Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: hoofd & schouder-bodempatroon AEX

TA: hoofd & schouder-bodempatroon AEX

De Nederlandse indices staan nipt onder hun cruciale weerstandsbarrières. Maar er is genoeg onzekerheid, over de Brexit, handelsoorlog en het rentebeleid, die beleggers op dit moment een afwachtende houding laat aannemen.

De meeste aandelenmarkten zijn niettemin technisch bezig gigantische langetermijn-bodempatronen te ontwikkelen, ook wel bekend als hoofd & schouder-continueringsformaties, die over een periode van anderhalf tot twee jaar gevormd zijn.

Nieuwe fase

Dit zijn koersformaties die doorgaans een nieuwe fase in de langetermijn-bullmarkt aankondigen.

Ik heb het hier al meerdere malen gemeld: technisch bezien wachten we nog tot het sein op groen springt. Dat signaal treedt op als de weerstandsbarrières - de neklijn van de hoofd & schouderformaties - gebroken worden, en het komt eraan.

In dat geval - en alleen dan - kunnen we spreken van een gemeenschappelijke draai in het sentiment. Thans worden de rechterschouders gevormd van deze gigantische bodempatronen (zie uitleg hieronder).

Vandaag beoordeel ik potentiële hoofd & schouder-continueringsformaties van de AEX en van de AEX Total Return index.

Uitleg hoofd & schouder-continueringsformatie

Eerst een handleiding om het patroon correct te kunnen interpreteren.

Een hoofd & schouder-continueringsformatie komt altijd voor als tijdelijke onderbreking van een sterke opwaartse trend.

Er is altijd sprake van een lange opwaartse trend, onderbroken door een tijdelijke adempauze. Doordat het patroon meestal over een lange tijd gevormd wordt, realiseren beleggers zich vaak niet dat er sprake is van een potentieel positieve ontwikkeling.

Adempauze van bijna twee jaar

In het geval van de AEX en van de AEX Total Return index wordt de tijdelijke adempauze over een periode van bijna twee jaar gevormd. De uptrend die eraan vooraf is gegaan, heeft in totaal meer dan tien jaar in beslag genomen.

Zoals gezegd komen deze bodempatronen doorgaans voor aan de vooravond van een nieuwe structurele langetermijnstijging. Maar pas na de uitbraak (van de neklijn) treedt een koopsignaal op en wordt de voorgaande trend voortgezet.

In onderstaand voorbeeld betreft het de voortzetting van de opwaartse trend.

Drie correcties

De hoofd & schouder-continueringsformatie bestaat altijd uit (minimaal) drie correcties, waaruit bodems worden gevormd. De middelste bodem, het hoofd, is altijd de diepste. De twee correcties aan beide zijden vormen de schouders.

Op de gestileerde voorbeeldgrafiek wordt het hoofd door bodem X gevormd, de linkerschouder door bodem Y, de rechter door bodem Z.

Het patroon wordt voltooid met de doorbraak boven de zogenaamde neklijn, die de tussenliggende toppen verbindt. Op de gestileerde voorbeeldgrafiek ligt deze neklijn op punt B.

Dit patroon is vrij betrouwbaar in het berekenen van koersdoelen, zowel op korte als op langere termijn. Wanneer u de afstand tussen het hoofd (X) en de neklijn (B) optelt boven het uitbraakpunt, kunt u het koersdoel berekenen.

Tussenliggend koersdoel

Een tussenliggend koersdoel is te berekenen door de afstand tussen de rechterschouder (Z) en het uitbraakpunt op te tellen boven de neklijn. Lees verder onder de gestileerde voorbeeldgrafiek.

/grafieken/hs.gif

Neklijn AEX

De AEX-index heeft in de afgelopen maanden - het laatst op 15 augustus rond 528,68 punten - al potentiële hogere bodems gevormd. De vraag naar Nederlandse aandelen trekt dus aan.

De afstand tussen deze bodem en de neklijn 586,32 (top van 26 juli) bedraagt circa 58 punten. Daarmee kunnen we een eerste koersdoel van 644 punten berekenen.

We wachten uiteraard wel tot de weerstand van 586,32 punten is gebroken. In dat geval wordt de hoofd & schouder-continueringsformatie opwaarts verlaten en start een nieuwe positieve fase in de bullmarkt.

Wanneer we de afstand tussen het hoofd (472,19) en de neklijn (586,32) optellen boven het uitbraakpunt, kunnen we 700,14 als koersdoel berekenen. Dat punt ligt griezelig dicht bij het all time high uit 2001.

De 200-dagenlijn van de AEX krult opwaarts, terwijl de index erboven beweegt. Dit duidt op een positieve draai in de technische conditie.

Hogere bodems herbeleggingsindex

Als we dit toepassen op de AEX Total Return index, dan stampt deze herbeleggingsindex de steun van 1.824,97 punten (de bodem van 3 juni) steeds meer aan. Deze steun is nu twee keer bewezen en lijkt dus sterk.

De afstand tussen deze bodem en de neklijn van 2.004,56 punten (de top van 26 juli) bedraagt circa 180 punten. Daarmee kunnen we een primair koersdoel van 2.184 berekenen.

We wachten ook bij AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) tot de neklijn (dikke blauwe lijn) wordt gebroken.

Bij een doorbraak boven 2.004,56 wordt dus een hoofd & schouder-continueringsformatie voltooid en begint een nieuwe positieve fase in de bullmarkt.

Wanneer we de afstand tussen het hoofd (1.576) en de neklijn (2.004,56) optellen boven het uitbraakpunt, kunnen we 2.433 als koersdoel berekenen.

Ook bij de AEX Total Return index zien we een positieve (opwaarts gerichte) 200-dagenlijn.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
91 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
antiflow
0
quote:

Pinguin schreef op 23 sep 2019 om 18:47:


[...]

Slot in de VS zal toch wel rood zijn..


Lijkt mij ook. Kan me niet voorstellen dat wij er allebei naast zitten.
shortie
0
quote:

antiflow schreef op 23 sep 2019 om 18:58:


[...]

Lijkt mij ook. Kan me niet voorstellen dat wij er allebei naast zitten.


Geduld is een schone zaak....
En weet je... wellicht zetten ze eerdaags nog een iets hoger topje maar dan is het ook meteen gedaan voor de rest van het jaar... Heb er vol vertrouwen in. Gaan zeer binnenkort fors zuidwaarts.
ttroo
0
Vix was rustig vandaag. Tussen de 14 en 15.8. Morgen wordt de range kleiner. Tussen 14 en 15.6. Het is afwachten op de uitbraak naar boven. Zilver ging als een trein. Een super koop. Ook met deze huidige koersen. Maar ze zijn wel volatiel. Dus u moet een sterk hart hebben en geen grote mond. Goud komt ook tot hernieuwd leven. Daar zit ook veel muziek in. Mittal Brutal. De koers dan. No mercy voor Mittal Bulls. Iemand moest als eerste grote onderuit gaan. De eerste van velen die gaan komen. Amerika bepaalt het lot van Europeanen op dinsdag. Have fun.
antiflow
0
quote:

shortie schreef op 23 sep 2019 om 20:05:


[...]

Geduld is een schone zaak....
En weet je... wellicht zetten ze eerdaags nog een iets hoger topje maar dan is het ook meteen gedaan voor de rest van het jaar... Heb er vol vertrouwen in. Gaan zeer binnenkort fors zuidwaarts.


Ja weet het maar mijn geduld raakt op.
Nog steeds slechts krap 5 punten onder de 580
Ronduit belachelijk dat we niet op 570 zijn gesloten
ttroo
0
Dit zijn de dagen waar de beer het van moet hebben. $5.2k binnen geharkt. Zie mijn eerste posting. Ondanks de hoge startkoers. Een ideale start lifter. Nu nog een vix explosie en het wordt weer ouderwets leuk op de beurzen.
ttroo
0
Vergeet u niet wat weg te geven aan minder bedeelden. Miljarden zijn uitgedeeld aan de Bulls. U mag en moet zeker daar wat van delen!
Now U See Me!
0
quote:

antiflow schreef op 23 sep 2019 om 20:29:


Alsof de koersen zijn bevroren in de US. Erg verdacht allemaal.


Quants.. Bots.. Algoos..

Kortom..

Eitje..!
91 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 16 okt TA: Koersrecords en doorbraken 171
  2. 15 okt TA: Staal draait stationair 162
  3. 14 okt TA: Europese beurzen op het vink... 90

Gesponsorde links