Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Winstrecessie, KLM en Vopak

Liveblog: Winstrecessie, KLM en Vopak

Update 16:40 uur: Griekenland!

Om over de Griekse rente maar te zwijgen...

Die rente ziet u hier. Het lijken de South Sea Company en Mississippi Company bubbels wel:

Natuurlijk is het goed nieuws dat Griekenland weer een beetje lucht heeft, na die gruwelijke kaalslag die van de natie zowat een derdewereldland maakte. Het houdt nog altijd niet over, zoals u ziet. Het is wel een klein wonder dat de werkloosheid zo is gedaald. Misschien is dat nog wel het beste nieuws.


Update 14:30 uur: Trackers

Zelf hussel ik de termen indexfondsen, trackers en ETF's (exchange traded funds) ook naar hartenlust door elkaar en dat moet ik misschien voortaan maar niet meer doen. Want er is wel degelijk een verschil tussen trackers en ETF's: de eerste wordt één keer per dag verhandeld en de tweede doorlopend.

Met andere woorden, met trackers valt in principe niet te handelen. Dat was ook precies wat uitvinder John Bogle ooit voor ogen had. Kopen en wegleggen, niks meer en niks minder. Met almaar goedkopere ETF's kunt wel handelen. Een beetje een liquide ETF als de AEX of de S&P 500 wordt meteen verhandeld.

raex

Dat gebeurt ook, vaak tot afgrijzen van de uitgevers zelf die dachten met een goedkope tracker of ETF juist een buy & hold-beleggingsproduct bij uitstek te hebben. Want als het eventjes een tikkie hard gaat op de beurs, deinzen ook trackerbeleggers er niet voor te handelen - ook al kost het drie dagen.

Uiteindelijk hebben ook de meeste langetermijnbeleggers niet meer geduld dan de laatste koerstik en kijken ze er nooit meer dan één vooruit, toch? Helaas geeft Detlef geen duiding en heeft hij geen verklaringen, maar die aloude trage tracker is nog altijd populair en misschien wel meer dan ooit.

Afwachten of dit een trend wordt. En of we ook beter gaan beleggen en niet bij iedere tweet van een zekere president weer een kant uithollen, om maar wat te noemen. Ach, het zal wel weer niet.

 


Update 13:00 uur: KLM blaast honderd kaarsjes uit

Mooie leeftijd van een mooi bedrijf. Helaas is het geen mooi aandeel, maar vandaag trakteert de beurs op een flinke koersstijging.

 


Update 12:30 uur: Spaarbubbel?

Wat leven we toch in een raar land. Dit weekend werd ik (als beursmannetje) zowat persoonlijk aangesproken op de lage en/of negatieve rentes. Een kennis vond het schandalig (dat er geen - daar is die vreselijke term weer - fatsoenlijke spaarrente is. Ze had trouwens geen idee hoeveel dat is, of zou moeten zijn.

Nu was het inderdaad handig geweest als dit als elfde gebod in de Bijbel had gestaan, of artikel 1 van onze grondwet was geweest, maar het is en blijft een officieus beursgezegde. Don't fight the central banks. En dat is al jaren sparen. Of bent u het daar ook niet mee eens?

Wat heet, niet alleen (wereldwijde) aandelen em obligaties staan op en rond een all time high, ook spaargeld. Waarom roept nooit iemand dat dit een bubbel is? Niet dat ik het beweer, maar u begrijpt het. Negen van de tien bubbels die u ontwaart zijn trouwens bull markets die u en ik hebben gemist, maar dit terzijde.

 


Update 12:00 uur: Klimaat vs technologie

Leuke, nu net het luchtalarm gaat en er vandaag klimaatdemonstraties zijn. Wat denkt u? Zelf heb ik wel geloof in technologie, maar wie ben ik. De mens gaat echt niet werkloos toekijken hoe het water zijn kant op komt et cetera. Eén ding werkt volges mij nooit: de tijd proberen terug te draaien.

 


Update 11:15 uur: Arme banken?

NOS spreekt van honderden nieuwe mensen en nog honderden open vacatures bij de grote drie, ING, ABN Amro en Rabobank. Verhaal is bekend, de banken tuigen in koortsachtig tempo wittewasafdelingen op.    

Zeg maar hoeveel boete ABN Amro krijgt - de schattingen lopen vooralsnog uiteen van €200 tot €450 miljoen - en of andere banken ook nog een berisping, douw of dikke boete krijgen. Opvallende trouwens dat zeg maar roomser-dan-de-paus-bank Triodos niet net zo publiekelijk is gefileerd als ING en ABN Amro?

Vandaag is er ook dit bericht, de zoveelste bank die reorganiseert. Hier hoeft u geen kerngeleerde voor te zijn. Onder druk staande business, concurrentie, automatisering, recessiedreiging en al die sub-zero Siberische diepvriesrentes zorgen eerder voor minder dan meer werk.

Ik kijk niet raar op als er ook bij onze banken weer saneringsrondes in de pijplijn zitten. Het risico van enerzijds (dure!) mensen aannemen voor die in feite onproductieve anti-witwasbrigades en anderzijds slumpende business slaat ergens neer. 

 


Update 10:55 uur: Staal en auto's dus

De inkoopmanagersindices van vorige week nog even uitgesplitst naar sector. Inderdaad, de pijn zit 'm vooral in de auto- en staalindustrie. U zag ArcelorMittal en Aperam (en AMG) vorige week dan ook weer volop kelderen. Echte auto-aandelen hebben wij niet, maar ook Aalberts, TKH en Kendrion hebben betere tijden gekend.

 


Update 10:45 uur: Vopak

Stijger van de dag en vorige week was het fonds ook al uitblinker. Vopak ligt sterk de laatste tijd en kent sowieso al een heel mooi jaar met ruim +20%. Stuk of wat fondsen die het nog veel beter doen, maar die zitten niet in de energiebusiness.

Misschien wordt het ook technisch wel interessant. Is dit trouwens niet een heel groot en stiekem vlagpatroon sinds 2012? Dat moet ooit ergens uitbreken. 

U kan ook even anders kijken. Als Vopak een zelfde ritje maakt als twee keer eerder dit decennium, valt er misschien wat te halen.

Puur fundamenteel zou Vopak de komende jaren moeten gaan oogsten na alle investeringen en reorganisaties. Dan is een mogelijke recessie even niet zo handig, hoewel dat voor het bedrijf de prettige bijkomstigheid kan hebben dat speculanten olie en gas gaan kopen en opslaan en bidden voor betere tijden.

 


Update 10:00: Q3-cijferseizoen in cijfers

Het Q3-cijferseizoen staat op het punt van beginnen. Kunnen we ons na al het gedoe over rente, slechte economische cijfers, recessiedreiging, handelsoorlog (wat is het momenteel relatief stil aan dit front...?) en geopolitiek gekrakeel weer even bezig houden bij waar het echt om draait, bij aandelen: de winsten.

En de verwachtingen lopen nog steeds terug:

Lagere winsten en hogere koersen leveren - u voelt hem al hangen - duurdere aandelen op.

Jammer dat FactSet niet verder kijkt dan Amerikaanse aandelen, maar ook van de Europese hoeft u geen wonderen te verwachten dit rondje.

Hoe zit het dan met de AEX? Dit is wat ik van Reuters Refinitiv krijg. Eigenlijk bewegen omzet- en winstverwachtingen al tijden zijwaarts. Wat dat betreft is iedere prijsactie verspilde moeite, maar op zich is het denk ik geen slechte prestatie met die almaar verslechterende economie dit jaar. Dollar-windje zit wel mee.

Dit zijn de verwachte cijfers. De huidige stand van zaken is dat u 16,7 keer de winst betaalt voor de AEX en 3,4% dividend beurt. Dat is niet goedkoop, best prijzig misschien, maar het zijn zeker geen bubbelstanden.

Pak ik deze van Holger er nog even bij. Wat is eigenlijk priced for recession? Recessie is niet per definitie hetzelfde als winstrecessie - verwar ze niet met elkaar op de beurs!- en die laatste is al een tijdje gaande, zoals u aan de bovenste plaatjes ziet. Niettemin is het nog niet tot een winstimplosie gekomen.

Die kan op papier inderdaad voor echte dalingen zorgen. Dan er is ook nog zoiets als de rente. Die is nogal aan de lage kant, wat aandelen aantrekkelijker maakt. Zie die AEX grafiek en reken het verschil tussen dividendrendement en yield maar uit. Komt niet vaak voor dat het verschil zo groot is.



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 7 oktober 2019 13:11
    Realist,

    JOUW riedel heb je nu zonder overdrijving al zeker twintig maal gepost en het is gewoon een feit dat je twintig keer geen gelijk gekregen hebt. Dus rustig nou maar met je voorspellingen.

    Wie koopt er nu aandelen? Nou ik bijvoorbeeld en dat voor tonnen ( in Euro's)

    Maar ik niet alleen: Volgens Bank of America Merill Lynch " kunnen" Europese aandelen nog met 6 procent stijgen. Die haakjes bij kunnen, zijn van mij, want in theorie kan alles op de beurs. De bank behoudt zijn koopadvies voro Europese luchtvaart, mijn en bankaandelen.... En laat nu JP Morgan een soortgelijk advies uitgestuurd hebben in diezelfde dagen...

    Arend Jan,

    Ik heb hier vaker bij IEX mijn nek uitgestoken. Maar houd het toch een klein beetje in het achterhoofd als een gedeeltelijke verklaring: Die spaartegoeden nemen maar toe in Nederland, belgië, Duitsland.

    Ooit, Arend jan wel eens bij stil gestaan dat er verdoken geld stukje bij beetje, portie bij portie, op de bankrekening wordt gezet....
    Onthoud het maar, want het scheelt toch zo'n 40 tot 50 procent aan boete....

    Peter
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links