Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Stieren on fire

Slot: Stieren on fire

De AEX (+0,8%) heeft de openingswinst weten te verdubbelen. Uiteindelijk sluiten we op 573,17 punten, waardoor het jaarrecord weer enigszins binnen bereik komt.

Voordat de vlaggetjes uit de kast mogen worden gehaald, moeten er nog tien puntjes bijkomen. Wie weet doorbreken we het record van 583,26 punten na de persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi.

Getuige de forse koersstijging van de laatste weken, maken de markten zich klaar voor een nieuw steunpakket van de ECB. Analisten gaan ervanuit dat er tussen de €30 en €45 miljard per maand aan obligaties gaat worden opgekocht.

Verder is het de vraag of de banken een cadeautje krijgen. Het is geen geheim dat de banken enorm veel last hebben van de extreem lage rente. Enerzijds moeten zij geld betalen om hun geld te stallen bij de ECB en anderzijds ontvangen ze minder rente op nieuwe leningen. Dat vreet aan het verdienmodel.

Als de negatieve depositorente verder omlaag gaat en banken hier niet voor worden gecompenseerd door de ECB, kan het koersherstel zomaar teniet gedaan worden. Morgen om 13.15 uur is het rentebesluit en om 14.30 uur volgt de persconferentie. We houden u uiteraard van alle ontwikkelingen op de hoogte in het liveblog.

Winkelvastgoed in de lift

Het zijn de winkelvastgoedaandelen die vandaag de kar trekken. Unibail Rodamco (+3,4%), Eurocommercial Properties (+3,7%) en Wereldhave (+5,5%) spuiten allemaal omhoog. Ook gisteren was een bijzonder goede dag voor deze fondsen.

Voor beleggers die er sinds de zomer van vorig jaar in zitten, zijn het natuurlijk peanuts. Maar goed, we moeten toch ergens beginnen. Iedereen weet inmiddels dat winkelvastgoed de komende decennia last gaat krijgen van de opkomst van online.

Dit betekent echter niet dat er geen brood meer mee te verdienen valt. Unibail Rodamco en Eurocommercial Properties wisten zelfs de huren te verhogen. De markt is tot dusver extreem negatief, met discounts tot 40% ten opzichte van de intrinsieke waarde.

Als de waardering van het vastgoed door taxateurs wordt verlaagd, neemt de schuldgraad toe. De angst van de markt is dat deze fondsen hun dividend moeten verlagen om de schulden te verlagen. Dit ligt zeer gevoelig, omdat vrijwel iedereen in deze aandelen zit vanwege het dividend. 

Het aandeel Wereldhave is sinds de bodem met ruim 13% gestegen. De koers heeft helaas nog een heel lange weg te gaan.

Rentes

Geen extreme uitslagen op de obligatiemarkt. De Italiaanse tienjaarsrente zakt weer onder de 1% en de Nederlandse yield daalt een basispuntje naar -0,42%.

Rentes

Brede markt

 • De AEX stijgt 0,8% en daarmee presteren we in lijn met de DAX (+0,7%). De Fransen blijven wat achter met een plusje van 0,4%. 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 0,6% omhoog en noteert 14,0 punten.
 • Wall Street doet het niet onaardig met plussen tot 0,5% voor de Nasdaq.
 • De euro zakt 0,5% en noteert 1,100 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,7%) kruipt weer richting de $1.500.
 • Olie: WTI (-0,5%) en Brent (-0,2%) kunnen de openingswinst niet vasthouden. 
 • Bitcoin (-0,4%) is vandaag niet vooruit te branden.

Het Damrak

 • ArcelorMittal (+2,4%) komt goed terug. Het gedoe rondom de handelsoorlog raakt iets op de achtergrond. Daarnaast kwam vanochtend het bericht dat de Chinezen enkele Amerikaanse goederen van de tarievenlijst schrappen.
 • Over Aalberts (+3,2%) horen we bijna nooit iets en dat is wel zo prettig. Het aandeel noteert op de hoogste koers sinds 3 oktober 2018.
 • De financials moesten de winsten in de loop van de middag grotendeels prijsgeven. Aegon sluit zelfs 0,4% in de min. Behalve dat de rente licht daalde, kunnen we geen duidelijke trigger vinden.
 • Zwaargewicht Royal Dutch Shell (-0,6%) houdt de AEX nog enigszins in toom.
 • Op een hoog volume neemt Randstad (-1,2%) wat gas terug.
 • Basic-Fit (-1,3%) is de flopper binnen de AMX. Op de koers van de sportschoolketen valt geen peil te trekken. Het kan alle kanten op.
 • BAM (-1,0%) is wederom één groot drama. Extra hard dalen in een slechte markt en niet meestijgen als het sentiment verbetert. Dat is het lot van de BAM-aandeelhouder. Nu maar hopen dat we klaar zijn op €2,50.
 • PostNL (-0,2%) was bij opening het gevierde aandeel, maar daar is uiteindelijk niets van overgebleven.
 • TKH (+2,5%) komt redelijk terug na een dramatische augustusmaand. 
 • Acomo stijgt maar liefst 4,4%. Het dagvolume van 17.000 ligt iets boven het gemiddelde.
 • Aan die daling van Sligro (+2,5%) lijkt voorzichtig een einde te komen. Met de nadruk op voorzichtig.
 • Kiadis (-5,1%) heeft last van koersdoelverlagingen van KBC en Jefferies.
 • Prosus (+26,0%) kent een prima eerste beursdag.

Adviezen

 • Air France-KLM: naar €11,80 en kopen - Oddo & Cie
 • Kiadis: naar houden van kopen en naar €6,50 van €10,50 - KBC
 • Kiadis: naar €14 van €17 en kopen - Jefferies
 • Royal Dutch Shell: naar houden van kopen en naar €27,95 van €31,95 - HSBC
 • Unilever: naar €53,80 van €52,35 en houden - UBS 

De dag van morgen

12 sep Event Consensus
01:50   Japan fabrieksorder jul -9,9% MoM
06:30   Nederland handelsbalans  
08:00   AND Q2-cijfers  
08:00   Lufthansa vervoerscijfers augustus  
08:00   Duitsland inflatie CPI aug (final) -0,2% MoM
08:45   Frankrijk inflatie CPI aug (final) 0,5% MoM
13:45   ECB Rentebesluit 0,0%
13:45   ECB depositorente sep -0,5%
14:30   VS inflatie CPI aug 0,1% MoM
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
15:00   Kas Bank Bava  
16:00   Kroger Q2-cijfers  
22:00   Broadcom Q2-cijfers
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
BAMPOSTNL
1
Beste Niels: BAM.....ik heb de indruk dat jullie het ook een zootje vinden, of toch niet? Wat is jullie opinie inzake de CEO.....die kan zich toch fatsoenshalve nergens meer vertonen. Wat zou hij jullie inziens moeten doen om het vertrouwen te herstellen en zijn herbenoeming in 2020 veilig te stellen? Ik ben benieuwd naar jouw professionele kijk op de zaak. Dank en prettige avond.
Knight V
2

Banken moeten niet zeuren over de boete rente die ze betalen over het geld dat ze stallen bij ECB.

Ze worden geacht om geld rond te circuleren en in de economie te pompen.
Dat is de functie van banken.
Ze hoeven geld niet niet te stallen bij ECB.
Wees vindingrijk.

Nu zijn het slaafies van overheid. Ze weten niet wat ze moeten doen.
Ze trekken zich terug uit aandelen markt, uit zakelijk markt, geven geen geld/krediet meer aan bedrijven/consument.
Sluiten kantoren.

Het is terecht dat ze moeten betalen.
Je krijgt gratis geld en je koopt alleen staatsobligaties...
En ECB vraagt zich af waarom de economie niet groeit.
Obligaties zorgen niet voor werkgelegenheid of voor meer consumpties.

Het zijn angsthazen.

Ze willen makkelijk geld verdienen en geen risico lopen en verbaasd zijn dat de economie niet draait.

gva380
0
Met die hoge verwachtingen kan het besluit kan het morgen alleen maar tegenvallen.
Niels Koerts
1
quote:

BAMPOSTNL schreef op 11 sep 2019 om 18:36:


Beste Niels: BAM.....ik heb de indruk dat jullie het ook een zootje vinden, of toch niet? Wat is jullie opinie inzake de CEO.....die kan zich toch fatsoenshalve nergens meer vertonen. Wat zou hij jullie inziens moeten doen om het vertrouwen te herstellen en zijn herbenoeming in 2020 veilig te stellen? Ik ben benieuwd naar jouw professionele kijk op de zaak. Dank en prettige avond.


Beste BAMPOSTNL,

Het is zaak dat BAM de kosten van grote projecten beter in de hand houdt. Ik lees net dat er ook wat mis is met een Duitse zeesluis. Niet de berichten waar aandeelhouders vrolijk van worden. Toch moeten we het aandeel niet helemaal afschrijven. Met woningbouw wordt er wel geld verdiend en de waardering is niet heel hoog.

Verder raad ik aan om gewoon goed te spreiden, zodat een paar bleeders niet uw gehele portefeuille verpesten. Bijkomend voordeel is dat de emoties niet de overhand krijgen als een aandeel zoals BAM fors daalt. Want uit emoties willen mensen nog weleens gekke dingen doen.

P.S over de CEO van BAM weet ik vrij weinig, behalve dat het aandeel onder zijn leiding niet vooruit te branden is.

Fijne avond toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Niels Koerts
Ronald Engels
0
Niels Koerts,

Met dank voor je commentaar, BAM is al 15 jaar of langer een complete ramp in een bouwwereld waar tot voor 10 jaar erg makkelijk zeer veel geld te verdienen was, ook veel zwart geld volgens toenmalige ingewijden.

Dom genoeg worden Bouwbedrijven nu volledig kaal geplukt en kaal-geschoren door onze steeds hebzuchtigere Overheid/Rijks Waterstaat, enzv.

Het is mij volstrekt onduidelijk waarom bouw bedrijven nog voor onze hebzuchtige Nederlandse Overheid en Rijks Waterstaat willen werken, die wegens incompetentie zelf géén verantwoordelijkheid nemen?

Wat mij betreft mag onze Overheid eeuwigdurend de hik krijgen en ik zou massaal alle bouwbedrijven het gezond verstand willen toewensen om allen massaal de Nederlandse Overheid de rug toe keren (ter info: dit is b.v. in China stilzwijgend veel voorkomend en één zware belediging, men draait zijn stoel weg van de Onderhandelingstafel!).

Ook SHELL zou ik aanraden, Nederland definitief te verlaten richting b.v. Zwitserland en/of de UK. SHELL is één fantastisch topbedrijf, dat continue onder zijn ballen geschopt wordt, SHELL schop toch eindelijk eens terug en laat je niet vernederen door incompetente niets presterende kaalplukkende Politici in Den Haag.

Ook alle vernederingen en ridiculisering die het Nederlandse Volk dagelijks ondergaat, b.v. nu weer met de nieuw verhoogde Vermogensrendements diefstal voor kleine beleggers vanaf 2022.

Waarom is het Nederlandse Volk zo laf om niet te protesteren en in opstand te komen, of massaal het land uit te vluchten, vooral jongeren zonder enige echte toekomst in Nederland, behalve veel belasting te betalen, als je zo stom bent om serieus hard te werken!

Bah, voor Nederland,

Met vriendelijke groeten, Ronald Engels, Hulst.
Snugger
0
Als de index stijgt heeft dat niets te maken met de aandelen die daarop staan, ze liften hoogstens mee.. Vastgoedaandelen en hogere AEX is flauwekul, zo simpel is het niet, en wordt het ook niet!..
tinybolus
1
quote:

Knight V schreef op 11 sep 2019 om 18:39:Banken moeten niet zeuren over de boete rente die ze betalen over het geld dat ze stallen bij ECB.

Ze worden geacht om geld rond te circuleren en in de economie te pompen.
Dat is de functie van banken.
Ze hoeven geld niet niet te stallen bij ECB.
Wees vindingrijk.

Nu zijn het slaafies van overheid. Ze weten niet wat ze moeten doen.
Ze trekken zich terug uit aandelen markt, uit zakelijk markt, geven geen geld/krediet meer aan bedrijven/consument.
Sluiten kantoren.

Het is terecht dat ze moeten betalen.
Je krijgt gratis geld en je koopt alleen staatsobligaties...
En ECB vraagt zich af waarom de economie niet groeit.
Obligaties zorgen niet voor werkgelegenheid of voor meer consumpties.

Het zijn angsthazen.

Ze willen makkelijk geld verdienen en geen risico lopen en verbaasd zijn dat de economie niet draait.
Neen. Banken zitten vast aan de opgelgde ratio's. Risico en rendement dienen een ander evenwicht te behouden dan in het verleden. Maar eigenlijk is je post te onzinning om hier verder op in te gaan..

Het zijn de overheden die het geld moeten laten rollen. Daar schort het allang aan. Gestoord zijn ze in A'dam en Berlijn. Overschotten bij negatieve rente, koekoek!

Economen zijn het er al eeuwen over eens dat stimuleren cq. investeren van overheidswege het beste is voor de binnenlandse economie - en dus ook voor toekomstige overheidsinkomsten.

Allemaal niet zo ingewikkeld en eindelijk lijkt onze Hoestra - Arie van Os dat ook te begrijpen. Ik verwacht dan ook miljardeninvesteringen vanaf 2020, af te kondigen met Prinsjesdag...
BAMPOSTNL
1
BAM IS EEN GROTE KLOTE TENT EN LAAT ZICH IN DE LUREN LEGGEN DOOR RWS EN ANDERE OPDRACHTGEVERS INZAKE GROTE INFRASTRUCTURELE WERKEN. MANAGEMENT OP DE SCHOP, CEO AAN DE KANT EN NIEUWE EN BEKWAME CEO MET DE JUISTE SKILLS. Huidige CEO is als een zielig hoopje verroest betonijzer.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 18 sep Slot: Pharming is los 5
 2. 18 sep Fondsenrondje: Bankadviezen domi... 1
 3. 17 sep Slot: Olie ploft 5

Gesponsorde links