Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: ABN Amro en Randstad

Liveblog: ABN Amro en Randstad

Update 15:25 uur: ABN Amro

Wie durft? Op de huidige koers doet het aandeel ruim 9% dividendrendement, maar dat is vandaag vast een beetje off-topic.

 


Update 14:30 uur: Saudi Aramco

Typisch dat SA eerst met zijn aandelen in Azië loopt te leuren? Het is natuurlijk geen aandeel dat in het westen met stip in duurzame portfolio's komt, misschien speelt dat een rol. Ik ben sceptisch, veel te veel belangenverstrengelingen bij dit fonds (koninklijk huis) en vaagheden over vooral de strategische voorraden.

Neem het Ghawar Field, verreweg het grootste (productie-)olieveld ter wereld. Pas sinds dit jaar is bekend dat daar dagelijks 3,8 miljoen en niet de geschatte 5 miljoen vaten uit worden gepompt. Bovendien zijn er wisselende cijfers hoeveel er sinds 1951 uit is gehaald en nog in de grond zit.

 


Update 13:30 uur: McBeyond

Binnenkort ook bij u voor uw neus bij de vrijdagmiddaglunch?

Het aandeel kent nu een waarde van $8,3 miljard deel ik maar even droog en zakelijk mee.

Hier de waardegrafiek van McDonald's. Wie zei er ook alweer dat de beurs een casino en beleggen gokken is...? Te strak gewoon dit. Wel jammer dat de waardering net zo hard als de rest oploopt, ofwel het aandeel wordt duurder. Mooiste is natuurlijk als die nou juist daalt, of minimaal gelijk blijft.

 


Update 12:10 uur: Randstad

Het is een aloude traditie, ik weet het, maar ik begrijp echt niet dat dit anno nu nog kan en mag. Dit is gewoon ongelijkheid van informatie. Punt. Uit.

 


Update 12:00 uur: De WeWorksommen

Het kan de beste gebeuren en vinger opsteken wie van u het nog nooit is overkomen: tikkie te veel betaald voor een aandeel. Het nu al legendarische belang van Softbank van zo'n $4,5 miljard in WeWork is daar wellicht een voorbeeldje van. Wellicht, want dit (beurs?)verhaal is nog niet ten einde.

Hoe kon het geniale SoftBank nou begin dit jaar WeWork op $45 miljard waarderen, vraagt iedereen zich af. Een technologiewaardering voor een vastgoedbedrijf, dat verhaal. U weet het, tussen toen en nu zijn we een compleet nieuwe board voor WeWork verder, en is van de waardering €35 miljard af.

De markt rekent nu op een slordige $10 miljard voor WeWork, mocht het na wat vijfen en zessen toch naar de beurs gaan. Okee, om te beginnen was SoftBank niet de enige die WeWork een flinke waardering meegaf. Die analist van Morgan Stanley durft denk ik ook niet meer onder zijn bureau vandaan te komen. 

Uit FT:

Inmiddels verschijnen in de pers - hier WSJ en hier FT - verschillende verhalen over dat met name Goldman Sachs en JPMorgan Chase - en zelfs CEO Jamie Dimon himself - wel erg innig met WeWork zijn verbonden. Bij SoftBank klinkt ook gemor. Is dit een typisch gevalletje overmatig zelfvertrouwen van CEO Masayoshi Son? 

Ik citeer uit het stuk:

The growth prospects prompted SoftBank to be extremely aggressive with its valuation estimates. WeWork competitor IWG has a market capitalization of $3.6 billion on trailing 12-month revenue of $2.7 billion, a 1.3x price-to-revenue multiple. WeWork’s comparable revenue as of June 30, 2019, was $2.6 billion. A valuation of $47 billion marked SoftBank at an 18x price-to-revenue multiple.

Let wel, dit is de realiteit nu. De waardering en sommetjes in dit stukje zijn van begin dit jaar. Toen werd de waarde van Uber ook nog eventjes een slordige 40% hoger geschat dan het bedrag waarvoor het uiteindelijk naar de beurs ging. Blijkbaar heeft de dip dit voorjaar louterend gewerkt. De markt is iets realistischer.

Ik noem Uber al en bij WeWork is het verhaal min of meer hetzelfde. Bij de kantoordozenschuivert (om het beestje gewoon bij de naam te noemen) verdubbelt iedere jaar de omzet én het verlies en het bedrijf heeft geen idee of en wanneer het winst gaat maken. Aan u de keuze, het is maar waar u in wil beleggen. 

 


Update 10:00 uur: ABN Amro

Bij brekend nieuws heeft de markt meestal de neiging te overdrijven in eerste instantie. Ik pak de sigarendoos er bij:

  • Gisteren sloot het aandeel op €18,09. Er staan 940 miljoen aandelen uit,  ofwel de bank was precies €17 miljard waard
  • Nu rond €16,40 (-9,4%) is dat €15,4 miljard
  • De networks - en waar u ook maar kijkt - melden slechts de helft van deze waarde. Klopt niet, heeft te maken met certificering...?

Bij deze als u het zelf wil nazoeken:

Kortom, het fonds wordt rond €1,6 miljard minder waard. Hier ziet u het meest recente Reutersbericht met alles wat we nu weten. Inderdaad, één cijfer in het stukje. ING kreeg vorig jaar een boete van €775 miljoen, ofwel die $900 miljoen die Reuters hier noemt.

Nee, we weten nog niet of ABN Amro een boete krijgt en hoe hoog die dan wordt? Koffiedik kijken, maar is €1,5 miljard niet erg veel? Of de bank moet het wel heel bont hebben gemaakt. Er is wel al een reservering van €100 miljoen, bekend gemaakt bij de H1-cijfers. 

Hopelijk komt er snel uitsluitsel. Dat moet ik echter nog zien, omdat het onderzoek jaren teruggaat. Tot we weten of er een boete wordt opgelegd, hoe hoog die dan is en of er misschien wel vervolgingen komen, gaat dit op de koers drukken. Om van de imagoschade maar te zwijgen. Kijk maar niet op Twitter...

Geluk bij een ongeluk is dan weer dat deze dip precies in het trendkanaal naar beneden past.

Tot slot nog even stof tot nadneken:

 


Update 09:30 uur: Advies

De eerste druppelen binnen. NIBC is vast heel trots dat het grote Morgan Stanley het nu volgt en de allergrootste Amerikaanse bank verwaardigt zich Prosus te gaan volgen.

  • NIBC: starten met equal weight en €8,50 - Morgan Stanley
  • Prosus: starten met over weight en €96 - JPMorgan
  • Euronext: naar €77 van €73 - Deutsche Bank

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 26 september 2019 10:51
    "Nee, we weten nog niet of ABN Amro een boete krijgt en vraag u dan af hoe hoog die dan wordt? Koffiedik kijken, maar is €1,5 miljard niet erg veel? Of de bank moet het wel heel bont hebben gemaakt, is het niet?"

    Indien ik jou volg en:

    - inderdaad uitga van die ING boete ad e750 mln en
    - daaraan toevoeg de toekomstige lagere winsten door de structureel hogere kosten voor de "verbeterde" poortwachtersfunctie, en
    - het risicoprofiel verhoog aangezien er onduidelijkheid is geschapen over de impact op lange termijn,

    dan kom je al snel aan die e1.5 mia. Dus nee, geen overdreven maar rationele beursreactie, helaas...

  2. RT2014 26 september 2019 11:44
    quote:

    Alalalonglong schreef op 26 september 2019 10:54:

    Lekker rekenen zo Arend-Jan, misschien iets met structureel hogere kosten, meer waargenomen risico en lange termijn effecten op de winst. De lijnentrekkers zullen vast pas gaan kopen op 15,8.
    Eens. Het gaat niet alleen om de hoogte van het boetebedrag, maar veel meer om extra kosten die gemaakt zullen moeten worden om aan hogere eisen op controle te voldoen. Dat zal impact hebben op de toekomstige winsten.
  3. forum rang 7 ffff 26 september 2019 12:51
    Informatieverschaffing betreffende Randstad.
    Stel nu dat toch een beurspartij een proces begint tegen AFM wegens toch best duidelijk tekortschieten van haar taak.

    Er worden om mindere zaken processen aangespannen.

    Overigens schiet Randstad zelf ook tekort. Voor een agressief hedgefund dus twee targets om klacht tegen neer te leggen.

    Peter
  4. RT2014 26 september 2019 14:05
    quote:

    don55555 schreef op 26 september 2019 11:59:

    niet eens: het gaat om oude feiten en ABNAMRO heeft zijn activiteiten (en aantal mensen) al ernstig uitgebreid de de afgelopen jaren (mede nav opdracht DNB). Dus de verbeteringen zijn er al, er moet alleen nog afgerekend worden over het verleden.
    Dat zei ING topman Hamer ook nadat de boete voor ING werd bekendgemaakt, maar kijk eens wat een kostenstijging daarna heeft plaatsgevonden!
  5. [verwijderd] 27 september 2019 07:25
    Onze Nederlandse Staat heeft als meerderheidsaandeelhouder flink wat uit te leggen vind ik. Indien de beschuldigingen gegrond zijn moet de minister zelf op het matje komen want in feite heeft de Nederlandse overheid zelf de wet overtreden want dit zal niet iets van de laatste 2 jaar zijn of wel ? Tevens vind ik dit het toppunt van belangenverstrengeling. De NL staat dupeert met een boete de overige aandeelhouders met evt. lager dividend. Voor hunzelf maakt het niets uit of de centen via een boete dan wel in de vorm van dividend binnenkomt. Dit gaat nergens meer over.
  6. forum rang 4 efreddy 27 september 2019 16:41
    quote:

    Alalalonglong schreef op 26 september 2019 10:54:

    Lekker rekenen zo Arend-Jan, misschien iets met structureel hogere kosten, meer waargenomen risico en lange termijn effecten op de winst. De lijnentrekkers zullen vast pas gaan kopen op 15,8.

    Ik trek geen lijnen maar koop pas bij een assignment van mijn geschreven puts.
    Die zijn nu nog out of the money.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links