Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Verrassende bewegingen

Slot: Verrassende bewegingen

Het was vandaag beslist geen saaie beursdag. Vanaf de opening knalden we omlaag, waarna de AEX eventjes 1,4% in het rood noteerde. Zoals zo vaak herstelden de beurzen in de loop van de middag weer.

Okee, er resteert een min van 0,4%, waardoor de 600-puntengrens net geen stand hield. Toch lijkt het erop dat iedere dip wordt aangegrepen om bij te kopen. Taferelen die horen bij een bull market.

Rentebesluit als trigger

De reden dat we vandaag zo op en neer gingen, is waarschijnlijk het aanstaande rentebesluit van de Fed. Beleggers vrezen weliswaar geen renteverlaging, maar er is een reële kans dat Fed-voorzitter Jerome Powell zegt dat het mooi geweest is met al die renteverlagingen.

Als hij hint naar geen verdere verlaging in 2020 dan zouden de koersen weleens hard naar beneden kunnen gaan. Kijken we naar het economisch klimaat dan is er geen enkele reden te bedenken om de rente te verlagen.

Het gaat extreem goed met met Amerikaanse arbeidsmarkt, de inflatie ligt rond de 2% en de handelsoorlog met China leidt niet tot de schade die we vorig jaar vreesden. 

Duits optimisme

Verder kwam vanochtend de Duitse ZEW-index langs en die was verrassend goed. Uit een enquête onder institutionele beleggers bleek dat het vertrouwen in de Duitse economie is toegenomen.

In november waren de 'grote jongens' nog licht negatief (-2,1) gestemd, maar nu rolde er een stand van 10,7 uit de bus. Wederom een signaal waaruit blijkt dat misschien het ergste achter de rug is in Duitsland. De markten gingen niet direct fors omhoog op dit cijfer, maar achteraf bleek het wel het startsein te zijn voor het herstel van vandaag.

Rentes

Er viel aanmerkelijk minder te beleven in de rentemarkt. Vooral de Italiaanse tienjaarsrente valt op met een min van vier basispunten. Inmiddels is de yield gedaald naar 1,35%. Als de Italianen ooit geld toe krijgen op hun leningen dan eet ik mijn schoenen op.

Rentes

Brede markt

 • De AEX gaat 0,4% omlaag en daarmee behoren we samen met de Duitsers (-0,3%) tot de zwakste broeders van Europa. De Fransen persen er zelfs een plusje van 0,2% uit. 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 0,9% en noteert 14,0 punten.
 • De Amerikaanse indices houden het hoofd aardig boven water. Positieve uitschieter is de Nasdaq met een plus van 0,2%.
 • De euro klimt 0,2% en noteert 1,109 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,1%) valt vandaag wat tegen. Het edelmetaal profiteert van een zwakkere dollar, want in euro's staat er gewoon een min op het bord.
 • Olie: WTI (+0,5%) en Brent (+0,4%) maken het ochtendverlies goed.
 • Bitcoin (-1,5%) zakt verder weg.

Het Damrak

 • Takeaway.com (-2,1%) moet de laatste paar dagen wat terrein prijsgeven. De maaltijdbezorger is zoals bekend in een overnamestrijd verwikkeld met Prosus om de aandelen Just Eat. Dit zijn zaken waar beleggers over het algemeen niet van houden. Behalve de aandeelhouders van Just Eat dan. Die ontvangen een lekkere premie.
 • DSM (-2,3%) gaat van de kooplijst van ING. Het koersdoel wordt licht verlaagd naar €115,70. Blijkbaar vinden de analisten van de Nederlandse grootbank dat de meeste upside er wel vanaf is.
 • De verzekeraars blijven vandaag goed liggen. NN Group sluit zelfs 0,4% in het groen.
 • Unibail Rodamco (+0,1%) ging vanochtend tegen de markt in omhoog op het bericht dat Goldman Sachs het koopadvies handhaaft. In de loop van de dag verdween deze winst weer als sneeuw voor de zon.
 • De aandeelhouders van Wereldhave (-6,3%) krijgen niet voor de eerste keer een enorme klap te verwerken. Goldman Sachs zet het vastgoedfonds op de verkooplijst, omdat zij vrezen dat Wereldhave lijdt onder faillissementen van huurders.
 • PostNL (+1,2%) blijft vandaag als een dijk liggen. Wie weet zijn beleggers enthousiast dat CEO Herna Verhagen bekend maakt niet te willen vertrekken:)
 • Aan AMG (-2,6%) gaan we vandaag niet al teveel woorden vuil maken.
 • Staalaandelen, zoals ArcelorMittal (-1,8%) en Aperam (-2,9%) moet u vandaag ook niet in portefeuille hebben.
 • BAM (+1,8%) daarentegen krabbelt op. Het blijft een leuk aandeel om een ritje mee te maken. VolkerWessels wordt van de beurs gehaald en dat betekent dat het een mooi moment is om in bouwaandelen te stappen. Bij de familie Wessels zijn ze echt niet gek hoor. Maar goed, op de lange termijn presteren bouwers natuurlijk dramatisch. Daarom snap ik dat veel mensen hun vingers er niet meer aan willen branden.
 • Alfen (-1,4%) gaat verrassend omlaag. De energiespecialist kwam vandaag toch echt met goed nieuws langs.
 • De aandeelhouders van Ajax (+0,9%) nemen een voorschotje op de wedstrijd tegen Valencia. Een gelijkspel is voldoende om de volgende ronde van de Champions League te bereiken. 

Adviezen

 • ArcelorMittal: naar €22 van €25 en kopen - KBC
 • DSM: naar houden van kopen en naar €115,70 van €121,50 - ING
 • Heineken: naar €108 van €110 en kopen - Jefferies
 • Heineken: naar €105 van €110 - JPMorgan Cazenove
 • IMCD: naar €86 van €76 en kopen - Deutsche Bank
 • Unibail Rodamco: naar €149 van €151 en kopen - Goldman Sachs
 • Wereldhave: naar verkopen van houden en naar €18,60 van €22 - Goldman Sachs

De dag van morgen

11 dec Event Consensus
09:00   Van de Velde Bava  
14:30   VS inflatie CPI nov 0,2% MoM
20:00   Fed rentebesluit 1,5%-1,75%
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Erny
0
GS vreest dat Wereldhave lijdt onder faillissementen van huurders.
Goh, en ik maar denken dat de voortdurende stroom van faillissementen van huurders een gunstige ontwikkeling is. Maar goed, ik ben dan ook geen analist bij GS.
Snugger
0
ff_relativeren
0
Hoi Niels,

Er ligt sinds vanavond een Duits voorstel, om Europa-breed een aanschaf-belasting te heffen op aandelen. Het gaat om 0,20% van de aanschafwaarde, en geldt voorlopig alleen voor beursgenoteerde bedrijven die meer dan € 1 miljard waard zijn.

Als het Duitse voorstel wordt goedgekeurd, zitten we er aan vast, lijkt me.

bron : www.tagesschau.de/wirtschaft/finanztr... .
ff_relativeren
0
@ Niels,

hier nog een belangrijk thema : de USA is er in geslaagd om de WTO buiten spel te zetten in het oplossen van (handels)conflicten. Trump blokkeert nieuwe benoemingen van de WTO Rechtspraak -en dat kan hij omdat ieder deelnemend land een Veto-recht heeft.

bron : www.tagesschau.de/wirtschaft/wto-stre... .

En zo is de wereld terug in de situatie zoals die was voordat de WTO kon bijsturen.
Of zoals de auteur van de (zie de link) column het verwoordt :
We zijn terug bij het recht van de sterkste ..
The Short Caller
0
Niels Koerts:

Het was vandaag beslist geen saaie beursdag. Vanaf de opening knalden we omlaag, waarna de AEX eventjes 1,4% in het rood noteerde. Zoals zo vaak herstelden de beurzen in de loop van de middag weer.

Okee, er resteert een min van 0,4%, waardoor de 600-puntengrens net geen stand hield. Toch lijkt het erop dat iedere dip wordt aangegrepen om bij te kopen. Taferelen die horen bij een bull market.


Burpy:

Je "vergat" te vertellen waar dat Herstel vandaan kwam Niels..?!

En na mijn bescheiden mening is het meer een BullSh*t "Markt"..

Dan een Bull markt..

Laten we het er op houden dat iedere vorm..

Van eerlijke Marktwerking ontbreekt..

Waarvan Akte..!!
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 17 jan Slot: Record op record 6
 2. 16 jan Slot: Galapagos on fire 4
 3. 15 jan Slot: De dag van de chippers 5

Gesponsorde links