Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Afkoelen

Fondsenrondje: Afkoelen

De AEX (+0,1%) verteert het rentebesluit van de ECB uitstekend. In de aanloop hiernaartoe liepen we flink op en het is goed om te zien dat het sterke sentiment aanhoudt.

Het zijn de cyclische namen die er vandaag goed bijliggen. Met name ArcelorMittal (+2,3%) vindt de weg omhoog. De defensieve havens geven wat terrein prijs. Relx (-2,3%), Wolters Kluwer (-1,8%) en Unilever (-1,1%) hebben de laatste jaren uitstekend gerendeerd, maar zijn nu even uit de gratie.

Wellicht zijn het eerste signalen dat we uit de saaie dure aandelen gaan en switchen naar de meer risicovolle fondsen. We zagen het eerder deze week ook al gebeuren. Afgestrafte namen liepen op, terwijl de sterkere namen wat gas terug namen.

Toch is het nog te vroeg om van een nieuwe trend te spreken. De rente is historisch laag en dat lokt obligatiebeleggers naar de aandelenmarkten. En die kiezen over het algemeen liever voor Unilever dan voor bijvoorbeeld ArcelorMittal. 

Verzekeraars aan kop

De best presterende aandelen op het Damrak zijn vandaag de verzekeraars. Aegon (+1,6%), ASR (+1,5%) en NN Group (+2,6%) zitten allemaal stevig in de lift. De rentes vliegen flink omhoog en dat is wel zo prettig voor de verkoop van levensverzekeringen.

Okee, de niveaus zijn nog bizar laag, dus ik kan mij niet voorstellen dat de mensen in de rij staan voor een levensverzekering. Door de lage rentes moeten liefhebbers van deze producten relatief veel geld inleggen om een fatsoenlijke uitkering te krijgen. Iets waar pensioenfondsen natuurlijk ook last van hebben.

ASR
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Ondanks het extreem ongunstige renteklimaat hebben de verzekeraars het de afgelopen jaren helemaal niet zo slecht gedaan. Alleen Aegon blijft achter met een plus van zo'n 20%. 

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omhoog en daarmee blijven we iets achter ten opzichte van de DAX (+0,3%) en CAC (+0,3%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 4,2% en noteert 12,3 punten.
 • De Amerikaanse futures koersen zo'n 0,2% in het groen. 
 • De euro klimt 0,3% en noteert 1,109 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,36%) en Duitse (-0,49%) rente lopen maar liefst vijf basispunten op.
 • Goud (+0,4%) koerst weer boven de $1.500.
 • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-0,9%) doen niet mee met het feestje.
 • Bitcoin (-0,8%) maakt pas op de plaats.

Het Damrak

 • Unibail Rodamco (+2,6%) loopt fors op, terwijl Eurocommercial Properties (-0,1%) en Vastned (+0,0%) nauwelijks van hun plek komen. Ook Wereldhave (+1,0%) kan het tempo niet bijbenen.
 • Aalberts (+1,2%) koerst op het hoogste niveau van het jaar.
 • ASML (+0,7%) zet een nieuwe all time high op het bord. Inmiddels betaalt u 26 keer de getaxeerde winst over 2020 (Bron: Reuters).
 • Aperam (+2,1%) gaat lekker.
 • Hetzelfde geldt voor Boskalis (+3,1%). De analisten van ING zetten de baggeraar op de kooplijst. Het koersdoel gaat fractioneel omhoog naar €26,25.
 • Accsys (+2,5%) bodemt uit. Dit jaar is het qua koers niet veel soeps en op dividend hoeft u de komende jaren niet te rekenen.
 • Op een aardig volume stijgt B&S Group 2,8%.  

Adviezen

 • Boskalis: naar kopen van houden en naar €26,25 van €26 - ING
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11:00 Vooruitblik: Kansen bij waarde-aandelen 1
 2. 26 sep Slotcall: Donkerrood 2
 3. 25 sep Road to success: De introductie 4

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare