Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Dag met twee gezichten

Slot: Dag met twee gezichten

Het is een dag met twee gezichten. Enerzijds hebben we het ochtendverlies volledig goedgemaakt, maar anderzijds blijven we ver achter ten opzichte van de overige Europese indices.

Zwaargewicht Philips (-8,8%) is vandaag de boeman. Het fonds weegt ruim 6% binnen de AEX en zet de hoofdindex zelfstandig 0,55% lager. Zonder dit fonds hadden we 1,0% hoger gestaan. Premium leden kunnen de update over Philips lezen door op deze link te klikken.

Betaalt u liever niets, dan hebben we een uitgebreid artikel over het aandeel staan in het liveblog. Grote verschil is dat dit artikel minder ver de diepte in gaat en geen advies aan de lezer mee geeft. Teveel informatie mag ik ook niet prijsgeven, al vindt de IEX Beleggersdesk het een interessant aandeel voor de lange termijn. Daar is de waardering overigens ook naar.

Positieve handelsontwikkelingen

Het komt weleens voor dat we Trump verafschuwen omdat hij weer iets onverstandigs heeft gezegd, maar dit keer zet hij de markt hoger. In de namiddag tweette hij dat er morgen een topontmoeting plaatsvindt met de Chinese vice-premier. Hij verwoordt dit op Trumpiaanse wijze.

Het lijkt erop dat Trump de verhoging van de handelstarieven uitstelt en bepaalde Amerikaanse bedrijven licenties geeft om onderdelen te leveren aan Huawei. Ik sluit niet uit dat de Chinezen voor de duizendste keer hebben toegezegd om meer Amerikaanse landbouwgoederen te kopen.

Ondanks de gesprekken de goede kant op lijken te gaan, verwacht ik dat het circus nog wel even doorgaat. De Chinezen wachten het liefst met een deal tot na de volgende presidentsverkiezingen en Trump ziet graag een akkoord tijdens zijn campagne. 

Het is voor beide heren daarom niet opportuun om nu al een deal te sluiten. Hier staat tegenover dat de handelsoorlog de nodige impact heeft op de groei van de wereldeconomie. Zowel Trump als de Chinese leider Xi Jinping zien graag dat economie aantrekt, zodat hun achterban een beetje rustig blijft. Kortom, een deal is absoluut niet uitgesloten.

Rentes

De rentes spuiten omhoog. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier klimt maar liefst zeven basispunten naar -0,35%. In dit tempo staan er volgende week al positieve rentestanden op het bord. Maar goed, zo gemakkelijk gaat dat natuurlijk niet.

Rentes

Brede markt

 • De AEX stijgt 0,5% maar daarmee presteren we wel beduidend slechter dan de DAX (+0,6%) en CAC (+1,1%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 8,0% en noteert 15,4 punten.
 • Wall Street heeft er zin in. De drie belangrijkste graadmeters stijgen allemaal 1,0%.
 • De euro klimt 0,5% en noteert 1,102 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-0,9%) moet het niet van deze dagen hebben.
 • Olie: WTI (+1,3%) en Brent (+0,8%) doen het een stuk beter. Anderzijds is die prijsstijging als gevolg van de Saudische olieramp volledig verdwenen.
 • Bitcoin (-0,6%) zakt iets weg.

Het Damrak

 • De financials gaan helemaal los. Met name ING (+4,5%) en Aegon (+3,4%) gaan hard omhoog. De rentes vliegen omhoog en daar profiteren beide bedrijven van. 
 • Als er één aandeel profiteert van positieve ontwikkelingen omtrent de handelsoorlog, is het ArcelorMittal (+6,2%). In het kielzog doet Aperam (+3,4%) goed mee.
 • Defensieve fondsen blijven daarentegen wat achter. Heineken (-0,6%), Wolters Kluwer (-0,8%) en Unilever (-0,3%) zijn hiervan het voorbeeld.
 • Takeaway.com (-1,3%) ziet de winst van gisteren grotendeels verdampen.
 • BAM (+0,7%) en VolkerWessels (+0,7%) gaan morgen waarschijnlijk een mooi dagje beleven. Hier leest u waarom.
 • PostNL (+3,0%) gaat als de brandweer. Op naar de €2!
 • Flow Traders (-0,7%) is het helemaal kwijt. Het handelshuis sluit op het laagste niveau sinds 28 januari 2018.
 • Cyclische aandelen stelen de show. Zie AMG (+3,8%) eens gaan. Binnen twee maanden tijd is de metaalspecialist ruim 36% opgelopen. Echt een typisch boom/bust aandeel.
 • ASMI (-0,4%) zette gisteren nog een nieuwe all time high op het bord, maar valt nu uit de toon. ASML (+2,6%) en Besi (+2,9%) doen het aanmerkelijk beter. 
 • Binnen de ASCX is Kendrion (+4,6%) de topper van de dag. Het aandeel is super cyclisch en China is voor het bedrijf een belangrijke afzetmarkt. Dan weet u nu waarom het fonds zo hard omhoog gaat vandaag.
 • ForFarmers (-1,8%) ligt er wederom slecht bij. Het veevoederbedrijf zet de laagste koers van het jaar op het bord. 

Adviezen

 • Adyen: op favorietenlijst en naar €960 van €800 - Goldman Sachs
 • ArcelorMittal: naar €27 van €29 - Credit Suisse
 • ASML: naar €250 van €200 - Kepler Cheuvreux
 • ASML: naar €205 van €185 en houden - Deutsche Bank
 • ASMI: naar €84 van €73 - Kepler Cheuvreux
 • ASMI: naar €90 van €65 en kopen - Deutsche Bank

De dag van morgen

11 okt Event Consensus
08:00   Fagron Q3-cijfers  
08:00   Duitsland inflatie CPI sep 1,2%
14:30   VS importprijzen sep -0,1% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan okt 90,6
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 22 sep Slotcall: Bizarre markt 8
 2. 21 sep Slotcall: Sell-off! 12
 3. 06 sep Slotcall: Wat een draai! 12

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
 1. TW82 10 oktober 2019 22:10
  "Als er één aandeel profiteert van positieve ontwikkelingen omtrent de handelsoorlog, is het ArcelorMittal (+6,2%)"

  Welke positieve ontwikkelingen? De zoveelste onderhandelingsontmoeting waarvan de uitkomst nog onbepaald is? Trump die voor de 100ste keer schrijft dat China toch echt veel liever een deal wil en nodig heeft dan hij/US en dan nog toevoegend de vraag ook of hij het wel wil?...

  Pfff, dat de richting van de markt tegenwoordig bepaald wordt door tweets van Trump is eigenlijk belachelijk. Laat staan dat die tweets meestal totaal nietszeggend zijn en dan om een of andere reden door de markt toch meestal weer als positief worden gelezen... Maar belachelijk of niet, tegen de markt in handelen is ook niet handig natuurlijk... Maar dat deze tweet een stijging van bijvoorbeeld AM van 6.2% moet verklaren blijft toch eigenlijk wel treurig en desalniettemin toch dagelijkse kost voor een groot deel van de beurs al bijna heel dit jaar...

  Maar goed, als er al een deal komt (ik lees nu net een nieuwsbericht dat er een klein deal in de maak lijkt) dan zal het een beperkte deal zijn die Trump wederom wil (en weet) te verkopen als groot succes en dan vooral als ZIJN succes voor de US (om zijn narcistische ego maar weer eens goed te strelen). En de markt: nou ja, die lijkt zo graag omhoog te willen, dus die pakt waarschijnlijk elke kans daarvoor of het nou echt iets positiefs is of niet...
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare