Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Standgehouden

Slot: Standgehouden

Het lukt de AEX (-0,1%) maar niet om boven de 580 punten te sluiten. Anderzijds zakken we ook niet hard weg. De markten zijn in afwachting van nieuws omtrent de handelsoorlog, het rentebesluit van de ECB en de brexit.

Waarschijnlijk pas als er echt knopen worden doorgehakt, gaan de markten echt een richting kiezen. Hoewel, we mogen onszelf afvragen of de brexit een trigger is. Gisteravond werd bekend dat er een meerderheid van het Britse Lagerhuis voor de deal van Johnson was, maar de futures kwamen niet of nauwelijks in beweging.

Mario Draghi zou morgen misschien wel wat reuring kunnen veroorzaken, want dan houdt hij zijn laatste persconferentie. Wie weet tovert hij nog iets uit de hoge hoed? De kans is klein, omdat de rente al historisch laag is en er voor miljarden per jaar aan Europees staatspapier wordt opgekocht. Dan blijft er vrij weinig over om verder nog te doen.

Ook op het handelsfront is het even rustig. Er is een voorlopige deal gesloten tussen de VS en China, maar daar is alles mee gezegd. Veel bijzonders stond daar niet in, maar momenteel lijken markten er vrede mee te hebben.

Besi

Morgen gaat het weer helemaal los met de kwartaalcijfers. Onze twee favoriete huisfondsen Besi (+0,1%) en Pharming (-0,4%) komen dan langs met hun resultaten over het derde kwartaal. Met name bij de chipper uit Duiven gaat het spannend worden.

De koers van Besi is de afgelopen maanden keihard opgelopen. Dat is natuurlijk een goed teken, maar drie maanden geleden zag topman Richard Blickman nog geen verbetering van de marktomstandigheden. Als hij die nu weer niet ziet, dan houd ik mijn hart vast.

Besi koerst op dit moment tegen 42 keer de getaxeerde winst voor dit jaar, dus dan weet u dat beleggers vol verwachting zijn. Wat voor het bedrijf pleit, is dat het zelfs in een zwak jaar zoals dit de marges goed op peil weet te houden.

Vorige week kwam de IEX Beleggersdesk al met een vooruitblik langs. Liefhebbers die hun geheugen even willen opfrissen, kunnen klikken op de link in onderstaande tweet.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omlaag. De Nederlandse yield zakt drie basispunten naar -0,26%. Kortom, het is risk off in de wereld van de staatsobligaties.

Rentes

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee blijven we iets achter ten opzichte van de DAX (+0,3%) en CAC (-0,0%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 4,5% en noteert 12,2 punten.
 • De Amerikaanse indices staan allemaal in het groen. Zelfs de Nasdaq (+0,1%) houdt het hoofd boven water. Daar zag het gisteravond om 22.30 uur niet naar uit. Zeker niet na de tegenvallende outlook van Texas Instruments (-6,7%)
 • De euro zakt 0,1% en noteert 1,112 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,4%) houdt de ochtendwinst keurig vast.
 • Olie: WTI (+1,6%) en Brent (+1,1%) maken een aardige draai.
 • Dat laatste geldt ook voor de bitcoin (-8,8%). Alleen wel de verkeerde kant op.

Het Damrak

 • Akzo Nobel (+2,0%) stelt beleggers tevreden met een aandeleninkoopprogramma ter waarde van €500 miljoen. Verder bleven de cijfers volgens ING iets beneden de verwachtingen van analisten.
 • Heineken (-3,1%) is met een getaxeerde K/W van 22 voor dit jaar behoorlijk aan de prijs en dan moeten de groeiverwachtingen natuurlijk niet neerwaarts worden bijgsteld. 
 • Misschien blijft ING (-0,2%) wat achter omdat de analisten van ABN Amro het aandeel van de kooplijst hebben gehaald? De boosdoener zelf blijft wel goed liggen met een winst van 1,5%.
 • Winkelvastgoed is druk bezig met het maken van een inhaalslag. Met name Unibail Rodamco (+1,6%) en Eurocommercial Properties (+1,6%) gaan als de brandweer.
 • De overnamespeculatie bij TomTom (-5,2%) was van korte duur. De navitgatiespecialist verspeelt nu al bijna de volledige winst van gisteren.
 • Basic-Fit (-2,3%) sluit onder een belangrijk steunniveau.
 • BAM (-1,9%) is vandaag de flopper onder de bouwers. VolkerWessels (+0,3%) vindt bijvoorbeeld wel de weg omhoog.
 • Laten we hopen dat Pharming (-0,4%) morgenochtend weet te verrassen. De consensus is dat het biotechbedrijf een winst per aandeel weet te boeken van €0,04. Dan hebben we het over het gehele jaar. Voor een kwartaal is dat net iets te hoog gegrepen.
 • Over Brunel (-23,0%) is inmiddels wel genoeg gezegd. Vanochtend om 6.00 uur had de IEX Beleggersdesk al een update voor u klaarstaan. Respect Nico!

Adviezen

 • Akzo Nobel: naar houden van kopen en €85 - KBC
 • ASML: naar €265 van €250 en kopen - UBS
 • Brunel: naar €9,50 van €16 en houden - KBC
 • ING: naar houden van kopen en naar €11 van €11,50 - ABN Amro
 • ING: naar houden van verkopen en €10,30 - Barclays

Nu nog even dit

Vanovond om 22.00 uur komen Tesla en Microsoft langs met hun derdekwartaalcijfers. Collega Arend Jan houdt u hier in het liveblog rechtstreeks van op de hoogte.

De dag van morgen

24 okt Event Consensus
08:00   Arcadis Q3-cijfers  
08:00   Besi Q3-cijfers  
08:00   Pharming Q3-cijfers  
08:00   Holland Colours H1-cijfers 2019/2020  
08:00   Wereldhave Belgium Q3-cijfers  
08:00   Argenx Q3-cijfers  
08:00   Basf Q3-cijfers  
08:00   Daimler Q3-cijfers  
10:15   Frankrijk manufacturing flash PMI okt  
10:30   Duitsland manufacturing flash PMI okt 42,0
10:30   Duitsland services flash PMI okt 51,6
11:00   EU manufacturing Flash PMI okt 46,0
11:00   EU services flash PMI okt 51,9
13:00   Twitter Q3-cijfers  
13:45   ECB Rentebesluit -0,5%
14:30   VS orders duurzame goederen sep -1,0%
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
14:30   Persconferentie Mario Draghi  
15:45   VS Markit flash manufacturing PMI okt  
15:45   VS services Flash PMI okt  
16:00   VS verkopen nieuwe woningen sep 0,69M
18:00   Econocom Q3-cijfers  
22:00   Galapagos Q3-cijfers  
22:00   Amazon Q3-cijfers  
22:00   Gilead Q3-cijfers  
22:00   Intel Q3-cijfers  
22:00   Visa Q3-cijfers  
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 18:00 Slotcall: Baaldag 2
 2. 14:00 Basic-Fit: Franse tegenvaller 2
 3. 09:10 Sofina: Advieswijziging 1

Gerelateerd

TomTom

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ellyot 23 oktober 2019 18:44
  Over TomTom.
  Gisteren grote stijger, oorzaak overnamespeculatie volgens Jos Versteeg. Zoveelste miskleun van deze man, die voortdurend laat blijken geen diepgaande kennis van dit bedrijf te hebben. Kwalijker is dat IEX deze man gemakshalve napraat en dus dezelfde kolder opschrijft.
  Vandaag, zoals zo vaak, is de winst van gisteren grotendeels verdampt.
  Het al jaren durende spel van shorters in dit fonds gaat gewoon door dankzij de permanente onduidelijk die Goddijn schept in verslaglegging en presentatie.
  Het zou goed zijn als IEX zich hierin eens gaat verdiepen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. TomTom 6,160 17:35
  -0,115
  -1,83%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare