Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Venijn in de staart

Slot: Venijn in de staart

Het was een week waar geen peil op viel te trekken. Positieve en negatieve berichten volgden elkaar in rap tempo op. Toch perst de AEX er een miniem plusje van 0,03% uit.

Deze winst komt volledig op het conto van de eerste handelsdag, toen de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz opperde om met een stimuleringspakket van €50 miljard te komen. Het goede sentiment werd daarna deels verpest door een beroerde Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie.

Voor het eerst sinds de financiële crisis stond er een stand beneden de 50 op het bord. Okee, een niveau van 49,9 is marginale krimp, maar toch reageerden de markten er negatief op.

Het venijn zit in de staart, want uiteindelijk zet Trump de beurzen wereldwijd lager. De Amerikaanse president belooft nieuwe maatregelen te nemen ten aanzien van de Chinezen. Uiteraard laat hij dit weten via een tweetje. 

BAM -5,7%

De zwaktste broeder van de week is BAM. De bouwer meldde voor de zoveelste keer een tegenvaller rondom de zeesluis uit IJmuiden. Een bedrag van €4 miljoen is natuurlijk peanuts, maar het zorgde er wel voor dat het vertrouwen in het management tot het nulpunt daalde.

Op het forum kwam ik genoeg mensen tegen die helemaal klaar waren met de bouwer en de stukken uit frustratie verkochten. Niet onlogisch, al is het de vraag of het op dit koersniveau zo'n verstandig idee is.

Anderzijds zou de bouw van de Afsluitdijk voor nieuwe tegenvallers kunnen zorgen. Op dit project werd door BAM zeer goedkoop ingeschreven en met die lage marges is het de vraag of het allemaal uitkan. Maar goed, wie weet gaat de bouwer ons in de toekomst positief verrassen. Je weet maar nooit.

BAM
Klik op het plaatje voor een grote versie

De afgelopen 25 jaar heeft BAM nauwelijks waarde gecreëerd. Uitgezonderd een aantal stevige spikes omhoog is de koers van de bouwer niet vooruit te branden.  

Klein spul omhoog

Per saldo dobberen alle beurzen rondom het nulpunt. Niet heel spectaculair allemaal. Opvallende outperformer is de ASCX. Zwaargewicht Accell (+9,2%) neemt het kleine spul bij de hand. De fietsenfabrikant heeft een weging van ruim 10% binnen de small cap index en zet deze zelfstandig 1% hoger. 

Indices

Rentes

Het tweetje van Trump heeft ervoor gezorgd dat de rentes in een brede lijn dalen. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt drie basispunten naar -0,54%.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +0,0%
  • AEX deze maand -5,0%
  • AEX dit jaar +11,1%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +14,7% 

AEX

Ondanks de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China is ArcelorMittal (+3,7%) de topper van de week. Waarschijnlijk zijn het de goede Europese inkoopmanagersindices voor de industrie die het aandeel omhoog trekken.

ABN Amro (-5,0%) koerst op het laagste niveau sinds het brexitreferendum. Banken moet u nu even niet hebben. Galapagos (-3,8%) kent ook een slechte week, maar daar zullen de meeste aandeelhouders niet wakker van liggen. Dit jaar staat er nog altijd een plus van 85% op het bord.

AEX

AMX

Geen idee waarom TomTom (+7,0%) zo goed gaat. Aperam (+3,3%) stijgt om dezelfde redenen als ArcelorMittal. De winstnemers lijken bij Altice (-3,2%) de overhand te krijgen.

AMX

ASCX

Over ICT Group (+8,3%) schrijven we vrijwel nooit iets. Toch noemen we nu de uitstekende groeicijfers. Ook Pharming (+7,3%) is de laatste tijd niet te stoppen. Grijze muis B&S Group (-4,1%) sluit de rij. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan de vooruitblik. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Makita
0
Geen idee waarom TomTom (+7,0%) zo goed gaat.

Vraag dat maar aan Arend Jan met zijn fantastische grafiek ;-)

Serieus verdiep je eens in dit aandeel. Door intrekken van 42% van de aandelen is dit aandeel een turbo met weging 1,8x geworden tov oude situatie. Pas bij een koers van 16-17 euro heb je een gelijke ondernemingswaarde als in december 2015. (Toen 235mln aandelen en net cash 200mln, nu 132mln aandelen en 350mln net cash, mag je nog corrigeren ook voor de 750mln die is uitgekeerd)
Weert=No.1
0
Dat de SAMP 500 2% zakt en de Naskwak 2,5% interessert geen enkele Amerikaan. Wel dat ze morgen goedkoper kunnen tanken en China, ze weten niet eens waar het ligt en betwijfelen of het wel bestaat. Ze hebben sinds 1942 zowat politie-agent gespeeld en 100duizenden man verloren om het westen, waartoe NL. ook deel van uitmaakt heb ik ergens ooit vernomen te beschermen,hoewel de autochtonen de macht graag naar zich toetrekken,zoals de islam voorschrijft.En iedereen doet maar net of de Amerikanen overal de schuld van zijn.Importrestricties ?? So what.Ben sterk voorstander van Globalisering, maar alles gaat gewoon veel te snel, evanals de invoering van die vermaladijde EURO, waar iedereen de pest aan heeft is door veel te veel landen gelijktijdig ons door de strot geduwd. Die EMS- slang vroeger had een betere en effectievere functie.Er is geen precedent voor negatieve intrest en vrees, dat indien die lang aanhoudt meer schade aan de economie toebrengt dan dat ping-pong VS-CH. infantiele gedoe.
ff_relativeren
0
Bedrijven terugtrekken uit China ? Dan geeft heer Trump volgens mij toe, dat hij de handelsoorlog verloren heeft. Over naar plan B ..
Weert=No.1
0
Arie40
0
Ipv in China in het eigen land, USA, laten maken zegt Trump. USA heeft een zeer krappe arbeidsmarkt, dat is dus niet nodig, zelfs onhandig.

Wat als ie het nou in Mexico laat maken? Hij helpt hen en zichzelf want Mexico is een laag binnenland. En minder migranten die de USA in willen. Met het krediet wat Trump bij de Mexicanen kan ie ook wat doen.
Weert=No.1
0
Ze hebben toch die Chinese muur gebouwd om zich te beschermen tegen "The Evil" en waren gelukkig, op invallen van de Jappen na, die gelijk elke keer 10-tallen miljoenen ombrachten. Nu imiteren ze het Westen. Geen blauwe kiel-carnavalskostuum meer dragen, maar het Westen na-apen met dure zwarte kostuums, hagelwitte overhemden en klassieke stropdassen + geïmporteerde bolides,die ze zelf niet kunnen maken.Waar hebben we "t over. Een mierenhoop die instinctief volgt. Evt. sprinkhanen die naar het Westen komen en alles vernietigen.Blijf achter die muur...........
Weert=No.1
1
Wel alles stiekem doen. In Korea die Noord-psychopaten helpen en in Viëtnam alles ondergronds organiseren,zodat de VS. niet wisten waar ze aan toe waren.Alleen steeds meer doden te betreuren. Neen, China was toen niet van de partij, maar onafhankelijk communistisch.......... Achter de muur en heulen met het Comm. Rusland.Ze bedreigen de omringende eilanden en eigenen zich wateren toe die buiten territoriaal land liggen Incl. eilandengroepen.
Weert=No.1
0
Wel alles stiekem doen. In Korea die Noord-psychopaten helpen en in Viëtnam alles ondergronds organiseren,zodat de VS. niet wisten waar ze aan toe waren.Alleen steeds meer doden. Neen, China was toen niet van de partij, maar onafhankelijk communistisch.......... Achter de muur en heulen met het Comm. Rusland.Ze bedreigen de omringende eilanden en eigenen zich wateren toe die buiten territoriaal land liggen Incl. eilandengroepen.
Arie40
0
Duimpje Weert.

Misschien moet Trump de Chinezen niet vragen soja te kopen maar het bouwen van een goede en goedkope muur in de USA!
:-)
Weert=No.1
0
Arie40. Ik ben het volkomen met je eens. In NY. hebben ze al Wall-Street gebouwd, omdat aan de ene kant Nederlanders woonden en a.d. andere kant Engelsen.Die hadden altijd strijd tot doden toe. De gemeente bouwde de muur en sindsdien heet het WallStreet. Geen geruzie meer sinds die muur.
Snugger
0
Dacht je?.. De eerste handelsdag en de laatste zijn 9 van de 10 weken gelijk aan de afgelopen week!
Dat nieuws van jullie is een gevoelskwestie, een AEX uitslag moet immers verklaard worden...
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 18 sep Slot: Pharming is los 5
  2. 18 sep Fondsenrondje: Bankadviezen domi... 1
  3. 17 sep Slot: Olie ploft 5

Gesponsorde links