Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Zijn maatregelen voor starters wel nodig?

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 04 jun Dure taxaties worden opgedrongen 24
 2. 21 mei NHG pakt hypotheekrenteaftrek aan 15
 3. 07 mei Hoeveel zou u een makelaar betalen? 35

Reacties

31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Leefloon 2 september 2019 18:22
  quote:

  geobeo schreef op 2 september 2019 14:35:

  Niet iedereen kan een hypotheek krijgen van 180 - 200k als starter. Hoe laag dat ook zal klinken voor sommigen.

  Wie in een duur gebied wil blijven wonen, zal als huurder eerst moeten inzien dat de huurmarkt de bodem van de woonmarkt is, zodat de overstap van een huurhuisje naar een koophuisje niet vanzelfsprekend is.

  Maar ook in goedkope gebieden, met vanaf prijzen onder de ton voor de onderkant van de koopmarkt, wordt er blijkbaar geklaagd door jonge starters en dreigen zij te vertrekken naar ... de dure randstad.
 2. forum rang 4 DerksVisie 3 september 2019 08:33
  quote:

  kuddedier schreef op 2 september 2019 11:40:


  Maar wat is nou eigenlijk het probleem mensen?
  Zie hier een heerlijke starters woning 10 minuten fietsen van het binnenhof, voor ierdereen betaalbaar
  www.funda.nl/koop/den-haag/appartemen...

  Al die huilende mensen hebben één ding gemeen. Dat is dat hun wensenpakket niet matched met hun inkomen. Terwijl ze opgevoed zijn met het idee dat al hun wensen altijd gerealiseerd kunnen worden


  Het probleem? De locatie!

  Mooi stalen kozijnen met elke dag uitzicht op een trouwstoet.
 3. flatliner 4 september 2019 15:28
  10k lenen voor de kosten koper is een probleem, dit drukt zwaar op je leencapaciteit. Sluit je een PL van 50k af na het afsluiten van je hypotheek, dan kraait er geen haan naar of je het wel kan betalen. Goed dat er banken starten met een huurverklaring. Er moet veel beter gekeken worden naar het spaar/betaalgedrag van de klant als naar de standaard financieringslastpercentages. Of je een big spender of superzuinig bent, maakt niet uit, als het niet past, dan past het niet. Dat is te zwart/wit en daar mag m.i. vaker de nuance worden opgezocht. Ik betaal nu 1.200 per maand maar over een hypotheek van 730 p/m wordt moeilijk gedaan omdat het net niet past. Want een niet afgeloste PL die me 150 p/m kost. Dat ik bijna 500 p/m minder ga betalen is als argument niet eens relevant.
 4. forum rang 7 Leefloon 4 september 2019 16:06
  quote:

  flatliner schreef op 4 september 2019 15:28:

  Of je een big spender of superzuinig bent, maakt niet uit, als het niet past, dan past het niet. Dat is te zwart/wit en daar mag m.i. vaker de nuance worden opgezocht.

  Conceptueel eens, maar niet meer dan dat. Een arme starter, of ene rijke starter met een PL, kan makkelijker bewijzen niet op vakantie te (kunnen) gaan. Dan zeg jij "geen auto, geen vakantie, geen kinderen, geen studiekosten, geen niet-werkende partner, geen verslaving, ...", om daar alsnog aan te gaan beginnen met een PL-leengedrag zodra de hypthecaire lening is afgesloten.

  Misschien ben jij zo eerlijk om er netjes mee om te gaan, en ik wellicht ook, maar anderen zullen zich als superzuinig voordoen. Bovendien heeft het verruimen van de onderkant nogal een prijsopdrijvend effect, omdat iedereen die superzuinig leeft (wegens weinig verdienen) opeens een beduidend hogere lening zou kunnen krijgen. Dus een hoger risico door te hoge leningen, en een risico op waarde van onderpand wanneer het Amerikaanse pre-crisis hypothekensysteem voor arme sloebers op drijfzand blijkt te zijn gebaseerd. Door een verzwegen zwangere vriendin, dure bruiloft, huwelijksreis, et cetera. Voor meer maatwerk zal politiek weinig draagvlak zijn.
 5. Orca 4 september 2019 20:37
  Wat je gaat krijgen is duurder wordende starterswoningen, aangezien er allerhande maatregelen worden ingevoerd om de woning “betaalbaar” te maken. Kortom, het zoveelste overheidsinitiatief dat de mist ingaat.
  Ik woon in België en hoor niemand over woningtekort. In Duitsland idem. De totaal opgeklote woningmarkt is een puur Nederlands fenomeen.
 6. forum rang 5 @iPlof 5 september 2019 14:21
  @Orca, 100% gelijk. Ik vermoed ook dat de 'starters' het probleem voor de politiek niet zijn, maar NL bouwland en banken etc.
  Een nieuwbouw huis moet aan een telefoonboek dik met eisen voldoen.
  Waarom niet wat landbouw grond (direct rondom de steden) opofferen voor tiny houses a ca. 100k. Waarschijnlijk doet een oude huurwoning van 50m2 in Amsterdam of Utrecht dan opeens geen 300k meer..
 7. flatliner 5 september 2019 15:15
  Hoeveel panden bezit prins Bernhard jr. wel niet? Dat zijn allemaal woningen waarbij particulieren buiten de pot piesen, en dat is nog maar één belegger. Prijzen zijn/worden te hoog voor starters, die moeten noodgedwongen huren, verhuurder lacht zich dood en koopt nog meer panden. Met geld kan je immers geld maken. Waarom wordt dit niet strenger aangepakt? Overdrachtsbelasting naar min. 50% indien het niet je primaire huis is, en recreatiewoningen uitsluiten voor Piet Particulier die een vakantiehuisje op de Veluwe wil. Vooral in de Randstad is dit aan de orde van de dag en zorgt voor complete gekte. Afgelopen week in Utrecht overbood iemand 60.000 maar ving toch bot omdat de uiteindelijke koper nog meer bood en geen hypotheek nodig had. Nu heeft dit tot op heden altijd wel relatief gewerkt, en ik chargeer enorm, maar dit is toch wel een groot probleem.
 8. forum rang 6 Knight V 6 september 2019 07:43

  Woning tekort, project ontwikkelaars en overheid en groei bevolking is ons probleem.

  Eerst pseudo vluchteling.
  Instroom van vluchtelingen zorgen ervoor dat NL overbevolkt raakt. NL weet niet wat de consequenties hiervan zijn. Aantal neemt toe terwijl ouderen langer leven. Er is geen balans meer door natuurlijke verloop.
  Als je besluit om 30.000 vluchtelingen binnen te halen dan moet je de consequenties doorrekenen in zake woning nood, zorg, uitkeringen, consumptie.
  Illegalen worden niet teruggestuurd en hierdoor krijg je nog meer druk en prijzen omhoog gaan.
  Los eerst probleem op van vluchtelingen omdat woning nood blijft spelen zolang bevolkings groei kunstmatig versneld groeit door het binnenhalen van vluchtelingen terwijl er geen ruimte is want NL wil niet verbouwen.

  Project ontwikkelaars
  Zij proberen geld te verdienen en moeten huizen bouwen die voldoen aan Brussel eisen.
  Een huis bouwen van een ton bestaat al lang niet meer.
  Zorg dat er regels komen en uitgerekend wordt hoeveel een huis mag kosten voor starters.
  Verzekeringen kunnen een huis verzekeren die veel lager is dan de markt, huis is dan onderverzekerd. Waarom zorg je geen balans tussen verzekering en het bouwen van een huis. Het moet niet zijn dat je voor 3 ton een huis bouwt en verzekering bepaald dat het maar 2 ton waard is. Er zijn teveel factoren waardoor de burger continue onderverzekerd is of teveel premie betaald of teveel betaald voor een huis
  Maak het transparant. Een huis bouwen in friesland moet hetzelfde zijn als in Amsterdam.

  Overheid / gemeente
  De gekte van de prijzen is ontstaan door de gemeente. Zij vragen voor grond absurde bedragen.
  Hier ligt ons probleem. Als je het probleem niet aanpakt vanaf het begin en dingen niet transparant maakt dan betaal je de hoofdprijs. Want bouw en projectontwikkelaars berekenen dit door.
  Gemeente zouden aan woningnood wat kunnen doen maar als ze grond vrijgeven dan klapt hypotheek markt in elkaar en ook de overheid verdiend beter aan een hogere hypotheek markt.
  Gemeente heeft niet de illusie om meer te bouwen. Overheid houdt het kunstmatig vast en verkopen grond als ze een "mooie" prijs voor krijgen. Ze verkopen het liever aan een vastgoed ontwikkelaar dan dat ze woningen bouwen voor de huursector.
  Probleem ligt niet bij woning nood maar de manier hoe bouwgrond, toekennen, budget, gemeentes, inkomsten enz... eraan willen verdienen.

  Al met al krijgen starters de schuld vanwege grote schuld blablabla....

  Maar grootste probleem ligt bij de gemeente en klimaatdrammmers....

  Huizen die vrijkomen, worden verbouwd en komen terecht in vrijesector.
  Sociale woningen worden verbouwd en gaan naar de vrije sector.

  De starter, studenten zijn de klos omdat ook gemeentes moeten inkomsten genereren en verpatsen liever een woning aan vrije sector of dure project ontwikkelaar.

  De regels voir hypotheken zullen probleem niet oplossen als gemeente bouwgronden niet vrijgeeft en als ze het vrijgeven dan is het niet voor sociale woningen.

  Gemeentes geven weer schuld aan provincies en zo is klokje weer rond.

 9. B-rood belegger 9 september 2019 17:48
  Nog meer ingrijpen op de woningmarkt lijkt mij een niet al te snugger plan. Marktwerking werkt overal behalve bij (semi-)overheidsinstellingen en overheidsingrijpen, dus laten we die beiden ajb zover mogelijk buiten de deur houden. Laat beleid en wet- en regelgeving in stand.

  Als er iemand is die kan doorrekenen wat alle verkapte woningpotjes nu voor invloed op de woningprijs hebben dan kunnen we die wellicht gewoon stelselmatig afschaffen.
  Huursubsidie en -toeslag drijft de huur prijs op. Lage rente drukt de woningprijs op...

  En laten we ook ajb ophouden over het zielige gedoe over starters die niet in het centrum van A.dam kunnen wonen. Dit gaat al sinds jaar en dag op voor Parijs en is "gewoon" geworden, waarom zou men het moeten kunnen? Misschien brengen we dan onze lieve kroost bij om te gaan sparen voor dingen die je wilt, want de doorsnee starter heeft geen spaarcent te makken (gemiddeld hebben zij zelfs gewoon geen eigen geld) maar wil wel gelijk een huis kopen.
31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: hypotheek, starters

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links