Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Negatieve draai

Slot: Negatieve draai

Het leek vanochtend een prachtige beursdag te worden, maar uiteindelijk sluit de AEX met een verlies van 0,3%. Een duidelijke trigger voor deze daling kunnen we helaas niet vinden.

Bij opening leken de beurzen te profiteren van het goede nieuws omtrent Huawei. De speciale Amerikaanse vergunning voor het Chinese technologieconcern werd immers met 90 dagen verlengd. 

Om de één of andere reden hield het goede sentiment geen stand. Overigens zijn het geen uitslagen waar we ons zorgen over moeten maken. Daarnaast mogen we niet vergeten dat de AEX-herbeleggingsindex dit jaar 27% is gestegen. 

ASML zakt

Het is zwaargewicht ASML (-1,4%) die de AEX vandaag naar beneden drukt. De chipgigant heeft een weging van 16,5% en duwt de hoofdindex dus zelfstandig 0,25% omlaag. Groot nieuws omtrent de chipper kwamen we echter niet tegen.

Het enige wat we zien is dat de koers vanaf het middaguur gestaag zakt. Hetzelfde geldt voor ASMI (-1,8%) en Besi (-0,4%), maar deze fondsen koersten de gehele dag al lager. Nee, voor chipbeleggers is het gewoon een dag om snel te vergeten.

ASML
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Rentes

Over de bewegingen in de rentemarkt kunnen we kort zijn. Er gebeurt namelijk vrijwel niets. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier daalt een basispuntje.

Rentes

Brede markt

 • De AEX gaat 0,3% omlaag en daarmee blijven we achter ten opzichte de DAX (+0,1%). Alleen de Fransen (-0,4%) en Italianen (-0,5%) doen het een tikje slechter dan wij.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 1,4% en noteert 11,6 punten.
 • De Amerikaanse indices laten een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (-0,4%) en S&P500 (-0,1%) koersen in het rood, terwijl de Nasdaq (+0,2%) het hoofd goed boven water weet te houden.
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,108 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,1%) blijft dicht bij huis.
 • Olie: WTI (-2,3%) en Brent (-1,8%) gaan wederom door het putje.
 • Bitcoin (-1,3%) doet het niet veel beter.

Het Damrak

 • ABN Amro (-1,0%) kreeg de Duitse autoriteiten op bezoek in het kantoor in Frankfurt. De Duitsers denken dat de bank de fout is ingegaan met de zogenoemde cum/ex transacties. In het liveblog leest u hier meer over.
 • Takeaway.com (+5,7%) gaat met dank aan de analisten van Credit Suisse door het dak. De Zwitserse bank plaatst de maaltijdbezorger op de kooplijst en verhoogt het koersdoel met €7 naar €95.
 • Galapagos (-2,3%) ligt er de gehele dag al slecht bij. Wellicht reageert het fonds op het bericht dat Wellington zijn belang tot onder de 5% heeft gebracht.
 • ArcelorMittal (+0,7%) geeft de openingswinst grotendeels prijs.
 • Vopak (-2,2%) corrigeert iets.
 • Handelsaandeel Altice (-2,9%) krijgt een pak rammel.
 • Wereldhave (+1,8%) is het enige winkelvastgoed dat er een stevig plus uit weet te persen. Dat komt ook niet iedere dag voor.
 • Fagron (+1,7%) zet een aardige plus op het bord. Het volume van 188.000 stukjes is iets hoger dan gemiddeld.
 • Kiadis (+40,3%) explodeert. Headlines hebben we echter nog niet voorbij zien komen. Met dit soort uitslagen ben ik bijna geneigd te zeggen dat er wat aan zit te komen. Maar dat is vaak de valkuil. Als een koers omhoog springt, willen de nodige partijen er weleens op duiken en dan creëert dit een zelf versterkend effect. Ik blijf er in ieder geval vanaf.

Adviezen

 • Basic-Fit: naar €34 van €32 en houden - Berenberg
 • Prosus: naar €85 en kopen - Citigroup
 • Takeaway.com: naar kopen van houden en naar €95 van €88 - Credit Suisse
 • TKH: naar €61 van €65 en kopen - Berenberg

De dag van morgen

20 nov Event Consensus
00:50   Japan export okt -7,6%
00:50   Japan import okt -16,0%
09:00   VolkerWessels notering €0,28 ex-dividend  
18:00   Hal Trust Q3-cijfers
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Als het moment van sluiting op/tijdens een correctie neerwaarts valt heb je dat wel eens ja. Niet heel bijzonder dus, je hoeft zelfs niet eens op zoek naar een trigger… Maar wat is nou 3 tiende, stelt toch niets voor!...
Erny
0
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse president Donald Trump heeft China gedreigd met hogere Amerikaanse importheffingen op goederen, tenzij Beijing een handelsovereenkomst sluit met Washington.
Tel uit je winst verlies. Dit wordt een rode Kerst , want China heeft al laten doorschemeren onder die voorwaarde uit de onderhandelingen te stappen.
Lepre Chaun
0
Al dagen Prachtige cijfers in de Dow Jones en de AEX is weer depressief naar beneden .
Laten we het maar houden op de Winterblues ,
www.youtube.com/watch?v=yEjZmjYENOk
Happy
0
Niels, je weet mijn visie over deze te ver doorgeschoten beurs. Een stevige correctie zou m.i. meer dan terecht zijn.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11 dec Basic-Fit kan verdubbelen 6
 2. 11 dec Fondsenrondje: Bakkeleien 3
 3. 10 dec Slot: Verrassende bewegingen 5

Gesponsorde links