeerd, je verkoopt de aandelen eerst om ze later op (hopelijk) een lager niveau weer terug te kopen met alle risico's van dien. dus ik zie het probleem niet, aandelen kopen en ze later op een (hopelijk) hoger niveau verkopen is niet verkeerd en het omgekeerde wel? Shorten werkt alleen maar als een bedrijf het slecht doet en vergeet niet dat je de geshorte aandelen ergens weer moet terugkopen dus per saldo is het een neutrale operatie, alle verkopen worden immers weer ongedaan gemaakt door evenveel aankopen. M.a.w. het risico voor de shortende partij is even groot als voor een partij die long gaat, sterker nog het risico is zelfs iets groter omdat ze een vergoeding moeten betalen aan de partij waar ze de aandelen van lenen.
 3. forum rang 5 Snugger 14 december 2019 12:28
  Hedgefunds hebben niet meer produkten ter beschikking dan jij en ik. Dus gaan, of zitten, ze short is dat een produkt van het type short voor alleman. Ga dan eens bij jezelf te rade hoe zo'n produkt eruit kan zien, of eruit ziet…, en waarvoor het bedoeld is.
  Want jullie kijk op short zit zo scheef als wat, gelijk als dat een hedgefunds met short kan zitten!..
 4. forum rang 6 rene66 14 december 2019 14:12
  quote:

  De sjaak schreef op 14 december 2019 10:15:


  [...]Wat een onzinnig verhaal, shorten van aandelen is hetzelfde als long gaan alleen omgekeerd, je verkoopt de aandelen eerst om ze later op (hopelijk) een lager niveau weer terug te kopen met alle risico's van dien. dus ik zie het probleem niet, aandelen kopen en ze later op een (hopelijk) hoger niveau verkopen is niet verkeerd en het omgekeerde wel? Shorten werkt alleen maar als een bedrijf het slecht doet en vergeet niet dat je de geshorte aandelen ergens weer moet terugkopen dus per saldo is het een neutrale operatie, alle verkopen worden immers weer ongedaan gemaakt door evenveel aankopen. M.a.w. het risico voor de shortende partij is even groot als voor een partij die long gaat, sterker nog het risico is zelfs iets groter omdat ze een vergoeding moeten betalen aan de partij waar ze de aandelen van lenen.
  Wat een onzinnige reactie, je hoef mij niet uit te leggen wat er bij shorten komt kijken, shorten heeft helemaal niets met beleggen te maken. Ik denk niet dat je snap hoe de werkelijke wereld ten aanzien van shorters in elkaar zit. Ik heb het dus voor de duidelijkheid over shorten door met name buitenlandse hedgefunds. In Nederland worden met name de kleinere bedrijven door shorters gegijzeld. Door dat shorters veelal in groepen zich storten op één bedrijf kunnen ze voor relatief weinig geld aan de gang gaan. Als in een bedrijf eenmaal een flink shortpercentage zit dan stappen nieuwe grote aandeelhouders niet snel meer in een bedrijf. Je ziet zelfs dat bestaande grote aandeelhouders na één of twee jaar uit een bedrijf stappen waar shorters in blijven zitten.Shorters laten soms ook rapporten opmaken die niet altijd overeenkomen met de werkelijke wereld. Wellicht is het verstandig om je eens te gaan verdiepen in de materie, ook op veel sites in de VS kom je onderbouwde informatie tegen waarom shorten verboden zou moeten worden.
 5. De sjaak 16 december 2019 08:06
  quote:

  rene66 schreef op 14 december 2019 14:12:


  [...]Wat een onzinnige reactie, je hoef mij niet uit te leggen wat er bij shorten komt kijken, shorten heeft helemaal niets met beleggen te maken. Ik denk niet dat je snap hoe de werkelijke wereld ten aanzien van shorters in elkaar zit. Ik heb het dus voor de duidelijkheid over shorten door met name buitenlandse hedgefunds. In Nederland worden met name de kleinere bedrijven door shorters gegijzeld. Door dat shorters veelal in groepen zich storten op één bedrijf kunnen ze voor relatief weinig geld aan de gang gaan. Als in een bedrijf eenmaal een flink shortpercentage zit dan stappen nieuwe grote aandeelhouders niet snel meer in een bedrijf. Je ziet zelfs dat bestaande grote aandeelhouders na één of twee jaar uit een bedrijf stappen waar shorters in blijven zitten.Shorters laten soms ook rapporten opmaken die niet altijd overeenkomen met de werkelijke wereld. Wellicht is het verstandig om je eens te gaan verdiepen in de materie, ook op veel sites in de VS kom je onderbouwde informatie tegen waarom shorten verboden zou moeten worden.
  Deel je mening niet v.w.b. het shorten specifiek. Ik ben in algemene zin wel van mening dat de "beleggingswereld" de meest gemene/corrupte/manipulatieve wereld is die er is waar alles "geoorloofd" is om een ander financieel een poot uit te draaien. De redenen die jij omschrijft waarom shorten verboden zou moeten worden gelden ook omgekeerd om de koersen van bepaalde fondsen op te krikken. Dus we zijn het denk ik in grote lijn wel eens maar wat mij betreft horen short en long bij elkaar en als je de een verbied geldt dat ook voor de ander....Denk bijvoorbeeld maar eens aan het inkopen van eigen aandelen, een "geweldig" mechanisme om de koersen te manipuleren voor korte termijn gewin van het zittende management wat uiteindelijk vaak ten koste van het bedrijf gaat en dus van de lange termijn aandeelhouders.
 6. forum rang 6 'd Aandelen 16 december 2019 08:11
  Hmmm ik vraag mij af of die buitenlandse ( meestal Amerikaanse) erg grote partijen en in mijn ogen aasgieren willens en wetens door heel groot te shorten op de aandelen van een bepaald bedrijf, dit bedrijf in de financiële moeilijkheden drukken omdat de beurswaarde keldert.

  En daarmee het gevaar loopt door agressieve investeerders te worden overgenomen die alleen uit zijn om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen.

  Dat de huizenprijzen en de woninghuur enorm is gestegen heeft ook te maken dat kleine en grotere investeerders huizen opkopen om er zoveel mogelijk aan te verdienen, misschien allemaal legaal maar in mijn ogen immoreel.

  Kijk ook een snaar de kinderopvang waarvan de kosten enorm gestegen zijn door o.a. investeerders die zo veel mogelijk willen verdienen en de burger is 'de sjaak '.

  De Overheid moet het onmogelijk maken dat de eerste levensbehoeften zoals wonen, energie en zoveel andere zaken in handen vallen van het grootkapitaal dat de burgers uitknijpt, maar bijna 10 jaar lang VVD beleid heeft heel wat zaken op zijn kop gezet gedreven door egoïsme en hebzucht.
 7. forum rang 6 'd Aandelen 16 december 2019 08:31
  De sjaak, daarom moeten CEO's ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor beleid dat verantwoordelijk is om eigen gewin op de eerste plaats te zetten in plaats juist het beste voor te hebben met een bedrijf, het is meestal niet hun eigen geld waar ze mee bezig zijn en persoonlijk gewin speelt een hele grote rol.

  Jan Bennink is daar ook zo'n voorbeeld van met naar ik meen met Nutreco en Douwe Egberts als overname kandidaten, de prijs van Douwe Egberts producten is na die transacties enorm gestegen en personeel dat er jarenlang werkte ontslagen.

  De heer Jan Bennink die weliswaar een risico nam of ook niets te verdienen is er uiteindelijk met de buit vandoor gegaan met in totaal bijna 100 miljoen en weet dat voor zichzelf nog te rechtvaardigen ook.
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare