Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: "Pensioendeal tussen Knot en Koolmees"

Liveblog: "Pensioendeal tussen Knot en Koolmees"

Update 16:25 uur: Tegenwind

Volgens New York Fed-president John Williams wordt de Amerikaanse economie geconfronteerd met de nodige tegenwind van buitenaf. De afkoelende wereldeconomie en de onzekerheid omtrent de handelsoorlog zullen ervoor zorgen dat de groei in de VS terugzakt.

Toch zegt hij dat de Amerikaanse economie nog altijd robuust is en dat de drie renteverlagingen van dit jaar hebben geholpen. Verder is volgens Williams het beleid van de Fed nog niet vastgelegd, omdat die blijft kijken naar de ontwikkelingen van de macro-economische data.

Kortom, De New York Fed-president laat nog alle opties open, waardoor we een nieuwe renteverlaging niet mogen uitsluiten.


Update 15:35 uur: Philips verbetert

Volgens de analisten van Tostrams verbetert het technisch beeld van Philips. Een ritje naar de oude koerstop van €44,60 is zelfs mogelijk.


Update 15:00 uur: "Netflix blijft populair"

Analist Douglas Mitchelson van Credit Suisse zegt dat de lancering van Disney+ geen significante impact heeft op het aantal abonnees van Netflix. Hij zegt dat dit blijkt uit data van Google Analytics. De Zwitserse bank hanteert een koopadvies voor Netflix met een koersdoel van $440.

Voorbeurs koerst de online-streamingsdienst 0,6% hoger. Deze koersreactie valt nog enigzins mee; de bevindingen van Mitchelson zijn redelijk in lijn met de consensus onder analisten op Wall Street.


Update 14:20 uur: Inval bij ABN Amro

Het zit ABN Amro (+0,1%) niet mee. De Nederlandse grootbank kan vanwege de witwasaffaire al een forse boete van de staat krijgen, maar nu ligt het bedrijf in Duitsland ook al onder vuur.

De Duitse autoriteiten zijn het kantoor in Frankfurt binnengevallen om onderzoek te doen naar zogenoemde cum/ex transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rondom de dividenddatum waarbij zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvragen. Gevolg is dat de schatkist de nodige belastinginkomsten misloopt.

Er ligt ook al een Duits verzoek om informatie van ABN Amro in Nederland. De bank zegt zelf mee te willen werken aan het onderzoek. De koers lijkt overigens weinig te doen op het nieuws. De gehele dag dobbert deze rondom het nulpunt.


Update 14:05 uur: Vermogens naar records

Nederlandse beleggingsinstellingen hebben op dit moment €966 miljard onder behee. Dat betekent een plus van 3,4% ten opzichte van het vorige kwartaal. Met name de stijgende aandelenkoersen, lagere rentes en de sterkere dollar helpen een handje.

In mijn vooruitblik voor deze week besprak ik de mogelijkheden voor een eindejaarsrally. Grote triggers lijken er hiervoor niet te zijn - zo gaat de rente dit jaar in de VS waarschijnlijk niet omlaag en is er nog weinig zicht op een handelsakkoord tussen de VS en China.

Hier staat tegenover dat de macro's verbeteren en december historisch een uitstekende beursmaand is. Een voorzichtige koersstijging van enkele procenten zou er de komende zes weken dus wel in kunnen zitten.


Update 13:00 uur: "Deal tusen Knot en Koolmees"

Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen denkt dat er achter de schermen een deal tussen staatssecretaris Koolmees en DNB-baas Klaas Knot is gesloten. Dit akkoord moet ervoor zorgen dat Nederlandse pensioenfondsen komend jaar niet te hoeven korten.

Het is algemeen bekend dat het kabinet een korting wil voorkomen en Knot daar heel anders over denkt. Hij wil namelijk niet dat de problemen naar de nieuwe generaties worden doorgeschoven. Om een korting van de pensioenen te voorkomen, moeten de regels worden aangepast en dat mag alleen in een uitzonderlijke situatie.

Daar lijkt nu geen sprake van te zijn. Aangezien Knot niet protesteert, denkt Van Leeuwen dat er wel een deal tussen Knot en Koolmees gesloten moet zijn.


Update 12:40 uur: Home Depot -5%

Het aandeel Home Depot gaat op Wall Street waarschijnlijk 5% lager openen. De grootste doe-het-zelfketen ter wereld verlaagt de omzetverwachting voor dit jaar. We moeten echter niet overdrijven hoe groot deze negatieve bijstelling is.

Nu gaat het management uit van een groei van 3,5%, waar het eerder nog uitging van 4%. De winst per aandeel kwam wel iets hoger uit dan verwacht. Op dit moment koerst Home Depot tegen 23,5 keer de getaxeerde winst over dit jaar.

Hiermee is het aandeel beslist geen koopje. Daar komt bij dat de koers dit jaar al bijna 40% is gestegen. Dan worden licht tegenvallende cijfers door beleggers over het algemeen aangegrepen om de stukken van de hand te doen.


Update 12:15 uur: Hogere bouwproductie

De impact van de stikstofcrisis op de bouwproductie lijkt nog relatief beperkt te zijn. De groei zwakt sinds de uitspraak van de Raad van State wel af.


Update 12:10 uur: +38%

Inmiddels staat er bij Kiadis zelfs een plus van 38% op het bord. Wat een gigantische uitslag zeg. Nog steeds kunnen we geen nieuws vinden.

 


Update 11:55 uur: Kiadis +27,5%

Kiadis gaat als een komeet, maar we kunnen niet achterhalen waarom. In de loop van de dag loopt het aandeel op hoog volume steeds verder op. Inmiddels zijn er 1,8 miljoen aandelen over de toonbank gegaan.

Kiadis
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Update 11:45 uur: AMX niet te stoppen

Vorig jaar lagen de midcapfondsen er dramatisch bij, maar dit jaar is alles anders. Met name zwaargewicht ASMI (+186,6%) is hiervoor verantwoordelijk. Deze chipper kent een weging van 11,1% binnen de AMX en zet deze zelfstandig 20,7% hoger.

In totaliteit plust de midcap 36,5% dit jaar, wat betekent dat de overige fondsen gemiddeld zo'n 16% oplopen. Een duidelijk voorbeeld van dat de outperformance van een index vaak door een kleine groep aandelen wordt veroorzaakt.


Update 9:45 uur: Datum Q3 OCI bekend

Kunstmestfabrikant OCI heeft eindelijk een datum geprikt voor de derdekwartaalcijfers. Het wordt 25 november, aanstaande maandag. Het aandeel ligt in aanloop hiernaartoe behoorlijk onder druk. Het vermoeden bestaat dat de onderneming een rondje analisten gebeld heeft met tegenvallende omzetcijfers in verband met een productie-outage afgelopen kwartaal.

Maandag 25 november meer nieuws dus.

 


Update 9:35 uur: Vraag van vandaag

Ik brand mijn vingers er liever niet aan. Cannabisaandelen zijn nog volatieler dan biotechfondsen.


Update 9:25 uur: 600,13

Het is de AEX voor de tweede keer gelukt tijdelijk de magische 600-puntengrens te doorbreken. Op dit moment koerst de hoofdindex daar met een plus van 0,2% net onder. Cyclische aandelen liggen er over het algemeen beter bij vandaag dan de defensieve havens, maar veel heeft het allemaal niet om het lijf.

 


Update 9:20 uur: Takeaway.com straalt

Veruit de grootste stijger is op dit moment Takeaway.com (+3,3%). De maaltijdbezorger wordt op de kooplijst van Credit Suisse gezet en het koersdoel wordt €7 verhoogd naar €95. Bij een koers van €81,45 impliceert dit een upside van zo'n 17%. 

 


Update 9:15 uur: Adviezen

 • Basic-Fit: naar €34 van €32 en houden - Berenberg
 • Takeaway.com: naar kopen van houden en naar €95 van €88 - Credit Suisse

 


Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 26 feb Slotcall: Alles rood 11
 2. 26 feb Fagron: Groei boven dividend
 3. 26 feb IEX Podcast: Hoe in te spelen op een hogere rente 2

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Weert=No.1 19 november 2019 16:43
  He, He, Gaat Knot nu eindelijk met pensioen of zo. DNB is niet meer nodig in deze wereld waar Christine Lagarde met ECB alles bestieren.Nederland heeft niks meer in te brengen.De eerste reprimande van Kristien hebben we al gehad: "Te groot overschot h.balans". Kan zij niet beter met pensioen gaan met die rimpels.Of moeten we daar 8 jaar tegenaan kijken?? Nooit geweten dat Knot aan het dealen was. Ook nog stilzwijgend lees ik ??
 2. NicoInberg 19 november 2019 20:16
  quote:

  BultiesBrothers schreef op 19 november 2019 17:30:


  @Niels koerts.

  Hoe kom je aan de info dat er een vermoeden is dat OCI bepaalde analisten op de hoogte heeft gebracht WBT komende kwartaal cijfers?


  IR-afdelingen van bedrijven proberen meestal zo goed mogelijk de verwachtingen te managen. Als het wat gaat tegenvallen, of meevallen, worden soms analisten een beetje 'bijgepraat'.


  Zoiets valt helaas nooit te bewijzen. Bij OCI zie je nu ook dat voordat de cijfers komen bepaalde banken al hun taxaties en koersdoelen aanpassen.

  Overigens laten ze wel allemaal hun koopadvies staan. Daarbij werkt het ook niet mee dat de onderneming maar steeds niet met een datum komt voor de kwartaalcijfers. Dat werd vandaag pas bekend.
 3. forum rang 4 BultiesBrothers 19 november 2019 20:42
  quote:

  NicoInberg schreef op 19 november 2019 20:16:


  [...]

  IR-afdelingen van bedrijven proberen meestal zo goed mogelijk de verwachtingen te managen. Als het wat gaat tegenvallen, of meevallen, worden soms analisten een beetje 'bijgepraat'.


  Zoiets valt helaas nooit te bewijzen. Bij OCI zie je nu ook dat voordat de cijfers komen bepaalde banken al hun taxaties en koersdoelen aanpassen.

  Overigens laten ze wel allemaal hun koopadvies staan. Daarbij werkt het ook niet mee dat de onderneming maar steeds niet met een datum komt voor de kwartaalcijfers. Dat werd vandaag pas bekend.


  Oke, bedankt voor de reactie!
  Ja het vermoeden wordt wel gewekt door het hoge volume van de afgelopen dagen.
  Als in de komende dagen de koersdoelen door andere instellingen ook worden aangepast, dan zal er wel enige voorkennis aanwezig zijn. Tot nu toe alleen credit suisse die het koersdoel wijzigt, maar nog steeds op kopen heeft staan.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ABN AMRO BANK N.V. 9,520 26 feb
  -0,154
  -1,59%
 2. ASM International 223,600 26 feb
  -4,000
  -1,76%
 3. Basic-Fit 35,250 26 feb
  +0,250
  +0,71%
 4. Home Depot 258,770 26 feb
  +3,520
  +1,38%
 5. JUST EAT TAKEAWAY 79,880 26 feb
  -1,620
  -1,99%
 6. Kiadis Pharma 5,395 26 feb
  -0,005
  -0,09%
 7. Netflix 538,200 26 feb
  -8,500
  -1,55%
 8. Philips Koninklijke 44,955 26 feb
  -0,650
  -1,43%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare