Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Nieuwe recordpogingen

Slot: Nieuwe recordpogingen

Deze week werd gedomineerd door het ECB-rentebesluit en de ontwikkelingen omtrent de handelsoorlog. Waarschijnlijk zijn dit de triggers voor een oplopende AEX (+1,2%).

Met name de geruchten over een interimdeal tussen de VS en China helpen een handje. Sowieso lijkt het erop dat de markten wennen aan het conflict, waardoor de zorgen langzamerhand op de achtergrond raken.

Op dit moment wil de markt gewoon omhoog. Dat zagen we vooral gisteren toen de ECB bekend maakte minder staatsobligaties op te kopen dan gedacht. Natuurlijk is een bedrag van €20 miljard per maand geen klein bier, maar de meeste analisten rekenden op €40 miljard.

Normaal gesproken reden voor chagrijn onder beleggers, maar daar is momenteel geen sprake van. Misschien is dat niet zo gek. Het woord 'recessie' horen we steeds minder vallen en er zijn simpelweg geen alternatieven voor aandelen.   

Richting records

Door het goede sentiment op de beurzen is de AEX-herbeleggingsindex zijn all time high van 1.994 punten bijna genaderd. Nog vier puntjes te gaan en de toeters en bellen mogen uit de kast worden gehaald. Het blijft een bijzonder jaar met een plus van maar liefst 22%.

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

U ziet in de bovenstaande grafiek hoe belangrijk het dividend is geweest sinds de eeuwwisseling. De AEX prijsindex, die wij allemaal kennen, heeft nog een ritje van ruim 20% te gaan. 

In de VS hebben ze er helemaal zin in. Iedere forse correctie wordt direct gevolgd door een stijging die zijn weerga niet kent. Het zijn rendementen waar we in Europa alleen maar van kunnen dromen.

S&P500
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Klein spul omhoog

Alle Europese indices zetten mooie plussen op het bord. Met name het kleine spul gaat hard omhoog. Sowieso zagen we vorige week de eerste tekenen van een rotatie naar de wat meer risicovolle aandelen. Wie weet zet deze trend zich voort. 

Indices

Rentes

Wat een gigantische bewegingen op de rentemarkt. Nog nooit heb ik de Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier met negen basispunten zien stijgen op één dag. In dit tempo zijn die negatieve rentes binnen no time verleden tijd.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +1,2%
  • AEX deze maand +3,2%
  • AEX dit jaar +18,0%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +22,0% 

AEX

Net als vorige week voeren de cyclische aandelen de boventoon. Met name ArcelorMittal (+12,4%) vliegt ervandoor. Laten we hopen dat het doorzet, want de staalgigant is dit jaar met een min van 14% nog altijd het slechtst presterende AEX-fonds.

De hogere rentes stuwen de koersen van de Nederlandse grootbanken. De op één na hoogste trede van het podium wordt deze week bestormd door ABN Amro (+11,8%). Daarentegen laten de dure defensieve havens het afweten. Wolters Kluwer (-5,7%) is hiervan het beste voorbeeld.

AEX

AMX

"Eindelijk", zullen de aandeelhouders van AMG (+12,2%) zeggen. De metalenspecialist wordt dit jaar hard geraakt door de kelderende prijzen van zeldzame metalen. Deze week lijkt het herstel zich in te zetten.

Ook het geplaagde Fugro (+9,5%) wordt eindelijk gekocht. Als oliebedrijven weer durven te investeren, is het een zeer geschikte kandidaat om in portefeuille te hebben. Probleem is alleen die bak met schuld die er op de balans staat. Daardoor hangt het emissiespook nog altijd in de lucht.

AMX

ASCX

Kiadis (-9,6%) kreeg deze week een lelijke adviesverlaging om de oren geslingerd van de analisten van KBC. Het aandeel gaat naar houden van kopen. Ook het koersdoel gaat fors omlaag met €4 naar €6,50. 

Daarentegen lijkt Kendrion (+10,5%) te profiteren van de goede ontwikkelingen in het handelsconflict. Het bedrijf behaalt een belangrijk deel van de omzet in China. Kan iemand mij vertellen waarom Accell (+8,3%) zo hard stijgt?  

ASCX

Nu nog even dit

Vanavond om 18.30 uur is Arend Jan te gast in het programma Beurswatch op BNR Nieuwsradio. Hierin geeft hij onder andere twee aandelentips weg. Luisteren dus!

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan de vooruitblik. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 11:00 Vooruitblik: Kansen bij waarde-aandelen 1
  2. 26 sep Slotcall: Donkerrood 2
  3. 25 sep Road to success: De introductie 4

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare