Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Kiadis, ABN, BAM en Heijmans

Liveblog: Kiadis, ABN, BAM en Heijmans

Update 16:50 uur: Volker en de Wessels

Wie koopt vandaag VolkerWessels boven het bod van €22,20 van Reggeborgh, ofwel de familie Wessels? De Wesseltjes zelf zijn het niet, want die mogen niet kopen boven het bod. Shorters? Dat lijkt logisch, maar de AFM meldt geen posities. Ze kunnen er wel zijn, maar dan relatief weinig.

Wie niet short zit en ze boven €22,20 koopt, speelt een beetje met vuur? Reggeborgh doet het bod al bij 85% gestand - en het startte al met 63% - en is vrolijk aan het kopen. Ik zou maar niet gaan armpje drukken met de Wessels, want voor u het weet staat u finaal buitenspel.

 


Update 15:45 uur: En dat was de Fed

Dit grote agendapunt van vandaag mag u alvast afvinken, geloof ik.

Inderdaad:

 


Update 15:20 uur: Generatiekloof?

Uit Fondsnieuws van deze maand. Hopelijk staan bij HAL de neuzen nog wel in dezelfde richting, om het grootste Nederlandse familiefonds maar te geven. Of is dat Prosus? Sluit eigenlijk wel mooi aan bij dit stuk. Waar HAL zeg maar vooral traditioneel belegt, zoekt Prosus het vooral in de technologische groeiaandelen.

Ik vraag me alleen af hoe nieuw dit is. Is er niet altijd een generatiekloof? Even heel ongenuanceerd: ouderen willen zekerheid, mijden risico en zoeken het vooral in dividend. Jongeren willen de wereld veranderen, weten alles beter en hanteren bij het beoordelen van aandelen heel andere criteria dan fundamentele.

Ze beleggen vooral in verhalen. Was het bijvoorbeeld twintig jaar geleden niet hetzelfde? Zie Warren Buffet, de ouwe lullen snapten er niks van en volgens de snotneuzen was this time different. Niet dus. Zo denk ik zelf ook over crypto's en duurzaam: de eerste kennen geen fundamentals en bij het tweede...

... ruik ik zeg maar een kredietcrisis. Daarmee bedoel ik dat we met duurzaam net zo hard achter de muziek aanrennen, als we vijftien jaar geleden deden bij het gratis geld van de banken. Toen kregen rommelhypotheken AAA opgeplakt en nu doen we ook groene stickers op dingen die het gewoon niet zijn.

Denk aan groene staatsleningen. Onzin, gaan dezelfde schatkist in als gewone. De kopers zetten ze echter als groenbelegging op de balans. De verstandigste beslissing uit mijn leven is geweest dat ik niet aan de gratis geldhype meedeed. Ik hoop dat ik dat over zoveel jaar ook over duurzaam beleggen kan zeggen.

Ik beleg in standaard trackers en neem olie en gas, farma, wapens, tabak en drank gewoon mee, of op de koop toe. Ik denk er gewoon niet over na. Dat duurzaam is mij veel te massaal (achter de kudde aan loont meestal niet op de beurs), opdringerig, dwingend, hyperig en hijgerig. En vaak geen yield

En Mr. Market gooit dan nog wel eens de kont tegen de krib. Oh ja, mijn bouwjaar is 1968. Dat u even weet in welk kamp u mij moet scharen.  

 


Update 14:40 uur: "Sinterklaasdip"

Zie ginds komt de Tesla uit Spanje weer aan. Hij brengt ons St. Nicolaas, ik zie hem al te water gaan, of zoiets?

 


Update 14:30 uur: Tesla

Helaas, geen Nederland. Duitsland dus. Omdat Duitsers geboren engineers zijn, aldus Elon.

Grafiekje ligt trouwens lekker de laatste tijd.

 


Update 14:00 uur: Intussen bij de FCA

Wat krijgen we nou? Enfin, de meelezende AFM's er en DNB'ers zijn van harte uitgenodigd hun ervaringen met ons in de comments te delen. Ben ik nou gek, het valt toch op als je met een zwik kamerplanten de deur uitloopt?! Rare jongens en meisje, die toezichthouders :-)

 


Update 11:00 uur: BAM, Heijmans, ForFamers en stikstof

Dit is een liveblog, ik zoek naarstig naar de maatregelen die de bouwers raken. Gelet op de dikke koersdalingen van BAM en Heijmans denk ik dat ik inderdaad van raken moet spreken. ForFamers doet niet veel, maar plust wel. Copypaste van BNR. Tja, wat staat hier nou eigenlijk concreet? 

10:32 | Minister Carola Schouten van Landbouw ziet het als de taak van het kabinet om de bouw en infrastructuur weer vlot te trekken. 'Er is nog een weg te gaan, maar met dit pakket zetten we opnieuw een stap. We nemen maatregelen die direct ten goede komen aan de natuur.'

Ze kondigt een investering van 250 miljoen euro aan in natuurherstelmaatregelen én maatregelen die nodig zijn voor versteviging van dijken en de kust.

 


Update 10:30 uur: ABN Amro

Mooie, regelmatige grafiek eigenlijk, maar we hadden het denk ik allemaal liever wat anders gezien.

Nee, de Q3-cijfers van ABN Amro zijn niet goed en er zijn geen green shoots, om het kort samen te vatten. Oplopende kosten (gloednieuwe wittewasafdelingen) en voorzieningen zijn de belangrijkste boosdoeners bij de tegenvallers. Dan is er nog die witwasboete die gaat komen. De markt schat die in op €350 à €400 miljoen.

Geen nieuws verder hierover vandaag. De bank werkt mee aan het onderzoek en houdt verder zijn mond.

En toch is volgens mij de beleggingspropositie ABN Amro niet zo moeilijk. Het zijn gewoon even wat moeilijker tijden - er komen zeker ooit slechtere, maar ook betere aan - en dan is alles even minder. Hoort erbij. De bank is echter degelijk en kent allemaal mooie ratio's. Natuurlijk kan hij kapot, maar dat risico is er altijd.

Voor koerswinst moet u wellicht (voorlopig) even ergens anders zijn, maar wat ABN Amro aantrekkelijk maakt is het huidige 8% (!) dividendrendement. En uit niets blijkt dat daaraan getornd gaat worden. Onderliggend is de bank gewoon gezond en wellicht is het dividend er net zo heilig als die positieve spaarrente.

Als lange termijn (dividend)belegging ligt ABN Amro misschien daarom wel voor het oprapen. Natuurlijk, de koers kan misschien nog veel lager, zeker als het toch nog tot een recessie komt, maar dat dividend zit in de tas. Bad case scenario: zelfs als de bank het onverhoopt halveert, maakt u nog 4% dividendrendement. 

Martin wijst hier ook al op:

Bijkopen op de daling, hartelijk dank, dat deed ik bij Kiadis, roept u nu misschien? Jorik 'Couponschaar' van den Bos legt u uit hoe u kaf van koren scheidt.

Tot slot de CEO nog even over die spaarrente. Er is trouwens nog geen vervanger voor hem - dat moet natuurlijk een haar zijn - en het is voor ABN Amro-begrippen opvallend stil hierover?

 


Update 09:40 uur: Kiadis...

Mooi moment om in te stappen? Die vraag kreeg ik ook veelvuldig toen Kiadis een paar weken geleden meldde dat haar middel ATIR101 geen Europese toestemming krijgt. Misschien, maar de hele beleggingspropositie moet opnieuw, zei ik toen. Dat blijkt te kloppen. Zo drastisch zag ik echter ook niet aankomen...

Ik bedoel maar. In Biotechië, vroeger bekend als België, staan in tegenstelling tot aan het Damrak veel biotechs genoteerd en ook dat zijn niet allemaal Galapagossen.

 


Update 09:30 uur: Advies

Voor u verzameld:

 • ABN Amro: naar €15,90 van €18,50 (Sell) - Bank of America- Merrill Lynch
 • Ahold Delhaize: naar market perform van out perform - Bernstein
 • Aperam: naar neutral van buy (€28) - Citigroup
 • Besi: naar €38 van €33 (accumulate) - KBC
 • Kiadis: naar sell van hold en naar €1 van €2,50 - NIBC

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Ahold Delhaize Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Aperam

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BE Semiconductor Industries

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Heijmans

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Kiadis Pharma

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Tesla

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
16 Posts
| Omlaag ↓
 1. Elias Unique 13 november 2019 11:46
  quote:

  Weert=No.1 schreef op 13 november 2019 11:39:


  Gelukkig ben ik al een jaar geleden gestopt met geld wit te wassen.Als er zoveel geld wordt gestoken in anti-witwasserij is het niet leuk meer om te doen.Risico wordt wel erg groot zo.
  Goede timing! Tegenwoordig is greenwashing veel hipper.
 2. forum rang 4 Weert=No.1 13 november 2019 12:38
  Het is zo muisstil op de beurs, dat ik de speld die op de vloer van het Damrak valt tot in Weert hoor. Mooie dag om NIBC te kopen.Die doen niet aan Greenwashing heb ik van Hoekstra vernomen. U heeft gelijk. GREENWASHING klinkt veel chiquer en is uiteraard milieuvriendelijker.Straks MOETEN we van Rutte nog gaan greenwashen om te helpen tegen het stikstofferij-gedoe.
 3. forum rang 7 ffff 13 november 2019 12:49
  Ik heb mij daar al vaker over uitgelaten: Mij verbaast het werkelijk dat al die banken deze extra taak om het antiwitwasbeleid mogelijk te maken, zonder morren en zonder vergoeding op zich nemen. Uiteindelijk is dat toch niet hun taak, maar afgedwongen door politici. Als je zowel bij ING als bij ABN-AMRO nu leest wat dat nieuwe beleid kost en hoeveel personeel ze daar voor moeten inzetten. Nog afgezien van de ergernis van klanten die om de haverklap lastig gevallen worden met onbeleefde, eigenlijk onbeschofte vragen. Nog afgezien van blunders die gemaakt worden waarbij transacties geblokkeerd worden, waardoor belangrijke zakenrelaties geschaad worden. Zie recente proces bij DegroofPetercam. Opvallend is recente mededeling dat per 1 januari gestopt wordt met aan - en verkoop van fysiek goud. Meevaller voor goudhandelaren, maar toch teken aan de wand, wat er gaande is: de banken als onbetaalde controleurs voor de fiscus. Zie verslag vandaag van ABN-AMRO hoeveel klanten ze er niet mee lastig vallen.
  En het uiteindelijke resultaat is wel degelijk, uitwijking naar buitenlandse banken als de klanten te vaak lastig gevallen worden.
 4. forum rang 4 Weert=No.1 13 november 2019 12:51
  Koop snel Shell op 27,17. = 18 cent extra dividend morgen t.o.v. de slotkoers van gisteren. 47 + 18 = 85 cent extra.
  FFF. U heeft volledig gelijk. De burger heeft geen privacy meer. Banken weten toch al alles van je: Inkomen, hypotheekomvang, cach + eff. portefff. Overheid zoekt spijkers op laag water. Mijn God, wat zal ik blij zijn als die Rutte- kliek opgedonderd is. Pathetische burgermannetjes. Maak eens 14000 over naar Uw garage bij aanschaf nieuwe auto ???
 5. forum rang 7 ffff 13 november 2019 12:58
  Weert,

  Moet je niet in België wonen: Dan gaat er van die 18 cent eerst 2,7 cent af aan Nederlandse dividendbelasting en over de resterende 15,3 cent gaat weer opnieuw 30 procent daarvan af oftewel 4,6 cent. Resteert een magere 10,7 cent van de oorspronkelijke 18 cent.

  En vroeger kwam daar dan ook nog een rekening, een vergoeding bij voor de bankier voor al dat rekenwerk en administratie...

  Peter

  P.S. voor 85 cent blijft dus 50.575 over..... De Overheden lachen zich een breuk.
 6. forum rang 4 Weert=No.1 13 november 2019 13:27
  Jullie moeten in België echt de barricaden op. Avenue de la Bourse bezetten.Dit is oplichting van de weldenkende Flamant. Dubbele belasting.De bedrijven worden al fiscaal aangeslagen voor hun winst en de burger dokt 30 % !!! extra belasting over een petiterige 47 cent dividend.Kom gewoon in Weert wonen. Schone lucht, geen stikstof en geen dubbele belastingheffing. En je bent in een klap verlost van die walonen.
 7. forum rang 4 theo1 13 november 2019 13:37
  @ffff
  Je gaat je toch een beetje afvragen hoe ze vroeger, in de goede oude tijd ooit een keer een boef vingen, toen grote contante betalingen normaal waren, banken niet iedere transactie van meer dan een paar honderd euro moesten controleren, de snelwegen niet vol hingen met ANPR camera's en er geen afluisterbare en trianguleerbare mobiele telefoons waren. En waarom het nu, met al die hulpmiddelen, steeds slechter lukt.
 8. forum rang 4 theo1 13 november 2019 13:39
  quote:

  Weert=No.1 schreef op 13 november 2019 13:27:


  Jullie moeten in België echt de barricaden op. Avenue de la Bourse bezetten.Dit is oplichting van de weldenkende Flamant. Dubbele belasting.De bedrijven worden al fiscaal aangeslagen voor hun winst en de burger dokt 30 % !!! extra belasting over een petiterige 47 cent dividend.Kom gewoon in Weert wonen. Schone lucht, geen stikstof en geen dubbele belastingheffing. En je bent in een klap verlost van die walonen.

  Die Belgen openen gewoon een Nederlandse beleggingsrekening. Totdat de Nederlandse regering dat hersendode vermogensbelastingplan van D66 gaat invoeren, dan is iedereen de sjaak.
 9. forum rang 4 Weert=No.1 13 november 2019 14:21
  Hoera !! Alweer een VVD- Corifee 5 maanden in"t gevang. Niet om witwasserij, maar ordinaire belasting-ontduiking.Vreemd, maar het zijn de laatste 5 jaar bijna alleen maar VVD-ers die ernstig crimineel zijn. Om die reden heeft Rutte waarschijnlijk al het aantal gevangeniscellen uitgebreid.Dit is dan het eerste pro-actieve denken dat ooit uit zijn grijze massa is ontsproten. De boeren vinden de nieuwe stikstofwetgeving maar niks. Alles wordt alleen maar nog gecompliceerder door dit zwakzinnigenbeleid.Straks kunnen alleen nog Wageningse Hoogleraren, geassisteerd door een bedrijfseconoom een boerenbedrijf runnen.
 10. forum rang 4 theo1 13 november 2019 15:13
  quote:

  Weert=No.1 schreef op 13 november 2019 14:21:


  Hoera !! Alweer een VVD- Corifee 5 maanden in"t gevang. Niet om witwasserij, maar ordinaire belasting-ontduiking.Vreemd, maar het zijn de laatste 5 jaar bijna alleen maar VVD-ers die ernstig crimineel zijn. Om die reden heeft Rutte waarschijnlijk al het aantal gevangeniscellen uitgebreid.Dit is dan het eerste pro-actieve denken dat ooit uit zijn grijze massa is ontsproten. De boeren vinden de nieuwe stikstofwetgeving maar niks. Alles wordt alleen maar nog gecompliceerder door dit zwakzinnigenbeleid.Straks kunnen alleen nog Wageningse Hoogleraren, geassisteerd door een bedrijfseconoom een boerenbedrijf runnen.

  En daarvoor waren het CDA'ers en daarvoor pvda'ers. Komt omdat ze aan de macht zijn, dat schept de mogelijkheid om daar gebruik van te maken. Plus, er is een groot gebrek aan kandidaten voor politieke functies, waardoor partijen noodgedwongen minder kieskeurig zijn.
 11. forum rang 4 Weert=No.1 13 november 2019 17:56
  Hr. Theo1. Wat U zegt is bezijden de waarheid. CDA-mensen zijn nooit juridisch vervolgd. Van de PvdA weet ik het niet, maar ze hadden Wim Kok volgens mijn perceptie op z"n 18de 3 maal levenslang mogen geven.Hij heeft in de negentiger jaren als premier nou helemaal niets positiefs gedaan,maar gewoon als een kneuterboer in jaren van voorspoed doorgepolderd. Indien U ermee instemt wil ik me graag kandideren voor het "Hogere"politieke echelon. dan heb ik 1 stem alvast.
16 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 08 jul De markt verslaan is een keuze! ...
 2. 08 jul ECB balans 53% BBP EU: nou en of... 1
 3. 08 jul SBM Oh!

Gerelateerde instrumenten

 1. ABN AMRO BANK N.V. 8,004 08 jul
  -0,232
  -2,82%
 2. Ahold Delhaize Koninklijke 24,280 08 jul
  +0,110
  +0,46%
 3. Aperam 25,390 08 jul
  -0,210
  -0,82%
 4. BAM Groep Koninklijke 1,447 08 jul
  -0,046
  -3,08%
 5. BE Semiconductor Industries 39,260 08 jul
  -0,250
  -0,63%
 6. Heijmans 6,400 08 jul
  -0,060
  -0,93%
 7. Kiadis Pharma 2,150 08 jul
  +0,747
  +53,24%
 8. Tesla 1.365,880 08 jul
  -23,980
  -1,73%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare