Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Bull market in optima forma

Slot: Bull market in optima forma

Deze week past perfect in de bull market die we nu kennen. Het gehakketak over de handelsoorlog tussen de VS en China gaat gewoon door, maar de markt trekt zich er per saldo niets van aan.

Op het eerste oog is een stijging van 0,4% op weekbasis niet veel soeps voor de AEX, maar op jaarbasis betekent dit een plus van 23,1%. Rendementen waar de gemiddelde belegger alleen maar van kan dromen. Tenminste, als we het hebben over de lange termijn.

Want als u dit jaar 23,1% maakt dan blijft u zelfs nog wat achter ten opzichte van de wereld- en  AEX-herbeleggingsindex. Als u dit jaar de hoofdindex niet bij kan houden, hoeft u zich trouwens niet te schamen. De echte verliezers zijn de spaarders.

Laten we eerlijk zijn: 0% rendement maken, de prijzen in de supermarkt zien stijgen en als beloning nog een vermogensrendementsbelasting moeten betalen. Dat is niet het lot dat we voor ogen hebben. Enige zekerheid als spaarder is dat uw vermogen sowieso daalt ieder jaar. Mijn definitie van sparen is daarom als volgt: de prijs die u moet betalen voor het niet nemen van risico.  

Kiadis -28,8%

Er is dit jaar maar één groep beleggers die dit jaar liever een spaarder was geweest. Dat zijn de aandeelhouders van Kiadis. Dit fonds is een schoolvoorbeeld van het risico dat beleggen in biotech met zich meebrengt.

Het bedrijf bezat slecht één potentiële blockbuster en als deze wegvalt dan blijft er vrij weinig van over. Kiadis had vlak voor het negatieve nieuws vanuit de Europese toezichthouder nog het Amerikaanse Cytosen Therapeutics overgenomen. Achteraf bleek dat een rode vlag te zijn.

Het is natuurlijk nooit te bewijzen, maar misschien had het management al een vermoeden dat het middel ATIR101 geen succes ging worden. Door een overname te doen, is in ieder geval de voortzetting van het biotechbedrijf voor de korte termijn gegarandeerd.

Of dat ook voor de lange termijn geldt, is de vraag. Het biotechbedrijf heeft weliswaar €47 miljoen in kas zitten, maar daar staan €60 miljoen aan verplichtingen tegenover. Aangezien we de komende jaren geen omzet hoeven te verwachten, sluit ik niet uit dat Kiadis nog een keer met de pet rond gaat. 

Rentes

Er gebeurde vrijwel niets in de wereld van het tienjaars staatspapier. Alleen de Italiaanse rente (-10 basispunten) daalde fors.

Rentes

De lijstjes

  • AEX deze week: +0,4%
  • AEX deze maand: +3,9%
  • AEX dit jaar: +22,8%
  • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: +27,3%

Marginale verschuivingen

Er is deze week niet één assetcategorie die echt in beweging kwam. Wereldwijd gingen de beurzen licht omhoog. Alleen Wall Street stak er een klein beetje bovenuit. Dat was niet de eerste keer dit decennium, en zeker niet de laatste. 

Indices

AEX

ABN Amro (-3,8%) presenteerde cijfers die beneden de consensus lagen. Daarnaast is er enige vrees in de markt dat de Nederlandse grootbank zijn dividend komend jaar moet verlagen. ASR (-3,3%) is deze week het lelijke eendje onder de verzekeraars. Een duidelijk aanwijsbare reden kunnen we echter niet vinden.

Takeaway.com (+7,3%) daarentegen straalt. De maaltijdbezorger strijdt met Prosus om de inlijving van Just Eat. De stille stijger van de week is Vopak (+6,8%). Het olie-opslagbedrijf koerst bijna op het hoogste niveau ooit.  

AEX

AMX

Basic-Fit (+3,4%) profiteert van een adviesverhoging van de analisten van The Royal Bank of Canada. Besi (+3,7%) en ASMI (+3,4%) gaan ook goed. Gisteren maakte Applied Materials bekend optimistischer te zijn geworden over de markt voor geheugenchips. 

Ondanks deze beursweek is Flow Traders (+4,3%) de topper binnen de AMX. Misschien zijn het wat bodemzoekers die interesse hebben. Het handelshuis is het op één na slechtste fonds binnen de midcap. Verder is het voor de aandeelhouders van OCI (-9,3%) een week om snel te vergeten.

AMX

ASCX

We hebben geen idee waarom Kendrion (+10,8%) er deze week zo goed bij ligt. Richtinggevend nieuws was er in ieder geval niet. Dat was er wel voor VolkerWessels (+5,2%). Het investeringsvehikel Reggeborgh verhoogde het bod op de bouwer naar €22,20.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Deze week maak ik zondag de vooruitblik.

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Arjenvw
0
De 23% is prima, maar vergeet niet dat dec 2018 een drama was. Een deel hiervan was gewoon rebound... maarrrr natuurlijk een peima jaar en veel beter dan de bank met 0%.
Dank mannen van IEX voor jullie continue analyses en inzichten. Prettig weekeind allemaal.
Erny
1
Beurzen reageren wel degelijk op de handelsoorlog. Anders had de AEX al lang boven de 700 gestaan of nog hoger.
Erny
0
quote:

Arjenvw schreef op 15 nov 2019 om 18:32:


De 23% is prima, maar vergeet niet dat dec 2018 een drama was. Een deel hiervan was gewoon rebound... maarrrr natuurlijk een peima jaar en veel beter dan de bank met 0%.
Dank mannen van IEX voor jullie continue analyses en inzichten. Prettig weekeind allemaal.


-23 % kan natuurlijk ook.
rene66
2
Het resultaat dit jaar (tenminste tot de dag van vandaag) is inderdaad heel mooi, maar zoals diverse mensen aangeven was het vorig jaar toch voor veel beleggers een negatief jaar.

"Om twee uur klonk op Beursplein 5 de beursgong voor het einde van de laatste handelsdag. Het beursjaar 2018 zal beleggers nog een tijd heugen. Voor het eerst in zeven jaar sluit de AEX het jaar met verlies af. De AEX eindigde op 487,88 punten, een jaarverlies van 10,4 procent ten opzichte van de eindstand van vorig jaar (544,5)."

nos.nl/artikel/2265699-aex-index-slui...

Als je de 23,1 aftrek van de 10,4 dan heb je in twee jaar dus 12,7% rendement, dat delen door twee is 6,35%. Dat getal ziet er toch heel anders uit dan 23,1%. Dit buitens het dividend uiteraard.

Ik beschouw 2019 dan ook eerder als een goed maak jaar dan als een gouden beurs jaar zoals het soms in de pers naar voren komt.

Mijn verwachting is gelukkig dat het het komend half jaar nog wel verder kan doorgaan. In de afgelopen weken is op diverse financiële sites in de VS naar voren gekomen dat er nog steeds heel veel geld aan de zijlijn staat te wachten. Als dat geld inderdaad de markt opkomt dan zullen de koersen nog meer omhoog kunnen gaan in de komende maanden. Heel veel geld zit te wachten tot duidelijkheid mbt de handelsdeal fase 1. Alles staat en valt gewoon wat er gaande is tussen de VS en China. De EU doet er eigenlijk bijna helemaal niet meer toe.

Ik vind het persoonlijk nog steeds heel opmerkelijk dat de EU eigenlijk totaal geen speler is, ondanks het aantal inwoners en het BBP. De EU is goed in regels en richtlijnen naar eigen zeggen, voor de rest is het in mijn beleving een failed state in vele opzichten. Het zou voor Nederland dan ook beter zijn om uit de EU te stappen en zich aan te sluiten bij de UK en een aantal andere Noordzeelanden. Wij hebben meer gemeen met de inwoners uit de UK, Denen, Zweden en de Noren dan met Grieken, Fransen, Spanjaarden en Italianen.

www.google.com/maps/place/Noordzee/@5...,-6.7343488,5z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x462d136b3d8943eb:0xaee2580712f36b03!8m2!3d56.511018!4d3.515625

Voor de EU was er de EEG, dat was met name om afspraken te maken over de economische markt. Met het tot stand komen van de EU hebben met name de rijke landen waaronder Nederland alleen maar moeten betalen en heel veel dingen moeten inleveren, met name onze zeggenschap. Ook voor de EU was er handel met andere landen in Europa. Daar was echt de EU niet voor nodig. Ik ben ervan overtuigd dat het voor de inwoners van Nederland dan ook in alle opzichten beter is om de VK te volgen. Maar Den Haag zal geen bindend referendum daarover uit te schrijven want bij een eerlijke juiste voorlichting weten ze welke kant het op zal gaan.

"De Europese Unie is goed voor circa 15% van de wereldimport en -export en zo één van de drie grootste economische machten in de wereldhandel. Het BBP was eind 2018 met 18,7 biljoen US dollar slechts 1,7 biljoen lager dan dat van de VS en meer dan 5 biljoen meer dan dat van China."

www.europa-nu.nl/id/vh6tqk1kv3pv/euro...

Als je kijk naar de cijfers van de EU en het feit dat het de één van de drie grootste economische machten is in de wereldhandel dan is het toch echt duidelijk dat het een heel duur mislukt experiment is geweest. De EU doet gewoon niet mee met de echte spelers die er zijn en dat zijn op dit moment de VS en China. Voor de Nederlandse economie, de beleggers, maar ook voor de inwoners zou een Noordzee alliantie toch een stuk profijtelijker zijn. Zo een alliantie zou zich kunnen aansluiten bij de VS en dan veel meer invloed kunnen krijgen op economisch gebied en dan wil ik het nog niet eens hebben over de andere voordelen waaronder het verdwijnen van de EU richtlijnen en wetten ed en het terug krijgen van de zeggenschap over ons land.

Omdat ik de komende jaren niet verwacht dat Den Haag zal komen met een vraag wat de inwoners van Nederland zelf willen blijft het voor beleggers heel verstandig om aandelen te kopen in landen zoals de VS en China.

Halverwege volgend jaar gaan wij weer een nieuwe periode in mbt de verkiezingen die van belang zijn in de wereld, de verkiezing dus in de VS. Afhankelijk van welke kandidaat bij de Democraten naar voren komt kunnen de beurzen daar ook weer op gaan reageren. Wordt het een behoudende kandidaat die het opneemt tegen Trump of wordt het iemand die het financiële systeem op zijn kop wil gaan zetten/de Chinezen harder wil gaan aanpakken. Moraal is in mijn beleving dat de komende zes maanden het feest kan doorgaan indien de handelsdeal fase 1 er doorheen komt. Wat er in de EU gaat gebeuren op politiek gebied of economisch gebied speelt eigenlijk geen enkele rol.

Na de verkiezingen in de VS volgend jaar verwacht ik dat het spel gewoon verder gaat zolang het geld gratis blijft (lees rente laag blijft), de verkiezingen zijn ook een rimpel in de tijd, maar het kan nooit kwaad dat toch in de gaten te houden.

Naast het goedkope geld, dus lage rente, is ook wel van belang dat de SEC en de CFTC goed in de gaten blijven houden dat shortende hedgefunds weer geen spelletjes gaan spelen door directe of indirecte koersmanipulaties van onder andere via de VIX en de beurs dus weer proberen op te blazen. Ik ben er wel van overtuigd dat beide regulators er nog meer bovenop zitten dan in het verleden.
Burpy..
0
quote:

Erny schreef op 15 nov 2019 om 18:33:


[...]

-23 % kan natuurlijk ook.


-23 % Gaat denk ik nie meer lukkuhh..

Maar Koerts zou ik het nog wel willen schenken..

Het is gewoon één Manipulatielve Markt..

Maar de Keizer heeft gewoon Nieuwe en Mooie Kleren aan..

Sprookjes schijnen dus te bestaan..

Goliat
0
De 23% stijging is een vertekend beeld, zijn de mensen aan het slapen of zijn ze net de beurs komen volgen. De duikeling eind vorig jaar van AEX kun je niet als referentie punt aanhouden en de lijn trekken naar nu.
...Money Clue
0
Een behoorlijk aantal bedrijven, Fugro, Sligro, Beter Bed, Neways, e.d. zijn behoorlijk in waarde gedaald dit jaar. Biotech helemaal een drama (muv Galapos)...
Hierdiepoen
0
quote:

rene66 schreef op 16 nov 2019 om 01:21:


<...>
.... Het zou voor Nederland dan ook beter zijn om uit de EU te stappen en zich aan te sluiten bij de UK en een aantal andere Noordzeelanden. Wij hebben meer gemeen met de inwoners uit de UK, Denen, Zweden en de Noren dan met Grieken, Fransen, Spanjaarden en Italianen...
<...>

Nochtans, Duitsers en Nederlanders hebben mooi gewonnen bij 20 jaar € zoals blijkt uit deze CEP-studie.

www.cep.eu/en/eu-topics/details/cep/2...

Waar dat gezeur van de Nederlanders vandaan komt is dus een raadsel :-)
Snugger
0
23,1%, dat lijkt me sterk, zal wel 23,6% zijn..

In Fibonacci term is 23,6% in deze fase van bullmarkt.. nu niet bepaald een gunstig niveau..
rene66
0
quote:

Hierdiepoen schreef op 16 nov 2019 om 12:10:


[...]Nochtans, Duitsers en Nederlanders hebben mooi gewonnen bij 20 jaar € zoals blijkt uit deze CEP-studie.

www.cep.eu/en/eu-topics/details/cep/2...

Waar dat gezeur van de Nederlanders vandaan komt is dus een raadsel :-)

Je ga toch geen EU rekensom gebruiken als bewijsvoering. :-)
BeursJunkie
0
Wat je over het hoofd ziet Rene is dat de koers van de Euro er anders uit zou zien zonder zuid europa. Elk nadeel heeft zijn voordeel zou kuifje uit Amsterdam zeggen. Noord europa ligt sterk en exporteert als een malle, en zuid drukt de koers van de euro. Als we een N-euro krijgen, dan ligt die koers echt wel op een ander niveau maar dat snapt niemand, uiteraard, want het staat niet op het bord. We hebben in Noord-Europa dus wel wat profijt van dat gesukkel in het zuiden. Helaas levert dat automatisch ook wat nadelen op. Soms zelfs door ons gefabriceerd. Ik noem een groot voorbeeld: rekenrente
BeursJunkie
0
Men loopt nl iedere keer te schreeuwen dat men toekomstige verplichtingen uitrekent met de zgn rekenrente, maar die zouden dus dan omlaag moeten gaan als men daarmee rekent. Volgens mij rekent men daarmee het toekomstige fondsvermogen mee uit en voor de verplichtingen rekent men met een hoger percentage. En daarom ieder jaar gezwam.
Hierdiepoen
0
quote:

rene66 schreef op 16 nov 2019 om 17:14:


[...]Je ga toch geen EU rekensom gebruiken als bewijsvoering. :-)
Typisch, wat niet in je kraam past is "fake news" of "deel van de grote samenzwering". Cognitieve bias noemt men dat. Maar dat neemt niet weg dat ik met plezier de onderbouwing van jouw beweringen zou willen kennen.
Lepre Chaun
0
Zwaar overdreven daling van ABN-AMRO meer als een Prachtige Half Miljard winst .
Ook nog eens de 2e plek verworven onder Hypotheekverstrekkers en ING voorbij gestreefd .
Een boetebedrag wat geen eens bekend is omdat het onderzoek net aangevangen is .
Gewoon speculatief om maar bedragen te gillen ,ook hun aanpak voor toezicht kan geroemd worden .
En ook nog eens minder afdracht aan ECB dit is gewoon een Aandeel wat je gewoon het gouden kip met Ei kunt noemen .

Hierdiepoen
0
quote:

rene66 schreef op 16 nov 2019 om 17:14:


[...]Je ga toch geen EU rekensom gebruiken als bewijsvoering. :-)


www.theguardian.com/commentisfree/201...
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 11 dec Basic-Fit kan verdubbelen 4
  2. 11 dec Fondsenrondje: Bakkeleien 3
  3. 10 dec Slot: Verrassende bewegingen 5

Gesponsorde links