Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Tijd voor een Britse belegging?

Tracker Tips: Tijd voor een Britse belegging?

De FTSE 100-index, de leidende benchmark met de 100 grootste bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, heeft door het geplande vertrek uit de Europese Unie ten opzichte van andere Europese landen ondermaats gepresteerd.

De onderstaande grafiek laat bijvoorbeeld zien dat een belegging in een FTSE 100-ETF het in het afgelopen jaar een stuk slechter heeft gedaan dan een tracker op de Duitse of Franse aandelenmarkt.

 Ten opzichte van de gerenommeerde DAX-index doet de Britse ETF het 5,5% slechter, maar het gat met de Franse CAC-index is maar liefst dik 9%.

Brexit

Het beraamde Britse vertrek uit de EU, de zogeheten Brexit, neemt inmiddels al meer dan drie jaar in beslag en het is nog steeds onduidelijk hoe dit uiteindelijk afloopt.

Er staan nieuwe verkiezingen gepland op 12 december en als premier Boris Johnson erin slaagt een meerderheid in het parlement te verwerven, kan hij zijn huidige Brexit-deal met de EU doorvoeren en verder regeren.

Een ander mogelijk scenario is dat de Conservatieven verliezen, er een nieuw referendum over de Brexit wordt gehouden en de Britten er uiteindelijk toch voor kiezen om in de EU te blijven.

Beide scenario’s kunnen naar mijn mening voor opluchting zorgen en mogelijk een kleine inhaalslag veroorzaken in een FTSE 100-ETF. Daarmee begeef ik me op glad ijs, maar het biedt zeker kansen voor de onverschrokken belegger.

ISFA

Degenen die willen inspelen op een mogelijk positief scenario voor gerelateerde aandelen kunnen beleggen in de iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (isincode: IE0005042456). Deze ETF kost slechts 0,07% per jaar en het uitkeringsrendement ligt op zo’n 4,5%.

ISFA heeft een notering op Euronext Amsterdam.

Zo'n ETF kan ook interessant zijn voor de belegger die meer spreiding zoekt in een aandelenportefeuille als toevoeging in een Core-Satellite strategie. Daarin is er de basisportefeuille (de Core), bijvoorbeeld een Euro Stoxx 50-ETF, met als aanvulling de specifieke keuzes (de Satellite), in dit geval ISFA.

De 10 grootste posities in de tracker zijn als volgt:

De sectorverdeling van de mand aandelen kunt u afleiden uit de volgende tabel.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

 1. 19 okt De honderdste Tracker Tip
 2. 13 okt Tracker Tips: Europees met een Brits sausje 4
 3. 06 okt Tracker Tips: Tijd voor een vastgoed-ETF? 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Senior 1936 29 november 2019 09:21
  quote:

  Kees1 schreef op 15 november 2019 12:45:


  De Britse component is ook stevig aanwezig in een brede Europese tracker als iShares Core Europe dist (kost ook maar 012). Voordeel van de door mij genoemde tracker is dat je naast de Britse aandelen ook met name de sterke Zwitserse fondsen meepakt.

  interessante ETF: wil je svp de ISIN code opgeven?
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's , FTSE, trackers
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare