Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Keurig herstel

Slot: Keurig herstel

De AEX (+0,5%) heeft een prima dag achter de rug, al is het verlies van gisteren helaas niet goedgemaakt. Toch is het niveau van 565 punten dik in orde. Year to date staat er een keurige plus van 16% op het bord.

De herbeleggingsindex, die ook het dividend meeneemt, doet het nog ruim 3% beter. Of we nog een nieuwe rit gaan maken, hangt grotendeels af van de derdekwartaalcijfers. Die gingen vandaag officieel van start met Takeaway.com (+2,0%), al heeft de maaltijdbezorger slechts een weging van 0,6% binnen de AEX.

Deze koersstijging van 2,0% slaat dus geen deukje in een pakje boter. Vervelend voor indexbeleggers, maar daar zal de gemiddelde aandeelhouder maling aan hebben. Winst is winst tenminste. Sowieso heeft het aandeel het sinds de beursgang geweldig gedaan op de beurs.

ArcelorMittal
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Eind september 2016 ging Takeaway.com naar de beurs en sindsdien is de koers verdriedubbeld. Rendementen waar vrijwel alle beleggers alleen maar van kunnen dromen.  

Interessante ontwikkelingen

Vlak na 11.00 uur liep de AEX tijdelijk vier punten op nadat er geruchten in de markt kwamen dat er een voorlopige handelsdeal tussen de VS en China aan zat te komen. Rond die tijd gingen er ook geruchten rond dat de EU een handreiking naar het VK zou doen. 

Geen idee wat we er allemaal van moeten denken. Iedere keer op het moment dat we een deal verwachten, ketst hij af. Als de onrust dan weer aanwakkert, komen er ineens sussende tweetjes van Trump tussendoor. De winst van vier punten voor de AEX werd dan ook snel grotendeels ingeleverd. 

Eerlijk gezegd kan ik niet wachten tot het kwartaalcijferseizoen gaat beginnen. Spanningen of niet, uiteindelijk draait het toch om de winsten van bedrijven. Laten we hopen dat het allemaal meevalt, want ik zie die 600 punten graag op het bord verschijnen dit jaar. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omhoog. Vier basispunten erbij voor de Nederlandse tienjaarsrente is geen kattenpis. Anderzijds zijn de niveaus bijzonder laag. Alleen de Amerikanen betalen nog enigszins een fatsoenlijke rente.

Rentes

Brede markt

 • De AEX stijgt 0,5% maar daarmee presteren we wel beduidend slechter dan de DAX (+1,0%) en CAC (+0,8%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 5,2% en noteert 16,9 punten.
 • Wall Street heeft er zin in. De Dow Jones (+0,6%) en S&P500 (+0,8%) gaat al goed, maar de Nasdaq (+1,0%) doet er nog een schepje bovenop. 
 • De euro klimt 0,2% en noteert 1,098 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,2%) blijft aardig liggen.
 • Olie: WTI (+1,7%) en Brent (+1,8%) gaan ook ineens goed. Het werd tijd want het zwarte goud zakte de laatste weken hard weg.
 • Bitcoin (+5,5%) leeft ook weer op. Het moet niet gekker worden.

Het Damrak

 • ABN Amro (-1,2%) sluit bijna op het laagste niveau van het jaar. Het sentiment rondom banken blijft slecht.
 • De chippers daarentegen gaan goed vandaag. Met name ASML (+1,6%) en ASMI (+3,5%) vinden de weg omhoog. ASMI zet een nieuwe all time high op het bord. Besi (+1,0%) blijft wat achter, maar ging gisteren tegen de markt in omhoog.
 • Takeaway.com (+2,0%) groeit harder dan gedacht. De IEX Beleggersdesk kwam vanochtend langs met een update.
 • Galapagos (+2,2%) is de topper van de dag. Groot nieuws kunnen we echter niet vinden. Misschien is er sprake van buy the dip. Sinds eind juli is de koers ruim 10% gedaald.
 • AMG (+5,1%) is lekker bezig. Gisteren werd bekend dat de metaalspecialist een deal sloot met Shell en nu wordt een titaniumproducent overgenomen. Beleggers zijn er in ieder geval blij mee.
 • BAM (-0,1%) en Fugro (-1,6%) lijken alleen maar te kunnen dalen. Er moet toch eens een moment komen dat het genoeg is geweest.
 • Wereldhave (+2,3%) dobbert de laatste weken rond de €20.
 • Voor Kiadis (+2,9%) blijft het wachten op goedkeuring voor het geneesmiddel ATIR101. Waarschijnlijk blijft het aandeel tot die tijd hangen rond de €5 á €5,50.
 • De aandeelhouders van Van Lanschot Kempen (+1,9%) hebben ingestemd met een voorgestelde kapitaalteruggave van €1,50 per aandeel. Dat is geen verrassing dus lijkt het niet de oorzaak voor deze koersstijging.
 • Op het slot gaat B&S Group (-2,1%) gevoelig omlaag. Sowieso is het niet het jaar van het handelshuis.
 • Waarschijnlijk bent u nu te laag uw aandelen Esperite van de hand te doen. Vanmiddag werd de handel in het stamcelbedrijf stilgelegd. Er zit een persbericht aan te komen. Het bedrijf zat al een tijdje op het strafbankje van Euronext.   

Adviezen

 • ING: naar €12 van €13 en kopen - Deutsche Bank
 • PostNL: naar €2,70 van €2,65 en kopen - Berenberg
 • Signify: naar €29 van €30 en kopen - Goldman Sachs
 • Takeaway.com: naar €105 van €100 en kopen - ING
 • Takeaway.com: naar €70,10 van €91 en houden - JPMorgan Cazenove
 • Unilever: naar €47 van €50 en verkopen - Société Générale

De dag van morgen

10 okt Event Consensus
01:50   Japan fabrieksorders aug -2,5% MoM
08:00   VK industriële productie aug -0,1% MoM
14:30   VS inflatie CPI sep  0,1% MoM
14:30   VS wekelijkse jobless claims  0,1% MoM
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Weert=No.1 9 oktober 2019 19:35
  Sjee. Alles valt of staat met de VS - CH- confrontatie.Ik denk dat we morgen een klein ietsie pietsie omlaag gaan en dan de klap +of- van de handelsverrekkingen krijgen.
  Vraag : kan iemand verklaren waarom NIBC constant doorzakt ?? Die gaan elke dag een klein ietsie pietsie omlaag. Charttechnisch wel een mooi koopmoment.Of is het daar niet pluis ?
 2. forum rang 8 ff_relativeren 9 oktober 2019 19:55
  @ Weert-fan,

  de daling van de beurskoers van NIBC is heel logisch. Het is een goed geleid bedrijf, stabiel en zelfs een tikkeltje saai. Eigenlijk een perfect beurs-aandeel.

  Maar de clue zit in de reden waarom NIBC naar de beurs kwam ..
  NIBC zocht geen nieuw geld. NIBC gaf geen aandelen uit bij de IPO.

  NIBC kwam naar de beurs met slechts 1 reden : de zittende aandeelhouders een kans te geven om uit te stappen .. Voila !
  Een IPO om een beurskoers vanaf het begin onder druk te zetten ..
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 06 jul Slotcall: Niet te houden 5
 2. 06 jul Vermogensrendementsophef! 34
 3. 04 jul Slot: Week van historisch banenr... 2
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare