Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: R komt terug in de maand

Vooruitblik: R komt terug in de maand

Inderdaad, want de R komt ook nog eens terug in de maand...

En die kennen we op de de beurs. Het goede nieuws is dat dit jaar augustus pet is: AEX -5,2% tot dusverre. Misschien dan we dan ook lekker contrair een mooie vallendebladerenrally krijgen. Dit plaatje van Market Watch is twee jaar oud. Ik kan niet zo snel een versere vinden, maar deze gaat wel lekker lang terug.

Rally. Daar zeg ik wat. Waar zou die nou weer vandaan moeten komen? Gelet op het nieuws, de actualiteit en nogal wat grafieken en prijzen ben ik zelf - en wellicht u ook - eerder intuïtief geneigd alles te verkopen en de opbrengst in een schokbetonnen matras te douwen. Better safe en ouwe sok than sorry, zeg maar.

Zowel geopolitiek als economisch en monetair is het een grote puinhoop in de wereld en wapperen de rode vlaggen momenteel massaal in top. Ik geef een bloemlezing van van alles en nog wat dat momenteel naar, vervelend en bedreigend is. De handelsoorlog VS-China laait verder op en wordt almaar grimmiger.

Het is armpje drukken: wie buigt als eerste? Het hoeft geen betoog dat nieuwe tarieven de handel schaden en daarmee de economie, maar vooral het vertrouwen van producenten en consumenten. Als zij de handdoek werpen... En nee, niet onze rente, maar de handelsoorlog bedreigt onze economie, kaatst de Fed de bal.

U weet richting wie. 

Wacht even?! Zucht. Ik zal nooit meer tegen mijn vrouw zeggen dat ik hoorndol van haar wispelturigheid word, want... 

En China is gewoon heel erg belangrijk geworden. Dat weten ze ook in Beijing. Ik denk zelf dat president Donald Trump zeg tien jaar te laat is met zijn handelsoorlog. Als China nog puur en alleen een exporteconomie was geweest, was er misschien al bij het kruisje getekend. 

Zondagse slechtnieuwsshow

Het blijft niet zonder gevolgen. Duitsland zit in een recessie, dat durf ik wel te roepen. Officieel weten we dat pas bij de publicatie van het BBP Q3-cijfer half november, maar gelet op alle data komt er na die min in Q2 ook een in Q3. En dan is aan de definitie van recessie voldaan. Deze aandelen kent u ook.

Dan geopolitiek, waar begin ik? Brexit komt eraan en VK en EU zijn eigenlijk ook aan het armpje drukken, de crisis rond Hongkong houdt aan, Noord-Korea speelt weer met raketten, monetaire ramptoeristen Italië en Argentinië moeten naar de stembus (of niet, weet ik veel) en het Midden-Oosten is het Midden-Oosten.

Dan nog iets, de wereld zit ongemerkt misschien wel in de grootste wapenwedloop sinds de jaren zeventig, het slotbedrijf van de Koude Oorlog. Alsof het om de Apocalyps gaat, staan ook nog eens Siberië, het Amazonewoud en - ik wist het niet - half Afrika in de hens. Wie voelt zich bij dit alles niet unheimisch?

Nee, we zijn er nog niet met het slechte nieuws. Want vanaf volgende week zit deze vooruitblik achter de knop, zoals dat heet. Alleen nog toegankelijk voor onze leden. Voor deze ene keer heb ik wel een tip. Als u een proefabonnement neemt, kunt maandelijks vijf artikelen voor nop lezen. U hoeft dus niks te missen.

Da's goed nieuws als u zondags niet zonder kan én voor iedereen die vindt dat ik juist moet worden opgesloten voor deze wekelijkse bijdrage. Klik hier voor onze abo's. Ik preek zeker voor eigen parochie, maar voor een habbekrats hebt u dagelijks een tsunami aan unieke, snelle marktcontent en achtergronden.

Monetair of fiscaal

De marktreactie op al deze ontwikkelingen vind ik eigenlijk wel verrassend. Waar normaal gesproken, wat dat ook maar is, vooral aandelen hysterisch reageren als het onzeker en eng wordt, zijn het dit keer vooral de staatsobligaties die het dun door de pantalon loopt. Zelfs als nooit te voren met die extreme rentes.

Is dit keer dan het einde nabij? Dat lijkt me sterk, de markten hebben zelfs wereldoorlogen overleefd en het grote verschil met vroeger dagen is nu dat de centrale banken bereid zijn volledig on-steroids and far beyond te gaan. Misschien worden ze dit keer zelfs gesteund door landen die ook de portemonnee trekken.

In Duitsland wordt volop over extra uitgaven gerept en misschien ook ons land. Even Prinsjesdag afwachten op 17 september. Niettemin lijken de obligatiemarkten het ergste te vrezen voor de economie. 

Dat kunnen we denk ik dit keer niet van de aandelenmarkten zeggen. Natuurlijk is er beweging en volatiliteit, maar - ik zeg het hier bijna wekelijks - aandelen lijken priced for prefection: niet te duur en niet te goedkoop en ze betalen mooie dividendrendementen. Uiteraard is dit natuurlijk wel arbitrair en zelfs persoonlijk.

Wie uitgaat van (winst)recessie vindt aandelen denk ik te duur. Wie de yields op aandelen en obligaties met elkaar vergelijkt, acht aandelen vermoed ik te goedkoop. Ik loop er een paar indices bij langs. Grote gemene deler is dat ze met het gedaal deze maand goedkoper zijn geworden gelet op de verwachtingen.

Moeten die verwachtingen natuurlijk wel uitkomen en met al die ellende en toestanden in de (economische) wereld is het nog maar de vraag... Aan de andere kant kan alles ook weer meevallen. En vergeet nooit dat de mooiste ritjes op de beurs altijd start(t)en als iedereen in de gordijnen en onder het bed zit.

En het is misschien maar net hoe het kwartje valt. Die handelsoorlog en recessiedreiging kunnen ineens consumenten en producten de hand op de knip doen houden en de boel verergeren. Ze kunnen ook blij worden omdat ze meer lucht krijgen door bijvoorbeeld belastingverlagingen of extra overheidsuitgaven.

Eerlijk gezegd geloof ik zelf niet meer in heilzame werking van weer een rondje centralebankverruiming. Is al gedaan, zie de obligatiekoersen. Werkt dat trucje nog een keer? Vaker gezegd, ik vind zelf dat overheden aan zet zijn. De monetaire mogelijkheden zijn uitgeput, nu de fiscale graag.

Aan de andere kant, een keer een recessie na tien jaar groei: puur natuur. Nog één ding: eind deze maand wordt ook duidelijk of de ECB ook aandelen gaat kopen. Don't fight the central banks, goed of slecht, maar als er een grote koper bij komt, zou dat ons aandelenbeleggers goed uitkomen, niet?

AEX, Euro Stoxx 50, S&P 500 en MSCI World Index

Goed, de waardeplaatjes van een paar indices. Eerst de AEX. Wat ik al zei: niet te duur en niet te goedkoop, en 3,6% dividend. De winst- en omzetverwachtingen gaan al het hele jaar nergens naartoe, ofwel iedere koerstik bepaalt zo'n beetje één op één of aandelen een tikje duurder of snufje goedkoper worden.     

Besef wel dat het een index op twee snelheden is. Veilige havens als Unilever, Heineken, Wolters Kluwer en Rexl zijn peperduur, dat geldt ook voor snelle groeiers als ASML, Adyen en Takeaway, maar financials, cyclicals (ArcelorMittal!) en vastgoed (bedankt retailsector) zijn goedkoper dan ooit.

Het ding zit natuurlijk vol met zieltogende Made in Germany-aandelen en vandaar dat de defensieve (SAP en ASML zijn nog de spannendste technologie- en cyclische namen) Euro Stoxx 50 nog goedkoper is en meer dividend oplevert dan de AEX. Misschien een aardig risicosurrogaatje voor Duitse Bunds?

Met de daling in augustus en het toch, zij het puffend en zwetend, oplopen van de verwachtingen is zelfs de S&P 500 op papier goedkoper geworden.

Dat geldt ook voor de MSCI World Index. Alsof PostNLs Herna Verhagen wereldheerschappij heeft verworven: minder omzet maar wel meer winst, zo luiden de verwachtingen van de 1651 grootste bedrijven ter wereld. Toe maar, bijna 3% dividend is echt veel voor de MSCI. Ja, er is nog yield te krijgen voor niet zoveel geld.

Er is alleen wel het nodige risico. Wat aan hoofdsomgarantie doen we niet bij aandelen.

Wat is nu de moraal van het verhaal? Die heb ik eigenlijk niet. Dat het een zooitje in de wereld is, is niks nieuws. Altijd al zo geweest en de reden dat de markten desondanks per saldo al vier eeuwen stijgen is dat desondanks bedrijven blijven evolueren en steeds meer winst en omzet blijven boeken.

Ik heb wel algemeen advies. Zelf zie ik ondanks alle onzekerheden en bedreigingen geen reden anders te gaan beleggen dan ik doe. Gewoon maandelijks de brede markt kopen en extra inleg op dips. De rest waait wel weer over. Let wel, ik beleg voor de lange termijn en doe nooit pogingen koerswinst te halen. 

Heb ik nog wel wat algemeen advies. Ik neig zelf het meest naar puntje 1, omdat er uiteindelijk na iedere recessie en elk beursdebacle weer bloei komt, maar eigenlijk hebben we nog geen daling gezien. Bij een echte winstrecessie kan er zo 30% à 50% van de profits af en daarmee op papier ook van de koersen.    

  • Denkt u dat er een recessie komt en daarna betere tijden? Pik plukjes afgestrafte, cyclische en misschien al financiële en vastgoedaandelen op en koop bij op dalingen, mocht het ervan komen. Risico is verdere dalingen en lange underperformance. Kans is een megarally.
  • Denkt u dat we nog jaren op de huidige manier blijven doormodderen tussen groei en recessie in met veel monetaire en geopolitieke spanningen? Koop die dure veilige havenaandelen, want dan hebt u tenminste dat mooie dividend nog
  • Vreest u dat de centrale banken nog tot in lengte van dagen de economie en markten moeten hooghouden? Koop dan toch maar die overpriced staatsobligaties, wie weet hebben ze nog veel meer upside, ofwel zijn er nog veel lagere rentes mogelijk.
  • Denkt u dat we in recessie blijven hangen en bent u misschien het vertrouwen in economie, overheden, centrale banken, bedrijven, markten, valuta en misschien wel kapitalisme zelf kwijt? Koop goud.
  • Bent u jong, wild, onbezonnen, maar weet u wel alles beter en denkt u dat this time it's different: koop bitcoin.

Wacht even Arend Jan, opende je dit verhaal niet met dat je het liefst ook onder de bank kruipt? Ja, maar dat is gevoel. Bij beleggen probeer ik altijd mijn verstand te gebruiken en dat baseer ik weer op vierhonderd jaar economische en beleggingsstatistiek: na iedere bui schijnt de zon weer net ietsie harder.

Agenda

Bijna alle grote bedrijven zijn door met hun Q2-cijfers, maar er blijven nog tal van mid- en small caps over. Wat heet, de halve ASCX komt deze week door met cijfers. Wat zijn de heetste namen: VolkerWessels en Beter bed? Wij hebben in ieder geval nog best een drukje weekje met rapportages van:

  • HAL
  • Eurocommercial Properties
  • OCI
  • Alfen
  • B&S
  • NIBC
  • Sif
  • Van Lanschot Kempen
  • VolkerWessels
  • Beter Bed
  • Brill
  • DPA 
  • Neways

Verder zijn er deze week heet van de naald cijfers over augustus:

  • Duitse inflatie
  • Duitse Ifo Geschäftklima
  • Amerikaanse Chicago PMI (inkoopmanagersindex)

Hier is de hele agenda met ook nog herzieningen van Duits en Amerikaans BBP.

26 aug
10:00 Duitsland Ifo businessklimaat aug 95,2
14:30 VS orders duurzame goederen jul 1,0% MoM

27 aug
08:00 DPA Group Q2-cijfers
08:00 Neways Q2-cijfers
08:00 B&S Group Q2-cijfers
08:00 Van Lanschot Kempen Q2-cijfers
08:00 Duitsland BBP Q2 -0,1% QoQ
09:00 Wolters Kluwer notering €0,39 ex-dividend
16:00 VS consumentenvertrouwen aug 130,0

28 aug
08:00 Agfa-Gevaert Q2-cijfers
08:00 NIBC Q2-cijfers
08:00 HAL Trust Q2-cijfers
08:00 D'Ieteren Q2-cijfers
08:00 Sif Q2-cijfers
08:00 Alfen Q2-cijfers
08:00 Duitsland GFK consumentenvertrouwen sep 9,6
10:00 EU geldgroei jul 4,6%
13:00 Campbell Soup Q2-cijfers

29 aug
06:30 Nederland vertrouwen industrie aug
08:00 VolkerWessels Q2-cijfers
09:55 Duitsland werkloosheidspercentage aug 5,0%
11:00 EU consumentenvertrouwen aug -7,1
14:00 Duitsland inflatie CPI aug -0,1% MoM
14:30 VS BBP Q2 tweede herziening 2,0% (geannualiseerd)
14:30 VS wekelijkse jobless claims
18:00 Brill Q2-cijfers
22:00 Dell Q2-cijfers

30 aug
01:30 Japan inflatie CPI aug 0,7%
08:00 Eurocommercial Properties Q2-cijfers
08:00 Beter Bed Q2-cijfers
08:00 Ackermans & Van Haaren Q2-cijfers
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen jul -1,0% MoM
08:00 OCI H1-cijfers
14:30 VS persoonlijke uitgaven jul 0,5% MoM
15:45 VS Chicago PMI aug 47,0

Beter Bed

Loop ik nog even heel snel een paar van onze fondsen met cijfers af. Grootste vraagteken deze week zijn denk ik de cijfers van Beter Bed, waarvan het aandeel deze zomer verbijsterende ritjes maakte, zowel omhoog als omlaag. Nou ja, cijfers? Het draait vooral om hoe het met de (financiële) reorganisatie staat.

Is er al een koper voor Matratzen Konkord, hoe vorderen de gesprekken met de banken en is er al een strategisch plan? Vragen te over en dat weerspiegelt de koers. Heerlijk handelsaandeel in ieder geval, maar houd er rekening mee dat volume en volatiliteit ineens weg kunnen vallen, zodra er duidelijkheid komt.

U ziet de grafiek, eigenlijk is iedereen het spoor even bijster bij Beter Bed.

VolkerWessels

Schrijft na BAM ook VolkerWessels weer af op Zeesluis IJmuiden, dat is de vraag. Verder lopen de verwachtingen wel aardig op. Eens zien wat de outlook van het bedrijf over onze economie zegt, ik ben benieuwd. Verder is dit aandeel een stuk duurder dan collega's BAM en Heijmans, maar het geldt ook als beter van kwaliteit. 

Wisselende verwachtingen zijn er voor OCI, dat dagelijks ook flink op en neer kan bewegen. Dat afgestrafte aandelen nu al oppikken riskant is, straalt ook van OCI af. Het is best goedkoop geworden, maar als die winst echt krak gaat doen temidden van misschien panische markten, kan het nog veel erger.

Zie dat blauwe winstlijntje ineens omhoog... Ik denk dat er een analist het licht ziet. U denkt het vast ook wel eens: dat vastgoed moet toch een keer uitgedaald zijn? Eurommercial Properties dus.

Omdat ze nog relatief nieuw zijn, pik ik dit trio dat samen naar de beurs ging ook nog even mee. Fantasie genoeg denk ik in Alfen, maar het is wel duur. De omzet gaat lekker maar de winst niet.

De koers van B&S laat vaak de gekste en meest onverwachte bewegingen zien. Ik krijg zelf geen grip op dit aandeel dat volgens mij minder spannend is dan die koersbewegingen doen vermoeden. Wispelturige winstverwachtingen zijn dit, voor zeg maar een groothandel.

NIBC is een echte bank geworden: spotgoedkoop tegen 8% dividend. Tenzij er natuurlijk echt een dikke recessie komt en de handelsoorlog de boel lamlegt en dat kan er hard inhakken bij banken. Zo te zien aan eigenlijk alle banken sluit de markt dat scenario niet uit.

Eigenlijk moet ik me niet met Sif bemoeien. Ik gruwel van al die windmolens die ons mooie Hollandsche landschap verwoesten - vrijdag reed ik nog half huilend door de Kop van Noord-Holland - en windenergie vind ik Spielerei. Wel opdracht, geen opdracht, Sif is net zo wispelturig als de wind.

Tot zo ver dan. Veel succes deze week en laat u niet gek maken door die twitterende president. Die moet over een jaar een verkiezingsrondje winnen en dat doet hij niet als de economie aan diggelen ligt door die handelsoorlog. Zijn Chinese collega twittert niet, maar heeft ook zo zijn hoofdpijndossiers.

Ik noem maar wat: als de onrust in Hongkong overslaat naar het vasteland, al dan niet getriggerd door een verslechterende economie, is er ook van alles mogelijk. Dit zijn niet altijd te bedenken scenario's. Focus daarom op de winsten, want uiteindelijk, in the long run, bepalen die de koersen. En die alleen.

Tot slot nog even dit, er is er één jarig. Ik weet nog dat ik Windows 95 destijds met een diskette of twintig op mijn 486 PC installeerde. Ik had er zowaar al een 17" monitor bij, wat een bakbeest. En dat 33K4-modem maar gillen en piepen om de eerste emails binnen te halen. Over gillen en piepen gesproken :-)

Fijne zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. mok 25 augustus 2019 17:10
    Ik heb geen reden om te gaan betalen voor dit gefilosofeer. Wat er in staat kan ik zelf ook nog bedenken. Ik weet ook zeker dat wanneer de beurs niet zakt, hij stijgt of gelijk blijft. En inderdaad, als ik denk denk dat het allemaal wel mee valt met die recessie, koop ik geen staatsobligaties, maar gewoon aandelen. En dat doe ik dan ook.
  2. [verwijderd] 25 augustus 2019 17:46
    quote:

    mok schreef op 25 augustus 2019 17:10:

    Ik heb geen reden om te gaan betalen voor dit gefilosofeer. Wat er in staat kan ik zelf ook nog bedenken. Ik weet ook zeker dat wanneer de beurs niet zakt, hij stijgt of gelijk blijft. En inderdaad, als ik denk denk dat het allemaal wel mee valt met die recessie, koop ik geen staatsobligaties, maar gewoon aandelen. En dat doe ik dan ook.
    Altijd makkelijk om kritiek op andermans werk te leveren. Overigens best bijzonder dat je het toch de moeite vindt om dit artikel helemaal te lezen en erop te reageren.
  3. forum rang 7 rene l 25 augustus 2019 18:10
    quote:

    Brievenbus schreef op 25 augustus 2019 16:31:

    Hoopvol naar de R in de maand kijken, altijd weer die hoop op sensatie....

    Het is nog nooit anders geweest, Augustus is altijd een lastige maand om geld op de beurs te verdienen, net als in September, Oktober, November, December, Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni en Juli.
  4. forum rang 5 tradersonly 25 augustus 2019 19:04
    Ook VolkerWessels neemt weer last op OpenIJ

    Gepubliceerd op 22 aug 2019 om 14:05 | Views: 0

    VolkerWessels 13:45
    18,16 -0,22 (-1,20%)

    AMERSFOORT (AFN) - Bouwbedrijf VolkerWessels heeft net als partner BAM een aanvullende last genomen op het sluisproject OpenIJ. De twee beursgenoteerde bouwers zitten elk voor 50 procent in het project. Daarom moeten ze allebei een even hoge last inboeken.

    Over het eerste halfjaar bedraagt de voorziening voor VolkerWessels 7,5 miljoen euro. Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal ging VolkerWessels er nog vanuit dat het sluisproject 4 miljoen euro duurder zou uitvallen. Eerder zadelde OpenIJ de twee bouwers al met tientallen miljoenen euro's extra kosten op.

    BAM meldde donderdagochtend als eerste dat er in verband met het sluisproject meer geld apart gezet moest worden. VolkerWessels komt pas volgende week met resultaten. Omdat het bedrag van de voorziening niet heel hoog is heeft VolkerWessels donderdag geen eigen persverklaring naar buiten gebracht, stelt een woordvoerder van de bouwer na vragen van het ANP.
  5. [verwijderd] 26 augustus 2019 01:15
    quote:

    kwast-c schreef op 25 augustus 2019 17:52:

    Gaan we "Trumpje" spelen hier bij de iex met alles achter de knop?

    Jaren geleden ging alle sport ook achter de knop, men dacht de mens wel te kunnen dwingen. ( iedereen weet nog goed hoe dit afliep ).

    Dit achter de 'knop'is voor mij DE reden NOOIT lid te worden van 'premium'!!
    Bij de kranten van de Perscombinatie (Volkskrant, Trouw, ...) hadden ze voorkennis. Zij zien een gat in de markt en hebben de knop verwijderd.
    ?
    Voor mij in ieder geval wel!

    Die zullen dus wel een uitgebreide financiële afdeling opgetuigd hebben.
  6. forum rang 6 jonas 26 augustus 2019 22:39

    Een aantal reageerders kan blijkbaar niet eens zeg 2 tientjes per maand voor een abonnement ophoesten. Gaan ze katten op Arend Jan enzo. Werken ze zelf ergens voor niks?

    Soort nieuwe Patatgeneratie in beleggerswereld: alles moet gen zelf leveren ze niks!

    Komt bij als je niet een paar tientjes kan betalen per maand dan kan je ook maar beter niet beleggen. Los je huis maar af en zorg dat er fatsoenlijk eten op tafel staat enzo, Maar loop hier niet te klieren.

    Groet, Jonas
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links