Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Cannabis in de kliko

Liveblog: Cannabis in de kliko

Update 13:40 uur: Aurora Cannabis -10%

Aurora Cannabis gaat waarschijnlijk 10% lager openen. De omzet van de Canadese cannabisproducent daalde in het fiscale kwartaal Q1 2020 met 25% op kwartaalbasis. Een dramatisch bericht. Enige lichtpuntje is dat de kosten om een gram cannabis te produceren met 25% dalen.

Normaal gesproken geen cijfers voor analisten om het advies van een aandeel te verhogen, maar zakenbank Cantor doet het wel. Het argument is dat de expansieplannen worden uitgesteld, waardoor de ontwikkelingskosten flink zullen dalen. Dit is natuurlijk goed voor de winstgevendheid van het bedrijf.

Eigenlijk mogen we het woord 'winstgevendheid' überhaubt niet in de mond nemen. Analisten verwachten dat Aurora dit jaar een negatieve vrije kasstroom boekt van $310 miljoen. De consensus is dat hier de komende jaren geen verandering in komt. Kortom, een aandeel waar u maar beter vanaf kan blijven.


Update 11:35 uur: Dalend ondernemersvertrouwen

Afgelopen kwartaal is het ondernemersvertrouwen met maar liefst 4 procentpunt gedaald. Misschien heeft het iets te maken met het stikstofdossier.


Update 11:20 uur: Dekkingsgraden stijgen

Afgelopen maand zijn de dekkingsgraden van de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn aardig opgelopen. Door de lage rente liggen ze helaas nog wel ruim onder de 100%, waardoor kortingen onvermijdelijk zijn.

In Den Haag wordt volop gewerkt aan het voorkomen daarvan. Waarschijnlijk wordt ervoor gekozen om één jaar een adempauze in te lassen. Dat lijkt aardig, maar daarmee worden de problemen vooruitgeschoven.

Het grootste probleem is dat de rekenrente veel lager is dan de gemiddelde rendementen van pensioenfondsen op hun beleggingen. Hiermee doen we ons dus armer voor dan we in werkelijkheid zijn.


Update 9:50 uur: China investeert fors in Griekenland

De Chinezen investeren fors in de Griekse haven van Piraeus. De Aziaten zijn dusdanig ambitieus dat zij de Rotterdamse haven van de troon willen stoten. 


Update 9:40 uur: Uitstroom goud en zilver

Beleggingsstrateeg Corné van Zeijl ziet dat goud- en zilverfondsen afgelopen maand flink werden gedumpt.


Update 9:35 uur: Chippers in de lift

Vandaag profiteren ASML (+0,8%), ASMI (+0,9%) en Besi (+1,5%) van de goede cijfers van Applied Materials. De Amerikaanse chipgigant is positiever geworden over de markt voor geheugenchips. Analist Edwin de Jong van NIBC zegt dat Applied Materials aanmerkelijk optimistischer gestemd is dan branchegenoten. Niet voor niets staat het aandeel ruim 4% hoger in de voorbeurshandel.


Update 9:30 uur: Wachten op nieuwe triggers

Op dit moment koersen bijna alle fondsen op het Damrak met een nulletje voor de komma. Het is simpelweg wachten op nieuwe triggers. Wellicht kunnen we rond 14.30 uur wat beweging verwachten, want dan komen de Amerikaanse detailhandelsverkopen over oktober (verwacht +0,2% MoM) en de Empire State Manufacturing index (verwacht 5,0) langs.

Als deze meevallen, kunnen we zomaar voor de tweede keer dit jaar breken door de 600 punten. Het is zo'n dag dat het mogelijk is.


Update 9:20 uur: Koersdoelverlaging Neways

Vanochtend kwam er slechts 1 koersdoelwijziging langs. De analisten van NIBC verlagen het koersdoel van Neways met €3,50 naar €12. Het koopadvies blijft echter gehandhaafd. Analist Johan van den Hooven verwacht dat de groei komend jaar flink verzwakt naar een luttele 1%. De marges gaan naar verwachting wel licht omhoog.

Beleggers lijken zich er niet al te veel zorgen over te maken. Het aandeel Neways koerst bij opening zo'n 0,6% hoger op een bijzonder laag volume. 

 


Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 13:00 "We dachten dat de exhibitions-divisie heel robuust was"
 2. 27 jul Twitter rekent op groeiversnelling
 3. 26 jul Signify: Dit moet u doen na de recente koersdaling

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. mador 15 november 2019 14:19
  China investeert niet alleen fors in Griekenland, China nestelt zich overal fors in.
  het is met die lui "boter bij de vis" en dat is wat ze onderscheid met de rest van de wereld, niet lullen maar poetsen.......
  over 5 jaar jaar zijn wij allemaal geschokt, zoals dat hier in Nederland zo mooi wordt omschreven bij gebrek aan daadkracht.
  (los van de politiek daar natuurlijk, daar zijn we al jaren over geschokt)
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ASM International 298,900 17:01
  -2,000
  -0,66%
 2. ASML Holding 640,500 17:01
  -2,200
  -0,34%
 3. BE Semiconductor Industries 74,160 17:01
  -0,620
  -0,83%
 4. Neways Electronics 14,450 16:35
  0,000
  0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links