Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Netflix en Brexit

Liveblog: Netflix en Brexit

Update 22:05 uur: Netflix en Brexit

Helaas, er is nog geen brexitdeal. Handig, Reuters praat u in een minuut bij. Miezerige koersen op Wall Street, maar veel heeft het niet om het lijf. Of het nou brexit is, all time high-zenuwen of tanende winstverwachtingen - een combi mag ook - het slot is lager. De AEX future sluit op -0,8%.

Gauw door met de cijfers van Netflix, het eerste grote Amerikaanse technologieconcern met Q3's. Hoe zijn die, want met de komst van onder andere Disney en Apple barst de concurrentiestrijd nu pas echt los. Houdt pionier Netflix zich al dan niet staande? Goed tot dusverre, zo te zien.

Even snel, aantal nieuwe abonnees valt tegen, winst per aandeel valt mee. Ik vind die drop in de cash flow opvallend, maar misschien ben ik de enige.

Het kan wellicht gek gaan met die koers, want er staat bijvoorbeeld zo'n 20% short uit. Misschien moeten deze beren samen met deze analist eens nadenken of deze markt niet zozeer een kwestie is van bijvoorbeeld Netflix óf Disney, maar bijvoorbeeld Netflix én Disney, Apple of wie dan ook. Want dat kan ook nog. 

Intussen staat de koers als ik dit tik +10,7%. Netflix opende -2,8% op die cijfers. Ja, het kan raar uitpakken met zulke groeiaandelen, maar dat maakt het juist zo leuk en spannend. Tot morgen met voorbeurs Q3-cijfers Unilever, Flow Traders, NSI, Sligro en Rood. 

Oh wacht, Big Blue is er ook nog. En valt weer tegen.

 


Update 16:30: Buy the DUP?!

De koersen haperen en nee, het is niet zo dat de boeren met hun trekkers rondjes op de beursvloer rijden.

Nee, de haperend koersen worden geweten aan brexit. De Noord-Ierse DUP schijnt moeilijk te doen. BoJo wacht wellicht net als Oranje op de blessuretijd om toe te slaan. Gepikt van ANP:

 


Update 15:45: Bezint eer ge over 1929 begint

Uiteraard heeft de president het over zijn uitdagers onder de Democraten.

De president neemt het beruchtste beursjaar ooit in de mond, 1929. Met afstand beruchtst. Hier ziet u waarom. Na de euforie in jaren twintig gebeurde het ondenkbare: -89% in drie jaar, wat een sloopkogel. Het duurde 25 jaar voordat de Dow Jones (prijsindex) de top van 1929 terugzag. In de tussentijd waren er Depressie en WOII. 

Bij beleggen is zelfs mijn grootste angst dat dit vlak voor mijn pensioen weer gebeurt. Kans is klein, maar het kan. Mooi koopmomentje in 1932 zegt u? Ja, op papier. Maar toen was de halve bevolking werkloos, dakloos, moedeloos en geruïneerd. Alles weg. Dan is buy the super dip wel het laatste waar u aan denkt. 

Het is geen toeval dat uitgerekend in 1932 het ene Benjamin Graham opviel dat álle aandelen ver onder hun intrinsieke waarde noteerden. Dat schreef hij op in zijn fameuze boek Security Analysis (later volgde nog The Intelligent Investor van zijn hand) en zo vond hij uiteindelijk eigenhandig de fundamentele analyse uit.  

Dat in 1932 alles ver onder water stond was niet zo raar. Niemand had meer geld om aandelen te kopen. Zo werkt het nu nog. Ja, u weet dat u de daling moet kopen, maar dat is zo moeilijk als u voor uw baan vreest, uw huis onder water staat, uw beleggingen zijn gedecimeerd en de media nog meer krach kraaien.

Bedenk op een mooie zondagmiddag eens wat u in zo'n geval doet. Schrijf dat op en houd u er ijskoud aan als het er van komt. Dan komt het binnen een paar jaar goed. Dat is nou net wat ik zo eng vindt aan die freak-crash 1929-1932, want dat was het. Zonder weerga. Toen kwam het de eerstvolgende vijftien jaar niet goed.  

 


Update 14:45 uur: Pharming reageert

Spreekt voor zich? Dit is het hele persbericht.

 


Update 14:30 uur: Outlooks Robeco en Aegon

Service van de zaak, want de vooruitblikken zijn vroeg dit jaar. En krijgen een steeds langere horizon? Leesvoer voor de liefhebbers, of voor wie nu ergens op de A-zoveel niet de koe, maar de trekker in de kont kijkt. Hier hebt u Robeco; u moet wel NAW-gegevens achterlaten.

Dat is bij Aegon niet nodig, die klikt u zo open.

 


Update 12:45 uur: IMCD hard omlaag

Vanaf 11.00 uur geeft IMCD (-4,2%) ineens veel terrein prijs. Een duidelijke trigger kunnen we echter niet aanwijzen. De Duitse peer Brenntag staat ook -4,4%. Ook op het forum is het vooralsnog stil. (NK) 

IMCD
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Ah, daar is ie al:

 


Update 12:10 uur: Weg met de 60-40 verdeling

Bank of America vindt dat er een einde moet komen aan het standaardmodel dat een beleggingsportefeuille voor 60% moet bestaan uit aandelen en voor 40% uit obligaties.

Het idee dat obligaties een hedge zijn in tijden van afzwakkende economische groei, en aandelen in tijden van een oplopende inflatie, is volgens de Amerikaanse zakenbank niet meer van deze tijd. Door de negatieve rentes hebben obligaties namelijk een geheel ander risicoprofiel.

Daar komt bij dat obligaties niet per se in waarde stijgen als aandelen omlaag gaan. Dit blijkt uit de koersbewegingen van de afgelopen 65 jaar. (NK)


Update 11:45 uur: SBM Offshore

De analisten van Tostrams zien het aandeel SBM Offshore wel zitten. (NK)


Update 11:40 uur: Amazon stoomt op

Online marketeers verwachten dat Amazon binnen enkele jaren flink wat marktaandeel afpakt van Google op de advertentiemarkt. Zij zien voor Amazon in 2021 een marktaandeel van 16%. Gevolg is dat het aandeel van de kleinere partijen verder zal marginaliseren. (NK)


Update 10:30 uur: ASML

Zal u net zien. Komt ASML met mooie Q3's en krijgt het aandeel toch een tik. Omdat de koers al zo hard is gegaan. Was ik de enige die dit stiekem dacht? Hoewel de prijs vrij volatiel is, is er nu slechts een bescheiden verlies. Niet erger dan andere cyclicals zelfs. 

Even kort: ASML levert prima Q3's, voldoet aan de verwachtingen, handhaaft de outlook, maar het mooiste is de orderinstroom van maar liefst €5,1 miljard. Daar zitten liefst 23 van die - ik zeg het gewoon - prestigieuze EUV-machines bij die rond $100 miljoen per stuk kosten. Die EUVorie is echter al ingeprijsd?

Intussen wordt het aandeel wel duurder en duurder. Dat kan met zulke cijfers en verwachtingen en de hele chiprevolutie die nog te wachten staat met automotive, artificial intelligence, robots etcetera, maar waak er voor dat u domweg achter een almaar stijgende koers aanholt. Gelukkig hebt u het dividend nog. 

Links in de grafiek zit ook nog een waarschuwing. Ten tijde van de kredietcrisis lag ASML op haar Veldhovense gat, was het orderboek gruwelijk leeg en zat het halve personeel duimen te draaien in een tijdelijke WW-regeling. Nu was dat een unieke situatie, maar besef dat deze business snel harde klappen kan krijgen.

Verder feliciteer ik alle stakeholders van ASML met de all time high en een beurswaarde van meer dan €100 miljard.

 


Update 10:00 uur: Brexitvertraging

Goh, wat onverwacht, Het gaat niet helemaal van een leien dakje. Hoort bij het spel, denk ik dan maar. Wellicht dat de markten om deze reden een tikje afwachtend zijn. Het is risk-off, u ziet de defensieve waarden beter presteren dan cyclische. Pondje en euro omlaag, maar de rentes bewegen vlak.

 


Update 09:45 uur: Advies

De oogst tot dusverre vandaag:

  • Philips: naar €44 van €46 - HSBC
  • Unibail: starten met sector perform en €140 - RBC
  • OCI: naar €26 van €28 - Berenberg
  • NIBC: naar €9 van €10 (buy) - ING

 


Update 09:30 uur: Pharming

Nico is er intussen al ingedoken, heeft met Pharming gebeld en volgens hem is het een storm in een glas water. Het is opvallend dat die Australische krant geen hoor-wederhoor heeft toegepast. Ergo, ze hebben Pharming niet gebeld. Citaat uit de Herald:

Dr Chiao, a specialist in a rare blood disease, resigned on September 23 sparking, according to the court documents, an internal investigation into his sudden departure which uncovered emails, texts and a clandestine meeting at a hotel in Budapest.

The internal investigation found that over the months before his resignation Dr Chiao had allegedly engaged in talks with senior executives at Pharming and offered to take information from CSL.

He later secured a senior position at the Dutch group. The secrets allegedly targeted were initially related to only one of CSL’s products, a treatment for the rare disease hereditary angioedema, which was Dr Chiao's area of expertise.

Of het een storm in glas water is? Feit is dat CSL, de numer drie van de Australische beurs met een marktwaarde van €70 miljard, in de VS aangifte heeft gedaan van spionage. Geen kleintje dus en een seriezue aangifte? Het concern spreekt van 21.000 gestolen bestanden van in totaal 1 miljoen pagina's.  

Wie ook denkt dat het een storm in glas water is, kan de stukken nog met korting krijgen. Wie vreest voor misschien een jarenlang, kostbaar juridisch gevecht moet daar nog maar even over nadenken. Schuldig of niet, dat kan duur uitpakken voor het honderd keer kleinere Pharming en een schaduw over de koers werpen.  

Justin van ABM FN Dow Jones heeft ook al even gebeld:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Brexit

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pharming Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

OCI

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NIBC Holding N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Koninklijke Philips NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Netflix

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rene66
0
AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De aandelenkoers van chemicaliëndistributeur IMCD is weer wat hersteld na de harde klap als gevolg van minder dan verwachte halfjaarcijfers. Dat kwam toen door zwakker presterende afzetmarkten, zoals Duitsland. Analisten van ABN AMRO verlagen nu het advies voor de onderneming naar hold van buy. Daarbij wijzen ze naar nieuwe macro-economische cijfers die erop wijzen dat IMCD's afzetmarkten last krijgen van de economische tegenwind.

www.iex.nl/Nieuws/ANP-161019-233/ABN-...
Weert=No.1
0
Heb stiekum en speculatief 2 puts ASML gekocht en weer verkocht met winst vandaag. Stom geluk ?? Dacht : stijgt het niet verder na de bergbeklimming v.d.voorbije weken, dan zakt het.
theo1
0
Mooi koopmomentje in 1932 zegt u? Ja, op papier. Maar toen was de halve bevolking werkloos, dakloos, moedeloos en geruïneerd. Alles weg. Dan is buy the super dip wel het laatste waar u aan denkt.

Joseph Kennedy (vader van John F) deed precies dat en werd heel erg rijk. Met een politieke dynastie als gevolg.
holenbeer
1
Natuurlijk steekt Pharming niet blind zijn hand in het vuur voor die ‘medewerker’. Zou IEX dat blind voor jou doen?
PS geen aandelen Pharming, ook geen aandelen of obligatie IEX.
emmertje43
0
Beseft Trump wel dat in de periode 1923 tot 1933 republikeinse presidenten( Coolidge en Hoover) aan het bewind waren en in 1932 een democraat (Roosevelt) tot president werd verkozen, waarna de beurs weer beter ging presteren.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Brexit

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 14 nov BeursVandaag: Verrassingen 4
  2. 13 nov Liveblog: Kiadis, ABN, BAM en He... 16
  3. 13 nov BeursVandaag: Wat een gedoe

Gesponsorde links