Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Brexit (!), Fugro, SOX en ASML

Liveblog: Brexit (!), Fugro, SOX en ASML

Update 17:10: Juichende chippers

Het gaat snel vandaag. Scroll naar beneden, vanochtend vroeg gaf ik u deze index al. Intussen staat er al een nieuwe hoogste stand met +2,2%. Alles wat hoogrisico heeft stijgt en ASML publiceert morgen Q3's met een dikke, dikke all time high. Al +77% dit jaar. Houd uw hoofd koel. Euforie is een slechte beursadviseur.

Ik bedoel maar, hé?

 


Update 16:35 uur: Brexit-deal?

Wordt vervolgd, u weet nu in ieder geval waarom de koersen bewegen. Risk-on, aandelen en pond omhoog, obligaties en dollar omlaag (rentes omhoog), 

Bloomberg heeft de primeur, veel meer tekst dan dit is het ook niet. 

 


Update 15:30 uur: Hip gas

Iets roepen - zijn we in Nederland goed in - is iets anders dan iets doen. Zijn we minder goed in?

Voorbeurs gaf ik u deze al. Eens te meer... Als u het beter weet dan Ben, de andere olie-majors, maar ook het IEA en bijvoorbeeld het Noorse oliefonds dat weigert Shell te verkopen ondanks veel druk, dan moet u uw fossiele aandelen maar snel verkopen. Zo niet, dan geniet u nog heel lang van hele mooie dividenden, denk ik.

 


Update 15:15 uur: IMF in mineur

Dat zat er in...?

Deze zoekt u en ik heb ze al gevonden. Als u van mooie grafiekjes houdt, moet u het enorme rapport zeker even doorscrollen:

 


Update 14:45 uur: BlackRock en onze pensioenen

BlackRock is ook door met Q3-cijfers. De koers doet nu niks op welgeteld 1100 stukjes. In de rapportage zitten echter cijfers die wat meer zoden aan de dijk zetten. Lieve help en hoe. 

Het beheerd vermogen van BlackRock kent maar één richting: omhoog. Dat geldt niet voor de koers. Tegen 16,5 keer de huidige winst en 3% dividend (dat is veel voor een Amerikaans aandeel) is het van u.

Middels haar blackbox Aladdin beheert de firma heel wat pensioencentjes. Gelukkig is daar minder gedonder over dan... u weet wel. Vandaag is er weer nieuws. En meteen Twitter op z'n best, want sommigen herinneren zich een en ander...

Hier nog een. Ja, het ABP heeft voor die vele basispunten extra steeds meningen gehad over (de richting) van de rente en moet nu op de blaren zitten. 

 


Update 13:15 uur: Advies

Er zijn er nog een paar bijgekomen:

 • ASML: naar €210 van €172 - Bernstein
 • KPN: naar €3,35 van €3,45 - Berenberg
 • Unibail: naar €152 van €156 (buy) - Deutsche Bank
 • Air France-KLM: naar €12,40 van €13 - Berenberg
 • Aperam: naar €27 van €28 - Citigroup
 • Eurocommercial Properties: naar €27 van €26 - Société Générale
 • Fugro: naar hold van sell (€6) - ABN Amro
 • Wereldhave: naar €28 van €30 - Société Générale

 


Update 13:00 uur: Q3's Jamie Morgan Chase en GS

En dat is één, consensus verslagen en een dikke plus op het koersbord. Reuters:

JPMorgan Chase & Co JPM.N reported an 8.4% rise in quarterly profit on Tuesday, driven by higher revenue from its bond trading business and gains in debt and equity underwriting.

En daar hebben we hullie ook al:

Intussen zijn ook Wells Fargo en Citigrouo door en doe die doen -0,5% en -1,4%. Allesbehalve wervelend dus. Hier hebt u ze allemaal, dat u weet waarom JPM CEO Jamie Dimon altijd zo glimt. 

 


Update 12:45 uur: De handelsoorlog dus. Wen er maar aan?

Corné citeert uit de beroemden Merrill Lynch survey onder grote beleggers. Ik zou winstgroei hebben ingevuld, dat zou ik geloof ik zelfs iedere keer invullen, maar ik weet niet of dat bij de antwoordmogelijkheden zat.

Nee maar, u verwacht het niet!

Maar die handelsoorlog is here to stay? Misschien is het wel een verkeerd woord. Het is voorlopig nog wel even Koude Oorlog tussen deze twee grootmachten. Het gaat er zoals altijd gewoon om wie de grootste heeft. Deze gaf ik vanochtend al:

Lees mee. Nogmaals, ik denk dat de rivaliteit tussen die twee blijvend is. Onderschat het sentiment in China niet. De frustratie over wat dacht ik de Eeuw der Vernedering heet (1850-1949, waarin het westen en Japan naar believen met China deden waar ze zin in hadden) zit diep. Dat nooit meer, meent het trotse China. 

Beijing knows that if Trump loses, the next president might be a more stable interlocutor. Democratic presidential candidates have broadly criticized Trump’s trade war tactics as counterproductive, but have sided with the overall strategy of constraining and punishing China.

But even if the Chinese consensus is right — that the two countries’ broad, systemic rivalry is here to stay — Beijing is not that interested in sitting across the table from Trump. Not because officials fear he’ll out-negotiate them. They believe that the United States is not interested in negotiating at all.

Instead, Xi is returning the party-state to its communist roots, telling his colleagues that they should be prepared for a decades-long “struggle” with their enemies in the West.

 


Update 12:00 uur: Fugro

Nico weet meer, zie zijn analyse van het opmerkelijke ABN Amro advies vandaag voor Fugro. Opmerkelijk ja, want de bank gaat er van uit dat het bedrijf een emissie moet doen. Waarom dan ineens naar hold van sell?

In het analistenrapport staat naar verluidt niets over een eventuele emissie. Volgens de analist in kwestie is de advieswijziging meer een vorm van winst nemen op zijn eerdere verkoopadvies. Daarbij zouden de kwartaalcijfers best mee kunnen vallen, in verband met goed weer afgelopen kwartaal.

Wel of geen emissie, dat is natuurlijk waar alles om draait bij Fugro. Helaas, wij hebben dat ABN Amro rapport niet dat de koers vandaag hoger zet, zoals het aan ziet. Wij weten daarom de redenaties, wel of geen e-woord en cijfers van de bank niet. Er is alleen het kale advies: naar hold van sell en het koersdoel blijft €6.

Let wel, Reuters heeft Thijs Berkelder van ABN Amro hoog zitten als het om Fugro gaat, hij krijgt het maximale aantal sterren. Merk op dat er nu geen geen sells meer uit staan, maar zo heel veel analisten volgen Fugro nou ook weer niet.

Tot zo ver de analisten, over naar de hedge funds in Londen. Die zitten nog massaal short... maar dat is maar het halve verhaal. Wie precies is onduidelijk, maar zeker een aantal hebben hier een long in (een van die) twee Fugro's convertibles tegenover staan. De eerste loopt in 2021 af en moet er €190 miljoen worden opgehoest.  

De shorters hebben in ieder geval een hoop lol gehad van hun positie. Wie weet, ABN Amro meent dat het nu wel tijd is voor een bescheiden draai, al is het maar even een opgang op mogelijk wat betere cijfers tegen de neergaande trend in.

Geef ik de fundamentals nog even. ja, het gaat beter met Fugro, maar het gaat langzaam, moeizaam en is nog lang niet wat het ooit was. Speelt dit alleen in de kantlijn? Het grote verhaal blijft al dan geen emissie en volgens Nico is dat nog altijd dubbeltje op z'n kant.   

 


Update 10:30 uur: ForFamers

Serieus, diverse provincies hebben al hun stikstofmaatregelen beperkt, is dat het wellicht? Nee, dat was vrijdag en gisteren al. Herstel (al dan niet technisch) van dit zo ver achtergebleven fonds kan ook nog, nu de markt misschien nieuwe toppen neerzet. Hoe dan ook, ForFamers kan wel een opkikkertje gebruiken.

Zeg het maar, zit er nu met die kleine spike een Sesam open u-patroon in die lange grafiek? 

 


Update 10:15 uur: DNB ziet overal instortingsgevaar

U hebt het gezien, DNB valt vandaag met voorgevel en al het land binnen. De banken moeten €3 miljard extra buffers aanhouden van het Amsterdamse Frederiksplein, waardoor de hypotheekrentes gemiddeld 0,02% hoger worden. Hier het lekker korte ANP-bericht.   

Dit valt dit binnen dit grotere verhaal van onze centrale bank, die 'm knijpt voor die negatieve rentes. Dat is ook een harde noot om te kraken, omdat het nooit eerder voorkwam. Hier zijn geen modellen voor en dan is het gewoon met boerenverstand redenen. Kortom: met een trekker de deur inrammen, om het actueel te houden :-)

De grote woorden worden niet geschuwd:

Wacht even, instorten? Alweer? Vrijdag ook al en wie anders dan Willem spotte dit. Let wel, dit is DNB en geen Zero Hedge.

Wat is er in DNB gevaren? Wat een paniekzaaiers, sorry hoor. Een paar weken geleden was er al president Klaas Knot die publiekelijk afstand nam van het laatste ECB-rentebesluit (en het nieuwe verruimingspakket) en nu twee dagen op rij instortingsgevaar. U zou er als permabeer bijna nog bullish van worden :-)

Dit kan ik zeker niet hard maken, speculatief, maar iets in mij zegt dat dit iets met het toezichthoudersdrama van de kredietcisis heeft te maken. Weet u nog, die overviel DNB compleet - ze was gewoon in slaap gevallen en wist zich helemaal  geen raad - en ook AFM. Nu wil de bank laten zien dat ze er bovenop zit?

Nog een reden waarom ik eerlijk gezegd een tikje laconiek ben: deze winter, toen Knot nog de ambitie had om ECB-president Mario Draghi op te volgen, was hij duivisch in FT (Dutch central banker calls on ECB to pause plan to ditch stimulus)  Nu, maanden later, terwijl sindsdien de data juist verslechterd zijn, is hij haviks.

Geachte DNB en president, u wordt toch geen waan-van-de-dag-windvaan? Update: kleine maar misschien niet onbelangrijke toevoeging:

 


Update 09:45 uur: ASML

Alweer goed ASML-nieuws en dat blijft niet onopgemerkt, gezien die keurige koersstijging. Niet helemaal onverwacht denk ik, want om een idee te geven: dit is eventjes 20% van de verwachte omzet dit jaar en 16% van de verwachte omzet over drie jaar.

Nu alleen die cijfers morgenochtend nog even. Okee, het is lang geleden dat die tegenvielen, maar waak voor EUVorie?

Dit zijn de - onderste regel - vorige zevendaags koersreacties op kwartaalcijfers. Als u wilt gokken op puur en alleen die cijfers, zou ik long of long doen, maar ik speel zelf nooit mee: 

Toch, blijf in uw greed - ik noem het beestje gewoon bij de naam - wel de fundamentals, of voor mijn part de grafieken lezen. Deze data voor de cijfers morgen gaf ik zondag al in mijn vooruitblik:

Hier zijn de verwachtingen voor woensdag en alvast het hele jaar. Uiteraard valt of staat de rapportage vooral met de outlook, hoe kijkt ASML tegen industrie, conjunctuur, handelsoorlog en eigen strategie aan en cijfert het die door? 

Misschien verslikt u zich in de waardering van ASML - de kwaliteit wordt duur betaald in Veldhoven- maar zolang de verwachte groeicijfers boven de 10% liggen moet u daarmee leren leven.

Tot slot de analisten nog. De AFM meldt geen short-posities in het aandeel. Vandaag komt er nog een koersdoelverhoging bij van Bernstein (naar €232 van €195).

Service van de zaak, de hele sectornog even:

Kijk ik tot slot nog naar de sectorindex, de Philadelphia Semiconductor Index, ofwel de SOX. ASML en NXP Semiconductors zitten hier ook in. Opgaande trend intact zou ik zeggen.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Brexit

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DNB

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

IMF

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fugro

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Eurocommercial Properties

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Wereldhave

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

KPN Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Aperam

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ForFarmers

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

JPMorgan Chase & Co

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Wells Fargo & Company

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Goldman Sachs BDC

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Blackrock

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Charlemagne
0
Na de stijging dit jaar, bezit van de zaak, einde van het vermaak morgen?

Zou me niets verbazen.....
[verwijderd]
0
quote:

Charlemagne schreef op 15 oktober 2019 10:04:


Na de stijging dit jaar, bezit van de zaak, einde van het vermaak morgen?

Zou me niets verbazen.....


Ze doen er vandaag ieder geval erg hun best de koers hoger te zetten
Arie40
0
quote:

Charlemagne schreef op 15 oktober 2019 10:04:


Na de stijging dit jaar, bezit van de zaak, einde van het vermaak morgen?

Zou me niets verbazen.....


Ik denk eerder het omgekeerde. Dat alle doemscenario's niet uitkomen. Omzetten, winsten,nieuwe orders,... . Op de meeste plekken loopt het goed. Altijd zijn er plekken waar het achterblijft. Veel bankactiviteiten en benzine en diesel auto's zijn de stoomboot van vroeger. Achterhaald dus. Die werknemers kunnen wel weer aan de slag in andere sectoren. Ze staan te springen om personeel.

En tegenover de stijgende huizenprijzen staat wel een lagere hypotheek rente. Daarbij vlakken die huizenprijzen vanzelf af terwijl de rentes nog jaren ultralage blijven.
theo1
0
Wat betreft Knot:

De kern van het probleem is de stemverhouding in de ECB. Aanvankelijk was dat één stem per land. Dat is later iets aangepast, maar veel verschil maakt het niet. Dus Malta heeft (vrijwel) evenveel zeggenschap als Duitsland.

Toen de ECB werd opgericht werd dat niet als een echt probleem gezien omdat de bedoeling was om bij consensus te besturen. Maar Draghi stoort zich daar niet aan: die gebruikt de bestaande stemverhouding om zijn beleid door te drukken. Er zijn getalsmatig meer landen die belang hebben bij een zo laag mogelijke rente dan landen die belang hebben bij een hogere rente. Dus in een stemming wint altijd de meest duivische optie.

Toen de opvolger van Draghi geselecteerd moest worden, meende Knot een kans te maken. Als voorzitter zou hij veel meer invloed hebben. Maar natuurlijk had hij zijn kansen vergooid door zijn houding in de eurocrisis. Hij ging er toen hard in en beschuldigde de zuidelijke landen van de poen te vergooien aan drank en vrouwen. Dat doet het wel goed in de Nederlandse populaire pers, maar je kan het dan natuurlijk wel vergeten om hun stem te krijgen en die heeft hij gewoon nodig. Ineens wat duivische praat uitslaan, daar trappen ze natuurlijk niet in. Dat was dus een kansloze missie.

Dus al die recente uitingen van Knot, dat is volgens mij gewoon opgekropte frustratie na jarenlang steeds weggestemd te zijn geweest. Zoals soms ook een voetballer na een helft van treitereitjes ineens zonder veel aanleiding een doodschop uitdeelt. Niet goed, soms wel begrijpelijk. Maar op deze manier diskwalificeert Knot zich wel weer opnieuw als centrale bankier.

Ik hoor Zalm nog roepen toen de euro werd ingevoerd dat we alleen maar zeggenschap inleverden die we toch al niet hadden (omdat de gulden toch al aan de mark gekoppeld was). Mooi niet dus. Want nu zitten we niet meer aan de mark gekoppeld, maar vooral ook aan de lire en de drachme. Het ECB beleid wordt niet de facto bepaald door de Duitsers; de Duitsers worden ook gewoon iedere keer weggestemd. Vóór de euro hadden Duitsland en Nederland al lang de rente verhoogd. Nu wordt dat geblokkeerd en daar kunnen we helemaal niks aan doen. Zo zie je wat er gebeurt als je te maken krijgt met een voorzitter die gewoon de regels toepast zoals ze staan geschreven en zich niet druk maakt om hoe het heurt. Dit is alweer een illustratie van hoe de invoering van de euro niet goed doordacht is. Je kan in deze wereld gewoon niet slordig zijn met contracten en regels en er dan maar vanuit gaan dat iedereen heus wel weet wat de bedoeling is en daar dan ook naar gaat handelen. Als de belangen groot worden, word je dan gewoon aan alle kanten gepakt.
BIUSEE
0
Banken moeten meer kapitaal aanhouden volgens Knot (DNB ). Geldt dat ook voor andere Europese banken of is dat geen ECB beleid maar alleen van toepassing op onze banken? In Zuid-Europa worden zelfs schulden op de balans gedeeltelijk afgeschreven met toestemming van de ECB!!!!
Greedit
1
theo1
0
quote:

Greedit schreef op 15 oktober 2019 17:56:


Die uitspraak over drank en vrouwen kwam van Dijsselbloem, dacht ik.


Is waar. Maar Knot hield zich indertijd ook niet in.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Brexit, DNB, IMF

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 17:45 Slot: Corona-risico 6
 2. 15:35 Liveblog: Sell-off, AF-KLM en Flow 11
 3. 08:05 BeursVandaag: Rode borden 3

Gerelateerde instrumenten

 1. Air France-KLM 8,440 17:38
  -0,504
  -5,64%
 2. Aperam 26,190 17:35
  -0,590
  -2,20%
 3. ASML Holding 259,100 17:39
  -11,550
  -4,27%
 4. Blackrock 523,810 22:02
  -13,030
  -2,43%
 5. Eurocommercial Properties 23,580 17:35
  -0,440
  -1,83%
 6. ForFarmers 5,800 17:35
  -0,160
  -2,68%
 7. Fugro 9,306 17:35
  -0,364
  -3,76%
 8. Goldman Sachs BDC 21,130 22:02
  -0,090
  -0,42%
 9. JPMorgan Chase & Co 27,540 22:02
  +0,010
  +0,04%
 10. KPN Koninklijke 2,663 17:39
  -0,072
  -2,63%
 11. Royal Dutch Shell A 25,440 17:38
  -0,470
  -1,81%
 12. UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD 129,250 17:39
  -2,750
  -2,08%
 13. Wells Fargo & Company 28,870 21:59
  +0,010
  +0,03%
 14. Wereldhave 18,100 17:35
  -0,110
  -0,60%