Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Amazon, Intel en GLPG

Liveblog: Amazon, Intel en GLPG

Update 22:00 uur: Amazon, Intel en Galapagos

Hartje Q3-cijferseizoen, we gaan nog even door. Niet zoveel bijzonder op Wall Street, maar de koersen daar kruipen richting all time highs. Kan het reusachtige Amazon de indices het laatste zetje geven? Hier zijn ze en vergeet het maar, de eerste indruk is niet goed. Fraaie omzet, winst valt tegen.

Winst en outlook vallen tegen, vandaar die afstrafing:

Vooruitzichten Holiday Season vallen tegen:

En dus een streep omlaag in plaats van omhoog, want Amazon is ineens tientallen miljarden minder waard. 

Over naar het ons welbekende GLPG, hier de link naar het persbericht. Zo, de kas staat op springen daar! Bed- & tafelgenoot Gilead doet nu -1,3% op haar Q3's. 

Voor de ASML, ASMI en Besi fans is er gelukkig nog goed nieuws van Intel. 

Ik vind het mooi geweest na een lange dag. Tot morgen voorbeurs met Fugro, Wereldhave, Beter Bed, KPN en AB InBev. 

 


Update 17:30 uur: Nooit meer bang voor de bear market

Via via kom ik hier op uit. Er is geen mooier plaatje denkbaar om op de negentigste verjaardag van Black Thursday om dit blog tot vanavond 22:00 uur mee te sluiten. Cijfers Amazon, Intel en Galapagos dan, weet u wel. The only thing we have to fear, is... yourself, zou FDR er misschien van maken. Wow!

Twee blogjes hieronder meer EHBO bij recessies en bear markets.

 


Update 16:25 uur: Besi on fire

Ik moet nog even terugkomen op Besi geloof ik, want de vlammen slaan er nu met +8% vanaf:

 


Update 16:00 uur: Wat te doen bij recessies?

Mijn advies? Stil zitten als u wordt geschoren, niks meer en niks minder. Ja, wat te doen als belegger bij een r.e.c.e.s.s.i.e? De jongens van Ritholtz Wealth Management hebben een mooi filmpje gemaakt. Hier de aankondiging en u snapt denk ik waarom ik er een screendump van heb gemaakt.

Duurt ruim een kwartier, neem de moeite even. U wordt veel wijzer. En eigenlijk is de boodschap van de slimme jongen (want dat zijn ze) zoals altijd: wie probeert de markt te timen krijgt vaak het deksel op de neus en loopt hoe dan ook veel rendement mis. Wees breed en gediversifieerd belegd en zit de rit uit.

Het is maar hoe vaak u terugkijkt - sinds WOII waren er formeel elf recessies, ofwel gemiddeld één per zeven jaar - maar één ding hebben recessies gemeen. Ze gingen allemaal over, waarna de koersen met vallen en opstaan verder stegen. Sterker, veel mooie beurslijntjes starten in recessies of bear markets.

Zorg wel dat u dusdanig bent belegd en uw assets zo hebt gealloceerd, dat u niet hoeft te verkopen tijdens een recessie. Maak een worst case scenario: hoeveel cash hebt u bijvoorbeeld nodig om het twee jaar uit te zingen als de economie dipt, u werkloos wordt, uw huis onder water staat en u in scheiding ligt?

Succes. U kunt beter in zulke vragen en antwoorden uw tijd en energie steken, dan uw hoofd breken over of er wel of geen recessie komt, wanneer dan, wat de koersen doen et cetera, want daar komt u toch niet uit. En u gaat er eerder geld aan verliezen dan verdienen.

 


Update 15:50 uur: Flash PMI VS

Kleine meevallertjes:

 


Update 15:45 uur: Tesla en Twitter

Gezellig, de Big Board is ook open en - dit verhaal kent u al - er zijn weer eens winnaars...

... en verliezers.

 


Update 13:35: Galapagos

Zie die omzetpiek, wellicht verwacht iemand mooie Q3's van Galapagos om 22:00 uur. Behalve op slotveilingen komt er zelden zo'n pluk in één keer voorbij.

 


Update 13:30: Hup AEX?

De Q3-bedrijfscijfers rollen van alle kanten op en over de vloer - zowel green shoots als rode vlaggen - de inkoopmanagersindices druipen nog altijd, de ECB laat zo een boertje, Amazon staat in de coulissen om met Q3's te komen en de AEX staat op randje Malieveld. Houdt het dak van de prakeergarage het (vanaf €2/u of €10 per dag‎), of gaan we er vrolijk doorheen?

De Mannschaft 30 drukt wel al een punt:

 


Update 13:15 uur: Bitcoin: straight, no chaser

Het beste wat u ooit over bitcoin gaat lezen, wat goed gevonden en heerlijk consequent doorgeredeneerd. Als ik onze Wopke was, mikte ik er meteen wat drankaccijnzen tegenaan :-)

 


Update 11:45 uur: Ode aan Mario Draghi

Omdat de historie nog wel een anders wil oordelen dan de tijdgenoten...

Wie weet zijn de negatieve rentes van nu ooit nog wel eens een vrolijk kadertje in de geschiedenisboeken in plaats van een gitzwart hoofdstuk dat het eind der tijden inluidt, zoals nu iedereen denkt. Gaat vaker zo. De tienjarige bull market nu voorspelde ook niemand en negatieve Griekse rentes nu al helemaal niet.

Niets zo duur op de beurs als onze heilige overtuigingen en in beton gegoten visies, die achteraf verkeerd bleken. Ik ben benieuwd hoe we over tien jaar tegen Mario Draghi aan kijken. Een technocraat. Zijn opvolger is politica. Ik vrees dat de ECB van neutraal instituut in Brusselse geldkraan verandert, maar wie ben ik.

 


Update 11:00 uur: Pharming

Een paar dagen voor zijn vertrek zou die Joe Chiao gewoon vanaf zijn werk emaildres de hele boel naar zijn privé-adres hebben verzonden. Het is bijna te amateuristisch om van kwade trouw uit te gaan, maar dat zoeken Chiao en zijn voormalige werkgever CSL zelf maar uit. Pharming lijkt ervan verlost.

Hands-on mentaliteit! Een hele opluchting - spionage is een ernstige beschuldiging - dat deze affaire in een week (!) is afgehandeld. Dat was natuurlijk meteen de vrees (-11,8%) vorige week, toen het bekend werd. Gecorrigeerd hiervoor daalt Pharming vandaag rond 2% op de Q3's, is dan de sigarendoosconclusie.

Onzin natuurlijk. Pharming bevestigt vandaag met haar Q3's dat het lekker bezig is en met haar mooie winst(-) en omzet(verwachtingen). Strikt genomen is het bedrijf daarmee een biofarmaceut en geen biotech meer. Nico is ook enthousiast en heeft al even met CEO Sijmen de Vries gebeld.

Nico concludeert:

Belangrijker is dat de sterke omzetontwikkeling laat zien dat er bestaansrecht is voor Ruconest. Dat geeft de onderneming de tijd om de noodzakelijke spreiding in de portefeuille aan te brengen.

Tot slot: de afgelopen week heeft wel aangetoond dat Pharming nog kwetsbaar is; let dus goed op het gewicht van het Pharming-belang in uw portefeuille.

Eens. Ondanks dat het goed gaat met Pharming is dat allerlaatste niet iets om uit het oog te verliezen. Pharming is een aandeel. Misschien zelfs een goed en mooi aandeel, maar het is geen wonderaandeel. Wonderaandelen bestaan ook niet. Een tijd misschien, maar dan... Zie Beyond Meat hieronder.

 


Update 10:30 uur: Besi klaar voor de start

Besi beweegt harder als er geen nieuws is dan wel, laat staan bij cijfers, lijkt het wel. Enfin, het bedrijf is door met Q3's en die zijn prima. Laat dat maar aan CEO Richard Blickman en de zijnen over.  En de conclusie lijkt dat iedereen er klaar voor is: voor de draai die moet komen.

Besi is er klaar voor gezien de cijfers en verwachtingen.
U bent er klaar voor getuige de opgelopen koers.
Onze beleggersdesk zit ook in de startblokken.

Wachten op het startschot dus voor weer een opgaande beweging in de immer durende en nimmer aflatende cyclus. Het is min of meer aan de omzet van het bedrijf af te lezen - ik geef de langste data die Datastream verstrekt - dat de cyclus in Besi's tak van sport ongeveer vier jaar duurt.  

Omzet en winst dalen nu ongeveer twee jaar bij Besi, dus het kan ieder moment gebeuren. Er gaat alleen geen belletje, er is geen enkele garantie, zelfs Besi's business kan een tijdje zijwaartsen, ofwel het kan zijn dat u een periode op dood geld zit. Zo niet, dan is mogelijk weer de sky the limit.

 


Update 10:00 uur: Nokia en Beyond Meat

Voor ik naar onze cijfers op het Damrak kijk, heb ik nog een paar extreme koersen die voorbij waaien: Nokia dus. Nico meent zelfs dat het bedrijf het vertrouwen beschaamt, toe maar. Het bedrijf rapporteert dan ook draken van cijfers en skipt outlooks 2019, 2020 en inderdaad het dividend. 

Niet zozeer het feit dat het dividend geschrapt wordt, als wel het feit dat Nokia kennelijk de zaakjes niet op orde heeft doet vraagtekens zetten bij de kracht van de Finse onderneming in 5G. Ericsson lijkt in deze betere papieren te hebben.

Geen cijfers of wat dan ook vandaag, maar deze wappert toevallig voorbij. Past ook wel een beetje bij Black Thursday? Want zoals zo vaak - is het niet altijd? -  zit vrees ik de grote kudde weer met de dikke verliezen van iets dat heel hard omhoog ging (en weer heel hard omlaag ging):

 


Update 09:30 uur: Inkoopmanagersindices

Japan was al door met een beroerde flash manufacturing PMI over oktober van 48,5 (49,2 verwacht) en hier zijn de Europeanen. Mixed bag noemen we dit. Nee, het economisch momentum wil nog niet vlotten. Vanmiddag volgt de VS nog. 

 


Update 09:00 uur: Black Thursday

En, hebben we er zin in vandaag? Hoop en bid dat ons zoiets in ons (beleggend) leven bespaard moge blijven. Want -89% in drie jaar en een dikke depressie van bijna tien jaar lang trekken we denk ik geen van allen.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

PMI

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Amazon.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BE Semiconductor Industries

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Beyond Meat

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Galapagos

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Intel Corporation

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nokia OYJ

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pharming Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
horscamp
1
Het was dezelfde Nico die ons Nokia aanprees als de G5 investering bull shit ook hij weet het niet min 21% op één dag.
nb
0
quote:

horscamp schreef op 24 oktober 2019 10:38:


Het was dezelfde Nico die ons Nokia aanprees als de G5 investering bull shit ook hij weet het niet min 21% op één dag.

Ja, dit kost me veel geld.
Blijft lastig zo'n complete markt te beoordelen, maar in dit geval gaat het verhaal wel heel subiet van hallelujah naar helemaal kloten.
Businessmen
0
Ik heb beyond meat op 150 gekocht sta nu ruim -30% wat denken jullie verkopen of houden?
Blenheim
3
Ik sluit uit dat Nico voor u op de 'buy' knop heeft gedrukt, dat heeft u zelf gedaan. Typisch beleggingsgedrag, als u winst had gemaakt op de tip van een analist was u naar eigen zeggen zelf zo slim. Maar als het verkeerd uitpakt is dat de schuld van een ander. Tip: enige zelfkritiek geeft lerend vermogen.
Snugger
0
Niet elke zwakte in een aandeel komt in aanmerking voor verkoop, aankoop/bijkoop wordt niet aan gedacht?...Het is naar gelang het aandeel grafiektechnisch ervoor staat, maar daar is het aandeel te jong voor om te beoordelen.
Succes!
theo1
0
Draghi heeft tijdens de crisis zeker gedaan wat nodig was. Het was zijn taak de euro te redden en dat heeft hij gedaan. Dat is op zich al een hele prestatie. Dus dat is zeker positief. Als zijn termijn toen was afgelopen, was hij een held geweest.

Hij heeft ook steeds de politiek opgeroepen te hervormen. Daar kan hij de politiek niet toe dwingen. Maar er is wel degelijk veel gedaan. Er zijn in Zuid Europa heel pijnlijke maatregelen genomen. Veel mensen zijn veel kwijtgeraakt. Het ene land is daarmee verder gegaan dan het andere, dat is natuurlijk waar. De vraag is of het genoeg is, maar je kan niet beweren dat alle regeringen op hun kont hebben gezeten. Bijna een eeuw aan wanbeleid zet je ook niet even in een paar jaar recht.

Het is natuurlijk een zwak teken dat 10 jaar na de crisis, alle crisismaatregelen nog onverkort van kracht zijn. Is dat echt nodig? Door Nederlandse bril gezien niet. Maar ik heb natuurlijk niet alle gegevens die Draghi wel heeft. Het onmogelijke is natuurlijk dat er eigenlijk twee Europa's zijn, met totaal verschillende behoeften qua monetair beleid. Dat is bijna niet te verenigen en dat zal nog heel lang een zwak punt zijn aan de euro.

Wat je Draghi m.i. wel kan verwijten is dat hij de stemverhoudingen in de ECB gewoon keihard heeft gebruikt om zijn beleid door te drukken. Maar ook dat is eerder een verwijt aan degenen die de statuten hebben geschreven: die hadden moeten voorzien dat er ooit een president zou zijn die dat zou doen. Al met al ben ik niet heel erg negatief over Draghi. Maar de echte held van de crisis is Ben Bernanke. Die heeft echt alles goed gedaan, tegen de wind in.
koekeloer
1
@AJ. Zou je svp een keer een item willen maken over de slotveiling? Hoe komt het dat er dan zulke geweldige omzetpieken voorkomen, terwijl het gedurende de handelsdag dikwijls kalm is? Hoe zit het precies?
Arjenvw
0
quote:

Businessmen schreef op 24 oktober 2019 11:15:


Ik heb beyond meat op 150 gekocht sta nu ruim -30% wat denken jullie verkopen of houden?


Verkopen. Product is niet uniek. Spelers komen op deze markt. Aandeel is nu erg duur....
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: PMI

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 28 feb Deze draai is pas Fed
 2. 28 feb EHBO-cursus Dalen voor Dummies 8
 3. 28 feb Intussen bij die 100-jarige Oost...

Gerelateerde instrumenten

 1. Amazon.com 1.883,750 28 feb
  -0,550
  -0,03%
 2. BE Semiconductor Industries 35,100 28 feb
  -0,610
  -1,71%
 3. Beyond Meat 89,650 28 feb
  -16,490
  -15,54%
 4. Galapagos 187,300 28 feb
  -11,250
  -5,67%
 5. Intel Corporation 59,800 26 feb
  0,000
  0,00%
 6. Nokia OYJ 3,441 28 feb
  -0,209
  -5,71%
 7. Pharming Group 1,120 28 feb
  -0,021
  -1,80%