Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Spectaculaire week

Slot: Spectaculaire week

Per saldo was de AEX (-0,5%) deze week niet vooruit te branden. Toch gebeurde er genoeg. De Fed verlaagde de rente en het Amerikaanse banenrapport viel mee.

Normaal gesproken genoeg om de koersen op het Damrak flink aan te jagen. Dat lukte deze keer niet. We mogen hiervoor een deel van de schuld leggen bij de Chinezen. Er kwamen geruchten in de markt dat zij een langetermijndeal met de Amerikanen vooralsnog niet zien zitten.

Daar komt bij dat Royal Dutch Shell (-2,4%) bij ons staat genoteerd. Deze zwaargewicht heeft een weging van 13,3% binnen de AEX en zet de hoofdindex zelfstandig 0,3% lager. Het bedrijf kwam met redelijke cijfers langs, alleen het bericht dat het aangekondigde aandeleninkoopprogramma misschien niet volledig wordt voltooid, hakte erin.

Dit zou zomaar te maken kunnen hebben met de oplopende schuldgraad. Wellicht is het ook een eerste signaal dat de kasstromen de komende jaren wat gaan afzwakken. De IEX Beleggersdesk maakt zich hierover iets minder zorgen en volgt het aandeel met interesse.   

VolkerWessels +20,4%

De absolute uitblinker van de week is VolkerWessels. Afgelopen dinsdag toverde de familie Wessels een overnamebod van €21,75 per aandeel uit de hoge hoed. Dat terwijl zij bij de beursgang in 2017 nog zeiden meer te willen spreiden.

Door alle aandelen VolkerWessels weer terug te kopen bleek dat achteraf een verkooptruc. Het is namelijk niet de eerste keer dat de familie de bouwer weer van de beurs haalt. In 2003 gebeurde dat toen ook. Helemaal chique is deze actie niet, omdat het investeringsvehicle van de familie Wessels een lagere prijs betaalt dan de uitgiftekoers.

Daarnaast is het niet zo netjes om te handelen in het eigen aandeel. De familie heeft uiteraard een informatievoorsprong ten opzichte van de markt, waardoor men beter kan inschatten of de koers te hoog of te laag staat. 

Het is vervelend voor de dames en heren die zich voor de beursgang hebben ingeschreven. Speculanten die instapten rond de €16 daarentegen zal het een zorg zijn. Winst is winst tenslotte.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier lopen in een brede lijn op. De Nederlandse yield klimt drie basispunten naar -0,25%. Met name de Italiaanse tienjaarsrente vliegt omhoog. Anderzijds zullen ze zich in Milaan rot lachen om de rente die ze moeten betalen. 

Rentes

De lijstjes

  • AEX deze week: -0,5%
  • AEX deze maand: +0,7%
  • AEX dit jaar: +19,1%
  • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: +23,0%

Wall Street op all time high

Daar waar wij het in Amsterdam moeten doen met een kleine min, speert Wall Street naar nieuwe records. De S&P500, met daarin de vijfhonderd grootste beursgenoteerde ondernemingen, zet vrolijk een verse all time high op het bord.

Ook de AMX (+0,8%) vindt de weg omhoog, maar dat komt doordat ASMI (+9,2%) met briljante cijfers langskwam. De meeste midcappers eindigden immers in het rood. Verder wordt olie steeds goedkoper. De tijd dat er $100 per vat op het bord stond, lijkt voorbij. Maar goed, op een dag kan er zomaar een zwarte zwaan langsvliegen.

Grote winnaar is bitcoin, dat ruim 22% wint omdat de Chinese overheid bereid is fors te investeren in blockchain.

Indices

AEX

Galapagos (+13,5%) zal tijdens het congres in Atlanta nieuwe data over reumamedicijn Filgotinib presenteren. KPN (-4,9%) daarentegen valt lelijk tegen. De telecommer krijgt in Nederland te maken met fikse concurrentie van T-Mobile.

AEX

AMX

Basic-Fit (+4,1%) wist de omzet in het derde kwartaal met 27% op te voeren. De ene na de andere sportschool wordt uit de grond gestampt en de opbrengsten per lid nemen toe. Dubbel goed nieuws dus.

Daar waar winnaars zijn, zijn er natuurlijk ook verliezers. AMG (-6,9%) moest fors afboeken op de materiaalvoorraad en spreekt over moeilijk marktomstandigheden. Niet de berichten die beleggers willen horen. Ook Wereldhave (-4,1%) geeft wat terrein prijs. Het winkelvastgoedfonds gaat echter €0,63 ex-dividend. Ruim de helft van het verlies wordt hierdoor dus veroorzaakt.

AMX

ASCX

Ordina (+9,3%) verraste met mooie groeicijfers. Dat deed ICT Group (-9,9%) helaas niet. Toch houdt het bedrijf vast aan de outlook dat tegen 2022 de ebitda is verdubbeld. Over Kiadis (-5,0%) kunnen we het maar beter niet hebben. Wat een waardeloos jaar heeft het biotechbedrijf achter de rug.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Deze week maak ik zondag de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links