Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: AEX 600!

Liveblog: AEX 600!

Update 16:25 uur: AEX 600

Het. Staat. Op. het Bord. Ik heb al een grafieken en data bonanza voor u:

Wie is eigenlijk de originele auteur van beuskreet gelukkig hebben we het dividend nog?

Om de brommende beren onder u ook nog een beetje te bedienen...

 


Update 14:10 uur: Stof stikt

Er is een akkoord, maar niemand weet nog wat erin staat. In ieder geval is het nu buy the news en morgen zien we wel wat de beurs met de facts doet. 

Zeg het maar.. Nu valt of staat het Binnenhof met compromissen, ofwel ik zou er niet voetstoots vanuit gaan dat onze bouwers een stofvrij 2020 wacht.

 


Update 12:00 uur: Dump of pump met Trump

Ik ga even lekker uitgebreid lunchen en nu niet stiekem die AEX op 600 zetten, hè?

 


Update 11:30 uur: Twintig risico's

Deze Flop 20 van Deutsche Bank gaat veelvuldig rond op Twitter. Kunt u twintig kansen bedenken? Da's altijd veel moeilijker. Toch stijgen aandelen al vier eeuwen en dan wegen ze per saldo blijkbaar ruim op tegen de risico's.

 


Update 11:15 uur: ZEW Index

Wéér een meevallend Duits cijfer:

Intussen in een polder een eindje verderop:

 


Update 11:05 uur: De rijken knijpen 'm ?

Typisch zo'n bericht waarvan u net als ik op het eerste gezicht misschien ook schrikt.

Ik denk, ik hoop, ik verwacht dat: het is gewoon weer kermiswaarzeggerij. En hebt u ooit meegemaakt dat er geen donkere wolken, bedreigingen en onzekerhden waren? Kortom, niks van aantrekken. Of? Kijk hier twee blogjes onder, VolkerWessels. Bang of niet, private equity, veelal rijken, kopen zich juist suf.

Wealthy people around the globe are hunkering down for a potentially turbulent 2020, according to UBS Global Wealth Management.

A majority of rich investors expect a significant drop in markets before the end of next year, and 25% of their average assets are currently in cash, according to a survey of more than 3,400 global respondents.

The U.S.-China trade conflict is their top geopolitical concern, while the upcoming American presidential election is seen as another significant threat to portfolios.

“The rapidly changing geopolitical environment is the biggest concern for investors around the world,” said Paula Polito, client strategy officer at UBS GWM, in a statement.

“They see global interconnectivity and reverberations of change impacting their portfolios more than traditional business fundamentals, a marked change from the past.”

Intussen rennen de fondsmanagers weer de andere kant uit?

 


Update 10:55 uur: Advies

Kijk aan, een kloopadvies voor ArcelorMittal

 • ArcelorMittal: naar buy van hold en naar €18 van €13 - UBS
 • ArcelorMittal: naar €18,80 van €13,10 (buy) - AlphaValue
 • ASML: naar €215 van €210 - Bernstein
 • Galapagos: naar €180 van €170 (buy) - Barclays
 • Aperam: naar €32 van €28 (buy) - Goldman Sachs
 • Aperam: naar €32 vn €33,40 (buy) - Société Générale

 


Update 10:40 uur: Rentes

Komen de rentes bij van overdrijving, of (voor)ziet de rentemarkt minder risico in economie, winsten, kredietwaardigheid en markten? Allebei kan ook nog.

Hoppa, weer kassa voor de staat (maar niet voor de pensioenfondsen die ze moeten kopen): weer een tienjaars tegen -0,11%.

 


Update 10:30 uur: This time value is different?

Het is altijd goed om kritisch naar de waarderingsmaatstaven te kijken bij aandelen. Zeker prikkelend, maar deze meneer van Skagen gaat alleen wel heel ver?

Want niet materiële, maar immateriële activa zijn steeds vaker de belangrijkste aanjager van waardeschepping. Immateriële activa vertegenwoordigen volgens Gezellius nu 84% van de marktwaarde van de S&P 500, tegen slechts 32% in 1985.

Hij ziet er ook nog jong uit. Ik vermoed dat Knut Gezellius van Skagen de dotcombubbelcrash niet heeft meegemaakt, want toen vlogen de reusachtige goodwill-afschrijvingen de beurs om de oren. Toch maar even lezen, want hoe moet het dan wel? #freecashflow

 


Update 10:00 uur: Volker en BAM

In principe is het gebeurd met €22,15 en €22,10 vandaag op het bord. Na 2,5 jaar nemen we alweer afscheid van VolkerWessels. Dat is balen voor wie serieus voor de lange termijn dacht te beleggen in dit aandeel. De familie Wessels heeft de spreekwoordelijke lak aan u, alle mooie woorden destijds in het prospectus ten spijt.

In mei 2017 ging het bedrijf voor €23 naar de beurs en via investeringvehikel Reggeborgh trekken de Wessels het er nu voor €22,20 vanaf. Een whopping korting van 3,5%! Even snel de sigarendoos er bij: Reggeborgh heeft 51,12 miljoen aandelen (63,9%), dat is een papieren boekwinst van €41,70 miljoen.

Daar gaat het niet om. De familie kijkt over de slechte koers, conjunctuur, IJmuiden, stikstof en sentiment heen en vindt het blijkbaar een koopje. Datastream neemt nog niet de koers van vandaag mee, maar herbelegd springen de investeerders van het eerste uur er na aftrek van kosten zowat neutraal uit. Hooguit. 

De koers plust nu, ik verbaasde me echt over de lagere opening van concurrent BAM. Kijk maar. Die maximale €37,5 miljoen is trouwens precies de verhoging van het bod, ofwel zelfs de verhoging van het bord is een sigaar uit eigen doos.

Nog even iets om over na te denken: Walgreens is de laatste grote vis en wat zien we de laatste jaren allemaal wel niet van het Damrak verdwijnen? Veel. Private equity heeft blijkbaar geen hoogtevrees van de koersen en vindt aandelen niet te duur. Of weet u het beter?

 


Update 09:45 uur: Fugro

Fugro zakt zomaar op flinke omzet-spikes. Geen headlines te zien, ik zoek de trigger.

 


Update 09:30 uur: Vegetarische Unilever

Dit weekend was ik voor het eerst in jaren weer in een Albert Heijn. Ja, zo hebben mijn vrouw en ik dat onderling geregeld: ik volg de beurzen, zij doet de rest :-) Ik keek mijn ogen uit. Overal groene bordjes bij de schappen met vegan en vega. Nu woon ik in een Amsterdamse hipsterwijk; is het bij u ook zo in de Appie?

Wake-up call voor mij, ik wist niet dat die hele voedingsrevolutie zo snel ging. Enfin, dat vega en avocado's hip zijn, weten we intussen. En Unilever heeft de Vegetarische Slager. Goed dat het gigaconcern beter bij de vegales is dan ik. Goed voor de marges ook, die spullen worden duur verkocht. 

Of moet ik zeggen dat juist 3G, de eigenaar van Burger King, goed heeft getimed? Deze zomer was een contract met Unilever misschien duurder geweest. Dit is Beyond Meat. In mei ging het bedrijf voor $25 naar de beurs. Zucht. Voor de zoveelste keer gaan velen volledig stuk op wat toch een winaar is...

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 16:00 Dat is één, Alphabet moet zich verantwoorden
 2. 14:00 JPMorgan: "Nu of nooit met die tech"
 3. 12:30 Zweden zegt ook nee tegen Huawei en ZTE

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Chessplayer1992 12 november 2019 10:00
  Haha, iemand die duidelijk niet in de appie komt. Dat is alleen zo als Albert Heijn een tijdelijke samenwerking heeft met de Postcodeloterij, waarbij alle deelnemers een tegoedbon van 12,50 euro van de postcodeloterij krijgen om vegetarische of vegan producten te kopen ... Dus ja, het is overal zo in de appie. En nee, het is niet blijvend ;)
 2. SlechteBelegger 12 november 2019 10:17
  Hoezo gaan er mensen volledig stuk op beyond meat. IPO was 25 USD. Stond binnen 3 maanden op 230 (10x over de kop). Als je gewoon in de IPO had gekocht, heb je nog steeds 100% winst. Alleen laat iedereen zich maar meeslepen met al die belachelijke hypes. Misschien af en toe zelf een beetje nadenken en niet blind achter de kudde aanlopen.
 3. forum rang 5 Saibee 12 november 2019 10:59
  quote:

  SlechteBelegger schreef op 12 november 2019 10:17:


  Als je gewoon in de IPO had gekocht, heb je nog steeds 100% winst.

  Ik denk niet je bij deze IPO met serieuze aantallen mee had kunnen doen.
  Tijdens de IPO werden 9.63 miljoen stukken in de markt gezet; de emissie was 30x overtekend
 4. SlechteBelegger 12 november 2019 11:08
  quote:

  Saibee schreef op 12 november 2019 10:59:


  [...]
  Ik denk niet je bij deze IPO met serieuze aantallen mee had kunnen doen.
  Tijdens de IPO werden 9.63 miljoen stukken in de markt gezet; de emissie was 30x overtekend  Dan nog had je de volgende dag tussen de 46 en de 50 USD kunnen kopen. Nog steeds een mooi rendement. Maar ik wilde alleen maar aangeven dat de opmerking dat beleggers volledig stuk gaan op dit aandeel de plank volledig mis slaat. Dat geld namelijk voor elk aandeel dat je op de high koopt en dat vervolgens daalt.
 5. forum rang 4 theo1 12 november 2019 13:22
  quote:

  Chessplayer1992 schreef op 12 november 2019 10:00:


  Haha, iemand die duidelijk niet in de appie komt. Dat is alleen zo als Albert Heijn een tijdelijke samenwerking heeft met de Postcodeloterij, waarbij alle deelnemers een tegoedbon van 12,50 euro van de postcodeloterij krijgen om vegetarische of vegan producten te kopen ... Dus ja, het is overal zo in de appie. En nee, het is niet blijvend ;)


  Bij ons valt het wel mee (niet Amsterdam, wel een behoorlijk welvarende gemeente). Natuurlijk hangen er die kaartjes van de postcodeloterijactie, maar de winkel ligt echt niet afgeladen vol met veganistisch konijnenvoer. Op de kop van het vleesschap is er een vak met nepvlees, dat is het wel zo'n beetje.
 6. forum rang 4 theo1 12 november 2019 13:36
  Die Gezellius heeft trouwens wel gelijk. Boekwaarde heeft alleen betekenis bij echt industriële bedrijven, en dan nog maar beperkt. Bij een luchtvaartmaatschappij wordt de waarde voor een behoorlijk deel bepaald door de vliegtuigen op de balans. Bij een staalfabriek door de fabrieken. Maar dat zijn anno nu de uitzonderingen. En zelfs bij het soort bedrijven die veel materiële bezittingen hebben, heb je daar als aandeelhouder alleen wat aan als die geliquideerd worden. Veel managers blijven hun bedrijf tot de laatste snik gaande houden, waardoor ook de aandeelhouders langzaam leegbloeden. Uiteindelijk gaan de schuldeisers er vandoor met het ijzer.

  Softwarebedrijven hebben amper materiële activa. Een bedrijf als Randstad zo goed als niks. Een bedrijf als McDonalds dat vooral met franchisers werkt, heeft ook maar weinig activa. De waarde van Coca Cola is bijna volledig immaterieel. Bij heel erg veel bedrijven zit de echte waarde niet in het ijzer, maar in intellectueel eigendom.

  En Crum heeft met die laatste opmerking helemaal gelijk: het gaat om de cashflow. Een betrouwbare, groeiende cashflow is het beste waardecriterium. Mits die niet wordt gepimpt door langzaamaan het bedrijf uit te verkopen.
 7. GroteSmurf 12 november 2019 16:50
  quote:

  theo1 schreef op 12 november 2019 13:36:
  Softwarebedrijven hebben amper materiële activa. Een bedrijf als Randstad zo goed als niks. Een bedrijf als McDonalds dat vooral met franchisers werkt, heeft ook maar weinig activa. De waarde van Coca Cola is bijna volledig immaterieel. Bij heel erg veel bedrijven zit de echte waarde niet in het ijzer, maar in intellectueel eigendom.
  Jammer dat je dat doorgeefluik bedrijf wat 15 tot 20% van de omzet van echte ondernemers jat niet noemt.

  Takeaway.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Aperam 25,720 17:35
  +0,650
  +2,59%
 2. ArcelorMittal 12,314 17:35
  +0,014
  +0,11%
 3. ASML Holding 326,150 17:35
  -5,250
  -1,58%
 4. BAM Groep Koninklijke 1,142 17:35
  +0,064
  +5,94%
 5. Beyond Meat 184,140 19 okt
  +0,560
  +0,31%
 6. Fugro 3,448 17:37
  +0,624
  +22,10%
 7. Galapagos 111,800 17:35
  +0,350
  +0,31%
 8. Heijmans 7,550 17:37
  +0,150
  +2,03%
 9. UNILEVER 52,200 17:36
  +0,100
  +0,19%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare