Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Box 3-vrijstelling: sigaar uit eigen doos

Box 3-vrijstelling: sigaar uit eigen doos

Begin september kwam het kabinet met verrassend nieuws voor spaarders en beleggers. Zij gaan de belastingheffing op “spaargeld” in 2022 aanpassen.

Op het eerste gezicht lijkt dit zeer goed nieuws want er werd verkondigd dat spaarders (met de huidige rentes) over tot maar liefst €440.000 per persoon geen vermogensrendementsheffing meer hoeven te betalen.

Kan dan nu de vlag uit?

Ik vind persoonlijk van niet. Het gemiddelde spaargeld in een Nederlands gezin is tussen de €40.000 en €50.000. Het gaat mij niet speciaal om de juiste getallen daar nu (in 2019) de vrijstelling €60.720 (€30.360 per persoon) is voor een gezin. Heel veel Nederlandse gezinnen betalen nu dus geen belasting over hun spaargeld.

Edwin Zijdenbos van Fintool kwam met een prachtige opsomming van diverse berekeningen (paywall) waaruit blijkt dat een grote groep Nederlanders de dupe wordt van de nieuwe regeling. Het gaat dan om de mensen die beleggen, een vakantiewoning hebben of een familiehypotheek hebben verstrekt, en ook om de spaarders als de rente weer gaat stijgen.

Vanaf 2022 wordt er onderscheid gemaakt tussen spaargeld (0,09%), overig vermogen (5,33%) en schulden (-3,03%). Afhankelijk van wat de desbetreffende persoon doet (bijvoorbeeld spaargeld aanhouden) is een percentage van toepassing (0,09% bij sparen). Hierbij heeft iedere persoon nog een “heffingsvrij inkomen” van €400.

Rekenvoorbeeld 1: Alleen spaargeld (alleenstaande)

Klik om te vergroten

Wie €444.444 vermogen heeft en dit op een spaarrekening heeft staan in 2022 hoeft dus totaal geen belasting te betalen (uitgaande van een spaarrente van 0,09%). Deze spaarder heeft dus een voordeel ten opzichte van de huidige situatie. Ik hoef u waarschijnlijk niet uit te leggen dat mensen met dit soort vermogen niet alleen maar sparen.

Rekenvoorbeeld 2: Combinatie beleggen, vastgoed of crowdfunding (alleenstaande)

Klik om te vergroten

In 2022 gaat deze persoon die €444.444 heeft zitten in beleggen, vastgoed en crowdfunding €7.685,33 belasting betalen. In 2019 moet deze persoon €4.988,78 aftikken. In totaal wordt de rekening dus €2.696,55 hoger. Dat is 54% meer dan de belasting die nu betaald moet worden!

Rekenvoorbeeld 3: Familiehypotheek

In de afgelopen jaren zijn er veel familiehypotheken afgesloten. Hierbij is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de ouders onderaan de streep geen belasting hoeven te betalen. De kinderen betalen namelijk hypotheekrente (1,2%) aan de ouders die gelijk is aan de betaalde box 3-belasting die de ouders moeten betalen.

Stel: de ouders hebben een vermogen van €100.000. Daarvan wordt €50.000 als hypotheek aan het kind verstrekt. Wat zijn dan de gevolgen hiervan?

Als de ouders deze €100.000 op een spaarrekening zetten dan hoeven zij in 2022 geen belasting te betalen. Over de familiehypotheek moet echter wel belasting betaald worden:

Klik om te vergroten

De ouders kunnen de betaalde belasting verrekenen met hun kind door de hypotheekrente aan te passen. Bij een familiehypotheek van €50.000 moet de betaalde hypotheekrente dan minimaal 1,53% zijn. Hierbij merk ik op dat het heffingsvrij inkomen €800 wordt als er sprake is van Pa en Ma.

Rekenvoorbeeld 4: Vakantiewoning

De afgelopen jaren kan ik geen krant openslaan of er worden ergens in Nederland wel vakantiewoningen gebouwd.

Stel: iemand koopt een vakantiewoning van €200.000 en sluit een hypotheek van €180.000 af. Deze persoon heeft ook nog €30.000 spaargeld, waardoor het totale vermogen €50.000 is.

In 2019 hoeft deze persoon niets te betalen, daar de vrijstelling voor een gezin €60.720 is. In 2022 komt de belastingdienst wel even om de hoek kijken. Hieronder de berekening per persoon:

Klik om te vergroten

In totaal kost dit vakantiehuisje dan €1.462,90 extra per jaar! Benieuwd wie er nog een vakantiehuisje gaat kopen

De spaarrente stijgt

Tot slot nog even een kijkje in de toekomst, mocht de spaarrente gaan stijgen. Ik neem als voorbeeld een vermogen van €60.000.

Nu hoeft dit gezin geen belasting te betalen. Stel: de spaarrente stijgt, en hierdoor wordt in 2022 het rentepercentage over spaargeld 2,5%. In 2009 was de spaarrente zelfs nog meer dan 5%, zie onderstaande grafiek.

Klik om te vergroten
Bron: vanspaarbankveranderen

De berekening is dan als volgt:

Spaargeld €60.000 x 2,5% €1.500  
Heffingsvrij vermogen 2 x €400 = €800 _
Te betalen belasting €700 x 33% = €231

De heren en dames in Den Haag hebben dus weer iets leuks verzonnen om meer belasting te kunnen ontvangen. Vooral beleggers zijn de dupe.

Fintool heeft een Excelsheet gemaakt waarmee hypotheekadviseurs die lid zijn snel de situatie van hun klanten in kaart kunnen brengen. Ik wil hen nog bedanken voor de medewerking aan deze column.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

belasting

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

dividendbelasting

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

hypotheek

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

vermogensrendementsheffing

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
86 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
objectief
0
quote:

alexnr75 schreef op 16 september 2019 09:46:


@loosalarm,

Het probleem is nu juist dat "het algemeen belang" teveel hebzucht heeft :))))

Jij hebt gelijk, Weg met die hebzucht. Belastingtarieven oplaag!!


Loosalarm heeft gelijk; alleen zegt hij het wat cru.

Geld lenen is vandaag de dag bijna gratis; gelukkig hebben we slimme burgers aangesteld om namens de Overheid te beslissen, die de noodzaak zien om die ongebreidelde stijging van schulden te temperen.
Of dit met die 5+ gaat lukken is nog maar de vraag, want dit jaar vang je op aandelen al 20%. Waarschijnlijk komt er later nog wel een verhoging die de enorme aandelenwinsten afroomt.
Henk30
0
Er zijn veel voorbeelden van zinvolle anti spekulatie maatregelen in het buitenland die blijkbaar hier volkomen onbekend zijn. Niet alleen de US, ook Duitsland belast beleggingswinst als inkomen als de houdtijd te kort is. Dat is in veel landen zo. In Zwitserland hebben ze 'grondbezit winstbelastinmg'die kortstondige verkoopwinst van huizen afhankelijk van de houdtijd tot meer dan 60% belast. Hope langer je erin woont hoe lager. Ook hebben ze daar een heel hoog huurwaardeforfait, waarvan je dan weer veel kan aftrekken als je er zelf in woont.En daarbij geen wet Hille.
Bij de vermogensbelasting moet, zoals daar, een grens liggen die afhankelijk is van het overige inkomen en het werkelijk gerealiseerde rendement.
Probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden, voorbeelden genoeg.
fiscaal juridisch
0
Goed dat box 3 eindelijk aangepast gaat worden maar de financiering van de spaartaks wijzigingen gaat over de rug van de particuliere (vastgoed) belegger zoals bekend. Die gaat niet alleen enorm veel meer belasting betalen in box 3 maar ziet straks zijn schuld veel minder aftrekbaar zijn in box 3 en dat tezamen gaat jaarlijks leiden tot een mega aanslag in box 3.

De particuliere vastgoedbelegger wordt echter niet alleen door de spaartaks wijzigingen onderuit geschoffeld, maar ook door de plannen van minister Ollongren om de vrije verhuurzone aan te pakken middels (onder meer) inperking van de WOZ waarde in het WWS puntenstelsel en haar plannen voor een ‘noodknop’. Tevens door de plannen om alle woningen voor 2050 Co2 neutraal en aardgasvrij te maken. En, last but not least, door – voor degenen die voor de aanschaf van hun onroerend goed boven een bepaald bedrag hebben geleend uit hun vennootschap – Snel’s voorstel excessief lenen eigen bv.

Al deze maatregelen dienen in samenhang met elkaar bekeken te worden. Ze treffen immers allemaal dezelfde doelgroep, die van de kleine particuliere vastgoedbelegger, voor wie dit zonder twijfel de financiele strop gaat betekenen. Funest uiteraard ook voor de velen zelfstandigen onder hen voor wie dit de enige pensioenvoorziening is. Het kan al met al niet onrechtvaardiger.

Het is te hopen dat organisaties als VastgoedBelang, MKB Nederland, VEB en NOB alsmede fiscaal, financieel en juridisch specialsten de samenhang en alleen al daarmee onrechtvaardigheid van deze maatregelen inzien en een vuist gaan maken richting politiek
objectief
0
quote:

fiscaal juridisch schreef op 19 september 2019 10:55:


Goed dat box 3 eindelijk aangepast gaat worden maar de financiering van de spaartaks wijzigingen gaat over de rug van de particuliere (vastgoed) belegger zoals bekend. Die gaat niet alleen enorm veel meer belasting betalen in box 3 maar ziet straks zijn schuld veel minder aftrekbaar zijn in box 3 en dat tezamen gaat jaarlijks leiden tot een mega aanslag in box 3.Ja, je hebt gelijk; MAAR..

Er is enorm tekort aan woningen (dat je niet snel kunt oplossen), dus lijkt het me redelijk om de woningen enkel beschikbaar te stellen aan de bewoners zelf.
Kortom: het is een (goede) politieke keuze om onroerend goed beleggingen voor exploitatie minder aantrekkelijk te maken.
Maan Arkenbosch
1
De politiek heeft feitelijk de vermogens belasting extra verhoogt, om hierna, na protesten en afremmen van beleggingen, een kleinigheid er af te doen. Feitelijk is dit een communistisch systeem, door bezit onrechtvaardig te belasten en zo door te kunnen gaan met minder drukpersen, om de steeds verder groeiende E.U. vergrijzing en sociale gelukzoekers te kunnen betalen. De animo om risicovol te beleggen, dat afgestraft wordt met een rendement na belasting en inflatie, zal versneld afnemen, zeker met BREXIT en een V.S.-China handelsoorlog in het verschiet.
Woudsehoeve
0
quote:

objectief schreef op 19 september 2019 11:13:


[...]

Ja, je hebt gelijk; MAAR..

Er is enorm tekort aan woningen (dat je niet snel kunt oplossen), dus lijkt het me redelijk om de woningen enkel beschikbaar te stellen aan de bewoners zelf.
Kortom: het is een (goede) politieke keuze om onroerend goed beleggingen voor exploitatie minder aantrekkelijk te maken.


Leuk bedacht MAAR:

Die personen die nu in een (vrije sector) huurwoning wonen kunnen dat huis niet zelf kopen/betalen (vaak gehinderd door diverse wettelijke en belastingregels). De "Woningnood" zal dus alleen maar toenemen, de bouw sector zal minder te bouwen hebben enz. Niet echt een handig scenario.

Persoonlijk zal ik er 2x over nadenken of ik nog wel vastgoed zal beleggen. Want als de huizenprijs weer eens daalt (is nu eenmaal te verwachten) dan worden de percentages echt niet aangepast. Veel van mijn beleggingen (crowd / duurzaam / obligaties) halen echt die 5.33% niet maar hebben wel het verhoogde risico van een negatief rendement, zeker voor de niet professionele beleggers.
86 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

  1. 20 mrt Boeterente ontwijken (deel 2) 5
  2. 13 mrt Rommelen met maximale hypotheek 7
  3. 28 feb Onderzoek hypotheekrenteaftrek: ... 15
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare