Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Boskalis, AMG, tabak en goud

Liveblog: Boskalis, AMG, tabak en goud

Update 17:10 uur: Oranje boven

Nog eentje, we doen hier toch iets goed in de polder.

 


Update 16:30 uur: Philips Morris en Altria

Dit is altijd een mooie voor een beursquiz: wat deed het de laatste veertig jaar beter op de beurs, tabak of technologie? Bewaar deze grafiek, want niemand gelooft u. Dit is nog zonder dividend ook en dan weet u bij wijze van hoeveel technologiefondsen er in een sigarettenpakje passen. Veel. In ieder geval de hele Nasdaq 100.

Dit is er ook eentje om over na te denken voor bijvoorbeeld duurzame beleggers, die zo zeker zijn dat Big Oil en andere vuile, vieze, gemene of nare industrieën geen toekomst hebben. En dat u er dus uit moet. Houd er terdege rekening mee dat Mr. Market misschien niet zo duurzaam is en denkt als u, zou ik zeggen.

Dit moet ik er zelfs nog bij vermelden, in die veertig jaar kregen die sigarettenfabrikanten ook nog eens veel schadeclaims over zich heen. Klein wonder dat ze zo tot die beursprestatie kwamen... Enfin, dat is het verleden, hoewel die claims weer actueel zijn. Nu is het nieuws dat twee tabaksgiganten willen fuseren.

Zeg maar gerust, megafusie! Philips Morris is $120 miljard waard (doet nu -5,2%) en Altria (+8,7%) hangt voor $88 miljard aan de beurshaak. Gelet op de koersreacties vindt de beurs de mogelijke deal of de voorwaarden beter voor Altria dan voor Flipje Morris.

Altria doet 11,2 keer de verwachte winst en 7,8% dividend. Philip Morris houdt het op 14,9 en 5,9%. Zeker voor Amerikaanse begrippen is dat spotgoedkoop voor zulke mooie waarde-aandelen, hoewel ze de laatste twee jaar haperen door onder meer claims. Vooral Philips Morris laat het afweten. Misschien is dat ook de trigger voor de fusie.

Nee, de Nasdaq 100 is natuurlijk niet de benchmark voor deze twee, maar ik doe het lekker toch. Dit plaatje is wel herbelegd.   

 


Update 15:50: Goud

Het is net als met die likkebaardende berg cash van Ajax: u kan alle aandelen kopen, maar u ken er mooi lekker nooit niet bij, om het op z'n Nummer Veertiens te zeggen. Over naar goud. Ja, de waarde van de voorraad van onze DNB is €6,5 miljard meer waard, maar niemand die er wat aan heeft. Toch leuke staatjes.

 


Update 15:40: Johnson & Johnson

De koers steeg er gisteren 2% op, want waar een boete van $17,5 miljard werd gevreesd, werd het er eentje van een half miljard. Het verschil is toch leuk meegenomen, nietwaar?

Intussen kijk naar ik even naar deze farmagigant die ik eigenlijk niet ken. In één oogopslag dan: dit is een defensief aandeel zoals een defensief aandeel is bedoeld? Lijkt erop. Hoezo kredietcrisis, recessie, lage rentes en permanent geopolitiek gedonder? Omzet, winst en dividend van J&J lopen strak op.

Bij zulke aandelen moet u misschien stiekem juist hopen op recessie en bear market. Het raakt ze niet (in hun business), maar ze gaan wel mee en u vist ze dan voor een habbekrats op. Nu doet deze Dividend Aristocrat 3% dividend en tegen twintig keer de huidige en 14,5 keer de verwachte winst is het van u.

 


Update 13:35: CEO Berdowski koopt aandelen Boskalis bij

Middelen, wie heeft zich er niet aan bezondigd? De meeste mensen kunnen het echter niet laten en wanneer de koopargumenten nog steeds recht overeind staan, maar de markt er anders over denkt is het natuurlijk niet te versmaden. 

CEO Peter Berdowski maakt vandaag bekend dat hij opnieuw 50.000 aandelen Boskalis heeft gekocht. Dat deed hij eerder al op 14 maart 2018, toen de koers net boven de €25 stond. Berdowski was een van de weinige ceo's die geen aandelen bezat in de eigen onderneming.  

Alfen

Inmiddels bezit hij er dus minimaal 100.000 (waarschijnlijk wat meer door de stockdividenden) tegen een gemiddelde prijs zo rond de €21. Toevallig deden we eind vorige week voor de BC-portefeuille van de IEX hetzelfde Lees hier de laatste analyse inzake Boskalis. (NI) 

Nog iets. daar waar Kapitein koopt... verkopen de spreekwoordelijke beurshaaien. Armpje drukken dus tussen de CEO en de shorters.

 


Update 12:40: Monster sell-off op komst?

Masanari Takada, analist bij Nomura, waarschuwt voor een mogelijke verkoopgolf op de aandelenbeurzen. De bewegingen op de financiële markten vertonen volgens hem een griezelige gelijkenis met die in 2008.

Takada is macro- en kwantitatief analist en ziet geen enkel signaal dat het slechte sentiment gaat keren. Hij vreest dat fundamentele beleggers o.a. door de escalerende handelsoorlog op de verkoopknop gaan drukken en dat trendvolgers snel zullen volgen.

Hij ziet op dit moment al dat technische analisten hun posities aan het afbouwen zijn. Als andere grote partijen dan gaan volgen, geeft dat een versterkend effect. Daar komt bij dat het de laatste week voor Labor Day is, wat betekent dat de volumes redelijk beperkt zijn.

Dit vergroot volgens hem de kans op een extra grote beweging op korte termijn. Als de signalen volgens Takada niet veranderen dan zakken we snel onder het niveau van december vorig jaar. 

Maar goed, hoeveel 'goeroes' zijn er de afgelopen jaren wel niet langsgekomen met allerlei waarschuwingen voor een krach? En kunt u zich de ''sell everything' van RBS nog herrinneren? Zij adviseerden beleggers in januari 2016 al hun aandelen te verkopen. Laat dit nou net de bodem geweest zijn. Kortom, laat u zich vooral niet gek maken. (NK)

 


Update 12:10: Met de gebakken peren 

Een verzakkende economie, maar een aantrekkende munt. Precies wat je als land niet wil. Het zijn de Zwitsers die met de gebakken peren zitten (NK).


Update 11:50: Alfen door het dak

De koers van Alfen (+6,1%) gaat er ineens vandoor. Groot nieuws kunnen we niet vinden, al komt het bedrijf morgen met de tweedekwartaalcijfers langs. Wie weet nemen beleggers een voorschot. Het gemiddelde dagvolume is er al doorheen gegaan. (NK)

Alfen

                                       Klik op de afbeelding voor een grotere versie   


Update 11:40: Miljonair voor uw 30ste 

Bryan Kuderna werd als millennial miljonair. Waar de meeste mensen zoiets liever geheim houden schreef hij een boek over de weg naar het miljoen. Hieronder de acht tips die hij in zijn boek geeft:

 1. Haal zo snel mogelijk uw diploma op de universiteit.
 2. Ga ondernemen (geen risico, geen miljonair zonder rijke papa)
 3. Blijf zo lang mogelijk thuis wonen (daarmee bespaart u bakken met geld)
 4. Probeer het nodige geld bij elkaar te sparen (raak uw creditcard dus niet aan)
 5. Begin direct met het sparen voor een pensioen (belastingtechnisch ook verstandig)
 6. Regel een arbeidsongeschiktheidsverzekering ( zorgt voor een onoverwinnelijkheidsgevoel)
 7. Koop een eigen huis (en als het kan nog meer woningen tegen een lage rente die u weer kan verhuren)
 8. Koop aandelen voor meer rendement (voor mensen met tijdgebrek zijn ETF's ideale producten. Slapend rijk worden, noemen we dat.) (NK) 

Update 10:30: Lucas Bols

Vandaag alweer een mooie stijging, Lucas Bols is aan een bescheiden rally bezig. Van bodemen durf ik (nog) niet te spreken. Het volume is daarvoor te laag. Niettemin, wie eventueel koerswinst wil halen moet er altijd vroeg bij zijn en risico nemen voordat alles klip en klaar duidelijk is, want anders is het al weg.

Fundamentele probleem van Lucas Bols is dat de drankenproducent geen sterke A-merken heeft. Daarom is de waardering geen schim van de peperdure Rémy Cointreau's en Diageo's van deze wereld. Het fonds is op papier een koopje als defensief drankenaandeel tegen tien keer de winst en 4,6% dividendrendement.

Misschien is het recessievrees die daarom het aandeel wat doet opveren, of het is echt te goedkoop geworden. Reken u niet rijk, er is een adder onder het gras. Ik citeer collega Nico over Lucas Bols. Ik voeg er aan toe dat het om €68 miljoen gaat.

Lucas Bols nam het merk Passoã over van Rémy Cointreau. Omdat Bols het verschuldigde bedrag niet ineens kon ophoesten, is gekozen voor een put/call-constructie. Rémy Cointreau heeft het recht om Passoa te verkopen aan Bols (een putoptie), terwijl Bols het recht heeft om Passoa te kopen van Rémy Cointreau (call).

Hoe dan ook, Passoã komt bij Bols terecht en via deze gekunstelde constructie - overigens gewoon gefinancierd door de banken - kon Bols ermee aan de slag.

 


Update 10:00: Tesla

Voor fans en vijanden. Ga er maar even goed voor zitten, het is een heel verhaal met een vette aanzet. Citaat:

The controversy over SolarCity, which has dovetailed with questions about Musk’s mountain of debt and profit shortfalls, offers a window into the mind-set of America’s most outlandish and unpredictable CEO.

Musk’s believers argue that the details of his ventures don’t matter: It’s the grand vision that counts.

“The guy has a will to make stuff happen that is extraordinary,” says someone who worked closely with Musk. “He willed Tesla to happen. And in willing a reality into existence, he might not stick to the facts.”

But in the case of SolarCity, Musk’s penchant for making promises he can’t deliver on turned out to matter a great deal—and could even pose a threat to his entire empire.

Dit is de essentie? Er moet dit najaar een half miljard aan bondjes worden afgelost. En dan is er nog iets. Iets met afspraken nakomen. Sowieso een rode draad in het verhaal. 

When Tesla bought SolarCity, it said the deal would “add more than half a billion dollars in cash to Tesla’s balance sheet over the next three years.” But it appears to have had the opposite effect.

“I think it’s a big source of the cash-flow deficit,” says one longtime analyst. “I think it is a big thorn inside of Tesla.” The company has paid back some of SolarCity’s debt, including the Solar Bonds owed to Musk and SpaceX.

But this fall, another $556 million is coming due. In a characteristic tweet, Musk once vowed he would “personally” repay the SolarCity debt if need be.

There may be another cost. By next April, Tesla is required to start paying an annual fine of $41.2 million if it fails to employ 1,460 people at the Buffalo plant.

Tesla says it currently has 636 employees statewide in New York, including 329 at the plant, and that it has invested almost $400 million in New York.

 


Update 09:30: AMG

Op opening zag ik geen koersreactie, maar AMG staat nu wel lager. Is dit wellicht van invloed? Geen goed nieuws uit de sector, deze Aussie (-2,8%) moet snijden, hakken en zagen: 

Het is te zien dat dit een peer van AMG is. Alleen nóg cyclischer en heftiger? Verwarrende tijden in ieder geval, want gisteren meldde Evraz dat juist de vraag naar vanadium weer stijgt.  

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 apr Vooruitblik: Records en hoofdbrekens 1
 2. 16 apr BeursVandaag: Gaat het nog een beetje? 4
 3. 15 apr BP, Shell en een enorme viezerik 5

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Just lucky 27 augustus 2019 10:01
  AMG zijn exposure aan lithium is zeer beperkt. Bij AMG wordt altijd verdiend op spodumene aangezien ze de laagste kostprijs ter wereld hebben, rond de 206 $/ton, excl. transport. Wat je bij AMG ziet is dat zo'n miezerige shorter zijn positie iets vergroot in een nagenoeg lege markt, dat was vrijdag ook het geval.
 2. HJ deTuinman 27 augustus 2019 12:53
  Wat een dwaze titel boven dit bericht; stemmingmakerij van de bovenste plank!
  Zit Nomura soms zelf short?
  Het vraagteken erachter is in zo'n geval natuurlijk wel handig, niveau roddelblad.
  "Is Maxima zwanger?" Na het blad gekocht en artikel gelezen hebbende de conclusie: "Nee, ze is niet zwanger"...
 3. forum rang 6 Erny 27 augustus 2019 12:54
  quote:

  Just lucky schreef op 27 augustus 2019 10:01:


  AMG zijn exposure aan lithium is zeer beperkt. Bij AMG wordt altijd verdiend op spodumene aangezien ze de laagste kostprijs ter wereld hebben, rond de 206 $/ton, excl. transport. Wat je bij AMG ziet is dat zo'n miezerige shorter zijn positie iets vergroot in een nagenoeg lege markt, dat was vrijdag ook het geval.


  Spodumene is ook lithium, dus als ten gevolge van overproductie alles spotgoedkoop wordt, dan gaat AMG heus wel nog verder onderuit. Eerst het aandeel, daarna het bedrijf zelf. Geen bestaansrecht meer. Niet voor niets dat shorters nog steeds gretig aan het uitbreiden zijn, zelfs ook na berichten over een aantrekkende vanadiumprijs.
 4. forum rang 6 FairValue 27 augustus 2019 12:57
  Welke pessimist is vandaag de hoofdredacteur bij IEX? Eerst omdat BAM -2% doet, wat roepen over een niet bestaand debacle betreffende het aangenomen werk Afsluitdijk ( de koers in inmiddels hersteld)

  Op de voorpagina ook een stuk van iemand die gelijkenissen ziet met 2008. Ja, er zijn ook gelijkenissen met 1996...

  Zullen we gewoon maar even positief blijven totdat het tegendeel bewezen is? Er zit al genoeg angst in de markt en als een bedrijf een misser maakt verdampt er al meer dan de werkelijk geleden schade door de nieuwe hobby van beleggers, shorten.

  De beurzen in Europa zijn ondergewaardeerd, besteed hier eens een artikeltje aan. Daar hebben we meer aan.
 5. forum rang 5 Snugger 27 augustus 2019 13:21
  Op de verkoopknop wordt pas gedrukt, of stoplosses doen hun werk, als de index zelf daalt..

  De gelijkenis met voorgaande crisis op indexen is technisch gezien zeer groot, en al wat het is daar is herhaling van zetten, dus je kunt een flinke aderlating, of aderlatingen.., verwachten ja…. Maar hadden sommigen onder ons, behalve Tostrams, dat al niet eerder aangegeven?..
 6. forum rang 5 Ronald Engels 27 augustus 2019 13:32
  Weert+No.1

  Het lijkt me veel intelligenter om flink medelijden te hebben met de gemiddelde individuele werkende en gepensioneerde Nederlander, die al 40 jaar, sinds 1979, systematisch 1 % per jaar netto koopkracht verliest door systematische diefstal via de belastingen en overheidskosten verhogingen. Onze Overheid en Semi-Overheid-enzv. worden via onze vlijtige ambtenaren steeds rijker en de gemiddelde Nederlandse burgers worden steeds groter schuldenaren met bovendien 40 % verminderde netto koopkracht sinds 1979 en bovendien steeds afhankelijker van Overheids-Toeslagen/enzv.
  Wat een briljant land, dit Nederland, met steeds meer klaplopers?

  De Zwitsers zijn ook qua echte democratie met bindende referenda veel beter af als de Nederlanders met hun Dictatoriale Partij zogenaamde Parlementaire Democratie (dictatuur der Haagse minderheid Partij-Elite, 0.001 % bevolking Nederland), die dagelijks bezig is met nog meer controleren en kaalplukken van de Doorsnee Nederlander (99.8 %), vergroten van de Dictatuur door meer armoede en meer controle à la het pure Communisme.

  Onze Politici doen mij slechts overgeven, TV uitzetten en krant opzeggen en totaal negeren. Misselijk makende kostbare Bezigheid-Therapie van dat incompetente zooitje, daar in Den Haag.

  M.v.g. Ronald Engels.
 7. forum rang 6 rene66 27 augustus 2019 14:44
  Het roepen dat de beurs naar beneden gaat is waarschijnlijk het business model van Masanari Takada. Heel lang zoiets roepen en dan hopen dat de algoritmes mee gaan werken.

  Dat iemand met droge ogen een vergelijk maakt met de financiële markten in 2008 en dat gebruikt om angst aan te praten is vreemd. Dat die man dat zelf niet door heeft. De wereld is, ook financieel gezien, anders geworden. De centrale banken zullen alles maar dan ook alles doen om een 2008 te voorkomen.

  Of de beurzen wereldwijd naar naar beneden gaan is voor een belangrijk deel afhankelijk van de mogelijke handelsdeal. Trump heeft zichzelf in een moeilijke positie geplaatst en die is nu hard aan het nadenken wat te doen, daarbij gaat het denk ik om één ding, zijn herverkiezing.
 8. forum rang 5 Snugger 27 augustus 2019 15:55
  quote:

  rene66 schreef op 27 augustus 2019 14:44:


  Het roepen dat de beurs naar beneden gaat is waarschijnlijk het business model van Masanari Takada. Heel lang zoiets roepen en dan hopen dat de algoritmes mee gaan werken.

  Dat iemand met droge ogen een vergelijk maakt met de financiële markten in 2008 en dat gebruikt om angst aan te praten is vreemd. Dat die man dat zelf niet door heeft. De wereld is, ook financieel gezien, anders geworden. De centrale banken zullen alles maar dan ook alles doen om een 2008 te voorkomen.

  Of de beurzen wereldwijd naar naar beneden gaan is voor een belangrijk deel afhankelijk van de mogelijke handelsdeal. Trump heeft zichzelf in een moeilijke positie geplaatst en die is nu hard aan het nadenken wat te doen, daarbij gaat het denk ik om één ding, zijn herverkiezing.

  Zou 'm ook niet geloven als 'k vol in de aandelen zou zitten!..
  De man zit notabene in jullie kamp, die, of dat, geloven jullie toch?.. Zou het maar voor waar aannemen, deze keer een fundamentele analist die goed zit….
 9. Orca 27 augustus 2019 17:45
  De manier waarop goud hier wordt besproken vind ik grote klasse! Goud wint tov alle indexen, herbelegd en wel, sinds de invoering van de chartale euro, en regelmatig komt IEX met interessante artikelen over dat spul.
  Oh nee, nooit staat d’r iets over op de site, want “je kan het niet analyseren”.
  Ik snap daar niks van, al jarenlang niet. Het is een fascinerende materie en ook als afgeleide indicator geeft het waardevolle informatie. Daarbovenop nog de hele industrie eromheen.
  Maar goed, blijkbaar wil men liever eindeloos praten over alle loseraandelen in de diverse indices, met gelogen balansen en onzichtbare off-balansen. Best hoor, alleen mis je hét succesverhaal van de afgelopen 18 jaar.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Advanced Metallurgical Group 31,820 10:34
  +0,380
  +1,21%
 2. Alfen N.V. 63,300 10:29
  -0,300
  -0,47%
 3. Altria Group 47,190 20 apr
  -1,890
  -3,85%
 4. Johnson & Johnson 166,480 20 apr
  +3,790
  +2,33%
 5. Lucas Bols 11,400 10:11
  -0,100
  -0,87%
 6. Philip Morris International 94,000 20 apr
  +2,330
  +2,54%
 7. Tesla 718,990 20 apr
  +4,360
  +0,61%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare