Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Dag met twee gezichten

Slot: Dag met twee gezichten

Het is een dag met twee gezichten. Enerzijds hebben we het ochtendverlies volledig goedgemaakt, maar anderzijds blijven we ver achter ten opzichte van de overige Europese indices.

Zwaargewicht Philips (-8,8%) is vandaag de boeman. Het fonds weegt ruim 6% binnen de AEX en zet de hoofdindex zelfstandig 0,55% lager. Zonder dit fonds hadden we 1,0% hoger gestaan. Premium leden kunnen de update over Philips lezen door op deze link te klikken.

Betaalt u liever niets, dan hebben we een uitgebreid artikel over het aandeel staan in het liveblog. Grote verschil is dat dit artikel minder ver de diepte in gaat en geen advies aan de lezer mee geeft. Teveel informatie mag ik ook niet prijsgeven, al vindt de IEX Beleggersdesk het een interessant aandeel voor de lange termijn. Daar is de waardering overigens ook naar.

Positieve handelsontwikkelingen

Het komt weleens voor dat we Trump verafschuwen omdat hij weer iets onverstandigs heeft gezegd, maar dit keer zet hij de markt hoger. In de namiddag tweette hij dat er morgen een topontmoeting plaatsvindt met de Chinese vice-premier. Hij verwoordt dit op Trumpiaanse wijze.

Het lijkt erop dat Trump de verhoging van de handelstarieven uitstelt en bepaalde Amerikaanse bedrijven licenties geeft om onderdelen te leveren aan Huawei. Ik sluit niet uit dat de Chinezen voor de duizendste keer hebben toegezegd om meer Amerikaanse landbouwgoederen te kopen.

Ondanks de gesprekken de goede kant op lijken te gaan, verwacht ik dat het circus nog wel even doorgaat. De Chinezen wachten het liefst met een deal tot na de volgende presidentsverkiezingen en Trump ziet graag een akkoord tijdens zijn campagne. 

Het is voor beide heren daarom niet opportuun om nu al een deal te sluiten. Hier staat tegenover dat de handelsoorlog de nodige impact heeft op de groei van de wereldeconomie. Zowel Trump als de Chinese leider Xi Jinping zien graag dat economie aantrekt, zodat hun achterban een beetje rustig blijft. Kortom, een deal is absoluut niet uitgesloten.

Rentes

De rentes spuiten omhoog. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier klimt maar liefst zeven basispunten naar -0,35%. In dit tempo staan er volgende week al positieve rentestanden op het bord. Maar goed, zo gemakkelijk gaat dat natuurlijk niet.

Rentes

Brede markt

  • De AEX stijgt 0,5% maar daarmee presteren we wel beduidend slechter dan de DAX (+0,6%) en CAC (+1,1%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 8,0% en noteert 15,4 punten.
  • Wall Street heeft er zin in. De drie belangrijkste graadmeters stijgen allemaal 1,0%.
  • De euro klimt 0,5% en noteert 1,102 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,9%) moet het niet van deze dagen hebben.
  • Olie: WTI (+1,3%) en Brent (+0,8%) doen het een stuk beter. Anderzijds is die prijsstijging als gevolg van de Saudische olieramp volledig verdwenen.
  • Bitcoin (-0,6%) zakt iets weg.

Het Damrak

  • De financials gaan helemaal los. Met name ING (+4,5%) en Aegon (+3,4%) gaan hard omhoog. De rentes vliegen omhoog en daar profiteren beide bedrijven van. 
  • Als er één aandeel profiteert van positieve ontwikkelingen omtrent de handelsoorlog, is het ArcelorMittal (+6,2%). In het kielzog doet Aperam (+3,4%) goed mee.
  • Defensieve fondsen blijven daarentegen wat achter. Heineken (-0,6%), Wolters Kluwer (-0,8%) en Unilever (-0,3%) zijn hiervan het voorbeeld.
  • Takeaway.com (-1,3%) ziet de winst van gisteren grotendeels verdampen.
  • BAM (+0,7%) en VolkerWessels (+0,7%) gaan morgen waarschijnlijk een mooi dagje beleven. Hier leest u waarom.
  • PostNL (+3,0%) gaat als de brandweer. Op naar de €2!
  • Flow Traders (-0,7%) is het helemaal kwijt. Het handelshuis sluit op het laagste niveau sinds 28 januari 2018.
  • Cyclische aandelen stelen de show. Zie AMG (+3,8%) eens gaan. Binnen twee maanden tijd is de metaalspecialist ruim 36% opgelopen. Echt een typisch boom/bust aandeel.
  • ASMI (-0,4%) zette gisteren nog een nieuwe all time high op het bord, maar valt nu uit de toon. ASML (+2,6%) en Besi (+2,9%) doen het aanmerkelijk beter. 
  • Binnen de ASCX is Kendrion (+4,6%) de topper van de dag. Het aandeel is super cyclisch en China is voor het bedrijf een belangrijke afzetmarkt. Dan weet u nu waarom het fonds zo hard omhoog gaat vandaag.
  • ForFarmers (-1,8%) ligt er wederom slecht bij. Het veevoederbedrijf zet de laagste koers van het jaar op het bord. 

Adviezen

  • Adyen: op favorietenlijst en naar €960 van €800 - Goldman Sachs
  • ArcelorMittal: naar €27 van €29 - Credit Suisse
  • ASML: naar €250 van €200 - Kepler Cheuvreux
  • ASML: naar €205 van €185 en houden - Deutsche Bank
  • ASMI: naar €84 van €73 - Kepler Cheuvreux
  • ASMI: naar €90 van €65 en kopen - Deutsche Bank

De dag van morgen

11 okt Event Consensus
08:00   Fagron Q3-cijfers  
08:00   Duitsland inflatie CPI sep 1,2%
14:30   VS importprijzen sep -0,1% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan okt 90,6
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. TW82 10 oktober 2019 22:10
    "Als er één aandeel profiteert van positieve ontwikkelingen omtrent de handelsoorlog, is het ArcelorMittal (+6,2%)"

    Welke positieve ontwikkelingen? De zoveelste onderhandelingsontmoeting waarvan de uitkomst nog onbepaald is? Trump die voor de 100ste keer schrijft dat China toch echt veel liever een deal wil en nodig heeft dan hij/US en dan nog toevoegend de vraag ook of hij het wel wil?...

    Pfff, dat de richting van de markt tegenwoordig bepaald wordt door tweets van Trump is eigenlijk belachelijk. Laat staan dat die tweets meestal totaal nietszeggend zijn en dan om een of andere reden door de markt toch meestal weer als positief worden gelezen... Maar belachelijk of niet, tegen de markt in handelen is ook niet handig natuurlijk... Maar dat deze tweet een stijging van bijvoorbeeld AM van 6.2% moet verklaren blijft toch eigenlijk wel treurig en desalniettemin toch dagelijkse kost voor een groot deel van de beurs al bijna heel dit jaar...

    Maar goed, als er al een deal komt (ik lees nu net een nieuwsbericht dat er een klein deal in de maak lijkt) dan zal het een beperkte deal zijn die Trump wederom wil (en weet) te verkopen als groot succes en dan vooral als ZIJN succes voor de US (om zijn narcistische ego maar weer eens goed te strelen). En de markt: nou ja, die lijkt zo graag omhoog te willen, dus die pakt waarschijnlijk elke kans daarvoor of het nou echt iets positiefs is of niet...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links