Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: De Dip van Sinterklaas

Slot: De Dip van Sinterklaas

Om een lang verhaal kort te maken: rond het middaguur pookte de Amerikaanse president de handelsoorlog weer op.

En terstond draaiden de tot op dat moment prima koersen. De AEX stond zowat de hele ochtend boven 600 om u een idee te geven.

Vervolgens kwam daar nog een teleurstellende Amerikaanse ISM Manufacturing Index overheen, waar - eigenlijk alleen op Nederland na - alle belangrijke inkoopmanagersindices over november juist meevielen. China, Duitsland, Frankrijk en Korea voorop.

U ziet de borden nu, dit alles leverde vanmiddag een heuse sell-off op in Europa. Elders ging het er misschien nog wel heftiger aan toe. De dollar verliest zowat een cent:

De rentes zetten de sokken erin, ofwel ook obligaties in de verkoop. Opvallend dat ze niet juist dalen. Ik kijk alleen wel uit om te roepen dat de rentes wellicht de bodem nu echt hebben gezien. Daar zijn in de afgelopen 38 jaar (!) meer mensen en huizen mee op hun snufferd gegaan. 

Actie! De volatiliteit schiet ook de lucht in.

Commodities reageren nog het minst fel: olie levert wat van de mooie Opecwinsten in en goud stijgt wat. Kortom, vandaag wordt het ons weer eens ingepeperd, na misschien wel een paar saaie weekjes:

Risk happens fast!

Beursplein 5

Dat zag er vanochtend ook heel anders uit. Toen was er nog vlaai. Nu moet ik tikken dat de beurs tranen met tuiten huilend afscheid neemt van DSM-CEO Feike Sijbesma. Takeaway is derhalve de enige winnaar in de AEX. Nu Cat Rock akkoord is, moet Prosus serieus haar bod in cash op Just Eat verhogen om alsnog...?

Gelukkig, ASR springt er op de slotveiling ook nog aardig uit, maar verder komen de dikke dalers u per strekkende meter tegemoet. Minstens zo opvallend als die rentes is dat de op papier veel volatielere AMX en AsCX veel beter liggen dan de AEX. Daar is vooral heavyweight ASML debet aan. 

Over naar de adviezen:    

 • ABN Amro: naar hold van buy en naar €18 van €20 - Morgan Stanley
 • Aegon: naar €4,50 van €4,90 (hold) - Morgan Stanley
 • Unilever: naar buy van hold - Liberum
 • OCI: naar €25,40 van €32,70 - Citigroup
 • Sligro: op kooplijst en koersdoel naar €31 van €38 euro
 • Prosus: naar hold van underperform en naar € 59 van €61 - Jefferies

Ik herhaal uit mijn fondsenrondje van vanmiddag, ik heb geen tijd gehad om dit uit te zoeken. Chippers liggen allemaal beroerd, maar is dit de reden van ASML...? 

Verder kom ik op Guruwatch deze koersdoelverlaging voor ASML tegen - en niet zo'n kleintje ook - maar ik vind nergens bevestiging. U snapt waarom ik die zoek, dit komt wat vreemd voor? Als het nou nog van buy naar hold of sell ging... 

ASML: naar €190 van €265 (buy) - Oddo

Wat valt er verder te zeggen? Gezien de indexdalingen zitten er geen echte uitschieters onder de individuele aandelen. Als uw aandelen allemaal minimaal -2% staan kan u mij misschien schieten als ik dit zeg, maar dat is gewoon het risico (bèta's etcetera) dat bij deze aandelen hoort. En u nu misschien voelt.

Verder valt er eigenlijk niet veel specifieks op, het is gewoon een ouderwetse reversal day.     

 • De defensieve aandelen houden de AEX nog aardig overeind, maar dat is wel eventjes buiten KPN, REXL en Wolters Kluwer gerekend. Net als rentes en de AEX die harder daalt dan AMX en AScX is dit ook opvallend.
 • Stijgen de rentes lekker, pummelt de rest van de markt weer in elkaar. Arme financials, alleen ASR stijgt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 09 aug Vooruitblik: Er speelt zóveel tegelijk 2
 2. 07 aug Keurig Payroll Report 1
 3. 07 aug Adyen +105% op €1500

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 2 december 2019 18:04
  Vroeger vergeleken "experts" nog wel 's de prestaties van de Amerikaanse beurzen met die van ons; gebeurt hier al heel, heel lang niet meer....

  Men fluistert dat het enorme verschil iets te maken heeft met een voorkeur voor beleggen daar, en een voorkeur voor shorten hier....
 2. forum rang 6 Knight V 2 december 2019 21:31
  Onvoorstelbaar, dat de media geen kritische noot plaats bij de actie van Trump.

  1) het is niet juist wat hij stelt over Brazil & Argentinie.
  2) handelstekorten met Brazilie zijn er niet
  3) Trump probeerd nml de boeren te vriend te houden en de staalboeren. Dit is zijn intentie omdat de handelsoorlog met China treft voornamelijk de boeren en Trump probeerd Brazilie te onderwerpen... maar ook deze strijd gaat hij verliezen want Brazilie zal uiteindelijk meer zaken doen met China.

  Media, journalisten zouden meer hun meningen moeten toevoegen wat de reden is van zijn tariefverhoging (wat meer gericht is tegen China en tegen de Fed en hij betrekt nu Brazilie en argentina erbij)


  De Braziliaanse president is fan van Trump, maar wil ook China te vriend houdenDe Braziliaanse president Jair Bolsonaro in Washington, VS. Beeld REUTERS

  Hij komt als vriend naar een land dat hij bewondert, zei de Braziliaanse president Jair Bolsonaro over zijn driedaagse reisje Washington. “Wij willen een groots Brazilië, precies zoals Trump een groots Amerika wil”, verklaarde hij maandag bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel. Gisteren ontmoette hij president Donald Trump, zijn voorbeeld, in het Witte Huis.

  Hans Nauta20 maart 2019, 12:16

  De toon is anders dan onder de Braziliaanse ex-president Dilma Roesseff, die ontdekte dat de Amerikaanse geheime dienst NSA haar afluisterde. Bolsonaro, die belang hecht aan thema’s als nationalisme, veiligheid en christelijke familiewaarden, voelt zich verwant met Trump. Hij onderstreepte de nieuwe relatie met de VS door maandag als eerste Braziliaanse president het hoofdkantoor van de CIA te bezoeken. Een van de meest gerespecteerde ­geheime diensten ter wereld, tweette zoon en reisgenoot Eduardo Bolsonaro.

  Doel van het bezoek is het versterken van de onderlinge handel en de diplomatieke relaties tussen de twee grootste economieën van het westelijk halfrond. Ook China speelt daarbij een rol. De Amerikanen willen niet dat de Chinese invloed in Zuid-Amerika toeneemt. Maar ondanks de toenadering kiest de regering-Bolsonaro geen partij in de tweestrijd China-VS.

  De handelsoorlog heeft Brazilië ­extra sojahandel opgeleverd. Omdat China maatregelen nam tegen Amerikaanse sojaboeren, kon Brazilië voor 8 miljard dollar extra exporteren naar China. Als de vrede wordt getekend, en de handel tussen China en de VS toeneemt, kan dat nadelig uitpakken voor Brazilië.

  Vlees en staal

  De afloop van het conflict kan voor Brazilië zelfs grote gevolgen hebben, schrijft de Braziliaanse hoogleraar Marcos Sawaya Jank in een analyse in de Braziliaanse krant Folha de São Paulo. China zal waarschijnlijk toezeggen veel meer agrarische producten van de VS te kopen. Dit gaat bijvoorbeeld ten koste van de Braziliaanse mais-, katoen- en vleesexport.

  Brazilië laat zich niet graag de les lezen door de VS, zolang de Amerikanen de handel met Brazilië beperken. Zo zijn er Amerikaanse heffingen op Braziliaans staal. De VS willen geen Braziliaans vlees meer sinds een ­hygiëneschandaal in 2017. En verder is er een Amerikaans quotum voor Braziliaanse suiker.

  Minister Paulo Guedes van economische zaken zei in Washington ­tegen de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer: “Als jullie ons varkens willen verkopen, willen wij vlees verkopen. Als jullie ons ethanol willen verkopen, willen wij suiker verkopen.”

  Blik op Azië

  “Lighthizer vergeleek ons met China”, zei Guedes verder. “Ik heb hem uitgelegd dat dit niet klopt. Brazilië heeft een handelstekort met de Verenigde Staten.” Geen overschot, zoals China, dat dus veel minder producten uit Amerika importeert dan omgekeerd.

  De Verenigde Staten hebben ­decennialang zaken gedaan met China, merkte de minister op. “Weet je wie de meeste directe investeringen doen in de Verenigde Staten? De Chinezen. Dus waarom kunnen wij niet handelen met China en ze in Brazilië laten investeren in treinverbindingen om onze sojabonen te vervoeren?”

  De Braziliaanse minister van landbouw gaat in mei op handelsmissie naar China, dat goed is voor 36 procent van de Braziliaanse landbouwexport. “Wij houden van Disneyland en Coca-Cola”, zei minister Guedes over zichzelf en de president. Maar als Amerika de deuren niet opent, richt Brazilië zijn blik op Azië, was de boodschap.


 3. forum rang 4 Bart Meerdink 2 december 2019 22:06
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 2 december 2019 20:31:


  weer een vol procent meer verlies als de Dow hier vlogen ze weer als lemmingen de deur uit (Beursplein5) en liepen zo het ravijn in .

  Ik vermoed dat www.theguardian.com/world/2019/dec/02... (Duitse coalitie staat op wankelen) hier debet aan is.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare