Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Trump reageert op China

Liveblog: Trump reageert op China

Update 17:05 uur: Trump zet beurzen lager

Onze vriend in het Witte Huis reageert furieus op de handelstarieven die China vandaag invoerde voor produkten uit de VS. We zetten zijn tweets hieronder op een rij, er zit geen woord Spaans, of - zo u wilt - Chinees tussen. 

 


Update 16:50 uur: Naspers komt eraan

Het Zuid-Afrikaanse Naspers komt definitief naar de Amsterdamse beurs. Bedoeling is de onderwaardering die in het aandeel besloten ligt eruit te krijgen. Daartoe worden een aantal deelnemingen van Naspers in een nieuwe entiteit ondergebracht (Prosus) en dat wordt deels aan de Amsterdamse beurs gelist. 

Naspers

Afbeelding: merkenportefeuille van Naspers 

De blikvanger is het 31%-belang in Tencent. Deze positie heeft een waarde van $126 miljard. Opmerkelijk is dat deze deelneming $28 miljard meer waard is is dan de totale beurswaarde van Naspers ($98 miljard). Dan heeft u de overige belangen er zelfs gratis bij. 

 


Update 16:05 uur: Speech Powell

Zojuist is de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell online gezet door de Amerikaanse Centrale bank. Hierin staat dat het beleid van de Fed nog een keer tegen het licht wordt gehouden. Markten reageren licht positief.

Hier leest u de volledige speech van Powell. (NK)

 


Update 14:20 uur: Cyclische aandelen omlaag

Zoals verwacht krijgen cyclische aandelen de grootste klappen te verwerken. ArcelorMittal (-2,1%), Aperam (-2,5%) en AMG (-3,8%) zijn op dit moment de grootste dalers op het Damrak. (NK)

 


Update 14:13 uur: Spike omlaag

Deze spike zegt wel genoeg. Toch zet de daling niet echt door. Van paniek is dus geen sprake. (NK)


Update 14:10 uur: Nieuwe Chinese tarieven

De beurzen zakken in het rood omdat China bekend maakt nieuwe tarieven op Amerikaanse goederen in te voeren. Het gaat om een bedrag van 75 miljard dollar. (NK)


Update 12:05 uur: ASR

Mooie en misschien wel knappe H1-cijfers van ASR vandaag, dat onverdroten doorgroeit en kralen blijft rijgen. Dat laatste misschien een beetje tegen wil en dank, want gewenste prooi Vivat ging aan de neus voorbij. Volgens de beurstamtam zou ASR veel te weinig hebben geboden.

Goed om te weten, denk ik dan maar. Zelfs als het concern iets heel graag wil hebben, gaat ijzeren financiële discipline voor. En financieel valt er wel wat te zeggen. Over de koers kan ik kort zijn, die staat inclusief de stijging vandaag op een ietwat treurige -7% dit jaar.

Nu is het fonds sinds de - met de wijsheid achteraf veel te laag geprijsde? - beursgang als een raket gegaan. Dan is het niet raar dat het een keer tegenzit en de koers hopeloos en redeloos achterblijft. Bovendien wordt ASR net als alle andere verzekeraars (en banken) aangekeken en afgerekend op de lage rente.

Bij vooral schadebedrijf ASR is dat misschien juist een kans, net als de teleurstelling dat het misgreep bij Vivat. Onderliggend doet ASR het gewoon goed en tegen 7,5 keer de verwachte winst en 5,5% dividendrendement ziet de waardering er helemaal niet gek uit. Misschien zit er nog wel meer in.

Er is zeker ruimte voor een mooie dividendverhoging en Nico hoopt zelfs stiekem op een superdividend. Juist omdat die overname van Vivat niet doorging.

 


Update 11:35 uur: Bang & Olufsen

In de jaren tachtig liep ik jarenlang kranten voor een mooie stereo-installatie. Toen had je de keuze uit heel veel Japanners (ik had zelf Akai), nog net Philips en dan was er Bang & Olufsen. Heel apart design en... peperduur. Onbereikbaar voor een eenvoudige krantenjongen zoals ik, maar móói... Kwijlen voor de etalage. 

Een blik op de grafiek en het huidige assortiment (alleen speakers, hoofdtelefoons en nog net twee tv's) van de Denen zegt genoeg: de boot gemist. Dat erkennen ze nu ook zelf... Wacht even, lopen de kinderen tegenwoordig niet kranten of folders voor een dure iPhone? Nou :-)

 


Update 11:05 uur: TomTom

Toe maar, weer +4%. En weer zonder formeel nieuws. TomTom als anti-recessiefonds, wie had dat ooit gedacht. Serieus, het aandeel staat op de hoogste stand in vier jaar en dat was €12,58. Uiteraard alles gecorrigeerd voor die aandelensplitsing.

Update 11:00 uur: Heel cijferseizoen in één artikel

Dank De Tijd voor de eer. Citaatje en meteen een mooie samenvatting van onze cijfers:

‘Vaak spelen bedrijfsspecifieke verhalen mee, maar in het algemeen zie je dat vooral de industriële en cyclische bedrijven last beginnen te krijgen van de groeivertraging’, stelt Nico Inberg, analist van de Nederlandse beleggerswebsite IEX.

‘Positief aan de Amsterdamse beurs is dat de meeste van onze bedrijven gezond zijn’, stipt Inberg aan. ‘We kennen weinig ondernemingen die kreunen onder de schulden, zoals Nyrstar bij jullie. De meeste kunnen tegen een stootje. Als aandeelhouder kan je de dip dan ook gewoon uitzweten.'

 


Update 10:30 uur: Donald, Christine en Angela

Omdat het vrijdag is even tussendoor: fraaie foto toch? Hier ziet heel veel in :-)

 


Update 10:00 uur: Advies

Deze kende u al:

  • Aegon: naar $4,50 van $5 - CFRA
  • NN: naar €40 van €42 - Credit Suisse
  • OCI: naar €28 van €31 - Berenberg

Komt er nog eentje bij. En hoe. Pikant. ING verlaagt ABN Amro naar €18,50 van €26,50 (hold) en...

Even klikken naar de groengele sokkenbrigade aan de Gustav Mahlerlaan in 020: het is analist Albert Ploegh. 

 


Update 09:30 uur: EU tech

Weinig concreet nog, hopelijk nog niet te laat en al heel vaak opgemerkt hier op deze site: Europa kent geen Big Tech. Beste illustratie hiervan: SAP en ASML zijn de enige technologiefondsen (!) in de Euro Stoxx 50, waarvan alle aandelen dividend betalen. Geen groeiaandelen pur sang erin dus.

 


Update 09:00 uur: Het waren drie fantast... Nee, eentje maar

Dat investeringsfonds is welgeteld één dag meegegaan. Wat hebt u liever: zo'n fonds of belastingverlaging? Ik heb liever minder tax, want investeren doet iedereen maar op eigen kosten en risico. 

 



De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 11:15 Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  2. 09:15 Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5
  3. 12 apr IEX BeleggersPodcast: van kopercrisis naar grondstoffenrally? Plus: Shell & ASML 3

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 augustus 2019 14:16

    Update 11:05 uur: TomTom
    Toe maar, weer +4%. En weer zonder formeel nieuws. TomTom als anti-recessiefonds, wie had dat ooit gedacht. Serieus, het aandeel staat op de hoogste stand in vier jaar en dat was €12,58. Uiteraard alles gecorrigeerd voor die aandelensplitsing.

    Fout Ajee...

    Vergelijk de ondernemingswaarde van dec 2015 nu eens met de huidige ondernemingswaarde (mag je daar 750mln bij optellen).

    Pas bij 16-17 euro hebben we een nieuwe top te pakken. (Nu nog maar 132mln i.p.v. 235mln aandelen in 2015).
  2. forum rang 6 rene66 23 augustus 2019 14:38
    Ik denk dat China Trump flink onder druk wil gaan zetten de komende maanden ivm zijn herverkiezing volgend jaar. Als de VS in een recessie komt dan kan Trump het laatste wel vergeten.

    Trump kan de belasting verlagen voor de middengroepen en de FED meer onder druk zetten. Maar de kans op een recessie blijft hangen als er nog meer wederzijdse handelsmaatregelen zullen komen.

    In maart 2018 vertelde Trump nog voor de camera's

    ‘Trade wars are good, and easy to win’

    Ik denk dat hij daar nu wel ander over denkt, dat easy to win klopt in ieder geval niet.
  3. forum rang 6 rene66 23 augustus 2019 14:45
    Onderstaand commentaar kwam ik tegen op Yahoo Finance van een zekere Gary die reageerde op het China nieuws.

    Again, Xi is very clever....these increases will force to Trump to impose new tariffs on China goods! Will Trump do it? Will Trump be the "Grinch who stole Xmas !" Knowing Trump, he will act unwisely as he does with everything..........He has been backed into a corner. He will "retaliate"; just what Xi wants. Why? Because China wants Trump out of the WH and should Trump retaliate, as expected, our economy will plunge into that, oft discussed, recession. The American retailer will suffer a very damaging holiday sales season. Trump will be blamed....only the economy can save his election and failure to keep that economy "strong" (relative) will take enough of his base, that he will not be re-elected. Ignoring Beijing's own tariff increases will be seen as a sign of weakness to Trump and he will not be able to resist, re-retaliating(?). Trump got trumped! The Chinese are far too smart for this administration....far too sharp! (Will China suffer, as well? Somewhat. But as I have said, China can "manipulate" these conditions and survive and, ultimately, thrive. Again, Xi does not face re-election......he does not have to answer to anyone....for the time being.) Trump is gone.....gone!
  4. ChopChop 23 augustus 2019 15:15
    Inderdaad heel slim van Xi. Waarschijnlijk tarieven op producten die de Chinezen toch al niet of nauwelijks kopen. Werkt als een rode lap op de Oranje President. Feit is dat China Amerika helemaal niet nodig heeft. De interne markt van Azie is vele malen groter en belangrijker. Een aanrader is het boek "Azie is de toekomst" van Parag Khanna. Dan is meteen duidelijk dat Amerika kansloos is in deze handelsoorlog. Europa kan zich ook beter richten op Azie dan op Amerika.
  5. forum rang 6 'belegger'' 23 augustus 2019 16:00
    Amerika maakt maar voor 1/5e deel uit van de Chinese export. Met Hong Kong en Japan samen ben je al net zover en dan heb je nog de overige 60%.

    tradingeconomics.com/china/exports-by...

    Trump maakt niet alleen ruzie met China, maar met de hele wereld. Dat laatste kan de Amerikanen wel eens duurder komen te staan dan het eerste.

    Stel dat over een paar jaar elk land dezelfde importheffingen opgelegd heeft gekregen. Dan zijn de concurrentieverhoudingen overal weer zoals daarvoor, alleen Amerika heeft zich in een isolement geplaatst.
  6. [verwijderd] 23 augustus 2019 17:28

    Trump is helemaal gek geworden en door gedraaid.
    Als je commerciele bedrijven "ordering", dan ben je een facist aan het worden.

    Heeft niks meer met democratie te maken. Zijn tweets en acties zijn voor een wereldleider ongepast en onwaardig.

    Bedrijven moeten zaken kunnen doen met wie ze willen.

    China heeft niks gedaan. Het is een waanbeeld van een gek.

    Media/AFN zijn links geindoctrineerd en zullen alles doen om Amerika de hand boven het hoofd te houden.

    Europa moet x tanden laten zien.

    Je doet geen zaken met een gek.

  7. forum rang 4 tmaster 23 augustus 2019 17:30
    quote:

    Knight V schreef op 23 augustus 2019 17:28:

    Trump is helemaal gek geworden en door gedraaid.
    Als je commerciele bedrijven "ordering", dan ben je een facist aan het worden.

    Heeft niks meer met democratie te maken. Zijn tweets en acties zijn voor een wereldleider ongepast en onwaardig.

    Bedrijven moeten zaken kunnen doen met wie ze willen.

    China heeft niks gedaan. Het is een waanbeeld van een gek.

    Media/AFN zijn links geindoctrineerd en zullen alles doen om Amerika de hand boven het hoofd te houden.

    Europa moet x tanden laten zien.

    Je doet geen zaken met een gek.

    Idd en dan wordt Elon Musk op zn vingers getikt dat ie geen gevoelige tweets meer mag sturen, maar deze gek kan gewoon Miljarden laten verbranden wereldwijd.
  8. [verwijderd] 23 augustus 2019 17:30
    quote:

    Chris 'belegt' schreef op 23 augustus 2019 16:00:

    Amerika maakt maar voor 1/5e deel uit van de Chinese export. Met Hong Kong en Japan samen ben je al net zover en dan heb je nog de overige 60%.

    tradingeconomics.com/china/exports-by...

    Trump maakt niet alleen ruzie met China, maar met de hele wereld. Dat laatste kan de Amerikanen wel eens duurder komen te staan dan het eerste.

    Stel dat over een paar jaar elk land dezelfde importheffingen opgelegd heeft gekregen. Dan zijn de concurrentieverhoudingen overal weer zoals daarvoor, alleen Amerika heeft zich in een isolement geplaatst.

    Daar kun je al aan beginnen.

    Geen producten meer kopen van

    Apple
    Amazone

    Als deze bedrijven laten koeieneren door een gek en meedoen.

  9. Weert=No.1 23 augustus 2019 17:42
    Help. Het lijkt wel een echte virtuele oorlog. Tweeds ipv. Bommen en moorden. Uitslag v.d. oorlog: China 1 en VS. 2 of misschien andersom. Nou ja, ik zou mezelf ook niet geloven ,ware ik D.Trump. Wel spannend, deze pingpong-tweed oorlog.Powell als lachende 3de en Rutte kan het niet bevatten met zijn geschiedenis-eq.en iq.
  10. forum rang 4 holenbeer 23 augustus 2019 20:29
    quote:

    tmaster schreef op 23 augustus 2019 17:30:

    [...]

    Idd en dan wordt Elon Musk op zn vingers getikt dat ie geen gevoelige tweets meer mag sturen, maar deze gek kan gewoon Miljarden laten verbranden wereldwijd.
    Musk moet gewoon president worden daar. Kan hij tweeten wat hij wil. En de US redden.
  11. forum rang 6 Ronald Engels 23 augustus 2019 23:48
    Men is vrij te denken wat men wil over Trump, maar beroerd genoeg steelt en kopieert China wel enorm veel technologie en niet alleen van de USA, maar zeker zo veel van Europa. Dus ook Europa trekt aan het kortste eind met China. Er is niets veranderd met het verleden toen Japan en Zuid-Korea massaal onze technologie stalen, o.a. van Philips, Daf, enzv. Wat is er nog over van het eens beroemde Philips, niets helemaal niets.

    Ondanks de noodzakelijk dalende beurs, geef ik Trump groot gelijk en onze NL/EU politici, zijn gewoon politiek correcte lafaards en eigenbelang zakkenvullers, zonder ruggengraat.

    M.v.g.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links