Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Beursomzetten blijven sterk

TA: Beursomzetten blijven sterk

Het omzetprofiel van de Nederlandse beurs blijft ijzersterk. Ook tijdens zwakte stroomt er nog steeds vers kapitaal richting aandelen.

Ik heb hier al eerder gewezen op het sterke volumeverloop van de Nederlandse aandelenbeurs. De trend van de AEX wordt sterker naarmate de omzetten tijdens die trend toenemen. Een koersverloop met hoge omzetten, zoals we thans duidelijk waarnemen, geeft kracht aan.

Dit signaleert veel enthousiasme onder beleggers, want volgens de gangbare TA-theorieën loopt het volumeverloop vooruit op het prijsverloop. Met andere woorden, indien de omzetten nu al stijgen, zullen de koersen binnenkort volgen.

Hoewel de AEX de laatste 2 weken iets is teruggevallen, is de zeer sterke trend van de moneyflow ongebroken, met voortdurend nieuwe hoogtepunten van deze indicator. Dat duidt er dus op dat de sterke toestroom van nieuw geld naar de Nederlandse aandelenbeurs ongebroken blijft, ook tijdens zwakke periodes.

Vandaag bespreek ik de AEX en de geldstroom van de Nederlandse beurs.
Verder nogmaals een uitgebreide uitleg van de moneyflow.

Nederlandse beurs weet het herstel vast te houden

De  AEX-index is in de recente dip goed opgevangen. De index lijkt een hogere bodem te vormen rond 553,85 (dieptepunt van 3 oktober). Omdat deze hogere bodem zich boven het niveau van de koerstoppen van augustus weet te vormen, blijft het technische plaatje redelijk. Een aanval op de top van 25 juli rond 586,32 is op korte termijn niet uit te sluiten.

Veel nieuw geld naar aandelen

Begin september brak de moneyflowindicator boven de toppen van juli, dit suggereert dat er veel nieuw geld naar de Nederlandse beurs stroomt. De recente uitbraak van de moneyflow boven de septembertoppen valideert dit sterke patroon.

De moneyflow meet de koopkracht of verkoopdruk, die  vaak onder de oppervlakte van de markt verborgen blijft. Deze indicator wordt berekend aan de hand van het volumeverloop van een aandeel of index.

De moneyflow-indicator van de AEX legt dus de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs bloot.

On-Balance Volume

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. In zijn boek New Key to Stock Market Profits heeft Granville deze indicator de On-Balance Volume genoemd. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken wordt exact op dezelfde wijze berekend als de On-Balance Volume van Granville.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal, waar een dalende moneyflow indiceert dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De moneyflow blijft nog steeds nieuwe hoogtepunten vormen  (=geldstromen zijn zeer sterk). Daarom is het van belang dat  de AEX weer gaat oplopen, want dat duidt erop dat het slimme geld actief blijft en de AEX mogelijk binnenkort door haar voorgaande toppen zal breken.

Berekening van de moneyflow

Deze indicator geeft dus het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld en bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt het volume van de waarde afgehaald.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:00 TA: Toppenlijn onder druk 217
 2. 30 sep TA: Tegenwind voor winkelvastgoed 228
 3. 29 sep TA: Kou nog niet uit de lucht 122

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
159 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. sok2 8 oktober 2019 08:12
  quote:

  Happy schreef op 8 oktober 2019 07:45:


  Hoe meer gas je geeft richting de muur des te harder is de klap. Veel geld is in een beurs gepompt die niet meer in verhouding staat tot de economische en politieke verwachtingen. Dit gaat echt fout!


  Verzin eens iets nieuws man, 10 jaar hetzelfde praatje
 2. forum rang 7 Long Time No See.. 8 oktober 2019 08:34
  shortie: 7 okt 2019 om 23:30

  Ik heb zo’n vermoeden dat wanneer Powell woensdag een kwartje aan Trump geeft we vrijdag geen deal hebben en dat wanneer Powell het kwartje in zijn zak gaat houden de kans op een (mini) deal toeneemt... wat denk jij?

  N.b.
  Feit dat diverse amerikaanse senatoren momenteel openlijk Hong Kong protesten steunen doet de sfeer van die gesprekken ook geen goed lijkt
  me....


  NUSM!:

  Misschien wordt het wel én/én..

  Powie heeft gisteren nog op CNBC beweert..

  Dat hij zich niet zal laten beïnvloeden door 'Don' Trump..

  Dus dat kwartje zal er wel van afgaan..;)

  Voor de Deal met de Chinezen: Het kan zomaar Bami worden zonder de pangang..

  Trump komt steeds zwakker te staan door het mogelijke "impeachment"..

  Ook enkele Republikeinen komen er nu achter dat gekochte Vriendschap niet alles is..

  En niet onbelangrijk dat 'de Don' wellicht een Marionet van Putin is..

  (zie N-Syrië >dat kan zomaar een geschenk worden van de Tsaar aan de Sultan..) ;))
 3. forum rang 5 ttroo 8 oktober 2019 08:54
  En de wave gaat weer door de Westerse Schulden Stadions. American debt op $22,81 trillion. Tijdens mijn vroege ochtend wandeling zag ik de drugsdealers weer lachen. Funding secured backed by the Central Banks. De futures maakten een extra jump van blijheid.

  De knal lijkt steeds dichterbij te komen. Up of Down. Alles trekt naar elkaar. Stieren kunnen niet uitbreken. Beren kunnen niet doorduwen. Per saldo lijkt het wel Amerika China. Samen aan tafel. Niet vrijwillig. Niet gedwongen. Een deal in het vooruitzicht. Een deal die zo kan ontploffen.

  Ik blijf kijker. Shorts uitbreiden staat met deze koersen vandaag niet op mijn agenda.
 4. forum rang 6 opa 8 oktober 2019 09:15
  quote:

  Senior 1936 schreef op 8 oktober 2019 08:49:


  [...]
  everybody happy, behalve "onze" Happy" helaas


  Tja die naam Happy spreekt mij erg aan.
  In 2003 waren oma & opa in Bangladesh ergens in een afgelegen plaats, daar was uberhaupt geen slaapplaats te vinden.
  Daar zijn wij geholpen door een prachtige lieve meid zij noemde zich Happy.
  Maar ze wilde wel dolgraag naar Nederland wat natuurlijk niet mogelijk is , ze stond er op dat wij haar kopie,s van diploma,s en persoonsbewijzen meenamen, dit hebben we maar gedaan , zij was afgestudeerd als ingenieur in Bangladesh.
  Oo vanavond maar weer eens ons onze oude fotoalbums openen .

  Trouwens nog een goedemorgen allemaal.

 5. NL-trader 8 oktober 2019 09:50
  quote:

  Happy schreef op 8 oktober 2019 07:45:


  Hoe meer gas je geeft richting de muur des te harder is de klap. Veel geld is in een beurs gepompt die niet meer in verhouding staat tot de economische en politieke verwachtingen. Dit gaat echt fout!

  Dan is het tijd om de verwachtingen bij te stellen.
159 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare