Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: 3 mondiale dividend-ETF's

Tracker Tips: 3 mondiale dividend-ETF's

Door de huidige extreem lage spaarrente zijn steeds meer beleggers op zoek naar een hoger rendement. Een mogelijk alternatief zijn dividendtrackers.

In deze column passeren 3 ETF’s de revue met een wereldwijde spreiding.

1. Vanguard FTSE All-world High Dividend Yield UCITS ETF (VHYL)

VHYL (isin: IE00B8GKDB10) met een notering op Euronext Amsterdam belegt in een marktgewogen index met grote en middelgrote bedrijven met een brede blootstelling aan hoogst rendabele bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten.

In de tracker zitten 1618 aandelen met een grote geografische en gediversifieerde sectorspreiding. Onderstaande tabellen verduidelijken de blootstelling

Klik om te vergroten
Bron: Vanguard Global Advisers, LLC

Volgens de factsheet kan men rekenen op een geprognotiseerd dividendrendement van 4,1% en de lopende kostenratio (LKR) is 0,29%.

2. SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF (ZPRG)

ZPRG (isin: IE00B9CQXS71) staat genoteerd op het Duitse Xetra en belegt in de S&P Global Dividend Aristocrats Index. Deze benchmark meet de performance van bedrijven met het hoogste dividendrendement in de S&P Global Broad Market Index die gedurende minstens 10 jaar een dividendbeleid met stijgend of stabiel dividend hebben gevoerd.

De fondskenmerken van deze tracker kunt u lezen in het volgende overzicht.

Klik om te vergroten

Het gewogen gemiddelde van het bruto dividendrendement van aandelen in de index is 4,82% en de kosten per jaar bedragen in deze tracker 0,45%.

3. Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS ETF (XDWY)

XDWY (isin: IE00BCHWNQ94) is ook verhandelbaar op Xetra. De index is gebaseerd op de MSCI World Index, die bestaat uit aandelen van grote en middelgrote bedrijven uit 23 ontwikkelde markten.

Aandelen die worden opgenomen in de referentie moeten een dividendrendement hebben dat minstens 30% hoger ligt dan dat van de moederindex.

Bovendien moet de benchmark duurzame dividendrendementen hebben, wat betekent dat aandelen niet worden opgenomen als ze een dividenduitkering hebben die zeer hoog is, nul bedraagt of negatief is, waardoor toekomstige
dividendbetalingen in gevaar kunnen komen.

Verder worden ook kwaliteitsscreenings en beoordelingen van de resultaten van de afgelopen twaalf maanden op de index toegepast.

Onderstaande lijst geeft de landenallocatie en 10 grootste ETF-posities in de tracker aan.

Klik om te vergroten

Het dividendrendement ligt met zo’n 2,5% wel een stukje onder de twee voorgaande dividend-ETF’s, maar presteert op totaalniveau met 22,86% rendement het beste op basis van anderhalf jaar. De LKR bedraagt 0,29%.

Klik om te vergroten

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 19 okt De honderdste Tracker Tip 3
  2. 13 okt Tracker Tips: Europees met een Brits sausje 4
  3. 06 okt Tracker Tips: Tijd voor een vastgoed-ETF? 7

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. langetermijner 17 oktober 2019 09:48
    Geen goede etf's voor de Nederlandse belegger, je verliest minimaal 0,5% aan dividend omdat het geen Nederlands fonds is en je dus geen dividendbelasting kan terugvragen. Eigenlijk zijn er geen goede Nederlandse dividend etf's maar als er een gekozen zou moeten worden zou het die van Think moeten zijn. 0,5 tot 0,7% dividendlek gaat echt in je rendement hakken als je ook nog 1,65% vermogensbelasting moet betalen.
  2. P_kaas 17 oktober 2019 16:30
    Ik heb zowel de Think als de Vanguard, als je ze uitzet in de Morningstar vergelijking is het verschil in totaal rendement verwaarloosbaar. De vanguard is zelfs nog iets beter over drie jaar. Vanguard zit iets meer in de US en Azie, Think meer in de EU en UK. Ook sectorwijs zijn er verschillen, Think wat cyclischer, Vanguard wat meer defensief. Ik zou me niet al veel blind staren op de dividend lekkage. Het zijn allebei prima fondsen in deze tijd.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's, trackers
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare