Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Woeste week

TA: Woeste week

De AEX heeft een woeste, maar uiteindelijk positieve, week achter de rug. Technisch bezien staat nu de horde 602,37 onder druk.

Vorige week maandagochtend bereikte de AEX een hoogste punt van die dag rond 602,13, waarmee de weerstand 602,37 (gevormd op 19 november) op een haar na werd getest. Maar gaandeweg kwam de klad erin en ging de beurs maar liefst ruim 18 punten onderuit. Diezelfde dag werd intraday een dieptepunt neergezet van 585,94.

Ik heb die dag beschreven als een zogenaamde Key Reversal, technisch vaak een signaal van een nakende correctie. Daags erna lag het laagste punt van de dag op 581,02, maar een verdere correctie is uitgebleven. In de rest van de week is de beurs volledig hersteld, waarbij vrijdag zelfs even een nieuw 19-jarig hoogtepunt is neergezet rond 603,03.

Uiteindelijk wist de AEX over de gehele afgelopen week 0,85% winst te boeken, hoewel een technische uitbraak is uitgebleven. Op basis van de slotkoers is de top van 19 november rond 602,37 niet gebroken. Na deze wilde uitslagen is het goed om te bekijken hoe de AEX er nu technisch bijligt.

  • Ten eerste is de langetermijnuitbraak van begin november, boven de toppen van juli en oktober (in de zone 581-586,32), nog steeds intact. De toppenlijn hebben we iets aangepast door deze schuin te positioneren.
  • Daar staat wel tegenover dat deze uitbraak nog bevestigd moet worden door de 3%-regel.
  • Ten derde heeft de AEX, in de woeste daling van vorige week, een succesvolle pullback gemaakt naar de toppenlijn. Mijn vorige beoordeling van een AEX-pullback, die ik maakte in mijn column van 22 november, scherp ik hiermee iets aan. Zie ook uitleg van de pullback onderaan deze column.

Conclusie: De technische schade is gepareerd en de AEX staat op het punt de opwaartse trend te hervatten.

AEX zet weerstand 602,37 onder druk

De Nederlandse beurs brak de recente top, echter nog niet overtuigend genoeg. De AEX-index lijkt technisch wel te verbeteren. De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra de AEX-index boven de horde rond 602,37 (gevormd op 19 november) weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten en wordt 609,22 het eerste opwaartse koersdoel.

In de recente correctie vormde de AEX-index een hogere (pullback)bodem binnen de stijgende trend. Omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het redelijk sterke technische beeld bevestigd. Steun voor de AEX-index ligt rond 581,02 (bodem van 3 december).

Uitleg Pullback

Van een geldige pullback is onder de volgende voorwaarden sprake:

  • Bij punt 1 op onderstaande voorbeeldgrafiek breekt de koers boven een vorige top, wat een koopsignaal genereert. Op de AEX lag deze horde rond de top van 25 juli op 586,32.
  • Indien de koers daarna terugvalt (bij punt 2), moet de daling op of rond die voorgaande top opgevangen worden. De nieuwe AEX-bodem moet dus rond die 586,32 punten liggen. Zoals hierboven aangegeven lag op dinsdag 3 december het laagste intraday-niveau van de AEX op 581,02 punten.
  • Het koopsignaal wordt gecompleteerd indien vervolgens top b overtuigend wordt gebroken. Op de AEX ligt hier de top van 19 november rond 602,37.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pietje-2005 9 december 2019 08:09
    Iedereen die wel eens naar de grafiek kijkt, doet misschien mogelijk eigenlijk min of meer een ietsiepietsie aan TA ? ;-)
    Titel had beter "vorige week"kunnen hebben, of gaan we deze week hetzelfde doen ?
    Dat woest is goed, met die rentebesluiten, en "positief" nog beter ;-)
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 9 december 2019 09:03
    Goedemorgen,

    Wanneer je TA gebruikt waarvan 7 van de 10 aangegeven koersdoelen uitkomen dan gebruik ik deze TA en met steeds meer met succes.

    Opent de FDAX boven de RG+ = 13185.9 dan is het KD RB =13262.9 maar is de opening onder de RG- = 13147.3 dan is het RR = KD 13070.2.

    Kans 7 op 10.
  3. forum rang 4 Call me Put 9 december 2019 09:22
    quote:

    'd Aandelen schreef op 9 december 2019 09:13:

    Opening DAX tussen de twee genoemde nivo's RG- en RG+ en daarom geen koersdoel te geven, afwachten welke richting er gekozen wordt als er al richting gekozen wordt.
    Daan wat is rr rg en rb?
    En waarom is dat ta?
    En wat betekend deze formule ab-ac+ada-br=a

181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links