Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Fugro, BAM, OCI en Pharming

Liveblog: Fugro, BAM, OCI en Pharming

Update 15:15: Pharming

Wie alle ritjes goed had is nu heel rijk. Maar wie had alle ritjes goed?

 


Update 14:45 uur: ETF's hebben gewonnen!

Dit. Is. Snel. Gegaan.

Paar citaatjes voor wie het stuk niet openkrijgt. Eerst deze quote van de Vanguard CEO. Zo zeg.

“Let’s first define when people talk about indexing getting big,” Vanguard Chief Executive Tim Buckley said in May. “It’s not big enough. There’s still too many people getting ripped off by high-cost active.”

De voordelen van ETF's zijn bekend: goedkoop en u volgt gewoon bijna één op één de markt. Bijna, want u betaalt toch een paar basispuntjes kosten en er is altijd wel wat lekkage. U mag het nieuws van vandaag derhalve ook zo lezen dat de gemiddelde belegger het definitief opgeeft om de markt te verslaan.

De nadelen zijn kluitjesvoetbal, want iedereen zit volgens precies dezelfde verhouding in dezelfde stukken en mensen handelen toch in die dingen - tegen de geest van ETF-godfather John Bogle in - terwijl ze buy & hold zijn bedoeld. Of ze een systeemcrisis kunnen veroorzaken, moet Vadertje Tijd ons nog leren.

Kleine aanwijzing hiervoor was 24 augustus 2015, toen voorbeurs Wall Street particulieren hun S&P 500-indextrackers massaal verkochten. De Big Board liep letterlijk vast. Reden was dat Europa die dag zomaar -10% stond op een toen per direct ook opgeheven Chinese inkoopmanagersindex. Het liep met een sisser af.

In dit artikel kom ik nog deze (mogelijke) nadelen van trackers tegen. Vier stuks.

“The rise of passive investing raises the corporate governance challenge of the 21st century,” said Securities and Exchange Commission Commissioner Robert Jackson in a statement. “It can give a few individuals influence over the outcome of elections in the corporations that control the economic future of millions of American families.”

Others question if index funds are equipped to watch over all the companies in which they invest. “They have driven real governance improvements,” said Lyndon Park, who heads a business at ICR that advises companies on shareholders. “But given the large universe they invest in, their stewardship teams can’t follow every company and sector-specific issue.”

Another concern is the ripple effect index funds have on the stock market. Some studies show that company share prices get a boost when they are added to major benchmarks, and stocks can be vulnerable to short-term price swings as money moves in and out of index ETFs, especially for shares that are bigger parts of indexes and less traded.

But the apostle of the index fund became more concerned about the unintended consequences of indexing’s success in his final years. If index giants kept growing at the same clip, it would be a matter of time before governments tried to break them up, the late Mr. Bogle told close associates.

 


Update 14:20 uur: Fugro

Gevalletje hold my beer? Er is geen nieuws vandaag, lagere handel, dat wel, maar dat bent u wel gewend bij Fugro en dan ineens... Ik kan dit niet duiden.

 


Update 13:05 uur: Nog acht jaar negatieve rentes

JPMorgan Asset Management verwacht dat er in de eurozone nog acht jaar sprake zal zijn van negatieve rentes. Ondanks het soepele beleid van de Europese Centrale Bank denken de Amerikanen dat de kans op een recessie groot is.

Raak niet direct in paniek, want zij verwachten geen heftige recessie zoals we die in 2008/2009 hebben gehad. Het blijft bijzonder dat grote partijen dit soort uitspraken doen. Acht jaar is een lange tijd en in de tussentijd kan er van alles veranderen.

Daar komt bij dat negatieve rentes ongewoon zijn. In de economieboekjes hebben we toch geleerd dat het uitlenen van geld risico's met zich meebrengt? Daar hoort simpelweg een vergoeding tegenover te staan en die is er op dit moment niet. (NK)

 


Update 11:50 uur: Galapagos live

Om 12.15 uur is Galapagos-CEO Onno van de Stolpe live op de radio bij BNR. Hij gaat uitleggen wat hij allemaal gaat doen met de miljarden die het bedrijf van Gilead heeft ontvangen. Collega Arend-Jan sluit om 12.50 uur aan in het programma Beursupdate dus laten we hopen dat hij de kans krijgt om een paar vragen aan Onno te stellen.

Liefhebbers kunnen de uitzending live volgen door op deze link te klikken. (NK)

 


Update 10:15 uur: Feds Flits-QE

Wat is er aan de hand? U hebt het gezien, de centralebankmiljarden vliegen weer eens in het rond. Verruimt de Fed weer, omdat de banken elkaar weer geen geld durven uit te lenen - iets wat  bijvoorbeeld ook voorkwam exact elf jaar geleden, u weet het verder - of speelt hier iets anders?

Reuters Breaking Views hieronder duidt, legt uit en verklaart. Ik probeer het even in steenkolen-Nederlands samen te vatten.

Door een samenloop van omstandigheden en sentiment - belasting betalen, aankoop kortlopende staatsobligaties, oliedingetje SA, handelsoorlog, Hongkong, brexit  en vanavond Fed-rentebesluit - zitten de banken even krap bij kas. Daardoor spoot de rente die zij elkaar rekenen de afgelopen dagen naar 10%.

Dat is vier keer het officiële tarief van de Fed zelf - de beroemde bandbreedte 2,00% - 2,25% - waardoor die zich genoodzaakt zag $53 miljard in het systeem te jassen om de boel te smeren. Kortom, dit hoeft niks bijzonders te betekenen, maar het tijdstip - exact elf jaar na Lehman Brothers en de Fed vanavond - is pikant.

Is Flits QE een mooie term? Glas plas was wellicht en anders hopelijk maar, want we zitten er echt niet op te wachten dat de banken elkaar weer, zoals in gruweljaar 2008, elkaar glazig aankijken en de hand op de knip houden. Precieze duiding is er om 20:30 uur in de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Misschien legt hij zelf al uit wat er waarom is gebeurd en anders krijgt hij er zeker vragen over. Reuters sust zelf in de laatste alinea de zaak en IMHO is dit nou net zo'n unieke marktmomstandigheid waar we centrale banken onder andere voor hebben bedacht: om die snel en soepel op te lossen. 

 


Update 09:30 uur: BAM en OCI

Het zijn er niet veel, maar de impact bij BAM en OCI mag er zijn. Ik weet niet wat het koersdoel was van ABN Amro.

 • BAM: naar hold van buy en verlaagd naar €2,85 - ABN Amro
 • DSM: naar €106 van €90 - HSBC
 • OCI: starten met overweight en €25 - Morgan Stanley

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Fed

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DSM Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fugro

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Galapagos

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

OCI

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 18 september 2019 14:45
  Ach; die ABNAMRO toch......Staatsbedrijf die ook weer eens wat wil zeggen. De kwaliteit van de boodschap is niet relevant.....als ze maar opvallen. Als ABNAMRO toch weer een bezuinigingsronde lanceert; als 1e de afdeling Analisten eruit. Voegt niets toe, onafhankelijkheid dubieus en de bank kan beter aan haar eigen resultaten werken dan particuliere beleggers te frustreren.
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Fed

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15 mei Advies; ABN, Aegon, ING & GLPG
 2. 15 mei BBP Q1 -1,7% (-3,0% verwacht)
 3. 15 mei BeursVandaag: De Slag om AEX 500 27

Gerelateerde instrumenten

 1. BAM Groep Koninklijke 1,415 22 mei
  -0,031
  -2,14%
 2. DSM Koninklijke 115,150 22 mei
  +1,350
  +1,19%
 3. Fugro 3,304 22 mei
  -0,082
  -2,42%
 4. Galapagos 185,000 22 mei
  -0,400
  -0,22%
 5. OCI 9,595 22 mei
  -0,240
  -2,44%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare