Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Venijn in de staart

Slot: Venijn in de staart

Het was een week waar geen peil op viel te trekken. Positieve en negatieve berichten volgden elkaar in rap tempo op. Toch perst de AEX er een miniem plusje van 0,03% uit.

Deze winst komt volledig op het conto van de eerste handelsdag, toen de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz opperde om met een stimuleringspakket van €50 miljard te komen. Het goede sentiment werd daarna deels verpest door een beroerde Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie.

Voor het eerst sinds de financiële crisis stond er een stand beneden de 50 op het bord. Okee, een niveau van 49,9 is marginale krimp, maar toch reageerden de markten er negatief op.

Het venijn zit in de staart, want uiteindelijk zet Trump de beurzen wereldwijd lager. De Amerikaanse president belooft nieuwe maatregelen te nemen ten aanzien van de Chinezen. Uiteraard laat hij dit weten via een tweetje. 

BAM -5,7%

De zwaktste broeder van de week is BAM. De bouwer meldde voor de zoveelste keer een tegenvaller rondom de zeesluis uit IJmuiden. Een bedrag van €4 miljoen is natuurlijk peanuts, maar het zorgde er wel voor dat het vertrouwen in het management tot het nulpunt daalde.

Op het forum kwam ik genoeg mensen tegen die helemaal klaar waren met de bouwer en de stukken uit frustratie verkochten. Niet onlogisch, al is het de vraag of het op dit koersniveau zo'n verstandig idee is.

Anderzijds zou de bouw van de Afsluitdijk voor nieuwe tegenvallers kunnen zorgen. Op dit project werd door BAM zeer goedkoop ingeschreven en met die lage marges is het de vraag of het allemaal uitkan. Maar goed, wie weet gaat de bouwer ons in de toekomst positief verrassen. Je weet maar nooit.

BAM
Klik op het plaatje voor een grote versie

De afgelopen 25 jaar heeft BAM nauwelijks waarde gecreëerd. Uitgezonderd een aantal stevige spikes omhoog is de koers van de bouwer niet vooruit te branden.  

Klein spul omhoog

Per saldo dobberen alle beurzen rondom het nulpunt. Niet heel spectaculair allemaal. Opvallende outperformer is de ASCX. Zwaargewicht Accell (+9,2%) neemt het kleine spul bij de hand. De fietsenfabrikant heeft een weging van ruim 10% binnen de small cap index en zet deze zelfstandig 1% hoger. 

Indices

Rentes

Het tweetje van Trump heeft ervoor gezorgd dat de rentes in een brede lijn dalen. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt drie basispunten naar -0,54%.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +0,0%
  • AEX deze maand -5,0%
  • AEX dit jaar +11,1%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +14,7% 

AEX

Ondanks de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China is ArcelorMittal (+3,7%) de topper van de week. Waarschijnlijk zijn het de goede Europese inkoopmanagersindices voor de industrie die het aandeel omhoog trekken.

ABN Amro (-5,0%) koerst op het laagste niveau sinds het brexitreferendum. Banken moet u nu even niet hebben. Galapagos (-3,8%) kent ook een slechte week, maar daar zullen de meeste aandeelhouders niet wakker van liggen. Dit jaar staat er nog altijd een plus van 85% op het bord.

AEX

AMX

Geen idee waarom TomTom (+7,0%) zo goed gaat. Aperam (+3,3%) stijgt om dezelfde redenen als ArcelorMittal. De winstnemers lijken bij Altice (-3,2%) de overhand te krijgen.

AMX

ASCX

Over ICT Group (+8,3%) schrijven we vrijwel nooit iets. Toch noemen we nu de uitstekende groeicijfers. Ook Pharming (+7,3%) is de laatste tijd niet te stoppen. Grijze muis B&S Group (-4,1%) sluit de rij. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan de vooruitblik. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 augustus 2019 18:13
    Geen idee waarom TomTom (+7,0%) zo goed gaat.

    Vraag dat maar aan Arend Jan met zijn fantastische grafiek ;-)

    Serieus verdiep je eens in dit aandeel. Door intrekken van 42% van de aandelen is dit aandeel een turbo met weging 1,8x geworden tov oude situatie. Pas bij een koers van 16-17 euro heb je een gelijke ondernemingswaarde als in december 2015. (Toen 235mln aandelen en net cash 200mln, nu 132mln aandelen en 350mln net cash, mag je nog corrigeren ook voor de 750mln die is uitgekeerd)
  2. Weert=No.1 23 augustus 2019 18:21
    Dat de SAMP 500 2% zakt en de Naskwak 2,5% interessert geen enkele Amerikaan. Wel dat ze morgen goedkoper kunnen tanken en China, ze weten niet eens waar het ligt en betwijfelen of het wel bestaat. Ze hebben sinds 1942 zowat politie-agent gespeeld en 100duizenden man verloren om het westen, waartoe NL. ook deel van uitmaakt heb ik ergens ooit vernomen te beschermen,hoewel de autochtonen de macht graag naar zich toetrekken,zoals de islam voorschrijft.En iedereen doet maar net of de Amerikanen overal de schuld van zijn.Importrestricties ?? So what.Ben sterk voorstander van Globalisering, maar alles gaat gewoon veel te snel, evanals de invoering van die vermaladijde EURO, waar iedereen de pest aan heeft is door veel te veel landen gelijktijdig ons door de strot geduwd. Die EMS- slang vroeger had een betere en effectievere functie.Er is geen precedent voor negatieve intrest en vrees, dat indien die lang aanhoudt meer schade aan de economie toebrengt dan dat ping-pong VS-CH. infantiele gedoe.
  3. Vaak wel 23 augustus 2019 18:50
    Ipv in China in het eigen land, USA, laten maken zegt Trump. USA heeft een zeer krappe arbeidsmarkt, dat is dus niet nodig, zelfs onhandig.

    Wat als ie het nou in Mexico laat maken? Hij helpt hen en zichzelf want Mexico is een laag binnenland. En minder migranten die de USA in willen. Met het krediet wat Trump bij de Mexicanen kan ie ook wat doen.
  4. Weert=No.1 23 augustus 2019 18:52
    Ze hebben toch die Chinese muur gebouwd om zich te beschermen tegen "The Evil" en waren gelukkig, op invallen van de Jappen na, die gelijk elke keer 10-tallen miljoenen ombrachten. Nu imiteren ze het Westen. Geen blauwe kiel-carnavalskostuum meer dragen, maar het Westen na-apen met dure zwarte kostuums, hagelwitte overhemden en klassieke stropdassen + geïmporteerde bolides,die ze zelf niet kunnen maken.Waar hebben we "t over. Een mierenhoop die instinctief volgt. Evt. sprinkhanen die naar het Westen komen en alles vernietigen.Blijf achter die muur...........
  5. Weert=No.1 23 augustus 2019 19:09
    Wel alles stiekem doen. In Korea die Noord-psychopaten helpen en in Viëtnam alles ondergronds organiseren,zodat de VS. niet wisten waar ze aan toe waren.Alleen steeds meer doden te betreuren. Neen, China was toen niet van de partij, maar onafhankelijk communistisch.......... Achter de muur en heulen met het Comm. Rusland.Ze bedreigen de omringende eilanden en eigenen zich wateren toe die buiten territoriaal land liggen Incl. eilandengroepen.
  6. Weert=No.1 23 augustus 2019 19:10
    Wel alles stiekem doen. In Korea die Noord-psychopaten helpen en in Viëtnam alles ondergronds organiseren,zodat de VS. niet wisten waar ze aan toe waren.Alleen steeds meer doden. Neen, China was toen niet van de partij, maar onafhankelijk communistisch.......... Achter de muur en heulen met het Comm. Rusland.Ze bedreigen de omringende eilanden en eigenen zich wateren toe die buiten territoriaal land liggen Incl. eilandengroepen.
  7. Weert=No.1 23 augustus 2019 21:11
    Arie40. Ik ben het volkomen met je eens. In NY. hebben ze al Wall-Street gebouwd, omdat aan de ene kant Nederlanders woonden en a.d. andere kant Engelsen.Die hadden altijd strijd tot doden toe. De gemeente bouwde de muur en sindsdien heet het WallStreet. Geen geruzie meer sinds die muur.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links