Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Maatschappelijk verantwoord Europees

Tracker Tips: Maatschappelijk verantwoord Europees

ETF-aanbieder SPDR, onderdeel van State Street Global Advisors, komt binnenkort met een ESG-variant op de brede STOXX Europe 600 index.

De SPDR STOXX Europe 600 ESG Screened UCITS ETF (600X) krijgt een beursnotering op Borsa Italiana, Euronext en het Duitse Xetra, met een jaarlijkse lopende kostenratio van 0,12%.

600X

600X (isincode: IE00BK5H8015) is de eerste ETF die beleggers blootstelling biedt aan de STOXX 600 ESG-X-index, die bestaat uit 600 grote, middelgrote en kleine ondernemingen uit 17 landen in Europa.

De index volgt een uitsluitingsproces waarbij aandelen worden verwijderd die verband houden met controversiële wapens, tabak, thermische steenkool. Ook bedrijven die niet voldoen aan de Global Compact-principes van de Verenigde Naties vallen buiten de selectie.

Exit-beleid

De top 10 bedrijven in de benchmark die van de afgeleide index zijn uitgesloten, zijn respectievelijk: Novartis, British American Tobacco, Airbus, Safran, Volkswagen Pref, Imperial Brands, BAE Systems, Rolls Royce, RWE en Atlantia.

Bovendien heeft 600X een "snelle exit"-functie om te anticiperen op schending van ESG-principes. Als de risicoclassificatie van een aandeel op controverse tot niveau 5 wordt verhoogd, wordt deze twee dagen na de aankondiging uit de index verwijderd.

Relatieve performance

De onderstaande grafiek laat de relatieve performance zien van de STOXX Europe 600 Index ten opzichte van de ESG-variant. De duurzame referentie doet het op basis van één jaar 0,32% slechter dan zijn ongescreende evenknie.

Met een groeiend aantal academische onderzoeken die een positieve relatie aantonen tussen hoge ESG-scores en prestaties, is het de verwachting dat ESG-gescreende indices het op lange termijn beter zullen gaan doen dan traditionele benchmarks.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 10 aug Tracker Tips: Exotisch beleggen
  2. 04 aug Tracker Tips: De nieuwe ster van Azië
  3. 16 jul Tracker Tips: Duurzaam beleggen in obligaties

Gerelateerd

ESG

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ESG, ETF's, trackers
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare