Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Stocks, bonds, Trump en DNB

Liveblog: Stocks, bonds, Trump en DNB

Update 14:45: DNB is stellig over aandelen

Kijk aan, DNB is stellig.

De centrale bank stelt dat aandelenwaarderingen hoger zijn geworden door het monetaire beleid van de ECB. Dat is echter mening en geen feit? Er zijn namelijk -tig manieren om die waardering te bepalen. DNB baseert zich op één: de beroemde CAPE, ofwel Cyclically Adjusted Price Earnings van professor Robert Shiller.

Die neemt de gemiddelde koerwinstverhouding (k/w) over de afgelopen tien jaar, om zo voor de economische en business cyclus te corrigeren. De beurs zou de beurs niet zijn, als er niet veel meer waren. De huidige k/w is er een en op de beurs kijken we vooral naar de verwachte k/w, ofwel op basis van winstverwachtingen.

Eerst DNB met die CAPE:

Ik neem dezelfde grafiek met de verwachte winst en dat ziet er (heel) anders uit. Wie heeft gelijk?

Ik ga het niet beter weten dan DNB, maar was meer nuance en minder stelligheid op zijn plaatst geweest? Al sis het maar omdat de bank zo'n autoriteit is. Ik houd het er op dat aandelen niet goedkoper zijn geworden, maar gelukkig hebben we het dividend nog. Kunnen we van de rente niet meer zeggen.

 


Update 10:50: De president spreekt

Hallo, daar zijn we weer. De koersbewegingen zijn zo klein, dat ik niet eens zeker weet óf. Denk er het uwe van.

 


Update 10:15: Real-time Noors oliefonds

Geen idee wat u hier verder mee moet, maar wel leuk om te weten. Grof afgerond beleggen de Noren in AEX, AMX en AScX.

 


Update 09:15: Stocks v bonds, oh zit dat zo?

Bescheiden herstel nu na die bananenschil gisteren. Op het Damrak springt er niet één fonds echt uit. Nog even over die Twin Sell-Off van gisteren, om de gelijktijdige zeperd in aandelen en obligaties maar een naam te geven. U weet, of hóórt te weten, dat die in principe tegen elkaar in horen te bewegen.

In de morning note van ING van vandaag kom ik een aardige verklaring tegen: daar waar de aandelenbeurs gisteren gillend de gordijnen inging op weer een nieuw rondje tarieven en handelsoorlogtromgeroffel, was de obligatiemarkt juist aan het high-fiven over de meevallende inkoopmanagersindices van november.

Geen link, maar uit de mail van ING:

Ik voeg hier één ding aan toe: de obligatiemarkt heet goochemer te zijn dan de aandelenbeurs. Wie anders dan grafiekenkoning Jeroen Robeco heeft er een plaatje bij. Eigenlijk stelden gisteren alleen de Amerikaanse ISM Manufacturing Index en onze Nevi inkoopmanagersindex teleur.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
beer56
0
al jaren zakt de rente ,stijgen obligaties en stijgen aandelen misschien kunnen ze ook een keer samen zakken
Erny
0
quote:

luuk4 schreef op 3 dec 2019 om 11:17:


Kan wel janken zo goed is die Trump echt bizar wat een grootheid.

Ja, sluit heel de VS op binnen een tariefmuur. Straks gaat er niks meer in of uit. Kunnen we straks voedselhulp gaan bieden.
Kaspersky
0
quote:

Erny schreef op 3 dec 2019 om 11:36:


[...]
Ja, sluit heel de VS op binnen een tariefmuur. Straks gaat er niks meer in of uit. Kunnen we straks voedselhulp gaan bieden.

www.youtube.com/watch?v=JHDkALRz5Rk
"How poor people survive in the USA | DW Documentary"
Snugger
0
ING zal eens naar haar eigen beleggersbarometer moeten kijken. De geeft exact aan hoe het ervoor staat, slecht tot zeer slecht!..
Leon57
0
Zou Trump zijn uitspraken over wel / geen einde handelsoorlog gebruiken voor eigen gewin op beleggingen. Hij gaat / is short en zegt geen einde. Hij gaat long dus alles ok, einde in zicht. Je gaat het soms denken
Bram7200
0
Er zou iets gedaan moeten worden aan Trump, iemand de alles kan manipuleren is een gevaar voor de mensheid.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 08 dec Vooruitblik: Extremen 1
  2. 06 dec Liveblog: 'Beste cijfers ooit' 33
  3. 06 dec BeursVandaag: Kabbelen 1

Gesponsorde links